Inssin osingot sijoitusblogi

Kokemuksia opintolainasta ja sen sijoittamisesta – näillä vinkeillä onnistut

Opintolainan sijoittaminen on täysin laillinen ja hyväksytty tapa vaurastua nuorelle suomalaiselle opiskelijalle. Tälle sivulle olen koonnut erilaisia vinkkejä opintolainaan ja sen sijoittamiseen.

Lue lisää

Miksi opintolaina kannattaa nostaa?

Oletko aloittamassa opiskelijaelämääsi ja sijoittaminen kiinnostaa? Hyvä, sillä sinulla on aukeamassa kenties elämäsi halvinta lainaa, joka kannattaa nostaa AINA. Ihan sama sijoitit lainasi tai et, nosta se! Kerron pian miksi.

Yksi parhaista lausahduksista mitä olen kuullut opintolainan nostamiseen, tulee meiltä Keski-Suomesta. Jyväskylän yliopiston professori Roope Uusitalo on nimittäin joskus uhannut reputtaa kaikki kauppakorkean opiskelijat, jotka eivät ymmärrä ottaa opintolainaa.

Uusitalo perusteli provosoivaa näkemystään sillä, että opintolaina on ns. hyvää lainaa, jota saa vieläpä poikkeuksellisen halvoilla ehdoilla. Jos kauppakorkeassa opiskeleva ei ”ymmärrä” hakea opintolainaa, ei hänen tulisi työskennellä rahoitusalalla.

Opintolaina on tosiaan kenties elämäsi halvinta lainaa. Se voi olla jopa halvempaa kuin tuleva asuntolainasi. Esimerkiksi minulla ensiasuntoa hankkiessa asuntolainan marginaali tippui pitkän kilpailutuksen jälkeen 0,7 %:iin, kun opintolainan marginaali oli kilpailuttamatta 0,5 %.

Opiskelijaelämä sijoittaminen

Saako opintolainan sijoittaa?

Sampo Group osinkohistoria osingon leikkaus

Kuten Roope jo edellä mainitsi, opintolaina on hyvää lainaa. Ihan samalla tavalla kuin vaikkapa myös asuntolaina. Se kannattaakin nostaa aina, käytti sen miten käytti.

Miksi opintolaina sitten on ”hyvää lainaa”? Siinä on todella pieni korko, joka selittyy sillä, että laina on valtion takaama. Muita hyvän lainan merkkejä ovat esimerkiksi lainanmaksun melko helppo lykkääminen. Esimerkiksi minä palasin parin vuoden työskentelyn jälkeen takaisin opiskelijaksi ja ensimmäisen tutkintoni opintolainan takaisinmaksua lykättiin sen vuoksi.

Opintolainalla on ikävän negatiivinen maine, erityisesti kun aletaan puhumaan siitä sijoittamisen yhteydessä. Jostain syystä monet suomalaiset teilaavat helposti idean opintolainan sijoittamisesta. Pahimmat tapaukset jopa väittävät sijoittamisen olevan laitonta. Ei, ei ole. Tämä on vain katkerien ja tietämättömien henkilöiden huutelua.

Opintolainan saa käyttää tasan kuten itse haluaa. Jotkut käyttävät sen baaritiskillä verkostoitumiseen samalla kun toiset käyttävät sen reissaamiseen ja kokemuksien hakemiseen. Sinäkin saat käyttää oman lainasi oman taloudellisen tulevaisuuden rakentamiseen.

Uskaltaako opintolainan sijoittaa?

Me suomalaiset pelkäämme jostain syystä lainoja melko paljon. Monet meistä pelkäävät opintolainaa mitä ihmeellisimmistä syistä. ”Mitä jos en saa töitä? Tuleeko opintolainasta minulle joskus taakka? Kannattaako opintolainaa edes nostaa, jos sitä ei tarvitse?

Oma lukunsa on tietenkin ne opiskelijat, jotka ilmoittavat kovaan ääneen, ettei heillä ole tarvetta millekään lainalle. Näitäkin tuli nähtyä opiskelijaelämässä varsin usein.

Opintolaina kannattaa aina sijoittaa jossain muodossa. Jos osakkeet tuntuvat liian riskisille tai vaikeille, olemassa on myös muita vaihtoehtoja.

On toki huomioitava, että opintolaina on lainarahaa, ja monet neuvovatkin miten lainarahalla ei tulisi koskaan sijoittaa. Tämä on ihan totta, mutta toisaalta sijoittaminen asuntovelallisena on ihan yhtä lailla sijoittamista lainarahalla.

Opiskelut kestävät lähes aina useamman vuoden, mikä on hyvä juttu osakesijoittajan kannalta. Sijoittamista kannattaa harrastaa pitkäjänteisesti, katse useamman vuoden päässä. Opiskelijan kannattaakin sijoittaa tasaisesti ajallisesti hajauttaen läpi opiskeluaikojen, sen sijaan että metsästää ”pikavoittoja”.

Opintolainalla on hyvä mahdollisuus kerryttää itselleen varallisuutta, joka helpottaa sinua myöhemmissä elämäsi vaiheissa. Esimerkiksi ensiasunnon osto on huomattavasti helpompaa, kun alla on hieman varallisuutta pelkän tuulen huuhtoman persauksen sijasta.

Opintotuki tuloraja opintolaina sijoitukset

Opiskelijan tulorajat ja sijoitusten vaikutukset.

Vuositulorajat vuonna 2020 ja 2021

Tukikuukausia
kalenterivuoden aikana
Vuosituloraja
(€/kalenterivuosi)
 
1 23 554
2 22 172
3 20 790
4 19 408
5 18 026
6 16 644
7 15 262
8 13 880
9 12 498
10 11 116
11 9 734
12 8 352

Opintolainan määrä on noussut viime vuosina melko nopeasti. Tällä hetkellä opintolainaa voi nostaa 650 euroa kuukaudessa. Ulkomailla opiskelevat voivat nostaa sitä 800 euroa kuukaudessa.

 
Opiskelija €/kk
Alle 18-vuotias muu kuin korkeakouluopiskelija 300
18 vuotta täyttänyt muu kuin korkeakouluopiskelija 650
Korkeakouluopiskelija 650
Aikuiskoulutustukea saava (Suomessa opiskeleva) 650
Ulkomailla opiskeleva 800

Osa sijoitustuotoista, kuten vaikkapa osingot lasketaan mukaan opiskelijan tuloihin, eli ne pitää ottaa huomioon opintotukiasioita miettiessä. Tästä syystä veroteknisyyttä arvostava opiskelija valitsee salkkuunsa kasvurahastoja, jotka eivät jaa tuottoja ulos, eivätkä täten vaikuta opiskelijan tuloihin.

Opiskelijan tulorajat eivät liity suoranaisesti opintolainaan, mutta niistäkin kannattaa olla perillä, jotta vältät ikävät ja joskus jopa kalliitkin yllätykset. Opiskelijan tulorajoista on paljon asiaa Kelan sivuilla ja niihin kannattaakin tutustua huolella.

Opiskelijan kannattaa myös muistaa se, että joissakin tapauksissa Kela tulkitsee sijoittamiseen liittyviä ostoja ja myyntejä eri tavalla, kuin esimerkiksi Verohallinto tekee. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, ettei opiskeluaikoina kannata tehdä myyntejä, vaan buy & hold -taktiikka sopii hyvin opiskelijalle.

Opintolainahyvitys ja opintolainavähennys.

Jos aiemmat tekijät eivät saaneet sinua vielä sijoittamaan opintolainaa, tässä tulee yksi porkkana lisää. Monesti opintolainalla sijoittamisessa joku vetää esiin kortit nimeltä opintolainahyvitys ja opintolainavähennys. Olet oikeutettu näistä jompaan kumpaan vähän riippuen tutkintosi aloitusajasta.

Nämä hyvitykset ja vähennykset ovat Kelan keino kannustaa opiskelijoita hoitamaan opintonsa kunnialla läpi ja valmistumaan ajoissa. Kun valmistut opinahjostasi ulos määräajassa, Kela piffaa sinulle osan opintolainastasi.

Kyllä, luit oikein. Hoida hommasi hyvin, niin saat osan velastasi anteeksi. Maksat vähemmän lainaa takaisin, kuin mitä sitä nostit. Eikö olekin helppoa?

Vaikka opintosi venähtäisivät syystä tai toisesta ”yliajalle”, sekään ei ole katastrofi. Maksat vain lainan takaisin ”normaalisti”.

Opintolainahyvitys voi kannustaa sinua myös sijoittamaan. Mieti asia vaikka niin, että opintolainavähennyksen ansiosta voit tehdä sijoittamisella vaikka pientä tappiota, niin olet silti kokonaisuudessa yhä plussan puolella.

Opintolaina esimerkki 2021 kokemuksia

Mihin sijoittaa opintolaina?

Opintolaina kokemuksia esimerkki

Tähän kysymykseen on monta hyvää vastausta. Muista myös se, että mikään ei estä sinua valitsemasta vaikka useampaa sorttia. Hajauttaminen on hyvä asia, niin myös opintolainalla sijoittaessa.

Tässä joitakin potentiaalisia kohteita opintolainalle:

Kannattaa muistaa miten sijoittamisessa lähes poikkeuksetta tuotto ja korko seuraavat aina toisiaan. Suuri tuotto on ikään kuin palkkio huonosti nukutuista öistä. Jos riski tuntuu kovalta, niin aina voi etsiä vähäriskisempää kohdetta, mutta samalla myös tuotot yleensä laskevat.

Oma suosikkikohteeni opintolainalle on ASP-tili, jonne laitoin myös omia opintolainojani aikoinaan.

Opintolainan sijoittaminen – omia kokemuksia.

Aloitin ensimmäiset opiskeluni 2013. Ensimmäiset opintolainan nostin kuitenkin vasta 2015. Syy opintolainan nostamattomuudelle oli oma typeryys ja tietämättömyys.

”Tiesin” opintolainan olevan halpaa esimerkiksi sijoittamiseen, mutta koska en tiennyt kenenkään muun nostavan sitä sijoituksiin, en uskaltanut tehdä sitä alusta asti. Toivottavasti tämä tarinani estää jotain muuta tekemään samoja virheitä kuin itse tein.

Yritin joskus laskea sitä, kuinka paljon olen tienannut opintolainalla. Luvun laskeminen on kuitenkin lähes mahdotonta, koska olen saanut opintolainan avulla pelkästään osinkotuloja vuosien varrella jo yli 1000 euroa, ja näiden osinkojen uudelleensijoittaminen tulisi ottaa tässä kohti myös huomioon.

En ole kuitenkaan katunut hetkeäkään opintolainan sijoittamista. Se on tuonut mukanaan hyvää vauhtia omaan vaurastumiseeni. Sen lisäksi se on auttanut minua esimerkiksi ensiasunnon hankinnassa.

5 syytä hyödyntää opintolainaa.

Tässä vielä kertauksena viisi hyvää syytä ottaa kaikki hyöty irti opiskeluajasta ja nostaa kaikki opintolaina.

1. Opintolaina on elämäsi halvin laina

Hyvin suurella todennäköisyydellä tulet maksamaan esimerkiksi asuntolainastasi kovempaa hintaa tulevaisuudessa.

2. Olet oikeutettu opintolainaan

Opintolaina on yksi suurimpia opiskelijan etuja, vaikka se helposti unohtuu.

3. Älä pelkää velkaa

Vaikka velka on veli otettaessa ja velipuoli maksettaessa, velkaa ei tarvitse pelätä. Oikein käytettynä se auttaa meitä vaurastumaan.

4. Opintolaina auttaa myöhemmissä elämänvaiheissa

Minun kohdallani opintolainat ASP- sekä säästötilillä auttoivat saamaan asuntolainaa halvemmilla ehdoilla.

5. Opintolainahyvitys ja -vähennys tarjoaa ”ilmaista rahaa”

Nosta laina ja jemmaa se vaikka patjasi alle. Hoida koulu kunnialla läpi ja valmistu ajallasi. Vastaanota rahalliset edut.

Aiheeseen liittyviä blogikirjoituksia

Palvelut.

Teemasivut.