On tämä melkoista pingiksen pelaamista taas Nordean kanssa. Heinäkuussa kirjoitin tekstin miten valuuttatilin pystyy Nordeassa perustamaan aivan kuten Nordnetissä. Nyt täytyy valitettavasti todeta, ettei valuuttatili lupailuista huolimatta toimikaan kuten Nordnetin asiakkaat ovat tottuneet.

Lyhyt kertaus edellisen blogikirjoituksen taustoihin:

Perustin Nordeaan osakesalkun, ja kyselin valuuttatilin avaamismahdollisuuksia. Minua ensimmäisenä palvellut asiakaspalvelija sanoi miten tätä mahdollisuutta ei Nordealla vielä ole, vaikka on moneen kertaan sitä työnantajaltaan vaatinut. Myöhemmin sain netistä vinkin, että valuuttatili on mahdollista avata. Soitin takaisin Nordeaan, jossa jouduttiin vääntämään kättä pitkään onko tilin avaaminen mahdollista. Ensin väitettiin kivenkovaan, ettei ole mitenkään mahdollista, mutta parin päivän selvitystyön jälkeen valuuttatilin mahdollisuus lopulta löytyikin. Minulle jäi tuolloin kuva, että Nordea koittaa vain ”huijata” asiakkaan makselemaan jatkuvasti valuutanvaihtokuluja.

Valuuttatilin nerokkuus pätee siinä, että kun saan jostain osakkeesta osinkoja dollareina, saan myös pitää ne dollareina ilman että niitä käännetään euroiksi. Tuosta kääntämisestä nimittäin Nordea vetää välistä 0,3 %. Kun taas haluan sijoittaa saamani osingot uudestaan samaan yhtiöön, käännetään eurot jälleen luonnollisesti dollareiksi ja taas salkustani katoaa uudestaan 0,3 %. Valuuttatili olisi antanut mahdollisuuden säilyttää dollari-osingot dollareina ilman että niitä käytetään välillä euroissa.

Tämähän olisi jo ollut liian helppoa. Prosentin kulukatto kaikkiin kauppoihin ja kerran kvartaalissa tekemällä jonkinlaisen kaupan et maksa osakkeiden säilyttämisestä mitään. Nordea olisi tällä mallilla antanut todella kovan vastuksen Nordnetille.

Kuinkas sitten kävikään?

Mutta ei, kaiken tämän sekoilun jälkeen vieläkin sirkusta on mahdollista jatkaa. Valuuttatilin sain kyllä avattua, mutta toisin kuin minulle luvattiin, sillä ei voi tehdä kauppaa. Voi jesus, aivan yhtä tyhjän kanssa siis! Voin siis kerätä tililleni dollareita, mutten voi ostaa niillä mitään ennen kuin kierrätän ne kerran euroissa ja vaihdan takaisin dollareiksi. Ja välistä katoaa tietenkin 0,3 % + 0,3 % valuutanvaihdon myötä. Ei hyvä juttu ollenkaan!

Lähteenä minulla on tässä Shareville ja sen käyttäjä Dimmu Borgir. Keskustelun screenshot on otettu omalta Shareville-seinältäni.

Kuten käyttäjä TalviQQ asian ilmaisi, melkoinen antikliimaksi tämä päätös. Etenkin kun minulle annettiin ymmärtää pariinkin otteeseen, että valuuttatili toimii aivan kuten Nordnetissä. Nyt kuitenkin tili toimii aivan eri tavalla, tästä muodostuu ylimääräisiä kuluja piensijoittajalle ja minun tekemät laskuni menevät aivan uusiksi.

Tietenkin voisin myös itse tarkistaa asian ”uskottavammasta lähteestä”, mutta jo kahdesti olen Nordean kanssa asian tiimoilta ollut tekemisissä, joten en tiedä kannattaako tuo enää. Se on kyllä kumma että Nordeassa ei olla yhtään kärryillä omista palveluista, ja enkä kyllä toisaalta halua sellaista välittäjää käyttääkään. On nimittäin aika raskasta asiakkaana vääntää kättä mitkä on asiakaspalvelijan työnantajan käytännöt.

En ymmärrä oikein vieläkään mitä merkitystä valuuttatilillä on, mikäli niillä ei voi käydä kauppaa. Ainoa hyöty mitä keksin, on eräänlainen valuuttakursseilla spekuloiminen. Jemmaat dollareita, koska uskot niiden arvon nousevan. Tosin sekin spekulointi ei viime aikoina ole kantanut juuri hedelmää, sillä dollari on heikentynyt vuoden 2017 aikana merkittävästi euroon nähden. Eli se joka on dollareitaan jemmaillut, olisi varmasti tehnyt paremman tilin holdailemalla eurosia.

Oikean välittäjän löytäminen ei ole helppoa

Tämä valuuttatili-sekoilu on Nordnetistä suutuspäissään Nordeaan muuttavien hyvä pitää mielessä. Jos Nordnetissä osakkeiden ostokulut ovat Nordeaa selvästi kovemmat, puntit tasoittuvat pitkässä juoksussa. Nordnetin valuuttatilin ansiosta voit sijoittaa osinkosi täysimääräisesti (tietenkin osinkoverotus vie osansa) takaisin. Et siis maksa välissä euroakaan valuutanvaihtokuluja.

Tästä sähläyksestä johtuen omat välittäjävertailuni menivät kertaheitolla uusiksi. Näillä uusilla spekseillä tehtyä välittäjävertailua voit käydä lukemassa täältä, jossa vertaan Nordeaa ja Nordnetia keskenään.

Saatat olla kiinnostunut myös:
Blogin lukijat säästäneet jo tuhansia euroja vakuutuksissaan
Näin säästän kymmeniä euroja kuukaudessa ruokakaupassa
Asiaa vakuutusten kilpailuttamisesta
Kilpailutin autovakuutukseni ja säästin yli 400 euroa
Kohti omistusasuntoa – tiivistelmä kaikista teksteistä
Näin kilpailutat sähkösi helposti
Opiskelijan säästövinkit
Nextory – Ilmaista kesälukemista piensijoittajille

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

8 kommenttia kohteessa “Oikaisu: Nordean valuuttatili yhtä tyhjän kanssa

 1. Santeri kommentoi:

  Innolla jään odottelemaan lakelmiasi kuluista Nordeassa ja Nordnetissä! Lasketko kulut vain tietyllä summalla sijoitettaessa vai useamman summan kohdalla erikseen? Itse olen laskenut, että pienet kaupat (n. 1k) tulee halvemmaksi Nordealla ja vähän isommat kaupat (n. 5k) Nordnetissä 🙂

  • RJW kommentoi:

   Sepä se, tämä kaikki sählääminen syö kyllä luottoani Nordeaan. Tämä kun ei tosiaankaan pitäisi olla toimena ainakaan sieltä vaikeimmasta päästä, ja silti ei meinaa onnistua millään…

 2. olio kommentoi:

  Olin tänään Nordean asiakaspalveluun chat-yhteydessä ja asiakaspalveluhenkilö pariin otteeseen tarkisti sijoituspuolelta kysymyksiäni osinkoihin liittyen. Seuraaviin vastauksiin päädyttiin:

  Nordea: Eli tuo 0,3% kulu menee ainoastaan silloin kun teet merkinnän muussa valuutassa kuin euroissa.
  Nordea: Kun saat osinkoja, niin tuota 0,3% kulua ei mene
  Sinä: Ok! Ja osingot muutetaan automaattisesti euroiksi päivän kurssiin?
  Nordea: Kyllä

  • RJW kommentoi:

   Haha, otapa näistä nyt selvää. Kunnon pingiksen peluuta koko homma, pallotellaan jatkuvasti puolelta toiselle että onnistuuko, vai eikö onnistu.

   Katsotaan saanko Nordeaan normaalia parempaa neuvotteluyhteyttä tuon TalSan uutisoinnin jälkeen. Voisin ohimennen kysyä myös osinko-asiaa.

 3. Anonyymi kommentoi:

  ulkolaisen osingon valuutanvaihtokulu euroiksi on about 2% Nordeassa. tämä on fakta. kaikki, mitä teille on sanottu on paskaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *