Kuva: OP

Kaupallinen yhteistyö: OP

OP julkaisi hiljattain Sijoittajakoulu-nimisen juttusarjan, jossa puhutaan sijoittamisesta suoraan ja hauskasti, ilman vaikeita termejä ja titteleitä. Ida-Liina Huurtelan ja Tuomas Rajalan vieraina nähdään sarjassa monia sijoittajille tuttuja kasvoja.

Jaksoja on yhteensä 10 erilaista, ja ne pitävät sisällään videoita sekä podcasteja. Sarjan toisen osan voit katsoa alapuolen YouTube-videosta:

Sijoittajakoulun toisessa jaksossa oli vieraana bloggari Merja Mähkä ja aiheena oli sijoitusstrategia. Jokaisella sijoittajalla kannattaa ehdottomasti olla jonkinlainen suunnitelma omien sijoitustensa varalle. Suunnitelma voi olla ihan vain sijoittajan takaraivossa, tai vaihtoehtoisesti sen voi kirjoittaa paperille ja laittaa jääkaapin oveen. Tärkeintä kuitenkin on, että jonkinlainen suunnitelma löytyy takataskusta.

Sijoitussuunnitelma voi olla tarvittaessa hyvinkin laaja ja pitää sisällään erilaisia ”plan b”-ratkaisuja. Ensimmäinen piensijoittajan pureskeltava kysymys onkin, että kuinka laajan strategian itselleen haluaa luoda. Laajempi strategia ei ole aina synonyymi ”paremmalle suunnitelmalle”, vaan myös varsin yksikertaisetkin suunnitelmat voivat olla kauniita ja tehokkaita.

Ensimmäisenä piensijoittajan kannattaa strategiassaan miettiä sijoituskohteita isossa mittakaavassa. Kiinnostaako sijoittajaa suorat osakesijoitukset, erilaiset rahastot vai kenties vaikkapa asuntosijoittaminen? Sijoittaja voi valita tarvittaessa vaikka kaikki tai keskittyä vain yhteen. Mikäli sijoituskohteita valitaan useita, kannattaa piensijoittajan pohtia painotuksia. Antavatko esimerkiksi rahastot salkullesi ”vakaan pohjan” jonka päälle on hyvä ottaa omaa näkemystä suorilla osakesijoituksilla, vai jakautuvatko sijoitukset tasan kaikkien omaisuuslajien kesken?

Seuraavaksi sijoittajan olisi hyvä miettiä uusien sijoitusten tekemistä. Ostetaanko osakkeita ”kelissä kuin kelissä” uskollisesti tasaiseen tahtiin, vai pistetäänkö kenties satunnaisesti isompia panostuksia sisään. Mikäli sijoittaja aikoo sijoittaa muuten kuin säännöllisesti kalenterin mukaan ajallisesti hajauttaen, kannattaa miettiä ajankohdat tarkasti etukäteen. Pyrkiikö sijoittaja esimerkiksi iskemään aina pörssin tuulisina päivinä kaikkien kurssien lasketellessa alaspäin, vai etsiikö sijoittaja helmiä esimerkiksi osavuosikatsauksia lukemalla?

Osakkeiden ja rahastojen valitsemiselle löytää lukemattomia erilaisia vaihtoehtoja. Sijoittajakoulun jaksossa mainittiinkin jo arvo-, laatu- ja kasvuyhtiöihin sijoittaminen, sekä osta ja pidä-strategia. Itse lisäisin listaan vielä osinkoyhtiöihin keskittyvän strategian, mikä tuntuu olevan varsinkin monien sijoitusbloggarien suosiossa.

Strategiassa kannattaa miettiä myös maantieteellisiä sekä valuuttojen välisiä hajautuksia. Riittääkö sijoittajalle pelkästään kotimaisiin yhtiöihin sijoittaminen, vai laajennetaanko reviiriä muiden Pohjoismaiden kautta vaikka koko maailman ympäri?

Mainitsin tekstin alussa ”plan b”-suunnitelman, johon sijoittajan kannattaa myös henkisesti varautua. Sijoittajalle tulee myös kehnompia aikoja, joihin on syytä varautua. Jo etukäteen on hyvä miettiä omaa strategiaa kurssien rojahtamisen varalta, tai sijoittajan henkilökohtaisten ongelmien mahdollisuutta. Voiko esimerkiksi tulla tilanne, jossa työpaikan menettäminen tai pörssiromahdus romuttaa ennakkoon tarkasti tehdyt suunnitelmat?

Sijoitusstrategia voi myös muuttua. Sen ei tarvitse olla kiveen kirjoitettu suunnitelma, eikä suunnitelman viilaaminen matkan varrella ole mikään häpeä. Mielestäni on ihan luonnollista, että kokemuksien ja taitojen karttuessa myös omat suunnitelmat ja näkemykset muuttuvat.

Vaikka sijoitusstrategian luominen onkin yksi piensijoittajan ensimmäisistä ja tärkeimmistä askeleista, ei sen tekemisestä kannata ottaa stressiä. Kuten jo tekstin alussa sanoin, yksinkertainenkin suunnitelma voi olla monelle se paras vaurastumisen kannalta.

Sijoittajakoulun muut jaksot löydät osoitteesta op.media/sijoittajakoulu

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *