Kuka on Riku?

Jos et vielä tunne minua, olen Rikhard ”Riku” Wacker. Digitaalisen markkinoinnin ammattilainen, yrittäjä, bloggaaja ja IT-opiskelija samassa paketissa.

Aloitin sijoitusblogin (eli tämän sivuston jossa juuri vierailet) pitämisen vuonna 2017, kun halusin alkaa kirjoittamaan päiväkirjamaisesti omia ajatuksiani sijoittamisesta. Alkuperäinen idea oli kirjoittaa vain itselleni, mutta blogi alkoi saada hyvin nopeasti suosiota, joka vei minut mukanaan.

Kun aloitin bloggaamisen, minulla ei ollut mitään aiempaa kontaktipintaa kirjoittamiseen tai digitaaliseen markkinointiin. Suorittamani metsätalousinsinöörin tutkinto ei sekään hirveästi auttanut. Mitä enemmän kuitenkin kirjoitin, sitä enemmän opin uutta.

Tämä juuri lukemasi Inssin osingot -sijoitusblogi ei ole ainoa omistamani verkkosivusto, vaan ylläpidän lisäksi autoihin keskittyvää Koeajolle.com-blogia Lisäksi työpöydälläni lepää useampi henkilökohtainen projekti. 

Koulutus.

Metsätalousinsinööri, SeAMK (2016)

IT-insinööri, JAMK (arvio valmistumisesta: 05/2022)

IT-insinööri, JAMK
05/2018 – 05/2022

Metsätalousinsinööri, JAMK
01/2013 – 05/2016

Olen aiemmalta kokemukseltani metsätalousinsinööri (SeAMK, 2016) ja ehdinkin työskennellä metsäteollisuudessa viisi vuotta vuosien 2013-18 aikana. Työskentelin Metsä Wood Suolahden vaneritehtaalla läpi opiskelujeni. Talvisin satunnaisia työvuoroja tarpeen tullen ja kesäisin täyspäiväisesti. Valmistutumisen jälkeen työskentelin kaksi vuotta tehtaalla erilaisissa tehtävissä. 

Keväällä 2018 minulle tuli vähän sattumalta mahdollisuus lähteä opiskelemaan muuntokoulutuksena itsestäni IT-insinööriä Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Koulutus oli suunnattu jo yhden AMK-tutkinnon suorittaneille. Opintoni ovat siinä mallissa, että kirjoitan tällä hetkellä opinnäytetyötä ja tarkoitukseni olisi valmistua kevään 2022 aikana. 

Blogitaustastani johtuen päädyin aika nopeasti verkkosivujen maailmaan, sillä se oli luontevaa jatkoa bloggaamisesta tutuksi käyneille sisällöntuotannolle sekä hakukoneoptimoinnille. Bloggaamisesta oli kertynyt perusteet HTML- ja CSS-osaamiselle, joita oli helppo täydentää opiskeluissa. Erilaisissa kouluprojekteissa vastasin yleensä Frontend-puolesta. 

Koska digitaalinen markkinointi kehittyy jatkuvasti, käytän ison osan vapaa-ajastani ammatilliseen kehittymiseen. Kahlaan päivittäin aiheeseen liittyviä julkaisuja läpi ja matalalla kynnyksellä kokeilen uusia työkaluja mm. tässä blogissa. 

Työkokemus.

Pääjehu, Tmi Rikhard Wacker (11/2018 -)

Web developer, Suomen Digimarkkinointi (02/2019 -05/2021)

Web developer, Suomen Digimarkkinointi
02/2019 -> 05/2021

Blogin ansiosta pääsin varsin nopeasti kiinni myös työelämään. Olen ollut helmikuusta 2019 kesään 2021 asti töissä web developerina tekemässä verkkosivuja ja -kauppoja Suomen Digimarkkinoinnilla, eli SDM:llä. SDM:n kautta olen päässyt ammattilaisen otteella työskentelemään digitaalisen markkinoinnin parissa.

Vaikka pääasiassa teen verkkosivuja WordPressillä sekä verkkokauppoja Woocommercen avulla, olen saanut arvokasta oppia myös hakukoneoptimoinnista, data-analytiikasta sekä sisällöntuottamisesta. Suomen Digimarkkinoinnin kautta olen päässyt rakentamaan alusta loppuun pariakymmentä verkkosivua tai -kauppaa, sekä myös jatkokehittämään noin pariakymmentä jo olemassa olevaa sivustoa.

Tämän blogin ylläpitäminen ja siihen liittyvä yrittäminen on antanut minulle myös paljon arvokasta työkokemusta. Oman verkkosivuston ylläpitäminen on mahdollistanut vapaasti erilaisten työkalujen kokeilua ja niiden vaikutusta käyttäjän viihtymiseen sivullani.

Yrittäjänä olen oppinut mm. neuvottelu- ja  projektinhallintataitoja. Toimintani muodostuu freelancer-kirjoittamisesta (mm. SalkunRakentaja & Verkkouutiset) sekä affiliate- (Adtraction, Adservice, Tradetracker) ja vaikuttajamarkkinoinnista (POP Vakuutus). 

Harrastukset.

Mitä teen arkeni ulkopuolella?

Vapaa-aika menee hyvin vahvasti blogin parissa, sillä siinä yhdistyy myös toinen harrastukseni, sijoittaminen. Seuraan paljon taloutta ja olen aktiivinen erilaisissa sijoituksiin liittyvissä yhteisöissä.

Toimin aiemmin aktiivijäsenenä Jyväskylän Nuorissa Osakesäästäjissä sekä varapuheenjohtajana Keski-Suomen Osakesäästäjissä, mutta nämä tehtävät ovat jääneet Jyväskylästä poismuuton myötä.

Penkkiurheilu on varsin lähellä sydäntäni ja käyn katsomassa paljon keskisuomalaisia urheilutapahtumia. JYPin kausikortti minulla oli ollut taskussani jo vuosia, kunnes koronapandemian myötä siirryin kanavapakettiaikakauteen. Rallit on myös minulle yksi vuoden kohokohdista ja viimeiset vuodet olen ollut mukana Neste Rally Finlandin mediatiimissä.

Näiden lisäksi vapaa-aikani kuluu puuhatessa harrasteautoni parissa. Omistan museorekisterissä olevan Mercedes-Benz 500 SEL:n vuodelta 1985, jonka alkuperäinen omistaja on vuorineuvos Armas Puolimatka

Osaaminen.

Matkan varrella omaan henkilökohtaiseen työkalupakkiini on kertynyt seuraavanlaista osaamista.

Verkkosivukehittäminen

HTML-, CSS ja PHP-osaamista, etunenässä WordPressin ja Woocommercen muodossa. Kokemusta on kertynyt useiden kymmenien sivustojen rakentamisesta sekä jatkokehittämisestä. Tämän lisäksi minulla on paljon kokemusta erilaisista WordPress-lisäosista, joilla parannetaan sivuston käytettävyyttä. 

Hakukoneoptimointi

Suuressa roolissa tämän blogin ylläpitämistä. Isoin onnistuminen on ollut tämän blogin saaminen Googlessa ykköspaikalle haulla ”sijoitusblogi”. Myös kymmeniä muita top3-sijoituksia. Aktiivista seurantaa Google Search Consolen avulla. 

Analytiikka

Analytiikkaosaamista on kertynyt niin tästä blogista kuin myös kymmenistä asiakastöistä. Kokemusta löytyy niin Google Analyticsin kuin Google Tag Managerin käytöstä. Myös Google Search Console on kovassa käytössä. 

Sisällöntuotanto

Hakukoneoptimoinnissa saadaan hakukoneet kiinnostumaan sisällöstä, mutta sisällöntuotannossa saadaan myös ihmiset kiinnostumaan kirjoittamastasi sisällöstä. Noin 400 blogitekstin kokemuksella noin kymmenellä eri sivustolla olen saanut huomata, minkälaiset otsikot sekä kirjoitukset herättävät lukijan mielenkiinnon. 

Facebook-markkinointi

Blogin puolella olen päässyt myös hyödyntämään maksullista Facebook-markkinointia, kun olen tavoitellut blogille uusia lukijoita. Facebook-markkinointi on toiminut varsin hyvin, joten tarkoituksenani on jatkossa kokeilla myös Instagram-mainontaa lukijakunnan kasvattamiseen.

Digitaalisen markkinoinnin työkalut

Työelämän projektit sekä bloggaaminen on tuonut minulle ison nipun erilaisia työkaluja, joita olen käyttänyt erilaissa yhteyksissä. Minulle tuttuja työkaluja ovat mm. MailChimp, Hotjar, OneSignal, Yoast SEO, RankMath, Screaming Frog ja Keyword Tool.

Tämän lisäksi  digitaalisen markkinoinnin parissa työskentely on tuonut minulle pitkän listan ”joten kuten tuttuja työkaluja”, joita voisin luetella loputtomiin asti, mutta säästääkseni meidän molempien aikaa, en luettele niitä tässä. 

Yleiset työkalut

Microsoft Office -tuotteet ovat minulle peruskauraa, sillä käytän niitä päivittäin. Tämän lisäksi myös Adobe Photoshop on tullut tutuksi, kun asiakkaat ovat toimittaneet sen kautta minulle verkkosivujensa layouteja.

Olen käyttänyt jonkun verran myös itse Photoshopia, joten kuvien muokkaamiset onnistuvat sen kautta. Inssin osinkojen ulkoasu ja logo on minun käsialaani, eli tarvittaessa myös kevyet ulkoasu- ja logosuunnittelut onnistuvat. 

Referenssit.

Kiinnostaako nähdä kätteni jälkeä? Tässä joitakin mainitsemisen arvoisia referenssejä.

Kokemusta sivuston ylläpidosta

Inssin osingot -sijoitusblogin kanssa olen oppinut pyörittämään ja kehittämään pitkäjänteisesti sekä tavoitteellisesti omaa verkkosivustoa.

Hakukoneoptimoinnin tulokset

Aloitin blogin pitämisen vailla minkäänlaista aiempaa kokemusta, mutta nyt tämä blogi kerää kuukausittain 10 000 sivustovierailijaa pelkästään Googlen hakukoneista. 

Sisällöntuotantoa kaikille

Sijoittaminen ei ole ainoa aihe josta kirjoitan, vaan pystyn kirjoittamaan melkein mistä tahansa kiinnostavasti ja tavoitteellisesti noin 400 blogikirjoituksen kokemuksella.  

Sivustot.

Sivustoja, joille olen kirjoittaut sisältöä.

Inssin osingot- sijoitusblogi

SalkunRakentaja

Sijoitustieto

Verkkouutiset

VertaaEnsin

Koeajolle.com

Nuoret Osakesäästäjät

Neste Rally Finland

Rahamedia

Asiakkaat.

Näille kaikille asiakkaille olen tehnyt kaupallista sisältöä.

POP Vakuutus

Nordnet

Asuntosäästö

Suomen Fultareservi

Fiksuruoka

OP

Vontobel

Kuluttajapaneeli.fi

Virtasenkauppa.fi

Hyppää kyytiin.

Tuli tästä esittelystäni sitten rekryelämän match tai ei, seuraa minua somekanavissani, jotta pysyt mukana uusista julkaisuista. Muista myös tilata uutiskirje