Myin eilen useammassa erässä Metsoja ja Valmeteja salkustani pois. Melkein viisi vuotta ne ehtivät minulla olla. Tai oikeastaan pelkkä Metso, sillä Valmetin historia on vähän lyhempi. Elokuussa 2012 ostettu Metso oli UPM:n kanssa ensimmäiset omistamani osakkeet. Ostin sekä Metsoa että UPM:ää noin 600 eurolla, ja tein ostoni lakkiaisista saamillani lahjarahoilla. Toki täytyy antaa krediittiä omalle isälleni joka tuolloin minulle hankki Nordnetin salkun, sekä auttoi tekemään ensimmäiset kauppani. Myöhemmin Metso jakautui myös Valmetiksi, joten Valmetini ovat siis peruja samasta kaupasta.

Metso oli salkussani voitolla 5% ja Valmet peräti 174%. Runsaat voitot olivat suuressa roolissa tämän myyntipäätöksen kanssa. Lähdetäänpä perkaamaan näitä kauppoja.

Lähtökohdat

Tein myynnit kahdesta syystä:

A) Verottaja sallii meidän piensijoittajien tehdä max 999 eurolla kalenterivuodessa kauppaa, ilman että joudumme maksamaan veroja voitoista. Valmetien arvo oli tänään tasan 17e/kpl ja Metson 30,51e/kpl. Molempia osakkeita minulla oli 20 kpl, joten koko potin arvo oli 950,2e. Sopivasti, mutta silti alle tuon tonnin.

B) Nordnetin ”euron kampanja”, ja sen mahdollinen umpeutuminen elokuussa. Valmetieni arvo oli 340 euroa, ja Metson 610,2 euroa. Ilman tätä kampanjaa olisin joutunut maksamaan kaupoista 7e kpl (säästän 2e normaalista kaupasta koska olen OSKL:n jäsen), eli sekä Metsosta että Valmetista eroon pääseminen olisi maksanut minulle 7e +7e = 14e, eli tavoitteeni prosentin kaupankäyntikuluista olisivat ylittyneet. Nyt kiitos tuon Nordnetin kampanjan, sain kikkailtua kaupankäyntikuluni 6 x 0,99e = 5,94e. Tarjous koskee max 200e toimeksiantoja, joten jouduin myymään Valmetit kahdessa erässä ja Metsot neljässä. Säästöä tuli silti reilu 8 euroa.

Mitä viidestä vuodesta jäi käteen?

No minkäkainen ylioppilaslahja Metso oli? Minun mielestäni ihan hyvä. Näiden vuosien varrella osinkoja tuli hyvin, ja etenkin Valmetin arvo nousi huimasti.

Elokuussa 2012 ostin 20 kpl Metsoa hintaan 29e/kpl (+5e kaupankäyntikulut) = 585e. Tänään myydessäni sekä Metsot että Valmetit, sain 20 x 17e + 20 x 30,51e = 950,2e. Tästä pois kaupankäyntikulut 5,94e, niin tuosta sijoittamastani 585e jäi voittoa 359,26e.

Jos Verottaja ei hellisi meitä piensijoittajia, niin olisin joutunut maksamaan normaalin 30% pääomatuloveron, eli 359,26e x 0,3 = 107,78e. Jälleen kerran säästöä, kiitokset siitä Verottajalle.

Osingot 2013-2017

Eikä tässä vielä kaikki, omat henkilökohtaisesti suosikkini, eli osingot, toivat minulle näiden viiden vuoden aikana seuraavat tulot:

Metson osingot (vuosi jona maksettu, osinkoja yhteensä euroina, suluissa paljonko meni veroihin):
2013: 37e (7,77e)
2014: 20e (5,10e)
2015: 21e (5,36e)
2015 lisä: 8e (2,04)
2016: 21e (5,36e)
2017: 21e (5,36e)
= 128e (30,99e)

Valmetin osingot:
2014: 3e (0,77e)
2015: 5e (1,27e)
2016: 7e (1,79e)
2017: 8,4e (2,14e)
= 23,4e (5,97e)

Osinkoja Metso ja Valmet tuottivat yhteensä 151,4e (36,96e), eli verojen jälkeen käteen jäi 114,44e.

Loppupäätelmät

Kiitokset kaikille lahjaan osallistuneille, hyvä lahja oli. Varmasti parempi, kuin joku vanhempien sponsoroima limusiinikyyti tai pöytä Sedulasta. Parhaimmassa, tai pahimmassa (miten nyt haluaa ajatella) tapauksessa noista lahjoista ei muista mitään seuraavana päivänä. Osakelahja muistutti itsestään minua vähintään kerran vuodessa, kun tilileni ropisi osinkoja. Ilo ei jäänyt siis yhteen kertaan.

Mitä saaduilla rahoilla?

Tähän en osaa vielä vastata. Vaihtoehdot ovat luultavasti joko uudelleensijoitus pörssiin, tai laitan ASP-tililleni. Tarkoituksenani olisi nostaa asuntolaina heinäkuussa, joten voisin vetää vielä loppukirin ASP-säästämisen suhteen. Toinen vaihtoehto mitä mietin vielä, olisi sijoittaa esimerkiksi Intrum justitiaan, joka on viimeisen viikon aikana kyykännyt noin 15% alaspäin. Seurataan nyt hetki markkinoita ennen liikkeiden tekemistä.

Vielä ehtii hankkia valmistujaislahjan

Ps, toivottavasti tämä teksti toimii eräänlaisena vinkkinä tuoreille ylioppilaille ja valmistuneille. Minä ainakin tykkäsin kun tajusin pyytää osakkeita lahjaksi. Tuosta ajatuksesta lähti koko kiinnostukseni osakemarkkinoille, ja luonnollisesti ilman tuota lahjaa minulla ei olisi tätä blogiakaan.

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Yksi kommentti kohteessa “Ylioppilaslahjasta puolet myyty – Metso ja Valmet pois salkusta

  1. Nörtteilyä kommentoi:

    Itse en uskaltanut nuorempana tehdä veromyyntejä vielä kesällä, jos tulee jotain lunastuksia tai muuta yllättävää loppuvuonna. Muistakaa, että myynteihin lasketaan muutkin myynnit eikä vain pörssiosakkeita. Pakkomyyntejä tulee välillä: Itselläni tuli mieleen autokatososakkeen myynti jokunen vuosi sitten, viime vuonna Meda ja tänä vuonna Comptel.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *