Pirun vuorotyöt! Sisäinen kelloni on taas aivan sekaisin. Kello 5 aamulla vapaapäivänä minä olen jo pirteänä ylhäällä. Olipahan hyvää aikaa tutustua sijoitusmaailman nettilehtien kirjoituksiin.

Arvopaperi takasi tällä kertaa jutut joista teki mieleni kirjoittaa pari riviä. Silmiini osui kaksi uutista Tokmannista lyhyen ajan sisällä, ja juttujen sisältö oli täysin päinvastaista. Takki oli siis ehtinyt kääntyä ympäri kuudessa päivässä.

Tokmanni keskustelu

Ensimmäinen uutinen on päivätty reilun viikon päähän tästä hetkestä, eli viime viikon lauantaihin. Siinä käsitellään Tokmannin nykyistä hintatasoa ja uutinen on räväkkäästi otsikoitu ”Tokmanni on nyt törkeän halpa”. Omien tutkimisteni mukaan monet ihmiset eivät jaksa lukea uutisesta kuin otsikon. Tästä hyvänä esimerkkinä on kun pari kuukautta sitten useampi kaverini jakoi Facebookissa uutista siitä miten Sauli Niinistö on taas laskenut omaa presidentin palkkaansa. Klikkasin jutun auki, ja se olikin vuoden 2012 uutisia. Joku laittanut linkin kiertämään, ja porukka jakaa sitä innoissaan lukematta koko uutista. Sitten ihmetellään miksi mediat tekevät koukuttavia klikkiotsikoita ja ilmiannetaan niitä vihaisena Klikinsäästäjälle.

Joko ostoksille? Tokmanni on nyt törkeän halpa (Arvopaperi 10.6.2017)

Uutisessa käsitellään Tokmannin nykyistä hintaa (8,72e/kpl) suhteessa analyytikkojen ennusteisiin, ja lasketaan tulevien vuosien P/E-lukuja. Ennustettuihin voittokertoimiin kannattaa mielestäni suhtautua varauksella, ne kun on laskettu puhtaasti ennusteiden pohjalta.

”Voi kuitenkin olla, että analyytikot ovat yliarvioineet Tokmannin kyvyn menestyä supermarkettien, muiden halpakauppojen ja yleistyvän verkkokaupan puristuksessa. Mikäli analyytikot joutuvat reivaamaan tulosennusteitaan alas, karisee edullisuus osakkeesta nopeasti.”

”Markkinat ovat selvästi eri mieltä kuin analyytikot. Sijoittajan tehtäväksi jääkin miettiä, kummat ovat oikeassa.”

Enää ei tarvitse pohtia kummat ovat oikeassa. Perjantaina 16.6.2017 Tokmanni antoi tulosvaroituksen, ja osake lähti vapaapudotukseen. Pelkästään perjantaina osake päätyi rumiin -15 %:n lukemiin.

Arvopaperi, ja vieläpä sama toimittaja Mirko Hurmerinta (josta muuten normaalisti tykkään, ollut vieraana mm. Ylen Pörssipäivässä) teki tästä uuden uutisen, vain 6 päivää edellisestä julkaistusta Tokmannin uutisesta. Tai vitsikkäästi voisi sanoa miten oli siinä välissä kuitenkin sen verran aikaa, että yhtiön arvosta ehti viidesosa sulamaan pois.

Kommentti: Tokmanni on sekaisin kuin seinäkello (Arvopaperi 16.6.2017)

Olipa ääni muuttunut seinäkellossa kuudessa päivässä. Mirko Hurmerinta lyttää kommentissaan koko yhtiön. Saman yhtiön, jota hieman jopa hehkutettiin vain alle viikkoa aiemmin. Eipä siinä kommentissa varsinaisesti mitään vikaa ollut, ihan samaa mieltä itsekin Tokmannista yrityksenä olen. Mutta vähän pisti naurattamaan näin lyhyt aika edellisestä ja aikalailla toiseen äärilaitaan osuneesta kommentista. Nämä on näitä, Arvopaperi kirjoittaa ja kansalaiset (minä mukaan lukien) klikkailee uutisia auki.

Arvopaperin nettiversio on mielestäni aika suurta kuraa nykyään. Kaikki laadukkaimmat uutiset ovat maksumuurin takana, ja se mitä meille ilmaiskansalle tarjotaan, on vähän niin jä näin. Arvopaperin lehtipainoksesta pidän, ja siellä jutut ovat paljon parempia. Yhtiöanalyysit perustuvat muuhunkin kuin pelkkiin hatariin analyytikkojen ennusteisiin. Itse en ihan periaatteesta suostu Arvopaperin maksullista jäsenyyttä hankkimaan. En edes sitä ilmaista kuukauden kokeilua. Poltin päreeni niin pahasti talvella kun lehti tämän nykyisen uudistuksen teki. Siinä samassa meni mm. pilalle Arvopaperin aamun uutiskirje. Sain joka päivä sähköpostiini listan mielenkiintoisia otsikoita, ja kun niitä availin, niin ensimmäisen kappaleen jälkeen huomasinkin että loppu on vain tilaajille. Ne uutiset jotka minulle näkyivät, olivat sitten näitä ”nollatason uutisia”. Laitoin Arvopaperiin palautetta sähköpostilla, ja ihan AP:n päätoimittaja minulle siihen henkilökohtaisesti vastasi. Taso ei silti ole kohentunut ollenkaan, ja siksi lopetin tuon aamun uutiskirjeen mainoskirjeen.

Mitä taas tulee Tokmanniin, en siihen rahojani ole ikinä laittanut, enkä myöskään ajatellut laittaa. Halpaketjuilla on sellainen ongelma, että porukka ei ole järin uskollisia niille. Jos joku tuote on halvempi toisessa halpaketjussa, asiakkaat ostavat sen sieltä. Tokmannilla ei ole myöskään mielestäni minkäänlaista brändiarvoa ja Tokmanni on lisäksi valitettavan pieni yhtiö. Halpaketjut voivat olla hyviä sijoituksia jos ne täyttävät nämä tekijät, esim. Ruotsista Ikea ja H&M (joista jälkimmäiselläkään ei ole nyt häävisti mennyt). Tokmanni ei tule hetkeen päätymään omaan salkkuuni. Ei vaikka he itseään ovat joskus hyvänä ja vakaana osingonmaksajayhtiönä mainostaneet.

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *