Muutin huhtikuun alussa. Muuton tekemisessä meni lähes kuukausi, ja tuntuu että vieläkään ei ole kaikki tässä kämpässä valmista. Onneksi muuton tekemisen ajalle osui pääsiäisen pyhät, sain siis kaksi ylimääräistä vapaapäivää kantaa tavaroita.

Ehdin sellaiset 9 kuukautta asua vanhemmillani opiskelujen loppumisen jälkeen. Se oli minun kannaltani helppo ja hyvä päätös viime kesänä. Siihen päätökseen vaikuttivat monet asiat.

Vielä viime keväänä minulla oli työkuviot täysin auki. Työsopimukset olivat parin kuukauden mittaisia eri syistä, ja jatkuvasti oli hieman pelkoa siitä että missä olen tämän sopimuksen jälkeen töissä. Siksi en uskaltanut ottaa omaa vuokrakämppää, saati omistusasuntoa, koska en tiennyt yhtään missä työskentelen muutaman kuukauden päässä.

Vanhempien luona sai rauhassa punnita eri vaihtoehtoja. Lisäksi myös vanhempani asuvat suht lähellä työpaikkaani, joka helpotti ratkaisua.

Muuttolaatikoita kantamaan

Nyt lopputalven aikana tuli mielestäni loistava tilaisuus ostaa asunto, ja huhtikuusta alkaen muutin sitten tähän asuntoon. Tarkoituksena olisi että ostan tämän asunnon heinäkuussa, kunhan saan kahdeksannen ASP-kvartaalin täyteen ja lainaehdot muuttuvat minulle halvemmiksi. Tarinoin asunnon ostamisesta vielä tarkemmin toisessa blogikirjoituksessa.

Muutto on kyllä raskasta ja kaikin puolin kuluttavaa hommaa. Vaikka minullakin oli opiskeluajoilta tallessa ehkä 90 % kaikista tarvitsemistani tavaroista, niin kyllä muutto aina lompakon päälle käy. Vähintään kun joutuu ajelemaan edes takaisin autolla peräkärryn kanssa.

Puhumattakaan henkisestä jaksamisesta. Ensin teet työmatkat sisältäen 10h työpäivän töissä, sen jälkeen lähdet kantamaan sohvia asuntoon.

Miten pitää kulut kurissa muuton yhteydessä?

Minulla kävi tuuri siinä mielessä, että muuttoni osui keväälle. Nimittäin en ollut tuolloin lähipiirini ainoa muuttoa tehnyt henkilö. Yhtään liioittelematta viisi tuttavaani (osa perheineen) teki muuttoa huhti-kesäkuun aikana.

Pyrin tähän asuntoon saamaan mahdollisimman halvalla kalusteita, ja mielestäni olen siinä onnistunut todella hyvin. Piti vain osata avata suu oikeissa paikoissa. Sukulaisilta ja ystäviltä löytyi kaikilta jotain joutilasta tavaraa. Molemmat osapuolet voittivat noissa, sillä ylimääräiset huonekalut jotka lojuivat varastoissa saivat minun kanssani uuden elämän.

Muuttoa tehneet tuttavatkin uusivat muuton yhteydessä omaisuuttaan, ja siksi meillä pyöri melkoinen vaihtorinki erilaisten huonekalujen suhteen.

Kotoa löysin itselleni mm. ruokapöydän tuoleineen, tv-tason, sohvapöydän. Sukulaisilta taas löytyi lipastoa ja yöpöytiä. Valitettavasti tv-taso oli vähän kärsinyt kotona ulkorakennuksissa säilömisen aikana. Kaksiosaisen tason toinen puoli tuoksui aavistuksen kosteudelta, joten siksi se ei pysyvästi luokseni jäänyt. Onneksi korvaava tv-taso löytyi eräältä toiselta muuttoa tekevältä sukulaiselta. Näitä sattuu, aina huonekalut eivät kestä varastointia.

Kaverini vanhemmat taas olivat ostaneet kotiinsa uudet sohvat ja vanhat olivat lähdössä polttoon. Tämäkin asia tuli vahingossa puheeksi kaverini kanssa, ja satuin kyselemään missä kunnossa sohvat ovat.

Kävin katsastamassa sohvien kunnon ja mielestäni ne olivat käytetyksi todella asialliset! Kuulemma vanhempia ei vain kiinnostanut aloittaa mitään myyntirumbaa tai ilmoittaa Torissa sohvia annetaan-palstalla. Peräkärry mukaan, ja kahvipaketin hinnalla säästin kaverini isältä tulitikkuja.

Kun kaikkea ei löydä lähipiiristä

Sängyn jouduin ostamaan uutena. Olisin saanut vanhan parisängyn rungon lähipiiristäni, mutta patjat olisin joutunut ostamaan itse. Hetken joustinpatjojen hintoja katsellessani tulin sitten siihen johtopäätökseen, että ostan kokonaan uuden sängyn. Hintaero valmiille paketille ei loppupeleissä ole kovin iso.

Sängyistä puheenollen, täytyy ihmetellä kalustekauppojen myyntitaktiikkaa. Useammassakin liikkeessä taktiikkana tuntui olevan se, että kotiin tulevissa mainoksissa mainostettiin halpoja perussänkyjä. Kun menen liikkeeseen katsomaan mainostettua sänkyä, myyjä tulee haukkumaan lyttyyn kyseisiä halvimpia tuotteita.

Esimerkiksi Jyskin myyjä totesi minulle heidän myymän noin 400 euron jenkkisängyn olevan sellaista lastulevyä että hajoaa ihan jo imurilla siivotessa. Ja takuu on kuulemma mallia perävalo. Myyjä päätti viedä minut tuplasti kalliimpien sänkyjen pariin. Ilmeisesti kuvitteli että kun tuplaan budjettini, teen silti täysin erilaisen ostopäätöksen pelkästään heidän omien tuotteidensa välillä. Noh, eipä toiminut minun kohdallani.

Kun budjetti piti tuplata, päätin myös luonnollisesti katsastaa muiden liikkeiden tarjonnan. Ja lopultahan se sänky löytyi jostain muusta kaupasta kuin Jyskistä. Kiitokset vain myyjälle, olin tuomassa Jyskille 400 euroa, mutta lopulta maksoinkin tuplat kilpailevalle kaupalle.

Sinänsähän myyjä teki ihan oikein kun kertoi rehellisesti sängyn olevan huono, mutta ihmettelen sitä miksi ottaa kaupan tuotevalikoimaan sänky joka on kuulemma ihan paska. Ja miksi keskittyä mainostamaan vain niitä liikkeen valikoiman paskimpia tuotteita?

Nettikirpputorit – nopeat syö hitaat

Tori.fi ja kaikki kirppikset, niin perinteiset kuin Facebook-kirpputorit ovat myös olleet ystäviäni viime aikoina. Parit hyvät kaupat olen jo tehnytkin.

Esimerkiksi työpöytä ja työtuoli joiden päältä tätä tekstiä kirjoitan löytyi nettikirpputorilta. Molemmat maksoivat yhteensä 25 euroa, kun jonkun perheen tytär lähti opiskelemaan eikä viitsinyt heittää kyseisiä tavaroita muuttokuormaan. Hyvät kaupat tein mielestäni jälleen.

Mutta Toria ja nettikirppiksiä selaavat, muistakaa yksi juttu. Älkää jääkö empimään. Olen yrittänyt metsästää keittiöön jonkinlaista hyllyä. Kolmesti olen joutunut nöyrtymään kun olen ollut soittaja numero 2, 3 tai jopa 15.

Markkinat netissä ovat kovat ja siksi eräs parin kympin hylly tuotti minulle ostovaiheessa pettymyksen. Myyjä nimittäin sanoi että olen muutamassa tunnissa jo 15. soittaja kyseiselle hyllylle. Eli kannattaa toimia heti jos jotain mielenkiintoista näkee. ”Yön yli nukkumiset” mitä yleensä harrastan eivät kannata näillä markkinoilla.

Myös erilaiset annetaan-palstat ovat olleet minulle suotuisia. Torin annetaan-palstalta en ole löytänyt mitään, mutta erään ystäväni taloyhtiössä on oma ”kierrätyspiste”, mihin saa jättää ehjää mutta turhaa tavaraa. Sieltä mukaani tarttui täysin uusi paketissa ollut lamppu, sekä käytetty kenkäteline.

Muutto halvalla? Miksi?

No miksi sitten kaltaiseni ikäisekseen suht varakas nuori mies suorittaa muuton käytetyn tai jopa ilmaisen tavaran voimalla? Eikö minulla olisi varaa ostaa ihan uuttakin tavaraa? Kieltämättä, mutta en ole silti kiinnostunut siihen. Syitä pienen budjetin muutolle on useampiakin:

Rahan säästäminen

En halua muuton sotkevan tavoitteitani säästämisen suhteen. Vaikka nytkin vedin muuton ”nollabudjetilla”, rahaa paloi silti toista tuhatta euroa. Tämä ei pidä sisällään edes bensoja yms, kun jouduin ajelemaan peräkärry perässä tuttavien luona.

En aio asua tässä asunnossa kauaa

Olen aika varma, että kunhan saan kaksi vuotta asumista tässä asunnossa täyteen, niin laitan tämän vuokralle/sijoitusasunnoksi. Kaksi vuottahan on raja jolloin Verottaja ei tule väliin mikäli myyn joskus asunnon pois.Eli kahden vuoden päästä muutto pois voi olla jo hyvinkin ajankohtainen asia.

Miksi laittaa paljon rahaa kiinni asuntoon jossa et aio asua pitkään? Myönnän että tilanne olisi täysin erilainen, mikäli kyseessä olisi joku omakotitalo, jossa tiedän asuvani seuraavat kaksikymmentä vuotta.

Elämäntilanne

Olen 23 vuotta, työskentelen määräaikaisella työsopimuksella ja jopa opiskelujen jatkaminenkin on välillä pyörinyt päässä. Tämä on tavallaan jatkoa tuohon B-kohtaan. Elämäni on aika avoinna tällä hetkellä kaikelle. Ei ole mitenkään mahdotonta että esimerkiksi muutaman vuoden päästä asuisin jossain aivan muualla. Esimerkiksi soluasunnossa, johonn kaikki kaksion tavarat eivät mitenkään mahtuisi. Saati jos muutan soluun Helsinkiin tai Rovaniemelle, jonnekin pitkän matkan päähän kantaa isoa määrää omaisuutta mukanaan.

Muutamalle tuttavalleni on käynyt nyt opintojen jälkeen siten, että ovat ”joutuneet” myymään lähes kaikki huonekalunsa sen vuoksi että muuttavat toiselle puolelle Suomea opintojen/työn perässä. Minua ainakin ärsyttäisi laittaa nyt satoja/tuhansia euroja kiinni huonekaluihin mitkä saatan myydä parin vuoden päästä puoli-ilmaiseksi pikaisen muuton tieltä pois. Hyvä on muistaa myös se, että muutoissa saattaa myös hajota kalusteita. Ei ole mitenkään tavatonta että lastulevykama ei kestä enää toista kasaamiskertaa kun sitä muuttokuorman jäljiltä parsitaan kasaan. Tai huonekalut vioittuvat säilytyksen aikana, kuten itsellenikin kävi.

Parisuhdestatusten muutokset

Tällä hetkellä asun yksin, tulevaisuudessa mahdollisesti toisen ihmisen kanssa. Jos ja kun kyseessä tulisi olemaan vastakkaisen sukupuolen edustaja, eiköhän sieltä suunnasta jotain mielipiteitä sisustamiseen tule. Kärjistettynä esimerkkinä ostan parin tonnin sohvan, joka ei sitten sovikaan neitokaisen suosikkiverhojen väriin, vaan pitäisi saada verhojen sävyyn sopiva sohva. Meniköhän vähän turhan ilkeäksi yleistämiseksi, heh.

Kuitenkin, nyt kun minulla on ns. ”ilmaiset sohvat”, niin eipähän tarvitse ainakaan kokea niin pahoja taloudellisia tappioita kuin jos joutuisin laittamaan uutena ostamani sohvat kiertoon parin vuoden sisään.

Kuinka välttää virheitä?

Omassa kaveripiirissäni olen kyllä nähnyt taas täysin päinvastaista toimintaa kuin itselläni. Mullekaikkihetinyt-kansalaiset ostaa asuntoihinsa osamaksulla kaiken uutena. Koska ostetaan uutena, pitää ostaa heti kallista ”koska ärsyttäisi ostaa nyt sellainen tuote josta et pidä, ja joudut parin vuoden päästä ostamaan uuden”. No joo, totta, mutta itsehän juuri tämän takia hankin kaikki halvalla. Ainahan minä voin halvalla ostaa yksitellen sitten myöhemmin niitä tavaroita, ja toivottavasti en joutuisi osamaksulla ostamaan.

Osamaksut ovat muuten yleensä aivan jäätävän kalliita paketteja. Kaverini osti viime syksynä sohvan osamaksulla, joten tuli huomattua aitiopaikalta kaikki kalustemyyjien metkut. Sohvan hinta oli 350 euroa, ja kaverini otti maksun 9 erässä. Pakettia mainostettiin käsittääkseni korottomaksi osamaksuksi, ja sekös vetoaa joihinkin ei niin matikkataitoisiin kansalaisiin.

Juju olikin lopulta sitten siinä että osamaksua varten piti maksaa 70e aloitusmaksu, ja jokainen kuukausierä sisälsi käsittelykuluja 5e. Eli 12kk osamaksu tuo käsittelykuluina pelkästään 60e ylimääräistä kulua. Tähän päälle 70 euron avausmaksu niin 1/3-osa sohvan hinnasta menee osamaksun kuluihin. Ihan vaikka sohvaa markkinoidaan korottomalla maksuajalla.

Kalustekauppoja kiertäessä tuli huomattua myös että ns. ovh-hinnoilla voi asiakas pyyhkiä saunan pesänsä. Jokaisessa liikkeessä oli jatkuvasti erilaisia tuotteita jopa -80% tarjouksessa. Nämähän ovat pääasiassa ihan höpöhöpö-juttuja. Liike heittää päästään utopistisen ”normaalin hinnan”, jonka jälkeen tuote laitetaan heti kymmenien prosenttien alennukseen. Ja se hinta pysyy kuukausia, vaikkakin sitä saatetaan mainostaa erilaisina loppuunmyyntialennuksina.

Näillä eväillä menen, tai osittain voin jo uskaltaa puhua että mentiin muuton läpi. Alkuvuoden Q1 salkkuraportissa epäilin Q2-säästämiseni jäävän pieneksi muuton takia. Vielä en osaa sanoa yhtään paljonko muutto vaikuttaa säästämiseeni ja salkun kasvattamiseen, mutta tässä vaiheessa on jo varmaa että salkku kasvaa. Tämä on mahdollista hyvin pitkälle sen takia, että suoritan muuton rahallisesti maltilla.

Muuton todellinen hinta selvinnee noin kuukauden päästä, kun pääsen raaputtamaan salkkuraporttia toiselta kvartaalilta.

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *