Shareville on ollut palvelemassa meitä piensijoittajia nyt pian kolme vuotta. Itse olen siellä ollut ehkä noin 2,5 vuotta. Koen siis olleeni lähestulkoon alusta asti palvelun asiakkaana. Pääasiassa olen todella tyytyväinen sivustoon ja Sharevilleä ihan aidosti kehuinkin viime syksyn Nordnetin haastattelussa. Seison yhä sanojeni takana, mielestäni Shareville on netin paras kotimaan kielinen keskustelufoorumi mitä tarjolla on.

Sharevillen etusivulta löytyy edelleen muistoja viime syksyltä.

Ymmärrettävästi uudella palvelulla voi alussa olla hieman yskimistä käyntiin lähtemisessä, mutta mielestäni lastentautien korjaaminen Sharevillessä on jäänyt aika heikoksi. Pariinkin otteeseen olen kehitysideoita jaellut, ja siitä olen jopa kirjallisuutta palkinnoksi saanut. Kiitos Nordnetille siitä. Mutta rehellisesti sanoen olisin mieluummin kiitokseksi ottanut asioiden korjaamisen kuin henkilökohtaisen palkinnon.

Mitä ongelmia itse olen Sharevillen käytössä huomannut? Mitä tekisin itse toisin? Tässä omat kehitysehdotukseni:

Kuvat. Sharevilleen on todella huono lisätä kuvia. Kuvia voi laittaa vain yhden per tilapäivitys. Lisäksi kuva aukeaa tekstistä erillään ja usein se aukeaa vielä hölmön isona. Toivoisin Sharevilleen mahdollisuuksia laittaa tekstin väliin useampia kuvia. Erilaisten diagrammien lisääminen teksteihin liitteiksi parantaisi varmasti kirjoitusten tasoa.

Kirjoitusalusta. Se on mielestäni heikko useammaltakin saralta. Ensinnäkin viesteissä on käytössä jonkinlainen merkkirajoitus. Erityisen ärsyttävää tässä on, että merkkirajoitusta ei kerrota. Mikäli viestisi on liian pitkä julkaistavaksi, selain jää raksuttamaan loputtomiin eikä viesti lähde. Kaiken huippuna painettuasi lähetä-nappia, et voi enää lyhentää tai edes kopioida tekstiäsi. Itse olen monta kertaa joutunut luettelemaan kaikki osaamani kirosanat ääneen, kun puoli tuntia kirjoittamani pitkä teksti katoaa koska en muista tuota merkkirajoitusta, ja ehdin lähettää viestin ennen kuin kopioin sen leikepöydälleni. Ei kun uusiksi kirjoittamaan. Kai senkin voisi laittaa kehitysehdotukseksi, että saataisiin rehdisti pidempiä viestejä. Minusta tuntuu että eri käyttäjillä on erilaiset merkkirajoitukset. Esimerkiksi Inderesin päivityksillä on usein pituutta niinkin paljon, että uskon ettei minun käyttäjälläni varmasti saman pituiset viestit menisi läpi. Ymmärrän että Inderesin kaltaiselle palvelulle annetaan varmasti paremmat kortit kuin meille taviksille, mutta silti tahtoisin että merkkirajoitus poistettaisiin. Merkkirajoitus oli ehkä suurin syy miksi itse siirryin Sharevillestä pääasiassa tänne blogin puolelle. Täällä saa huoletta puhua asiansa pitkän kaavan kautta ilman stressaamista loppuuko merkit.

Viestien muokkaaminen ja poistaminen. Mielestäni pitäisi olla ihan peruskauraa tällaiselle foorumin tapaiselle palvelulle. Kirjoitus- ja ajatusvirheitä sattuu varmasti jokaiselle. Muokkaa-napilla saisi korjattua osan pois. Tai pahimmat aivopierut voisi poistaa suosiolla. Poista-nappulaa kaipaisi myös muuhunkin kuin aivopieruja varten. Jos lähtee vahingossa tuplaviestit, tekee mieli poistaa toinen viesteistä. Samoin jos sattuu olemaan niin sanotusti hidas, eli kirjoittaessasi kommenttia on joku ehtinyt kirjoittaa asiasi jo sillä aikaa. Näitä viestejä minunkin tekisi mieli poistaa, en koe että tuplaviestini tai hitaat viestini ovat sellaisia että niitä kannattaisi jälkipolville jättää. Suosiolla vain poistoon.

Ilmoitukset ovat ärsyttäviä. Jokaisesta uudesta kommentista, tai jopa tykkäyksestä tulee uusi ilmoitus. Erehdyt pariinkin eri aktiiviseen keskusteluun laittamaan kommenttia, niin seurauksena on 50 uutta ilmoitusta ”Seppo tykkäsi kommentistasi”. ”Matti kirjoitti keskusteluunne”. Ja näitä ilmoituksia on sitten kymmeniä peräkkäin. Jos väliin osuu joku kommentti vanhempaan keskusteluun jota et tajua seurata, se luultavasti hukkuu muiden sekaan. Jos olisin itse päättämässä Sharevillen kehityksestä, laittaisin ilmoitukset samaan tyyliin kuin Facebookissa. ”Seppo, Matti ja 48 muuta tykkäsivät kommentistasi”. Jokaiselle keskustelulle oma ilmoitus olisi parempi kuin nykyinen malli jossa erilliset ilmoitukset tulee jokaisesta uudesta kommentista.

Keskustelun seuraaminen on vaikeaa. Jos näen mielenkiintoisen keskustelun, ainoa keino saada ilmoitukset uusista viesteistä keskusteluun on kommentoida kyseistä ketjua. Välillä näkeekin kommentteja joissa on pelkästään yksi piste, tai sitten yksi turhanpäiväinen sana. Se ei ole vahinkonäppäilyjä tai nousuhumalan aiheuttamaa häirinnänhalua, uskon että tätä tehdään sen takia että saadaan ilmoitukset uusista viesteistä. Välillä näkee joissakin keskusteluissa että useampikin käyttäjä tekee tätä. Viitaten edelliseen kappaleeseen jossa valitin ilmoituksista, nämäkin tuovat taas niitä turhia ilmoituksia, jotka joutuu avaamaan yksitellen. Shareville tarvitsisi jonkinlaisen seuraa-napin. Napin jolla saisi ilmoituksen keskusteluun tulevista uusista viesteistä. Ja myös päinvastoin, samasta napista saisi uudet ilmoitukset pois mikäli katsoo keskustelun ajautuneen sivuraiteilleen tai muuten epämielenkiintoiseksi.

Vanhojen viestien etsiminen on lähestulkoon mahdotonta. Muistan jonkun keskustelun, mutta en sitä löydä millään, ellen nyt satu muistamaan kuka keskustelun on aloittanut. Tai sekin voi helpottaa että muistaa missä yhteisössä keskustelu käytiin, mutta mikäli kyseessä on vähänkin isompi yhteisö (eli uusia viestiketjuja tulee tiheämpään) niin vanhat viestiketjut hautautuvat uusien alle. Tähän ongelmaan en osaa oikein sanoa ratkaisua. Parempi hakutoiminto? Tai kenties sitten nykyajalle tyypilliset #hashtagit? Joku ratkaisu olisi kiva löytää millä voisin hakea keskusteluja haluamallani hakusanalla, kuten ”S-jäsenmaksut” tai ”osinkoverotus”. Tämän hetken hakutoiminto löytää minulle vain käyttäjät, arvopaperit ja yhteisöt. Ei mitään mitä niiden sisällä kirjoitetaan.

Mobiilisovellus on hieman kömpelö, joten sitäkin voisi parantaa. Ainakin jossain vaiheessa mobiilin kautta kirjoittaessa kahdella enterillä tehdyt kappalejaot katosivat. Joku viestiäni lukeva varmaan naureskeli, ettei metsäinssin koulussa taideta äidinkieltä opettaa kun ei edes kappalejakoja osaa. Ilman kappalejakoa pitkien viestien lukeminen on aika rasittavaa ja vaikeaa. Mobiilisovelluksen kautta kommentteja kirjoittaessa viestiä ei saa kerralla näkyviin kuin pari riviä, mikä vaikeuttaa taas oikolukua, mikä taas aiheuttaa kirjoitusvirheitä, mitä taas et voi korjata koska ei muokkaa-nappia.

Lisäksi jos tykkäät jostain kommentista keskustelussa, et enää näe tykkääjien määrää koska osa tekstistä valahtaa yli ruudusta. Tykkäysten määrää tai tykkääjiä ei taida saada mitenkään näkyville mobiilin kautta. Mikäli kyseiset jutut haluaa tarkistaa, joutuu avaamaan Sharevillen sovelluksen kautta.

Mobiilisovelluksen bugeista vielä yksi. Sovellus palaa aina etusivulle pienen tauon jälkeen. Usein kun luen jotain keskustelua, ja haluan liittää siihen jonkin linkin nettiselaimen puolelta, huomaan avatessani Sharevillen että äsken auki jäänyt keskustelu on muuttunut etusivuksi, ja joudun taas etsimään ne kommentit johon halusin linkkini liittää.

Moderointi saisi olla tarkempaa. Talvella nimimerkki Jokerz trollasi suu vaahdossa Sharevillessä viikkoja. Viesteissä ei ollut mitään sisältöä tai edes järjen hiventäkään. Jokerzin viestit koskivat pääasiassa Nokiaa, ja välillä käyttäjä keksikin täysin päästään erilaisia uutisia, kuten että Huawei on ostanut Nokian. Jokerz sai riehua Sharevillessä viikkoja ilman että sai kenkää palvelusta. Lopulta jopa ylläpidolta loppui huumori, ja Jokerz sai kenkää. Mielestäni Shareville ei kaipaa yhtäkään trollia, joten moderaattoreita saisi olla paljon, ja heidän tulisi puuttua epäasialliseen käytökseen heti.

Uudet yhtiöt tulevat viiveellä Sharevilleen. Esimerkiksi Snapchatin listautuessa Snapilla ei ollut omaa sivustoa ollenkaan, vaan kommentit Snapista joutui kirjoittamaan pitkin Sharevilleä. Tässä taas palataan jälleen tuohon onnettomaan hakutoimintoon. Keskusteluja Snapchatista joutui etsimään kuin neulaa heinäsuovasta ja varmasti tuli useampia pieniä erillisiä keskusteluja yhden ketjun sijaan.

Osinkotiedot ovat uusimpia päivityksiä Sharevillen puolella. Siinä siis Shareville itse kertoo sinulle tulevat osinkosi ja samoin näyttää menneitä osinkojasi. Ideana hyvä, mutta toteutus ei päässyt aivan maaliin asti. Nämä osinkotiedot ovat vain pohjoismaisista osakkeista. Henkilöille (kuten minä) joilla on niin eurooppalaisia kuin yhdysvaltalaisia osakkeita, heiltä jäävät tiedot saamatta. Ymmärrän että tulevaisuudessa tulevia osinkoja voi olla vaikea koodata sovellukseen, mutta edes jo tilille kilahtaneet osingot saisi näkyviin. Saapuneissa osingoissa on toinenkin bugi, nimittäin osinkotiedot tällä hetkellä ei ota huomioon osakkeiden ostohetkeä. Minulla esimerkiksi tammikuussa 2017 ostettu Intrum Justitia näkyy hassusti. Sharevillen osingoissa näkyy osingon irtoamispäivä IJ:n kohdalla vuonna 2016, vaikka minulla ei tuolloin ole ollut osaa eikä arpaa yhtiön omistamisen kanssa, saati osingon saamisen kanssa. Pidemmän päälle vastaavat ”haamuosingot” hämäävät vain piensijoittajaa, ja mahdollisesti virheellistä tietoa saattaa livahtaa omiin Exceleihin yms., tai miksei jopa Verottajalle asti.

Viimeinen juttu ei ole kehitysehdotus, vaan ihan vain ”omaa valittamistani”. Ja aihe on ehkä sellainen mistä ei pitäisi valittaa, mutta kirjoitan silti. Keskustelun taso on valitettavasti laskenut Sharevillessä viimeisen vuoden aikana. Tämä on ihan luonnollista seurausta siitä että mitä enemmän porukkaa tulee, niin taso laskee. Osasyy keskustelun tason laskemiselle on varmaan myös aiemmin mainitsemani heikot hakutoiminnot. Joka päivä tuntuu olevan samoja kysymyksiä oma feedini täynnä. Kysellään Bank Norwegianin talletuksista tai mitä ETF’iä kannattaa salkkuun ottaa. Kieltämättä aloittelijoiden on vaikea löytää kysymyksiä ”peruskysymyksiin” jos kokeneetkin Sharevillen käyttäjät eivät tahdo löytää aina haluamiaan keskusteluja. Minun mielestäni joskus alkuaikoina 2015 Sharevillessä sai paremmin nimenomaan analyysiä yhtiökohtaisissa keskusteluissa, nykyään se tuntuu olevan vain sellaista jutustelua. Tai sitten ne laadukkaat viestit vain katoavat viestipaljouden sekaan. Tai aika kultaa muistot, sekin on hyvinkin mahdollista. Käyttäjäkunnan laajentuminen on kaksiteräinen miekka, jolla on myös haittapuolia. Toki kai se käyttäjäkunnan laajentuminen sitten kuitenkin lopulta positiivisen puolelle kallistuu. Ilolla olen kuitenkin seurannut miten osakemarkkinat tuntuvat kiinnostavan jatkuvasti enemmän minun ikäluokkaani, ja Shareville varmasti helpottaa kynnystä kysyä ”tyhmiä kysymyksiä” tai ylipäätään aloittaa osakesäästäminen.

***

Näistä kehitysehdotuksista huolimatta pidän Sharevilleä edelleen selvästi parhaana kotimaisena sijoitusfoorumina. Sharevillen loistavuus piilee Nordnet-kytköksissään ja siinä, että salkun sisältöä keskikursseineen on paljon vaikeampi valehdella. Monet foorumit kuten ovat ärsyttäviä siinä mielessä, että ne sisältävät usein tarpeetonta keulimista oman salkun koolla tai miten jotain Nokiaa on osattu ostaa pohjilta ja myydä huipulla. Näistä puheistahan suurin osa on yleensä liiottelua. En itse ymmärrä mitä kiksejä ihmiset saavat liioittelevalla valehtelulla anonyymillä keskustelupalstalla. Vaikka valehtelisit kuinka olevasi maailman kovin sijoitusguru, olet silti vain anonyymi jota kukaan ei tunne. Ymmärrän vielä sen että omalla naamalla lauotaan kalavaleita Esson baarissa, mutta anonyyminä kerskailu on vähän kuin puhuisi itsekseen. Koska Sharevillen salkun sisältö tulee Nordnetin datan kautta, on kalavaleiden kertominen vaikeampaa. Tämä nostaa kyllä selvästi keskustelun tasoa, kun keskustelut eivät lopulta ajaudu siihen pisteeseen että kaksi nimimerkkiä vertailee virtuaalipippeleitään kumpi on tehnyt kovemmat voitot osakemarkkinoilla.

Tällaisia heikkouksia minä olen Sharevillessä huomannut. Oletko sinä samaa mieltä? Unohdinko jonkun ongelman? Tai onko joku ongelma mielestäsi turhaa valitusta? Tiputa kommenttia kirjoituksen perässä olevaan kommenttiboksiin!

Ajattelin laittaa tämän blogikirjoituksen Nordnetin asiakaspalveluun. Katsotaan saadaanko edes joihinkin kohtiin parannusta ajan myötä.

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Yksi kommentti kohteessa “Metsätalousinsinöörin kehitysehdotuksia Sharevilleen

  1. Rahamiäs kommentoi:

    Hyviä huomioita! Uskon, että me kaikki Sharevillen aktiivikäyttäjät toivomme parannusta mainittuihin asioihin. Laita siis ihmeessä tekstisi Nordnetin aspaan ja mielellään vielä jollekin pomolle suoraan, jotta se varmasti luetaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *