Viime viikko tarjosi mielenkiintoisen uutiskatsauksen sijoittajille. Viikko alkoi 24-vuotiaan opiskelijan ”Nikon” jutulla Iltalehdessä, missä Kela peri opintotukia takaisin tappiollisista osakekaupoista. Lauantaina taas Jukka Oksaharju antoi vinkkejä tuoreelle Eurojackpot-voittajalle miten sijoittaa kevyet 87 miljoonaa.

lotto uhkapeli sijoittaminen

Case opiskelija-Niko

Aloitetaan perkaaminen kuitenkin Nikon opintotuista.

Tuhansilla euroilla osakekauppoja tehnyt Niko, 24, pöyristyi: Kela vaatii opintotukia takaisin (Iltalehti.fi)

Kelalla on käytössään mielestäni epäreilu systeemi, jossa se ei huomioi ollenkaan luovutustappioita, vaan Kela on kiinnostunut opiskelijoiden kohdalla ainoastaan luovutusvoitoista.

Niko oli tehnyt luovutusvoittoa 13 000 euron edestä, ja luovutustappioita 18 000e edestä. Niko oli siis todellisuudessa jäänyt tappiolle 5 000 euroa. Kela kuitenkin tulkitsee asian niin, että Nikolla on ollut tuloja 13 000e, ja siksi hän ei ole oikeutettu enää täyteen opintotukeen.

Jotkut nauroivat Nikon sijoitustaidoille turhaan

Ympäri internettiä on kritisoitu niin Nikon luku- kuin sijoitustaitoja. Kieltämättä, itsekin olen ”aina” tiennyt kyseisen Kelan käytännön, vaikka koskaan opiskelijana en edes miettinyt myynti-napin painamista. Kelan sivuilla tämä kerrotaan aika suoraan.

Myös sijoitustaidoille on naureskeltu miten nykyisessä nousumarkkinassa voi tehdä 18 000e tappiot. Tämä on mielestäni aika turhaa naureskelua, emme kuitenkaan tiedä Nikon salkusta mitään muuta kuin luovutusvoittojen ja -tappioiden määrät.

Osa kansasta (ilmeisesti se osa joka ei koskaan ole minkäänlaista sijoitustoimintaa harrastanut) vaahtosi Nikolle miten ikinä ei tulisi myydä tappiolla. Tämä on täyttä puutaheinää, vaikkakin tähän lauseeseen törmää hyvinkin usein. Välillä on hyvä katkaista tappiot ajoissa ja välttää näin suuremmat vahingot.

Tekikö sitten Niko näin, se jäänee ikuiseksi mysteeriksi. Mielestäni Nikon yhteydenotto Iltalehteen oli kuitenkin ihan aiheellinen. Tämä sai kuitenkin ihmiset ajattelemaan onko nykyisessä järjestelmässä mitään järkeä.

Kela ja sijoittamisen vaikutukset

Nikon tarina korostakoot opiskelijoiden kohdalla buy&hold-taktiikan ylivertaisuutta. Jos keskiverron sijoittajan kannattaa ostaa osakkeita ikuisella horisontilla sen sijaan että tekee säännöllisiä myyntejä, niin opiskelijan kohdalla tämä on vielä kannattavampaa.

Mielestäni tämä Kelan tulkinta on kuitenkin epäreilu kaikin puolin. Miksi emme tue opiskelijoita sijoittamaan? Opiskelijat ovat usein nuoria ihmisiä, eli ihmisiä joiden juuri kannattaisi olla sijoittamisesta kiinnostuneita. Miksi asettaa turhia jarruja opiskelijoiden sijoitusstategioille? Tämä erilainen kohtelu työssäkäyvää sijoittajaa kohden laittaa suotta pallon opiskelijan jalkaan.

Iltalehden kommentit jylläävät

Pienen päänsäryn sain myös uutisen kommenteista, joita tosin osasin odottaa. Nikon tapauksessa alettiin kyseenalaistamaan onko opintotukea saavilla opiskelijoilla varaa sijoittaa.

Minua henkilökohtaisesti harmittaa kaikki ”jos nostat opintotukea niin ei pitäisi olla varaa sijoittaa osakkeisiin”-huutelut. Ymmärrän kyllä pointin, mutta taas toisaalta suurella osalla opiskelijoista siivu opintotuesta menee päihteisiin. Kukaan ei varmaan kiellä etteikö opiskelijaelämä ja bilettäminen kulje aika vahvasti käsi-kädessä.

Miksei kukaan koskaan kommentoi sitä, että jos on rahaa käydä baareissa, ei tällöin tarvitse opintotukea? Miksi sijoittaminen nähdään niin vihamielisesti?

Saako opiskelija sijoittaa?

Keksitäänpä tarina. On olemassa opiskelijat A, B ja C. Henkilö A laittaa kaikki elämisen jälkeen tilille jäävät rahat villiin opiskelijaelämään eri ravintoloissa. Henkilöt B ja C taas eivät harrasta kyseisiä touhuja, tai ainakaan samassa mittakaavassa kuin henkilö A.

He ”säästävät” kun baarit eivät vie kaikkia opintotukia. Henkilö B taas käyttää ”säästämänsä” rahat johonkin ”turhaan”, kuten prameampaan autoon tai tuoreeseen viihde-elektroniikkaan.

Henkilö C taas päättää tässäkin asiassa ”säästää” ja kituuttaa menemään polkupyörällä ja vähän vanhemmalla elektroniikalla. Henkilö C päättää sijoittaa pahan päivän varalle osakkeisiin.

Miksi henkilö C olisi jotenkin vähemmän oikeutettu opintotukeen kuin toverinsa A ja B? Tulot ovat kaikilla kolmella samat, menot vain vaihtelevat, riippuen siitä mihin kukakin haluaa tukensa käyttää.

Minun mielestäni se on vain hienoa mikäli saa opintotuista säästettyä osakkeisiin. Tällä hetkellähän opintotukea eivät saa ollenkaan tietyn tulorajan ylittäneet, eli opintotuki on vain ”vähävaraisten” opiskelijoiden tuki. Eli nuoret Herlinit tai nuoret Ehrnroothit tuskin sijoituksiaan pääsevät opintotuilla rahoittamaan.

Jos joku siitä opintotuesta jollain opilla saa jätettyä jotain jemmaan niin hienoa. En ymmärrä miksi juuri osakkeisiin sijoittaminen olisi joltakin pois.

Lottovoittaja saa vinkit Jukka Oksaharjulta

Pääsiäisen alla saimme myös mittavan, suorastaan käsittämättömän 87 miljoonan euron Eurojackpot-voiton. Ilta-Sanomat pyysi Jukka Oksaharjulta kommentit tuoreelle voittajalle, jossa käsiteltiin voittojen sijoittamista.

Sijoittajaguru: Näin helposti Eurojackpot-voittaja järjestää itselleen 3,5 miljoonan euron vuositulot (Ilta-Sanomat.fi)

Oksaharjun kommentit tuskin tulevat kovin suurena yllätyksenä kenellekään miehen ajatuksia tuntevalle. Oksaharju laskeskeli ääneen miten 87 miljoonaa sijoitettuna osakkeisiin tuotaisi jo 4 % osinkoina (Helsingin pörssin keskiarvo) sellaiset 3,5 miljoonaa euroa vuodessa osinkoja.

Kieltämättä itsekin aloin miettimään mitä tekisin, mikäli potti olisi minun Veikkaus-kortilleni osunut. Siitä olen varma, etten nykyisiä töitäni jatkaisi. Sijoittaisin satavarmasti suurimman osan potista.

Hankkisin itselleni ”eläkeviran” ostamalla satoja hehtaareita metsiä. Niitä hoidellessa ja puukauppoja tehdessä saisi ajan kulumaan. Samoin ostaisin useita asuntoja, joita laittaessa ja vuokratessa saisi varmasti ajan kulumaan.

Loput sijoitukset menisivät varmaan sitten arvopapereihin. Jostain pienemmästä pörssiyhtiöstä varmaan koittaisin haalia sellaista siivua että saisin yhtiössä suuromistajan maineen. Tuskin kovin paljoa jaksaisin pröystäillä ulospäin, mutta varmasti elämästä nauttimiseenkin rahaa menisi.

Iltapäivälehtien kommentteja – jälleen kerran

Uutisen kommentit taas tyypilliseen iltapäivälehtien tapaan naurattivat. Yksi teilasi Oksaharjun neuvot 3,5 miljoonan osinkoineen ja suostutteli voittajaa ennemmin tuhlaamaan puoli miljoonaa vuodessa.

Outoja kommentteja olivat myös ne joissa käskettiin laittaa raha kiertämään. Eikö raha muka kierrä myös sijoittaessa? Joku ilmeisesti kuvittelee, että mikäli ostan Kamuxilta auton, niin raha liikkuu, mutta jos samalla rahalla osallistun Kamuxin eilen julkaistuun osakeantiin, niin siinä raha taas ei kierrä. Noh, nämä on näitä sankareita.

Jotainhan lottovoittajan on rahoilleen keksittävä, sillä 87 miljoonaa lepäämässä pankkitilillä on melkoinen riski. Vaikka unohdettaisiin inflaatiot ja muut vastaavat, niin pankkien talletussuojat tuskin edes isoissa pankeissa ylttäisivät suojaamaan koko pottia. Eli pankin mahdollisesti ajautuessa maksukyvyttömäksi lottovoittajalla saattaisi alkaa verisuoni pullistua ohimolla.

En osaa kahdehtia lottovoittajia

Ihan rehellisesti sanoen, en osaa olla oikeastaan edes kateellinen tuolle voittajalle. Tuo summa kokonaisuudessaan on niin jäätävä, että siinä varmasti menisi pää pyörälle kokeneenkin rahanpyörittäjän kohdalla. Puhumattamaan niistä mediamyllytyksistä, kaverisuhteiden kärsimisistä, juoruista, muiden kommenteita tai rahan mukanaan tuomista perskärpäsistä.

Olen aika varma että Eurojackpotista puhutaan vielä pitkään. Jos jollekin pitää olla kateellinen, niin esimerkiksi tämän kevään viikon 10 lottovoittaja, joka voitti ”vain” 5 miljoonaa euroa olisin paljon mieluummin kuin tuo Eurojackpot-voittaja. Tätäkään kukaan tuskin enää muistaa, kun kaikki kiinnittävät huomionsa tuoreempaan voittajaan. Kyseinen viiden miljoonan voittaja saa varmaan olla jo aika rauhassa.

Ps, loppuun vielä todettakoon, etten lottoa ikinä. Ainoa rahapeli mitä pelaan on Pitkäveto pari kertaa vuodessa, ja koko vuodelle riittää 5e panostukset. Päätin viime kesänä siirtyä rahapeleissä pöydän toiselle puolelle, ja ostin Betssonia Tukholman pörssistä. Helposti ymmärrettävä bisnes, jossa asiakas tietää talon jäävän voitolle, mutta haluaa osallistua silti. Ja loput kansasta vaahtoaa suurista voitoista aiheuttaen ”ilmaista” mainosta uhkapeleille.

Lupasin ostohetkellä itselleni, että aina kun tekee mieli ”pelata rahoja”, sijoitan ne pörssissä listattuihin pelifirmoihin. Pitäisiköhän tässä alkaa tutkailla taas tarkemmin Betssonin, Unibetin ja kumppanien tunnuslukuja…?

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *