Eilen sain ihan hyvällä omatunnolla korkata yhden kylmän lonkeron näin keskellä viikkoa. Tästä perjantaista kun muodostui meikäläiselle ylimääräinen vapaapäivä. En varsinaisesti kuitenkaan pomppinut ilosta vaikka viikonloppunikin tämän myötä piteni päivällä. Mieluummin olisin mennyt tänään töihin tienaamaan kuin jäisin kotiin palkatta osoittamaan mieltäni.

Varsinaisestihan minä en edes osoita mieltä, vaan Teollisuusliitto jonka jäsen olen. Teollisuusliitto keksi viikko sitten järjestää poliittisen mielenilmauksen perjantaina 2.2.2018 Sipilän hallitusta ja sen kehittelemää työttömien aktiivimallia vastaan. Jokainen liiton jäsen on pakotettu osallistumaan mielenilmaukseen. Hieman hassusti lakko koskee myös Teollisuusliiton ulkopuolisia henkilöitä.

Lakkovahdit ovat tänään vahtineet tehtaiden portteja rikkurien varalta. Mikäli joku Teollisuusliiton jäsen menee mielenilmauksesta huolimatta työmaalle, lähetetään tälle ammattiosaston toimesta vastinepyyntö. Vastinepyynnössä kerrotaan, että henkilöä epäillään lakon alaisen työn tekemisestä tietyllä ajalla ja pyydetään jäsentä vastaamaan joko kirjallisesti tai suullisesti asiasta ammattiosastolle. Teollisuusliiton ulkopuolisilta rikkuroivilta jäseniltä vastinetta ei vaadita, mutta Teollisuusliitto on yhteydessä työntekijän omaan liittoon. Kaikille rikkureille on Teollisuusliiton mukaan luvassa ”sanallista miekkailua”. Väkivaltaa kuulemma ei saa käyttää, sehän tästä enää puuttuisi.

Nämä ovat näitä elämän pieniä mysteerejä. Minä haluaisin mennä töihin ja työnantaja haluaisi että tulen töihin. En saa kuitenkaan mennä, koska kolmas osapuoli (Teollisuusliitto) haluaa osoittaa mieltään neljännelle osapuolelle (Sipilän hallitus). Hauskan tästä tekee vielä se, että suuri (ellei jopa suurin) osa työntekijöistä ei edes haluaisi osoittaa mieltään (osa jopa kannattaa aktiivimallia), mutta pakko on kun iso ja paha kaveri näin vaatii.

Tämän mielenilmauksen taloudellisia vaikutuksia voi vain arvailla. Esimerkiksi Ponsse kertoi Vieremän metsäkonetehtaansa yhden päivän pysähdyksen ”maksavan miljoonia euroja”. Voin vain kuvitella mitä se maksaa jollekin isommalle yhtiölle, kuten vaikkapa UPM. Näin osakkeenomistajana en halua ehkä edes tietää. Jos vain yhden suht pienen metsäkonetehtaan pysäyttäminen maksaa miljoonia, mitä se maksaa UPM:lle jolla on useita eri tehtaita ympäri Suomea. Saati kun osa tehtaista on Ponssen tehdasta isompia.

Ammattiliiton jäsenyys on viime aikoina maksanut minulle monella tapaa

Tässä lähiaikoina ammattiliiton jäsenyys on maksanut meikäläiselle aika paljon rahaa. Sehän on ihan normaalia että jokaisesta tilistäni AY-jäsenmaksut vievät jonkinlaisen siivun. Vielä viime vuonna maksoin 1,7 % ennakonpidätyksen alaisesta tulosta.

Jäsenyys voi maksaa kuitenkin muillakin tavoilla. Esimerkkinä nyt tämän päivän lakko. Meikäläinen ei saa siitä käteen yhtään mitään, en edes mitään lakkoavustuksia. Joidenkin villien tehdashuhujen mukaan meiltä saattaa mielenilmauksen yhteydessä kärähtää myös satasen-parin bonuspalkkiot. Tätä en tiedä varmaksi, mutta ainakaan palkkaa en saa tältä päivältä euroakaan. Se on fakta.

Eipä ollut kaukana etten joutunut osallistumaan hiljattain lakkoon johtuen työehtosopimusneuvottelujen kehnosta etenemisestä. Lakkovaroitus oli jo annettu, mutta se onneksi peruttiin kahta päivää ennen H-hetkeä. Sanon onneksi sen vuoksi, että lakkoavustus on huomattavasti pienempi summa kuin mitä saan normaalisti töitä tekemällä.

Hieman nuo sopimusneuvottelut kuitenkin rokottivat minun lompakkoani. Ennen joulua meille julistettiin ylityökielto, eli ylitöitä ei saanut tehdä ennen kuin sopimus saadaan aikaan. Meikäläisen tuurillahan minulla oli sovittuna kaksi ylityövuoroa, joista toinen olisi alkanut 12h päästä ylityökiellon ilmoittamisesta. Menetin näistä kahdesta menetetystä ylityövuorosta bruttona noin 400 euroa.

Nyt poliittinen mielenilmaus osuu salkustani ainakin UPM:ään. Ylen mukaan UPM:n Rauman paperitehdas joudutaan ajamaan lakon takia puoleksi päiväksi alas. Tästä kärsii UPM itse ja sitä kautta myös sen omistajat, kuten minä.

Aktiivimallista valittaminen ärsyttää tulevaa työtöntä(?)

Tämä mielenilmaus ärsyttää minua monesta syystä. Ehkä suurimpana se fakta mistä olen tässäkin blogissa jo pariin otteeseen puhunut, eli mahdollisesti tuleva työttömyyteni. Meikäläisellä vaihtuu työmaa varmuudella ensi kuukauden lopussa, ja uutta työpaikkaa en ole onnistunut ahkerasta hakemisesta huolimatta vielä löytämään. Sen vuoksi myöskään nuo työehtosopimusneuvottelut eivät jaksaneet meikäläistä liiemmin kiinnostaa.

Kahdeksan viikon päästä tähän aikaan olen luultavasti jo palauttanut avaimeni ja työvaatteeni, sekä marssinut viimeistä kertaa ulos tutusta pyöröportista. Näiden kahdeksan viikon aikana haluaisin tehdä töitä täysillä vielä kun sitä on. Sen vuoksi olisin tänään ollut vapaapäivää mieluummin tienaamassa itselleni leipää pöytään, vielä kun se on mahdollista.

Edellä mainitusta syystä en ole jaksanut perehtyä kovin syvällisesti aktiivimalliin. Voin sen myöntää ihan suoraan. Olen saanut miettiä työttömyysasioita ihan tarpeeksi jo omien asioideni kautta. Kieltämättä ehkä stressaan vähän liikaa tulevaisuudestani tällä hetkellä.

Jossain yhteyksissä olen kuitenkin kuullut miten aktiivimallissa pitäisi hakea yhtä työpaikkaa viikossa saavuttaen täydet tuet. Noh, viime viikolla lähetin peräti 22 eri työhakemusta. Olisin siis yhden ainoan viikon aikana ansainnut täydet tuet lähes puolelle vuodelle. Tammikuussa jätin yhteensä 27 hakemusta ja viimeisen puolen vuoden aikana 54 kpl. Kaikki nämä vielä toistaiseksi tuloksetta. Sen vuoksi en pidä ollenkaan mahdottomana vaatimuksena tuota yksi viikossa tahtia. Jostain vielä kuulin että mikäli tuo ei onnistu, putoavat kuukauden tuet vain noin 30 eurolla. En pidä sitäkään mitenkään ankarana rankaisukeinona.

Ääripäät jälleen eniten äänessä

Aktiivimallista puhuminen muistuttaa aika paljon maahanmuuttokeskustelua. Yhteistä näille on se, että keskusteluissa molemmat ääripäät alkavat rasittamaan kuulijaa tasapuolisesti. Kumpikaan ääripäistä ei kykene ajattelemaan yhtään omaa napaansa pidemmälle, ja oma asennoituminen paistaa mielipiteestä läpi selvästi.

Aktiivimallin haukkujissa meikäläistä risoo sen vaikutusten paisuttelu. Kuten jo yllä kuvailin, en pidä sitä edes mitenkään mahdottomana tai edes ankarana. Jotain ratkaisuja pitkäaikaistyöttömiä varten tarvitaan, ja niitä tässä kuitenkin yritetään tehdä. Sehän pitäisi olla aika selvää, että täysin kivutonta ratkaisua tähän ongelmaan tuskin on olemassa.

Toisen ääripään esimerkkejä tulee nähtyä työelämässä aika paljon. Meilläkin töissä aika suuri osa aktiivimallin kannattajista on sitä ärsyttävää liian pitkään vakituisessa työsuhteessa olleita ”työ_ukkoja”, joiden mielestä töihin vain kävellään sisään ja työttömänä olo on kaikin puolin helppoa lusmuilua. ”Minun vero ..tun rahoilla sitä vaan loisitaan kun itse joudun elättään nämä sankarit” on tullut kuultua monen alle 3000 e/kk tienaavan suusta. Eiköhän sitä näidenkin mielipide muuttuisi, mikäli heille tulisi jostain syystä pakottava tarve vaihtaa työpaikkaa. Työpaikkoihin kun ei noin vain kävellä sisään, kuten ehkä ennen vanhaan.

Tosin, kyllähän aktiivimalli varmasti rasittaa isojen työpaikkojen HR-tiimejä, kun sähköpostit täyttyvät jatkuvasti ”läpällä ja tukien vuoksi” tehdyistä työhakemuksista. En tiedä miten noita läpällä tehtäviä hakemuksia voitaisiin rajoittaa, vai onko niitä ylipäätään ollenkaan tarkoitus rajoittaa? Jos ei, niin tukien nostaminen on ”pakkohakemisesta” huolimatta aika helppoa. Kerran viikossa painaa pari vuotta vanhan CV:n johonkin suuren yhtiön toimitusjohtajan virkaan. Käsittääkseni kun hakua ei tarvitse suorittaa julkiseen ja avoimeen työpaikkaan, vaan yrityksiä voi lähestyä myös avoimilla hakemuksilla.

Näin aktiivisena työnhakijana meikäläistä kuitenkin pelottaa se, että hukkuvatko omat työhakemukseni läppähakemusten sekaan? Saako aktiivimalli työpaikkojen rekrytoinnin muuttumaan uudenlaisiin kanaviin, kuten vaikkapa ulkoistamaan palvelut rekrytointifirmojen alaisuuteen?

Ammattiliitot ratsastavat nyt aallonharjalla

Liitot tykkäävät nyt ratsastaa suosion mukana. Kun tätä touhua uudesta aktiivimallista valmisteltiin, ei mielenilmauksista puhuttu mitään. Prosessi ei ollut mitenkään yhdessä yössä ohitse, vaan aikaa mielenilmaukselle olisi ennen nuijan kopauttamistakin ollut. Nyt kun aktiivimallia vastustava kansalaisaloite sai räjähtävän suosion, se ilmeisesti haisteltiin myös ammattiliittojen puolella. Teollisuusliitto koittaa kovasti kerätä itselleen helppoja irtopisteitä. Laki on mennyt läpi ja siksi tässä vaiheessa on mielestäni turhaa nurista.

Meikäläistä ärsyttää kyllä pirusti joutuminen AY-liikkeiden ja demarien poliittisen agendan pelinappulaksi. Mitään ei kysytä itse liiton jäseniltä, vaan normaalit työläiset joutuvat palkatta ilmaisemaan AY-liittojen herrojen työläisen suuhun asetettuja mielipiteitä.

En ole mitään virallisia lukuja saanut siitä, kuin suuri osa liiton jäsenistä kannatti tätäkin mielenilmausta. Eipä ammattiliitot mitään kyselyitä edes tee, miksi alakynteen jäämisen pelossa niin tekisivät? Omien havaintojeni mukaan kuitenkin suurin osa liiton jäsenistä pitää mielenilmausta turhana. Monet olisivat paljon mieluummin töissä.

Oma oloni on tällä hetkellä kenties samanlainen, kuin keskiverrolla suomalaisella duunarilla, joka asetettaisiin väkisin osoittamaan päiväksi palkatta mieltä osinkoverotuksen laskemisen puolesta. Tälle duunarille siis asetetaan väkisin mielipide suuhun, duunari joutuu osoittamaan mieltä omalla palkkapussillaan ja keskiverto duunari ei (valitettavasti kyllä) edes hyödy osinkoverotuksen laskemisesta.

Ovatko ammattiliitot pian tiensä päässä?

Yksi asia mitä myös tässä maailmassa ihmettelen, on miksi ammattiliitoilla on niin paljon jäseniä. Suuri osa porukasta kuitenkin on sitä mieltä, ettei liitosta ole juurikaan mitään hyötyä. Näin ainakin työpaikan kahvipöydissä puhutaan. Itsekin kyllä kuulun tähän porukkaan, joka uskollisesti maksaa jäsenmaksuja vaikka ei koe hyötyvänsä siitä mitenkään. Miksi? Ainakin itselläni on jäänyt vahvasti sellainen kuva, että tehdastyössä liittoon on käytännössä pakko kuulua. Jos et kuulu, siitä varmasti huomautellaan. Huudellaan vapaamatkustajaa jne. Liitosta ei myöskään uskalleta erota, koska tuolloin huutelu on varmasti entistä kovempaa.

Olen tehnyt myös sellaisen havainnon, että nuorempi polvi ei kovin fanaattisesti AY-liikkeiden toiminnalle tunnu syttyvän. En sitten tiedä kasvetaanko liittoon ”sisälle” ajan myötä, ja meillä 1990-luvun lapsilla aika ei vain ole kenties tehnyt vielä tehtäväänsä.

Jos (ja mahdollisesti kun) en olisi töissä tehdasyhteisössä, en varmaan olisi minkään ammattiliiton jäsen. Koen pärjääväni ihan tarpeeksi hyvin YTK:n jäsenenä. Ansiosidonnaista saisin tarvittaessa aivan kuten ammattiliiton kassasta, kenties jopa ammattiliiton jäsenmaksua halvemmalla.

YTK:n jäsenenä en ole kuitenkaan oikeutettu saamaan minkäänlaista oikeusapua ongelmatilanteissani, vaan joutuisin hoitamaan asiani itse. Tosin itselläni on hieman negatiivista kokemusta ammattiliiton avusta. Pari vuotta sitten olen ottanut luottamusmieheen yhteyttä johtuen ongelmista palkanmaksuni kanssa. Jostain syystä luottamusmies ei kuitenkaan katsonut tilannettani tarpeelliseksi, ja sekös jäi meikäläistä hieman kaihertamaan.

Loppuun vielä nosto Hjallis Harkimon YouTube-kanavalta. Harry Harkimo on ainoa tubettaja kenen videoita seuraan säännöllisesti. Ne ovat hyvin tehtyjä ja Harkimo puhuu lähes aina niissä asiaa. Tämän tekstin loppuun jaan teille Hjalliksen mietteet AY-liikkeistä viime syksyltä. Siinä on tiivistetty AY-liikkeen ongelmat näppärästi muutamaan minuuttiin. Harkimon tubettamiseen palaan kenties tässä blogissa vielä myöhemminkin.

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

14 kommenttia kohteessa “Kumpi ja kampi tappeli – minä ja työnantaja hävisimme

 1. Anonyymi kommentoi:

  "YTK:n jäsenenä en ole kuitenkaan oikeutettu saamaan minkäänlaista oikeusapua ongelmatilanteissani, vaan joutuisin hoitamaan asiani itse. Tosin itselläni on hieman negatiivista kokemusta ammattiliiton avusta. Pari vuotta sitten olen ottanut luottamusmieheen yhteyttä johtuen ongelmista palkanmaksuni kanssa. Jostain syystä luottamusmies ei kuitenkaan katsonut tilannettani tarpeelliseksi, ja sekös jäi meikäläistä hieman kaihertamaan."
  Alla YTK:n sivuilta lainaus:
  Täysjäsenenä kuulut sekä Yleinen työttömyyskassa YTK:hon että YTK-Yhdistys ry:hyn. Tämä tarkoittaa sitä, että ansioturvan lisäksi olet oikeutettu YTK-Yhdistyksen tarjoamiin jäsenetuihin ja -palveluihin. Täysjäsenenä saat mm. vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen ja oikeusturvavakuutuksen, oikeudellista työsuhdeneuvontaa sekä vaihtuvia jäsenetuja. Täysjäsenyys maksaa yhteensä 118 € vuodessa.

  Eli siis saat YTK:n kautta myöskin oikeusapua jos liityt täysjäseneksi. On varmasti silti halvimpi kuin ammattiliittoon kuuluminen. Itsehän erosin heti liitosta kun valmistuin. Opiskelijajäsen olin, koska se ei maksanut mitään

  • RJW kommentoi:

   Sellainen mutu-kutina minulla on, että aivan tuo YTK:n oikeusapu ei ole yhtä ison arsenaalin apu, kuin joissakin liitoissa. Toki tyhjää parempi varmasti. …ja toisaalta lohduttaako se liiton isomman arsenaalin apu, jos sitä ei käytetä 🙂

 2. thely kommentoi:

  Jos pohdit ammattiliittojen oikeutusta, kannattaa tutustua siihen, miksi USA:ssa on liittojen jäsenyys niin pientä. Eihän se niin mene, että liitot kiristävät etuja ja työnantaja maksaa. Homma menee oikeasti niin, että tehtaalla menee ovet säppiin ja työt siirretään Meksikoon. Siinä sitten pohditaan, miten tässä näin pääsi käymään.

 3. Anonyymi kommentoi:

  Mainitset maahanmuuton esimerkkinä tulehtuneesta keskustelusta, mutta se on asiaa myös paljon muuta tässä asiassa. Suomeen on maahanmuuton, vapaan liikkuvuuden ja avoimen politiikan myötä, luotu monille aloille kokonaan uudet halpatyömarkkinat, AY-liikkeiden hiljaisella hyväksynnällä.

  Maahan on otettu valtavia määriä halpatyövoimaa ja ulkomaalaisia työntekijöitä/yrityksiä, jotka pelaavat täysin toisilla säännöillä kuin muut. Sama koskee tämän kansainvälisyyden myötä myös tehdastyötä, joka voidaan helposti siirtää ulkomaille, maihin joissa valmiiksi alempia kustannuksia ei lihoteta lisää ekohipsteröinnin edelläkäviyydellä.

  Tarina on kuin keisarista ilman vaatteita. Koko markkinat meinataan vaihtaa, mutta AY-liike ei näe mitään ongelmaa ja toitottaa vain kuinka nämä etuudet on saavutettu ja niihin ei saa koska. Jos joku tämän tilanteen voisikin pelastaa, niin nykyisestä AY-liikkeestä ei siihen ainakaan ole. Vaikka niiden ei voi sanoa vetävän tätä vankkuria, niin niiden toimet ovat omiaan työtämään sitä.

 4. Anonyymi kommentoi:

  Vittu mitä paskaa. Sun lähettämien hakemusten määrällä ei oo vittuakaan väliä siihen aktiivimalliin. Otappa poju asioista selvää ennenkun suollat tommosta eteenpäin

  • Anonyymi kommentoi:

   Säilyttääkseen työttömyysetuuden ennallaan työttömän työnhakijan on tarkastelujakson aikana joko

   tehtävä 18 tuntia palkkatyötä (Palkan on oltava TES:n mukainen. Jos työehtosopimusta ei ole, niin tarkemmat tiedot vaadittavasta vähimmäispalkasta saat työttömyysetuuden maksajaltasi.)
   ansaittava yritystoiminnassa yhteensä vähintään 23 prosenttia yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta (vuonna 2018: 241 euroa) TAI
   oltava viisi päivää TE-toimiston työllistymistä edistävässä palvelussa

   Yhdistelmiä edellä mainituista aktiivisuuden osoittamisen tavoista ei voida laskea yhteen. Aktiivisuusedellytys on siis täytettävä esimerkiksi joko tekemällä työtä tai osallistumalla työllistymistä edistäviin palveluihin, ei sekä että.

  • Anonyymi kommentoi:

   Töihin pitää päästä, jotta työttömyystuki säilyy. Ja se tässä ihmisiä risoo, ei 1 hakemus per viikko vaatimus. Ei töitä vain ole kaikille ja joku tässä joka tapauksessa saa keppiä, lähetti hakemuksia yhden tai tuhat.

 5. Anonyymi kommentoi:

  sinuna eroisin liitosta kun pääset taas töihin, kerran et siitä mitenkään tunnu kostuvan. Miksi tukisit rinnettä ja muita änkyröitä jotka estävät suomen työmarkkinoiden uudistumista? Niin kauan kuin on liian monta maksavaa vapaamatkustajaa, niin työlainsäädäntöä ei saada vastaamaan nykyisiä työmarkkinoita jotka eivät perustu elämän mittaisiin vakinaisiin työuriin yhdessä tehtaassa. Nykyisin on kovin vaikea tehdä erilaisilla tavoilla töitä, kun sak/sdp on vastustamassa.

  analogia kirkkoon, kun kirkosta on eronnut riittävästi väkeä, kirkon on pitänyt alkaa pohtimaan vastaako se "kysyntään" vai ei. Ennen kun vain änkyrä kommunistit eivät kuuluneet, kirkko sai puuhata mitä lystää 99% mandaatilla.

  ps. Laskeppa huviksesi mitä se 1.7% tuloista on vuodessa ja mieti millaisen lakimiehen saa sillä rahalla palkattua.

  • JB kommentoi:

   1.7% keskivuosiansioista ja puhut lakimiehen kanssa ehkä tunnin kaksi. Onhan nuo liittojen lakimiespalvelut ihan hyviä – jos niitä sattuu tarvitsemaan.

  • RJW kommentoi:

   Heh, kurkkasin juuri eilisen palkkakuitin. Tämän vuoden alusta AY-jäsenmaksuihin on mennyt minulla jo 70,13e. Eli siis maksat koko vuodesta about saman mitä minä yhdestä kuukaudesta 😀

 6. Anonyymi kommentoi:

  Ja mikä pahinta, yhteiskunta subventoi ay-jäsenmaksuja verovähennysoikeudella. Sama toki esim.ytk-maksuille, mutta näiden kummankin ja muiden vastaavien vähennysoikeus pitäisi poistaa asap.

 7. Anonyymi kommentoi:

  Olen ollut työelämässä jo 32 vuotta enkä ole koskaan kaivannut ammattiliittoa. Mielestäni niistä on ollut viime vuosikymmeninä Suomelle pelkkää haittaa mm. vihreän kullan teollisuusalalla (tehtaat siiretty pitkälti ulkomaille). YTK:n jäsenenä olen ollut noin 10 vuotta.

  Jos AY liikkeen tarjoama oikeusapu on se pää syy pysyä piireissä, niin laskeppa paljonko saat hankittua maksullista oikeusapua vaikka 5 vuoden AY jäsenmaksuilla. Vuodessa maksat jäsenmaksuja 700-800 euroa ja 5 vuodessa 3500-4000 euroa ett' kyllä sillä jo yhden oikeustapauksen juristikulut maksaa. Kuinka usein ajattelit tarvitsevasi liiton lakimiestä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *