Mammuttiblogi mies sijoitusblogi

Blogin kirjoittajasta

Kirjoittaja on 47- vuotias keskisuomalaistunut mies Keski-Pohjanmaalta. Olen ehtinyt tehdä jo suhteellisen pitkän uran toisen asteen opetustehtävissä, joka jatkuu edelleen. Laajassa spektrissä kiinnostukseni kohteina ovat mm. talous, yhteiskunta, yrittäjyys, liikunta ja kulttuuri, erityisesti musiikki ja kirjallisuus.

Elämäni yksinkertaistamiseen ja säästämisen ihanuuteen havahduin vasta vuonna 2013, jolloin törmäsin Antti Rinta-Lopin jo edesmenneeseen loistavaan Saituri-blogiin sekä sen suosion jälkimainingeissa ilmestyneeseen kirjaan. Tätä ennen olin harrastanut “sijoittamista” huonolla menestyksellä vaiheittain aina 2000-luvun alun teknokuplasta alkaen. Havahtumisen jälkeistä vastatallattua polkua lukija voi seurata blogissani.

Lukijan on syytä huomioida, ettei minulla ole mitään talousalan peruskoulutusta, vaan kaikki artikkelit olen kirjoittanut omien havaintojeni pohjalta.

Mikä erottaa sinut muista sijoitusblogeista?

Minua kiinnostaa psykologiset ilmiöt sijoittamisen takana. Yritän ymmärtää miksi niin yksinkertainen asia kuin sijoittaminen, on monelle äärimmäisen vaikeaa, ja miksi niin monet häviävät pääomaa osakemarkkinoilla. Terhi Majasalmi on joskus sanonut että sijoittamisessa 80% on psykologiaa, minusta se on sijoittajan temperamentista riippuen 90 – 100%.

Kirjoitan artikkeleita harvakseltaan, koska minulla on harvoin mitään uutta sanottavaa sijoittamisesta. En usko kirjoittamiseen vain kirjoittamisen takia. Tyylini on (itse)ironinen, paikoin jopa sarkastinen. Moniin muihin blogeihin verrattuna en käytä hirveästi aikaa oman salkkuni analysointiin blogini sivuilla, vaikka muuten harrastan sitä ihan liikaakin. En käytä blogiani mihinkään kaupalliseen tarkoitukseen, joten sieltä lukija ei tule löytämään mainoslinkkejä, eikä tekstejä, joissa joka toisessa ylistetään Pohjoismaisen välittäjän sijoitustuotteita.

Mihin olet sijoittanut

Olen kokeillut sijoittaa urani aikana lähes kaikkiin sijoitustuotteisiin, mitä eri palveluntarjoajat ovat keksineet tarjota. Olen myös nähnyt kolme isoa romahdusta osakemarkkinoilla, joista koronan aiheuttama viimeisenä. Näiden kokemusten jälkeen olen kasvanut yhä enemmän osakepoimijaksi. Omistan suorien osakkeiden lisäksi yhä vähenevässä määrin joitain indeksi- ja ETF- rahastoja. Suoria osakesijoituksia löytyy tällä hetkellä Helsingin, New Yorkin ja Toronton pörsseistä. Olen mukana vielä pienellä pääomalla vertaislainahuijauksista, joista pyrin rimpuilemaan vähin äänin häntä kopien välissä pois. Sijoitussalkkuni sisältö löytyy blogini sivuilta.

Kerro jotain sijoitusstrategiastasi?

Säästän joka kuukausi vähintään 10% nettotuloistani, jotka sijoitan osakkeisiin ajallisesti hajauttaen. Periaatteessa strategia on buy and hold, mutta välillä myös luovun positioista, jos siihen löytyy jokin hyvä syy. Minulla on myös yksi sijoitusasunto, jonka vuokratulojen pääomaverotusta käytän sijoitustappioiden minimoimiseen.

Olen kiinnostunut lähinnä suomalaisten, ruotsalaisten ja amerikkalaisten yhtiön osakkeita. Strategiassa keskityn alati kasvavaan kassavirtaan, josta olen kirjoittanut blogissani. Osakevalinnassa tärkeitä mittareita on (kasvava) osinkotuotto ja osingonjakosuhde, valuaatio (p/b), EPS ,ROE ja nettovelkaantumisaste. Salkkuni perustan olen pyrkinyt rakentamaan defensiivisten toimialojen yhtiöillä, mutta sieltä löytyy myös aina lottokuponki, joka poikkeuksena vahvistaa säännön.

Anna vinkki sijoittamisen aloittamiselle

Sijoittaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman nuorena – mitä aiemmin, sen parempi. Nuorena on mahdollisuus oppia sijoittamista myös kantapään kautta, koska sijoitushorisontti on pitkä ja riskejä voi ottaa enemmän. Keski-ikäiselle aloittaminen on paljon haasteellisempaa, mutta ei tietenkään mahdotonta. Tuloksekas sijoittaminen on äärimmäisen yksinkertaista, jos ei itse tee siitä haastavaa. Sijoittajan pahin vihollinen on sijoittaja itse.

Kun oma sijoitushorisontti kapenee, kannattaa siirtää tieto ja kokemus säästämistä ja sijoittamista uudelle sukupolvelle. omalle lapselle, ystävän lapselle tai sukulaiselle. Tämä on suomalaisen yhteiskunnan jatkuvuuden kannalta hienoimpia asioita minkä kansalainen voi tehdä.

Tutustu blogiin täältä

Katso muut sijoitusblogit