Kuva: OP

Kaupallinen yhteistyö: OP

OP julkaisi vast’ikään Sijoittajakoulu-nimisen juttusarjan, jossa puhutaan sijoittamisesta suoraan ja hauskasti, ilman vaikeita termejä ja titteleitä. Ida-Liina Huurtelan ja Tuomas Rajalan vieraina nähdään sarjassa monia sijoittajille tuttuja kasvoja.

Jaksoja on yhteensä 10 erilaista, ja ne pitävät sisällään videoita sekä podcasteja. Sarjan kahdeksannen osan voit katsoa alapuolen YouTube-videosta:

Sijoittajakoulun kahdeksannessa osassa Merja Mähkä kertoi ajatuksiaan voittojen kotiuttamisesta. Viime vuodet ovat olleet osakesijoittajille varsin tuottavia, ja sen vuoksi monien salkuissa saattaa useatkin osakkeet olla voitolla ostohetkestä.

Mitä noille voitoille kannattaisi sitten tehdä? Kannattaako voitot kotiuttaa kuinka nopeasti? Entä mitä tehdä, kun osakkeet on muutettu takaisin rahaksi?

Merja Mähkä mainitsi jaksossa monille sijoittajille tutun lausahduksen, missä käsketään ottaa tappiot nopeasti ja voitot hitaasti. Tämä tarkoittaa sitä, että kehnosti tuottaneista osakkeista on hyvä hankkiutua eroon samalla kun antaa hyvin tuottaneiden osakkeiden jatkaa menestystään.

Monet sijoittajat ajattelevat usein juuri päinvastoin. Voitot halutaan ottaa ”varmuuden vuoksi” äkkiä ulos, kun taas tappiollisista osakkeista pidetään kynsin hampain kiinni. Yleensä mainitaan vielä lisäksi, miten ikinä ei kannata myydä osakkeita tappiolla. Tämä varsinkin on kehnosti ajateltu. Kehnosti menestyneistä osakkeista on usein hyvä kuitata tappiot ja siirtää ne rahat johonkin paremmin menestyvään sijoituskohteeseen.

Kehnoista osakkeista kannattaa hankkiutua eroon, jos katsoo ettei yhtiön suunnassa ole tapahtumassa lähiaikoina käännettä. Tappioita ei kannata säikähtää, sillä ne voi käyttää toisaalla hyödyksi. Tappiot otetaan huomioon esimerkiksi osingoissa, tai myydessä muita osakkeita voitolla. Tappioilla voi siis pienentää omia verorasitteita.

Olen itse joskus heittänyt, että osakkeet ovat kuin ihmissuhteet. Hyvistä ihmissuhteista sekä osakkeista kannattaa pitää kiinni, kun taas huonoista kannattaa päästää suosiolla irti. Huonoista suhteista tai osakkeista säästetty raha tai aika kannattaa sitten panna poikimaan keskittyen niihin hyviin kokemuksiin.

Mikäli sijoittajalla ei ole oikeaa tarvetta rahalle, ei tämän yleensä kannata lähteä kotiuttamaan voittoja. Voittojen kotiuttaminen ”varmuuden vuoksi” pitää sisällään erään vitsin. Vitsi liittyy siihen, että ainoa varmuus tuossa on verojen maksaminen. Myyntivoitosta maksetaan verot normaalien pääomaverotuskäytäntöjen mukaan, mikä tarkoittaa voitoista noin kolmanneksen kilahtavan Verohallinnon kassaan. Sijoittaja ei tule siis saamaan voitolla olevaa salkkuaan lihoiksi laittaessa samaa summaa pankkitililleen, kuin mikä summa arvo-osuustilillä näkyi aiemmin.

Asiahan on täysin eri, mikäli sijoittajalla on jotain tarvetta rahalle, esimerkiksi jaksossa Merjan mainitsema asunnon osto. Näihin voittoja voi olla hyvä käyttää. Itse asiassa voi tuntua ihan mukavalta miettiä asunnon oston jälkeen, miten tämäkin asunto on osittain rahoitettu jonkun osakkeen nousulla.

Sijoittajakoulun muut jaksot löydät osoitteesta op.media/sijoittajakoulu

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *