Tavallisen tallaajan sijoitusblogi 2020

Blogin kirjoittajasta

Olen 30-vuotias piensijoittaja Espoosta. Koulutustaustani tai kiinnostuksenkohteeni eivät vielä nelisen vuotta sitten kohdistuneet ollenkaan talouteen tai rahaan. Ystäväni rohkaisemana tulin kokeilleeksi osakesijoittamista ja jäin sille tielle samalta istumalta. Sijoittamisesta ja taloudesta tuli intohimoni.

Mikä erottaa sinut muista sijoitusblogeista?

Blogini perimmäinen tarkoitus on havainnollistaa, että aivan tavallinen työssäkäyvä pystyy sijoittamaan. Yritän blogissani havainnollistaa tätä mahdollisimman konkreettisin esimerkein.

Yksi tällainen esimerkki on sivuprojektini, jossa sijoitan kaikki palautuspulloistani saamat rahat Nordnetin Suomi-indeksirahastoon erilliselle arvo-osuustilille jonka saldo alkaa nollasta. Päivitän tuota seurantaa tasaisin väliajoin ja pyrin myös keksimään uusia mahdollisimman käytännönläheisiä havainnollistuksia säästämismahdollisuuksista. Pakko myöntää, että todella hyviä säästämis- ja sijoitusblogeja on jo suomeksikin useita, joten erottautuminen voi olla hankalaa.

Itselläni oli alussa aivan vääränlaiset ennakkoluulot ja -asenteet sijoittamista kohtaan – kaikki ne perinteiset ”pörssi on vain huijarien keinottelua” ja ”siellähän häviää kaikki rahansa” yms. Tässä suhteessa en usko olevani ainoa.

Mihin olet sijoittanut

Arvopaperisijoituksistani suurin osa on nykyään indeksirahastoissa ja ETF:issä, mutta sijoittamisen aloitin ihan suorilla osakesijoituksilla. Olen edelleen kiinnostunut osakepoiminnasta, mutta indeksisijoittamisella tasaisesti kuukausisäästäen teen sijoittamisesta itselleni ns. ”peruskauraa”.

Indekseistä ja ETF:istä kuukausisäästän nykyään seuraaviin:
Nordnetin Indeksirahasto Suomi
S&P500 ETF
MSCI Europe Small Cap ETF

Suoria sijoituksia minulla on sekä arvo-osuustilillä että osakesäästötilillä CapManin, Sampon, eQ:n, Incapin ja Nesteen osakkeissa.

Lisäksi olen tullut hankkineeksi kaksi sijoitusasuntoa viime vuosina ja tämä onkin tällä hetkellä pääasiallinen säästökohteeni.

Kerro jotain sijoitusstrategiastasi?

Ensisijainen pyrkimyksenäni on kasvattaa asuntosijoitussalkkuani mahdollisimman nopeasti ja siinä sivussa säästää indeksirahastoihin. Harrastan myös osakepoimintaa, mikäli aikaa jää.

Anna vinkki sijoittamisen aloittamiselle

Sijoittamisen aloittamiselle ehdoton edellytys on omien menojen ja tulojen tunteminen. Siitä olisi hyvä aloittaa. Seuraava askel olisi saada oma talous plussan puolelle, mikäli menoja on enemmän kuin tuloja. Pitkäjänteinen sijoittaminen ei onnistu, ellei oma talous ole tasapainossa.

Sijoittamisen sivussa tärkeää olisi myös pitää pientä puskuria välttämättömien menojen kattamiseksi yllättävissä tilanteissa. Yleinen neuvo on esim. 2-3 kuukauden ruoka- ja asumismenoja ja muita välttämättömiä kuluja vastaava summa.

Lopuksi, sijoittaminen ei todellakaan ole vaikeaa. Oikeastaan se ei ole sen vaikeampaa kuin verkkopankin käyttö, jos säästää säännöllisesti kuukausisäästöohjelmalla indeksirahastoihin.

Tutustu blogiin täältä

Katso muut sijoitusblogit