Taloudellinen riippumattomuus – Mitä se on ja mitä sinun tulisi tietää siitä?

Taloudellinen riippumattomuus on hyvin monen sijoittajan ultimaattinen lopputavoite. Milloin minusta toivottavasti tulee taloudellisesti riippumaton ja mitä aiheesta tulisi ajatella?

Lue lisää

Taloudellinen riippumattomuus – laskuri.

Ennen kuin esittelen teille termin ”taloudellinen riippumattomuus” tarkemmin, haluan esitellä teille omat tavoitteeni aiheeseen liittyen. Milloin minusta tulee kenties taloudellisesti riippumaton?

Alapuolen laskurista voit seurata taloudellisen riippumattomuuteni saavuttamista. Olen laskeskellut, että saavutan taloudellisen riippumattomuuden 25 vuoden säästämisellä ja sijoittamisella. Koska olen aloittanut sijoittamisen vuonna 2012, tällöin taloudellinen riippumattomuus on ajankohtainen vuonna 2037.

Miksikö lasken taloudellisen riippumattomuuteni näin? Siihen on kaksi syytä:

  1. En voi tietää vielä summia, jotka riittäisivät taloudelliseen riippumattomuuteen. Elämiseen liittyvät menoni elävät jatkuvasti, ja minun on mahdotonta ennustaa mitä ne ovat ”sitten joskus” taloudellisen riippumattomuuden myötä. 
  2. Aikaan kiinnitetty tavoitteen seuranta vapauttaa käsiäni elämään myös hetkessä, sen sijaan että pyrin minimoimaan oman kulutukseni ja maksimoimaan sijoittamiseni. 

Ota hyvä asento läppärisi tai puhelimesi ääressä, ja katso kuinka alapuolen laskuri lähenee hitaasti ja varmasti sekunti kerrallaan kohti nollaa 🙂

 
 

Mitä on taloudellinen riippumattomuus?

Taloudellinen riippumattomuus on monelle sijoittajalle se suurin sijoittamiseen liittyvä tavoite. Suomalaisista talousblogeista järjestään lähes jokainen ilmoittaa tavoittelevansa taloudellista riippumattomuutta. 

Toisaalta, kukapa nyt ei olisi kiinnostunut taloudellisen vapauden saavuttamisessa? Lähes kaikki tavoittelemamme asiat liittyvät jollain tavalla rahan ympärille, ja taloudellinen riippumattomuus voisi tullessaan lakaista monet haasteet pois päiväjärjestyksestä. 

Tiivistettynä taloudellinen riippumattomuus on sitä, ettet ole riippuvainen muilta saaduista tuloista. Sinun ei tarvitse tehdä ratkaisujasi sillä perusteella, miten tämä valinta kenties mahdollisesti vaikuttaa taloudelliseen tilanteeseesi, vaan voit keskittyä päätöksenteossa puhtaasti siihen, mitä haluat tehdä. 

Taloudellinen riippumattomuus firettäminen

Firetys ja firettäminen.

Taloudellinen riippumattomuus

Taloudellisesta riippumattomuudesta on vaikea puhua ilman termejä firettäminen tai firetys, joiden käyttö on viime vuosina yleistynyt huomattavasti. Sen vuoksi nämä termit on hyvä avata tässä yhteydessä. 

Termi FIRE (joka tulee sanoista Financial Independence, Retire Early) on alkujaan Yhdysvalloista, mutta on juurtunut myös suomalaisten piensijoittajien sanavarastoon. Firettämisen ideana on nimensä mukaisesti jäädä nuorena eläkkeelle, ja yleensä tätä vauhditetaan tinkimällä omat menot mahdollisimman lähelle nollaa.

Taloudellisen riippumattomuuden ja firettämisen suurin ero lienee siinä, että firettäjät haluavat päästä mahdollisimman nopeasti pois työelämästä, kun taas taloudellisesti riippumattomat saattavat jatkaa työskentelyä myös tavoitteen saavuttamisen jälkeenkin. 

Miten minä saavutan taloudellisen riippumattomuuden?

Vaikka puhunkin taloudellisesta riippumattomuudesta melko paljon, se ei siitä huolimatta ole minulla juurikaan mielessä. Koska taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen on minulle vasta seuraavan vuosikymmenen asioita, en jaksa vielä tässä vaiheessa hirveästi edes miettiä sitä. Käytän aikani mieluummin johonkin muuhun, joka auttaa minua tämän pitkän tähtäimen tavoitteen saavuttamisessa. 

Miten aion sitten saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden? Vauhditan tavoitteeseen pääsyä kolmen asian voimin: säästämisen, sijoittamisen ja yrittämisen. Viimeiseen kohtaan liittyen tämä blogi on yksi keino, millä pyrin saamaan itselleni lisätuloja, jotka vauhdittavat vaurastumistani sekä taloudellisen riippumattomuuden saavuttamista. Käytän tämän blogin kehittämiseen sekä aikaani, että rahaani, mutta se toivottavasti auttaa tavoitteeseen pääsemistä. 

Omalta kohdaltani taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen ei ole siis pelkkää säästämistä ja sijoittamista, vaan tarkoituksenani on pyrkiä kehittämään itseäni ja osaamistani, jotta voin tehdä yrittämällä entistä enemmän rahaa.

Taloudellinen riippumattomuus bloggaamalla blogi

Taloudellisen riippumattomuuden toinen puoli.

Voiko taloudellisen riippumattomuuden tavoittelussa olla haittapuolia? Valitettavasti myös näinkin voi olla. Mikko ”Daytrader” Mäkinen on kirjoittanut aiheesta taannoin mahtavan blogin otsikolla taloudellisen vapauden vankila

Kieltämättä, moni taloudellisen riippumattomuuden tavoittelija vetää homman yli. Vaikka tavoitellaankin taloudellista riippumattomuutta, tulisi muistaa siinä sivussa myös elää. Vanhan viisauden mukaan tuhlatun rahan saa aina takaisin, mutta tuhlattua aikaa ei. 

Olen itsekin pohtinut tätä asiaa taannoisessa kirjoituksessani. Otin kirjoituksessa esimerkiksi erään bändin keikan, jonka päätin skipata rahakkaan ylityövuoron vuoksi. Nyt jälkikäteen bändin hajottua olen pohdiskellut sitä, olisiko minulla sittenkin jäänyt enemmän käteen menemällä keikalle, kuin ottamalla ylityökorvaukset vastaan. 

Taloudellinen riippumattomuus ja 4% sääntö.

Puhuttaessa taloudellisesta riippumattomuudesta keskusteluissa vilisee hyvin usein myös termi 4 %:n säännöstä (4 % rule), joka riittäisi taloudellisen riippumattomuuden säilyttämiseen. 

Mallin on alun perin luonut sijoitusneuvoja William P. Bengen vuonna 1994. Journal of Financial Planning -lehdessä julkaistussa artikkelissa väitettiin, että eläkesäästösi riittävät loppuelämäksesi, jos nostat niistä 4 % vuodessa. Luku 4 % tulee siitä, että pörssi on historiallisesti tuottanut noin 8 % vuodessa, jolloin neljä prosenttia on vain puolet keskimääräisestä tuotosta.  

Yhdysvaltalainen sijoitusbloggari Mr. Money Mustache on vääntänyt 4 %:n sääntöön perustuen kaavan, jonka mukaan kertomalla vuosikulutuksesi luvulla 25, voit laskea summan, jonka saavuttamalla voisit olla taloudellisesti riippumaton. Esimerkiksi 20 000 euroa vuodessa kuluttava tarvitsisi 500 000 euron säästöt taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseksi. 

Pienoisena lähdekritiikkinä kuitenkin kerrottakoon, että luvulla 25 kertominen toimii kuitenkin vain tilanteissa, joissa haluat (tai kykenet) säilyttää menosi nykyisellä tasolla. Tämän arvion tekeminen voi olla vaikeaa, sillä asiat kuten inflaatio ja pääomaverotus saattavat muuttua vuosien varrella, joka tekee lukujen laskemisesta ennakkoon vaikeaa.

Aiheeseen liittyviä blogikirjoituksia.

Palvelut.

Teemasivut.