Kuva: OP

Kaupallinen yhteistyö: OP

OP julkaisi vast’ikään Sijoittajakoulu-nimisen juttusarjan, jossa puhutaan sijoittamisesta suoraan ja hauskasti, ilman vaikeita termejä ja titteleitä. Ida-Liina Huurtelan ja Tuomas Rajalan vieraina nähdään sarjassa monia sijoittajille tuttuja kasvoja.

Jaksoja on yhteensä 10 erilaista, ja ne pitävät sisällään videoita sekä podcasteja. Sarjan neljännen osan voit katsoa alapuolen YouTube-videosta:

OP Sijoittajakoulun neljännessä osassa pureuduttiin rahastojen maailmaan. Jakson vieraina olivat OP:n säästämisestä ja sijoittamisesta vastaava Katja Taponen sekä Suomen Sijoitustutkimuksen Kalle Kauppila.

Rahastot ovat laaja käsite, joista sijoittaja törmää yleisimmin termeihin ”indeksirahasto” ja ”aktiivinen rahasto”. Indeksirahastot seuraavat nimensä mukaisesti indeksejä ja aktiiviset rahastot taas seuraavat salkunhoitajien liikkeitä.

Yksi rahastojen parhaista ominaisuuksista on niiden helppous. Jaksossa Katja Taponen vertasikin rahastoja hauskasti talon rakentamiseen. Talon voi rakentaa itse pitkästä tavarasta tai käyttää talopakettia, ja rahasto on eräänlainen valmis talopaketti. Rahastoja ostaessa ei tarvitse pureutua niin syvälle yhtiön tunnuslukujen taakse, sillä salkunhoitajat ovat tehneet sen jo ennen sinua.

Rahastot ovat myös siinä mielessä hyviä sijoituskohteita, sillä niihin pääsee mukaan todella pienillä minimisummilla. Esimerkiksi jaksossa mainittiin kymmenen euron minimi kertaostolle.

Suurin rahastojen etu liittyy kuitenkin hajautukseen. Rahastot saattavat pitää sisällään jopa satoja eri yhtiöitä, joten yhdellä ainoalla rahastolla voi saada salkkuunsa kerralla kunnon hajautuksen. Poimiessa suoria osakesijoituksia salkkuun hajauttaminen jää usein pieneksi, tai se vaatii paljon rahaa. Sen sijaan rahastojen puolella sillä edellä mainitulla kympillä on mahdollista luoda itselleen jo kestävä hajautus. Hajautus on hyvä ajatus, kuten Kalle Kauppila jaksossa terävästi totesi.

Erityisesti indeksisijoittaminen on saavuttanut viime vuosina mahtavan suosion, eikä lainkaan syyttä. Indeksirahastot ovat yleensä varsin matalakuluisia sijoituskohteita, joista saa indeksien tasoisen tuoton. Valitsemalla salkkuun erilaisia indeksirahastoja sijoittaja pystyy helposti tekemään itselleen myös koko maailman kattavan maantieteellisen hajautuksen.

Sijoittajan ei ole pakko lukittautua joko rahastosijoittajaksi tai osakepoimijaksi, vaan salkkuun voi valita ihan hyvin myös molempia arvopaperilajeja. Rahastot voivat esimerkiksi luoda salkulle pohjan, jonka päälle sijoittaja voi sitten ottaa omaa näkemystä osakepoiminnan kautta.

Loppuun muistuttaisin vielä siitä, että rahastosijoittaminen ei ole mikään häpeä. Kuten Kallekin jaksossa vähän vihjasi, erityisesti netin keskustelupalstoilla rahastosijoittamiseen suhtaudutaan varsin vähättelevästi. Rahastoista keskustellessa hyvin usein joku alkaa ihmettelemään sitä, miksi sijoittaa rahastojen kautta, kun ne sijoitukset voisi tehdä myös täysin itse? Tässä on taustalla vähän sama asia, kuin Katjan esimerkissä talonrakentamisesta. Kaikki eivät osaa tai eivät ole kiinnostuneet rakentamaan taloa alusta loppuun asti itse ja siksi sen talopaketin tai rahastosijoittamisen kautta saa itselleen paljon helpommin valmiin kodin tai hyvän salkun.

Sijoittajakoulun muut jaksot löydät osoitteesta op.media/sijoittajakoulu

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *