Inssin osingot sijoitusblogi

Korkoa korolle -laskuri

Korkoa korolle -ilmiö on tunnetusti maailman kahdeksas ihme, mutta kuinka tehokas se on oikeasti? Tälle sivulle on koostettu erilaista tietoa korkoa korolle -ilmiöstä esimerkkien avulla.

Lue lisää

Mikä on korkoa korolle -ilmiö?

Korkoa korolle ilmiö

Compound interest is the 8th wonder of the world.  He who understands it, earns it; he who doesn’t, pays it.

(Suomennettuna: Korkoa korolle -ilmiö on maailman kahdeksas ihme. Joka kykenee sen ymmärtämään, hän tienaa sen. Se joka ei, hän maksaa sen.)

-Albert Einstein

kokeile korkoa korolle -laskuria.

Aika on tunnetusti sijoittajan paras ystävä. Mitä pidempään sijoittaja jaksaa antaa rahojensa poikia, sitä parempia tuloksia hän tulee saamaan. Mutta miksi aika on niin tärkeässä roolissa?

Syy piilee korkoa korolle -ilmiössä, jota edellä mainittu herrasmies kutsui leikkisästi maailman kahdeksanneksi ihmeeksi. Tälle sivulle on koostettu erilaista tietoa korkoa korolle -ilmiöstä ja miksi sinun tulisi sisäistää se.

Korkoa korolle -ilmiö voimistuu sitä mukaan mitä pidempään efekti ehtii vaikuttaa. Ajan lisäksi myös koron määrä vaikuttaa suuresti lopputulokseen. Tästä syystä sijoittajan kannattaakin pyrkiä minimoimaan kaikki sijoittamiseen liittyvät kulut, sillä pienikin lisä kuluissa vähentää korkoa korolle -ilmiön voimaa, joka näkyy pitkässä juoksussa erittäin isosti.

Kokemuksia korkoa korolle -ilmiöstä.

Sijoitustuotot sijoitusblogi 2020

Olen sijottanut rahojani vuodesta 2012 asti, joten olen ehtinyt jossain määrin päässyt huomaamaan korkoa korolle -ilmiön vaikutuksen. Alussa sitä on vaikea nähdä, koska aikaa ei ole ehtinyt kulua, eikä pääomaakaan ole välttämättä paljoa, jolloin korkoa korolle -ilmiö ei pääse tekemään vielä hirveästi töitään.

Sen sijaan jo parin-kolmen vuoden jälkeen korkoa korolle -ilmiö alkaa hyvin suurella todennäköisyydellä näkymään myös sinun salkussasi, ja se on menoa sen jälkeen.

Lisäsin ylle kuvan omista sijoitustuotoistani vuosien 2013-2019 aikana. Kuvasta näet miten tuloni ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Korkoa korolle -ilmiö on ollut osatekijänä kasvattamassa pääomatulojani vuosi vuodelta.

Syy piilee hyvin pitkälle siinä, että olen saanut sijoituksistani osinkotuloa, jonka olen sijoittanut heti uudelleen saaden kaiken hyödyn irti korkoa korolle -ilmiöstä. Vanhat sijoitukset vauhdittavat jatkossa sijoittamistani kuin varkain.

Käytännön esimerkkejä korkoa korolle -ilmiöstä.

Korkoa korolle -efektistä voidaan nostaa esiin muutamia käytännön esimerkkejä. Viime aikoina koronavirus on ollut kaikkien huulilla ja myös sen ennennäkemättömän nopea leviäminen on osoitus korkoa korolle -ilmiön voimasta. Jos jokainen sairastunut sairastuttaa 5 uutta tapausta, laitetaan hyvin nopeasti koko maailma kiinni.

Toinen esimerkki on pupujen lisääntyminen. Kuvitellaan pupu-pariskunta, joka saa 5 poikasta. Nämä kaikki poikaset saavat 5 poikasta ja näiden poikaset saavat taas 5 poikasta. Montako ”lastenlastenlasta” tällä alkuperäisellä pariskunnalla on? [Vast: 125 poikasta]

Klassisempi erimerkki on ns. Shakkipelin keksijän palkkio. Pelin keksijä sai valita itselleen palkkion ja matemaattisesti lahjakas keksijä halusi palkkioksi riisiä. Hän asetti riisin määrälle ehdon, että riisin määrä tuplaantuu yhtä monta kertaa, kuin shakkilaudassa on ruutuja (64 kpl). Ensimmäiseen ruutuun yksi jyvä, toiseen kaksi, kolmanteen neljä ja niin edes päin. Kuinka monta riisinjyvää keksijä sai?

Vastaus on todella iso. Se on yli 18 triljoonaa, eli lukuna 18 446 744 073 709 551 615 kappaletta. Kiloiksi muutettuna määrä vastaisi 920 miljardia tonnia. Huomaathan että tonni on tuhat kiloa.

Korkoa korolle vs normaali korko.

Korkoa korolle -efektin voimasta saa paremmin irti, kun vertaa sitä ns. normaaliin korkoon. Kun luvut ovat rinnakkain, pystyy hahmottamaan nimenomaan ”koron koron osuuden” helpommin.

Oheisessa taulukossa on sijoitettuna 1000 euroa, nyrkkiesimerkin vuoksi 10 % vuosituotolla. Siniset palkit on laskettu korkoa korolle -kaavalla, kun taas oranssit palkit ovat ”normaalia korkoa”. Aikajanana 25 vuotta.

Kuten taulukon oikeasta reunasta näkee, korkoa korolle -ilmiön voima on hurja. Korkoa korolle ilmiön avulla toinen on lähes kolme kertaa toista suurempi.

  • Normaali korko: 3 400,00 €
  • Korkoa korolle:  9 849,73 €

Tässä taulukossa näkee hyvin miten aika ja koron määrä ovat suuressa avainasemassa korkoa korolle ilmiön voimassa. Mitä pidempi aika ja mitä suurempi korko, sitä hurjempi lopputulos.

Aiheeseen liittyviä blogikirjoituksia.

Palvelut.

Teemasivut.