Ensiksi seuraa lyhyt intro bloggaajan arjen ihanuudesta.

Arrgh. Bloggaaminen on joskus hyvinkin hermoja koetteleva harrastus. Pitäisi osata kirjoittaa laadukkaita tekstejä, pitäisi osata ajoittaa ne ajankohtaan sopivasti ja kaiken huipuksi pitäisi osata olla luonnollisesti ensimmäisenä kirjoittajana apajilla. Olkoon tämä teksti esimerkki siitä miten voi asiat mennä pieleen niin pahasti kuin mahdollista. Meikäläisellä oli lähes puoli vuotta työn alla mielestäni aivan mahtava blogikirjoitus. Erilaisten sattumusten kautta meikäläinen mietti kuitenkin aivan viime hetkillä jopa tämän kirjoituksen tuhoamista. Mitä tässä sitten oikein tapahtui?

Tämä teksti sai nimittäin ensimmäiset rivinsä jo heinäkuussa 2017. Kirjoittaessani tekstiä Jukka Oksaharjun ”toisesta puolesta”, löysin Jukan Tikkurila-kommenttien googlailujen seurauksena erään vanhan Sijoitustiedon artikkelin. Tässä artikkelissa seitsemän suomalaista sijoitajagurua valitsee itselleen suosikkiyhtiön vuodelle 2017. Jukka Oksaharju oli mukana ja hän oli valinnut luonnollisesti Tikkurilan. Tikkurila oli tuolloin heinäkuussa juuri antanut tulosvaroituksen ja osake oli lasketellut 15 % vuoden alusta. Lisäksi Henri Elon Tokmanni oli antanut myös tulosvaroituksen kuukautta aiemmin. Kuinka herkullinen tilanne lähteä analysoimaan gurujen valintoja, kun 2/7 valitusta yhtiöstä oli reippaasti pakkasella vuoden alusta! Noh, ensimmäinen meikäläisen ”pettymys” oli Tikkurilan parempi loppuvuosi. Tikkurila päätyi lopulta koko tarkistelujakson ajalta reippaasti plussalle, voittaen esimerkiksi indeksin. Eipä saanut teksti enää niin värikästä sisältöä kuin miltä kesällä oli näyttänyt.

Se oli ensimmäinen pettymys minulle. Tästä huolimatta päätin kirjoittaa tekstin kuten halusin. Kuvittelin ettei kukaan muista tuota alkuperäistä tekstiä joulukuulta 2016 ja tarkoitukseni oli julkaista tämä teksti vuoden 2018 alussa, kunhan pörssivuosi 2017 taputellaan oikeasti loppuun. Noh, tuo ettei kukaan muista artikkelia oli turha toive. Joulukuussa Sharevillessä alkoikin kiertämään kyseinen linkki. Se oli minulle pettymys numero kaksi. Nyt porukka luulee jotta keksin kirjoittaa blogitekstin tuon Shareville-päivityksen perusteella.

Leuka ylös ja kohti uusia pettymyksiä. Mietin että kunhan kirjoitan kattavan raportin gurujen menestyksestä, niin kyllähän se porukkaa varmaan kiinnostaa. Mietin mm. miten lasken gurujen yhteisen tuoton tehden ”gurujen indeksin” ja vertaan sitä Helsingin pörssin indeksiin. Samalla pohdin itse miten yhtiövalinnat menivät guruilla nappiin. Noh, ei tarvinnut tehdä itse enää sitäkään, sillä Sijoitustieto julkaisi itse oman yhteenvetonsa gurujen vuodesta 2017. Siinä meni taas siivu meikäläisen tekstin uskottavuutta ja samalla se sai tekstini näyttämään entistä enemmän halvalta kopiolta. Noh, olihan minulla vielä ideoita. Päätin kuitenkin nopeuttaa tekstin julkaisua ja päätin siirtää julkaisun tammikuun alun sijasta joulupäivälle. Aattona some on kuitenkin täynnä joulujen toivotuksia ja joulupäivänä onkin jo huomattavasti rauhallisempaa.

Se suurin ”muu idea” mistä äsken puhuin, oli miten julkaisen blogilleni oman sijoitusgurun, Tikkaa Heittävän Apinan. Tätä en muista kenenkään suomalaisen bloggarin käyttäneen ainakaan viime aikoina. Noh, vielä ehdin kokea neljännen ja tällä kertaa suorastaan lottovoiton todennäköisyyksien tasoisen pettymyksen. Bloggaajakollega Rahamiäs julkaisi vain kolmea päivää ennen omaa H-hetkeäni blogikirjoituksen Sijoitustiedon artikkelista, ja siellähän tuo samainen apina koreili, lähes identtisellä nimellä. Kaiken huipuksi jopa apinamme kuva oli sama, eli kaikille tuttu apina-emoji. Eli …tana sekin meni sitten siinä! Kai tässä vaiheessa saa jo kiroilla hyvällä omatunnolla? Oloni oli varmaan hyvinkin samanlainen kuin viime aikoina Tikkakosken varuskunnan Viestikoekeskuksen porukalla, kun joutuivat aamukahvilla lukemaan Hesarista lukemaan omia työsalaisuuksiaan.

Mietin tässä vaiheessa jopa niin sanottujen ”laurahalmisten” tekemistä, eli vasaran kaivamista työkalupakista ja blogitekstin fyysistä hävittämistä. Olihan tässä oikeastaan jo kaikki mennyt pieleen tähän asti. Noh, onnekseni Rahamiäs puhui tekstissään tulevasta vuodesta 2018 ja apinan tekemiset oli laskettu hieman erilaisella Excel-kaavalla (toki myönnän itse käyttäneeni myös Exceliä, heh). Eli vaikka ideamme on pohjimmiltaan samanlainen, niin tulos lopputulos on kuitenkin täysin erilainen. Lisäksi lähestyin Rahamiästä asiasta Sharevillen yksityisviestien kautta ja selitettynäni tragikoomisen tarinani hänelle, sain häneltä luvan julkaista tekstin. Ja ihan hyväkin ehkä, sillä tätä tekstiä on pohjustettu pitkään. Tekstin tuhoamisella heittäisin kymmenen tunnin työt hukkaan.

Älkää siis kivittäkö minua kovin pahasti tämän ”halvan kopiotekstin” vuoksi. Idea oli kuitenkin ainakin jossain vaiheessa edes vähän originelli. Jos tästä kaikesta tragikoomisuudesta edes jotain saisi kerrottavaa jälkipolville, niin ainakin saatiin hassu ja pitkä intro tekstille. Tämäkin on kirjoitettu myöhään illalla 22.12., eli älkää ihmetelkö jos/kun blogin kappaleet saattavat mennä hieman ”päällekkäin”. Tämä intro on siis uusittu jälleen kerran vielä viime metreillä.

Se siitä disclaimerista. Nyt siis asiaan. Alkuperäisessä artikkelissa oli seitsemän suomalaista gurua antamassa yhtä suosikkiosakettaan vuodelle 2017. Nämä gurut olivat kaikki suomalaisille piensijoittajille tuttuja kirjojen ja blogien aiheesta. Näistä Jukka Oksaharju, Karo Hämäläinen, Henri Elo ja Kim Lindström ovat tehneet useita sijoitusaiheisia kirjoja vuosien varrella. Blogien ja kolumnien puolelta tunnettuja taas ovat Aki Pyysing, Random Walker ja Pasi Havia.

Miten hyvin nämä seitsemän gurua sitten oikein menestyivät? Lähdetään selvittämään sitä nyt!

Sijoitustieto gurut

Guru 1: Jukka Oksaharju (Tikkurila)

Oksaharjun Jukka se ei ikinä tunnu kyllästyvän Tikkurilaan. Tikkurilaa mies on hehkuttanut viime vuosien aikana tasaisin väliajoin, ja myös tähän Sijoitustiedon kilpailuun Jukka lähti maalitehdas ratsunaan. Luultavasti Oksaharju ajatteli vuosi sitten Tikkurilan saavan ongelmansa Venäjällä ratkottua.

Vuoden ensimmäinen puoli ei sujunut Tikkurilalta hyvin. Heinäkuussa yhtiö antoi tulosvaroituksen, ja osakekurssi olikin laskenut reippaasti vuoden alusta. Vuoden jälkimmäinen puoli kuitenkin meni selvästi paremmin, hilaten yhtiön jopa plussan puolelle.

Jukka Oksaharjun valinta tuotti vuoden aikana osingot huomioon ottaen 15,39 %. Tällä tuloksella irtoaa paikka neljänneksi parhaana guruna.

Guru 2: Henri Elo (Tokmanni)

Kauppalehdessä freelancer-toimittajana bloggaava Henri Elo valitsi yhtiökseen Tokmannin.

Vuosi 2017 ei ollut Henkalle suotuisa. Tokmannille vuosi oli alkua lukuun ottamatta vaikea. Osakekurssi on ollut tasaisesti laskeva vuoden edetessä. Kesäkuussa yhtiö antoi jopa tulosvaroituksen joka vauhditti laskua entisestään. Tätä kirjoittaessa yhtiön arvosta on sulanut alkuvuoden huipuista noin 40 %.

Henri Elon ratsu suli osingot huomioon ottaen -11,41 % vuoden aikana. Elo sijoittui porukan heikoimmaksi. Tästä huolimatta Sijoitustiedon kommenttien mukaan Elo pitää yhä Tokmannia laadukkaana ja salkussa pitämisen arvoisena. Minä olen todella, todella eri mieltä asiasta. Omat Tokmanni-ajatukseni voitte lukea blogikirjoituksesta ”Osakkeita joihin en itse sijoittaisi”.

Loppuun pakko sanoa vielä, että Henri Elolla tuntuu olevan melkoinen kuoleman suudelma valitsemilleen yhtiöille. Nokiaa Elo on hehkuttanut viime vuosina paljon (Nokian vuosi 2017 -13,35 %). Lisäksi heinäkuussa Elo hehkutti ruotsalaista vaatejätti H&M:ää ”pörssin alihinnoiteltuna helmenä”. Tuon kirjoituksen jälkeen Henkka-Maukasta on sulanut vielä 15 % lisää pois.

Guru 3: Karo Hämäläinen (Comptel)

Karo Hämäläinen on monille tuttu Oksaharjun aisaparina sijoituskirjailijana. Hämäläinen valitsi ratsukseen ohjelmistovalmistaja Comptelin.

Hämäläinen ounasteli vuosi sitten oikein Comptelin mahdollisuudesta joutua yrityskaupan ostokohteeksi. Nokia nimittäin lähti vuoden aikana ostamaan Comptelia.

Karo Hämäläisen Comptel tuotti vuoden aikana 41,44 %. Sillä irtosi porukan hopeamitalit. Hämäläinen menestymisineen oli minulle ehkä porukan suurin yllätys. Olen pitänyt Hämäläistä enemmänkin loistavana kirjailijana kuin sijoitusguruna, mutta jättipä hän mm. Oksaharjun selvästi taakseen.

Guru 4: Kim Lindström (Telia)

Jo puoli vuosisataa markkinoilla ollut ja sijoituskirjailijanakin tunnettu Kim Lindström valitsi teleoperaattori Telian. Valintaansa Lindström perusteli mm. yhtiön kartellisakkojen yliarvioinnilla sekä kilpailijoiden Elisan ja DNA:n hyvällä menestyksellä.

Telian vuosi oli melkoista vuoristorataa. Heinäkuussa osakekurssi oli peräti 10 % alkuvuotta korkeammalla, mutta vuoden loppuun mennessä se oli kuitenkin päätynyt takaisin lähtötasolle. Lindströmin mietteitä Sijoitustieto ei ehtinyt artikkeliinsa saada miehen kiireistä johtuen.

Kim Lindströmin Telia tuotti vuoden aikana 6,41 %. Tuotto tuli pääasiassa osingon muodossa. Tällä valinnalla Lindström sijoittui porukan kolmanneksi huonoimmaksi.

Guru 5: Pasi Havia (Raute)

Bloggari ja HCP Quantin rahastonhoitaja Pasi Havia valitsi mekaanisen metsäteollisuuden laitetoimittaja Rauten. Havia valitsi Rauteen pääasiassa tunnuslukujen perusteella, vaikkakin myönsi, ettei mistään timantista voi tässä tapauksessa puhua. 

Pasi Havian Raute tuotti vuoden aikana yhteensä 59,4 %. Se oli guruista selvästi parhaiten.

Guru 6: Random Walker (Nokian Renkaat)

Nimimerkkinsä takaa bloggaava Random Walker valitsi ratsukseen Nokian Renkaat. Valintaansa Walker perusteli pääasiassa yhtiön laadukkuudella.

Myös Nokian Renkaiden vuosi oli melko aaltoileva. Osakekurssi kävi pariinkin otteeseen 40 euron tuntumassa, mutta lopulta yhtiö päätyi aavistuksen alle vuoden takaisen lähtökohdan.

Random Walkerin Nokian Renkaat tuotti vuoden aikana 3,87 %. Se oli porukan toiseksi huonoin valinta. Tosin puolustuksena täytyy sanoa, että minä itse olisin asettunut kaikista näistä yhtiövalinnoista juuri Random Walkerin taakse.

Guru 7: Aki Pyysing (Technopolis)

Sijoitustiedon isäntä Aki Pyysing valitsi itselleen tutun ratsun, nimittäin kiinteistöyhtiö Technopoliksen. Yhtiö on Pyysingin suurin omistus, ja Aki onkin kirjoitellut siitä Sijoitustiedossa paljon viime vuosien aikana.

Pyysingin valinta osui nappiin. Aiemmin Technopolis oli tunnuslukujen valossa halpa, mutta yhtiön hallituksen linja ei ollut järin piensijoittajaystävällinen jatkuvine osingonmaksu-osakeanti-osingonmaksu-osakeanti-veivailuineen. Tästä Pyysing on kirjoittanut monesti Sijoitustietoon ja tänä vuonna hän meni myös yhtiökokoukseen valistamaan hallitusta. Technopolis saikin vuoden aikana uuden hallituksen, joka lupasi olla aiempaa omistajaystävällisempi. Tämä ilahdutti sijoittajia ja osakekurssi nousi. Itse yhtiöhän ei Pyysingin mukaan järin paljoa muuttunut vuoden aikana.

Aki Pyysingin Technopolis tuotti vuoden aikana 34,44 %. Tällä tuloksella saavutettiin taistossa pronssimitalit.

Gurut voittivat indeksin, vaikka lukuja pyörittelisi miten tahansa

Näin vuoden päätteeksi se täytyy kuitenkin todeta. Gurut olivat guruja vuonna 2017. Vaikka lukuja pyörittelisi miten, niin seitsikko yhdessä voitti todellakin indeksin. Hirveän tylsää. Gurujen salkku tuotti vuoden aikana 21,36 %, kun taas OMXHGI-indeksi (Helsingin pörssin indeksi joka sisältää osingot) tuotti 12,46 %. Vaikka gurujen tuloksista pudottaisi parhaan ja huonoimman valinnan pois, indeksi voitetaan silti. Samoin vaikka ottaisi poistaisi kolme parasta ja kolme huonointa. Mediaaniksi osunut Jukka Oksaharju hänkin lopulta päihitti indeksin.

Seitsemästä gurusta kaikki Henri Eloa (-11,41 %) lukuun ottamatta pääsivät siis plussan puolelle. Elon lisäksi guruista kaksi hävisi kuitenkin indeksille. Nämä gurut olivat Random Walker (Nokian Renkaat, 3,87 %) ja Kim Lindström (Telia, 6,41 %).

Indeksin kykeni voittamaan siis yli puolet porukasta, eli neljä gurua. Ne olivat järjestyksessään Jukka Oksaharju (Tikkurila, 15,39 %), Aki Pyysing (Technopolis, 34,44 %), Karo Hämäläinen (Comptel, 41,4 %) ja Pasi Havia (Raute, 59,4 %).

Vaikka porukasta lähes puolet hävisivät indeksille vuonna 2017, tekivät luokan priimukset sen verran kovat tulokset jotta kampesivat porukan maaliin voittajana.

Ihan pätevänä huomiona kuitenkin tuo indeksin voittaminen. Monesti kuulen eri piensijoittajien suusta miten indeksin voittaminen on helppoa kuin heinän tekeminen. Monet kaltaiseni, eli 2010-luvulla sijoittamiseen perehtyneet nuorukaiset tykkäävät kertoa miten ovat voittaneet indeksin selvästi ja helposti. Näistä seitsemästä raudanlujasta gurusta noin 43 % hävisi indeksille. Siis jo vuosi(kymmeniä) pörssiä ammatikseen seuranneet hävisivät keskiarvolle. Mielestäni vähän hassua, sillä monet muutaman vuoden harrastuksenaan sijoittamista seuranneet hokevat kuitenkin indeksin voittamisen helppoudesta. Miksi nuo gurut menivät sitten häviämään indeksille, kerta sen voittaminen on niin helppoa? Tiedä häntä. Nämä henkilöt jotka pitävät indeksin voittamista helppona juttuna, voisivat kaivaa puhelimet taskuistaan ja soittaa guruille Elo, Walker ja Lindström. Olisi varmasti mahtavaa viihdettä kuunnella hiljaa sivusta käsin nuo puhelinkeskustelut. Mahtaisikohan esimerkiksi 50 vuotta osakemarkkinoita seurannut Kim Lindström polttaa totaalisesti päreensä, jos joku parikymppinen juipelo kertoisi miten on onnistunut helposti voittamaan indeksin jokaisena kolmena sijoitusvuotenaan?

Edelliseen kappaleeseen viitaten, en itse usko kenenkään piensijoittajan lyövän indeksiä vuodesta toiseen. Vähän huvittuneena olen lukenut niitä kommentteja missä kerrotaan miten ”kuka tahansa vähän kun perehtyy noihin yhtiöihin, niin kyllä siinä indeksin voittaa ja selvästi”. Mutta jatkan tästä aiheesta enemmän jossain toisessa blogikirjoituksessa.

Aiheen ”varastaminen” ei ollut ainoa anti-kliimaksi

Kun heinäkuussa ensimmäisiä rivejä tähän tekstiin kirjoittelin, oli tilanne kovin paljon värikkäämpi kuin nyt vuoden lopussa. Heinäkuussa nimittäin Jukka Oksaharjun ratsu Tikkurila oli antanut juuri tulosvaroituksen. Tulosvaroitusta perusteltiin kylmällä kevätsäällä. Tuo kylmä kevät ei tehnyt tuhojaan ainoastaan Oksaharjun salkussa, vaan myös toinen jutun guruista kärsi kylmistä keleistä. Henri Elon kilpahevonen Tokmanni oli antanut samasta syystä tulosvaroituksen kesäkuussa.

Koitin etsiä tuloksetta listaa Helsingin pörssin vuoden 2017 tulosvaroituksista. Joitakin listauksia löysin tyyliin ”kesäkuun tulosvaroituksen antaneet yhtiöt”, mutta näitäkin listauksia terrorisoivat positiiviset tulosvaroittajat. Minua olisi kiinnostanut nimenomaan ne negatiiviset. Olisin halunnut laskea kuinka moni Helsingin pörssin yhtiöistä antoi vuonna 2017 negatiivisen tulosvaroituksen ja verrata sitä gurujen lukemaan 2/7.

Tuolloin heinäkuussa tilanne oli hyvinkin erilainen kuin nyt. Tikkurila oli pakkasella 15 % ja Tokmannikin tipahtanut peräti 20 %. Noh, vuoden jälkimmäinen puolisko korjasi Tikkurilan jopa plussan puolelle, mutta Tokmanni jäi lillumaan kesän tasolle.

Tämä voi olla ehkä sitä suomalaista luonteenpiirrettä missä nautitaan toisten epäonnistumisista, mutta mielestäni oli vähän tylsää kun gurut huonon alun jälkeen onnistuivatkin yhtiövalinnoissaan. Tästäkin tekstistä olisi saanut paljon kattavamman pohdiskelun aikaan, mikäli useampi guru olisi onnistunut nappaamaan huonon ratsun itselleen. Nyt lopulta vain Henri Elo & Tokmanni jäi rehdisti pakkasen puolelle. Loput kuusi gurua yhtiöineen saivat kaikki jotain tuottoa valinnoilleen.

Pohdiskelua termistä ”guru”

Termiä ”sijoitusguru” olen pohtinut tänä vuonna paljon. Titteli on usein pääasiassa median luoma, eikä niinkään henkilöiden itsensä käyttämä.

Itse gurun määrittely onkin jo sellainen asia mistä voitaisiin väitellä vaikka loputtomiin. Minä näkisin gurun sellaisena henkilönä joka pärjää keskimääräistä selvästi paremmin. Tästä seitsemän hengen guruporukasta voidaankin siis helposti karsia kolme indeksille hävinnyttä gurua pois. Eihän guru nyt voi indeksille hävitä. Siitäkin voitaisiin varmaan vääntää kättä, onko esimerkiksi Oksaharjun indeksin lievä voittaminen jo guru-tittelin arvoinen. Top kolmosen, eli Pyysingin, Hämäläisen ja Havian kohdalla voi mielestäni hyvällä omatunnolla puhua jo gurusta tuloksien perusteella.

Noh, en ole oikeasti viemässä keneltäkään tuota titteliä. Saati että voisin sitä viedä vaikka haluaisin. Tämä Sijoitustiedon leikkimielinen juttu on kuitenkin todellisuudessa vain eräänlaista ”höttöä” mitä meille piensijoittajille markkinoidaan. Yksi vuosi on kuitenkin todella lyhyt aika sijoittamisessa. Samoin vain yhden yhtiön valinta on sekin loppupeleissä melkoista arpapeliä. Kukaan guruista ei varmasti sijoita oikeasti yhden vuoden horisontilla, saati laita kaikkia rahojaan kiinni yhteen hevoseen.

Jos haluttaisiin selvittää oikeasti gurujen guru, pitäisi nähdä näiden gurujen oikeasti tekemät kaupat. Eli koska gurut ovat ostaneet ja paljollako. Mikäli pääsisimme kurkistamaan gurujen aitoihin ja oikeisiin salkkuihin, voisimme todellisuudessa aidommin pohtia kuka on guru ja kuka ei. Vaan asiahan ei ole niinkään helppoa, sillä harva gurun tittelillä haluaa oikeasti avata salkkuaan. Tästähän mm. kritisoin Jukka Oksaharjua kesällä. Kuka tahansa vähänkin sijoittamiseen perehtynyt piensijoittaja kykenee kyllä namedroppailemaan eri yhtiöitä eri haastatteluissa, sekä puhumaan yhtiöiden menneistä tuotoista. Oman salkun menestyksestäkin on helppo puhua kun sitä ei avaa kokonaan.

Sijoitusgurut ovat vähän kuin taikureita. Todellisuudessa hekin ovat vain tavallisia kuolevaisia. Kaikki perustuu loppupeleissä itsevarmuuteen ja pieneen mystisyyteen henkilön ympärillä. Eli mitä itsevarmemmin uskaltaa omia yhtiövalintojaan perustella, sitä parempi kuva kuulijalle jää. Lisäksi kun ei avaa omaa salkkuaan, on vaikea todistaa gurun huonoja sijoituspäätöksiä.

Blogini oma sijoitusguru esittäytyy

Loppuun haluan esitellä vielä oman blogini uuden sijoitusgurun. Hän on teille kenties tuttu, nimittäin hän on nimeltään Tikkaa Heittävä Apina. Miten blogini oma guru olisi pärjännyt Sijoitustiedon seitsemää gurua vastaan?

En onnistunut onkimaan vuoden tietoja osinkojen kera, joten tarjoilen teille hieman ”laiskan miehen taulukot” Kauppalehden sivuilta. Nämä luvut ovat siis vain osakkeen arvon muutoksella ilman osinkotuottoja. Eli gurujen pisteytys menee pieneltä osin uusiksi.

Kuvassa käyttämäni data. Kuva aukeaa klikkaamalla isommaksi. 

Tämä leikkimielinen vertailu on tehty siten, että Helsingin pörssin kaikki 140 yhtiötä on laitettu järjestykseen parhaimmasta huonoimpaan. Vertailuna on käytetty tasan vuoden osakekurssin muutoksia, eli luvut eivät ota kantaa mahdollisiin osingon irtoamisiin.

Hieman ongelmia toi tullessaan Comptelin katoaminen pörssistä. Olen ratkaissut asian käyttämällä vuoden tuottona Karo Hämäläisen saamaa 41,40 %. Sillä sijoittui sijalle 19. näissä karkeloissa.

Jos jollekin on Tikkaa Heittävä Apina tuntematon, niin lyhykäisyydessään se on erittäin leikkisä yhtiövalintakeino, jota toivottavasti kukaan ei käytä oikeasti. Siinä apina heittää tikkaa Kauppalehden pörssisivuille, ja raa’alla pelillä todennäköisyyksien avulla valitaan se yhtiö minkä nimeen tikka osuu. Kaikilla yhtiöillä on yhtä suuri todennäköisyys osua tikan tielle. Tällä keinolla on hyvä selvittää sitä miten hyvin yhtiövalinta on osunut suhteessa muihin yhtiöihin. Esimerkiksi vuonna 2017 olisi tikkaa heittämällä 64 %:n todennäköisyydellä onnistunut nappaamaan yhtiön, jonka osakekurssi nousi vuoden aikana.

Yläpuolella näette kaikkien seitsemän gurun sijoituksen. Pasi Havia onnistui yhtiövalinnassaan erinomaisesti, sillä vain viisi yhtiötä menestyi paremmin kuin Raute (Finnair, Honkarakenne, Afarak, Talenom, Affecto). Apinan heittämän tikan tulee siis osua johonkin näistä kuudesta yhtiöstä, jotta heittäjä voittaa gurun, eli tässä tapauksessa Pasi Havian. Minä lasken jo tasapelinkin (eli mikäli tikka osuisi Rauteeseen) Tikkaa Heittävän Apinan voitoksi, sillä kyllähän gurun pitäisi lähtökohtaisesti apina voittaa.

Kovin vaikeaa haastetta gurut eivät tänä vuonna Tikkaa Heittävälle Apinalle anna, sillä yli 50 %:n todennäköisyydellä tikka löytää listalta paremman kohteen kuin gurut Oksaharju, Lindström, Walker tai Elo. Näistä Henri Elon tuloksen Apinamme kykenee lyömään vaikka parin shotin, tai jopa koko pullon juomisen jälkeen.

Jäljelle jäävä top 3 taas antaa meidän Apinalle erittäin pahan vastuksen. Apinalla on vain noin 17 %:n mahdollisuudet murtaa tiensä tässä gurujen kilpailussa mitalisijoille. Minä ja Apina myönnämmekin yhdessä, että kolmikko Havia, Hämäläinen ja Pyysing ovat tittelinsä tänä vuonna ansainneet!

Siinä oli tämän blogin oman sijoitusgurun Tikkaa Heittävän Apinan ensiesiintyminen! Katsotaan kuinka usein jatkossa päästään kaivamaan Apina tikkoineen paikalle blogiteksteihini.

Saatat olla kiinnostunut myös:
Kannattaako guruja aina kuunnella?

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

2 kommenttia kohteessa “Gurujen vuosi 2017 – gurujen kannalta hyvä, bloggaajan kannalta kamala

  1. Seppo Aho kommentoi:

    Tosiaan, yhdellä yhtiöllä indeksiä vastaan ei tunnu reilulta, vaan antaa liikaa tasoitusta. Toisaalta yhden vuoden tulos ei kerro paljon yrityksen kunnosta pitkäjänteiselle sijoittajalle. Oikeinpa kirjoittaja totesikin ”tutkimuksensa” leikkimieliseksi. Haastateltuani erästä kirjan tekijää kirjan nimen takia sain ymmärtää, että ”guru” kirjan nimessä ei ole tarkoitettu viittaamaan tekijöihin. ”Guru” kertoo yleisellä tasolla tiettyyn sijoitustyyliin (kussakin kirjassa erilainen) erikoistuneesta osakesijoittajasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *