Huomenna on taas se aika vuodesta, kun abiturientit saavat viimeinkin valkolakkinsa. Myöhemmin samana iltana nämä valkolakkiset valtaavat paikallisen yöelämän. Suotakoon se heille.

Kesäkuun alussa vuonna 2012 minäkin sain kolmen vuoden lukio-opinnoissa ahertamisen päätteeksi valkolakkini. Siitäkin on tosiaan jo kuusi vuotta, kun itsekin olin kavereideni kanssa Jyväskylän Giggling Marlinissa (lepää rauhassa) kiskomassa ”Euroopan omistajan elkein” valkovenäläisiä. Se oli kyllä yksi elämäni hienoimpia päiviä. Pitkä opiskelu-urakka takana ja kesä sekä ”koko elämä” edessä.

Enpä olisi ikinä uskonut miten paljon tuo valmistuminen elämääni tuli muuttamaan. Muutos ei tullut lukiosta valmistumisesta, vaan mitä lahjapöydälläni odotti.

Lakkiaislahjastani erimielisyyksiä

Kirjoittelin samasta aiheesta jo vuosi sitten, mutta kerrataan jälleen kerran hieman menneitä. Mitä silloin lakkiaisten aikaan tapahtui, ja miksi se muutti niin paljon elämääni? Hieman ennen lakkiaisia myös meillä vanhemmat hikoilivat juhlien valmistelupuuhissa. Päänvaivaa vanhemmille toi myös se, että mitä hankkia pojalle valmistumislahjaksi.

Lahjalistalla ensimmäisenä vaihtoehtona olivat erilaiset astiat sun muut kodintarvikkeet. Vähemmän yllättävästi kotona vielä tuolloin asunut 18-vuotias miehenalku ei ymmärtänyt näiden lahjojen päälle ollenkaan. Mitä ihmettä jollain paistinpannulla muka tekisi? Siihen kysymykseen keksin kyllä vastauksen viimeistään, kun armeijan jälkeen muutin kotoa pois.

Mitä taas meikäläinen olisi tuolloin halunnut lahjaksi? Lista oli laaja; käteistä, massia, kyhnyä ja tuohta. Niitä vastaan sai huoltoasemalta bensaa ja ravintolasta erilaisia virvokkeita. Eli siis kaikkea mitä nuori mies olisi tuolloin tarvinnut.

Onneksi omat vanhempani eivät päästäneet minua niin helpolla. Rahan toivominen lahjaksi oli kiellettyä. Piti olla jotain pysyvää, eli jotain mitä ei voi heti ensimmäisenä iltana vaihtaa auton ja miehen voimajuomaan.

Jostain keksin osakkeet

Tässä kohti syntyi se oivallus, jota olen kiitellyt viimeiset vuodet. Jostain syystä keksin toivoa osakkeita lahjaksi. Mitään kosketuspintaa minulla ei osakkeisiin aiemmin ollut. Edes koulun yhteiskuntaopin sekä talousmatematiikan tunneilla osakesijoittamista emme olleet käsitelleet kuin hienolla pintaraapaisulla. Ajattelin kokeilla kepillä jäätä, että kelpuutettaisiinko osakkeet minun valmistujaislahjakseni.

Tämä lahjaidea kävi lopulta vanhemmilleni. Yllätyin tästä hieman. Osakkeet ovat kuitenkin pysyvää omaisuutta ja niitä on paljon hankalampi tuhlata tyhmyyksiin, kuin perinteistä käteistä. Minullekin osakkeet kävivät hyvin. Ne olivat kuitenkin periaatteessa aivan kuin rahaa, eli ne saisi tarvittaessa vaihdettua käteiseksi. Paistinpannut ja astiat olisi pitänyt kuskata Palsanmäen Akille asti saadakseen niistä rahansa ulos.

Noh, kunhan provosoin tässä viihdyttääkseni mahdollista lukijaa, ei minulla ollut oikeasti tarkoitusta muuttaa lahjojani heti rahaksi. Ei edes niitä kattiloita.

Vanhempani lupasivat minulle tietyn summan osakkeita varten ja itse täydensin pottia hieman muualta tulleilla lahjarahoillani. Koska sijoittaminen oli minulle tuolloin vierasta, en uskaltanut sijoittaa kuin siivun lahjarahoistani. Suurin osa niistä tulikin ”sijoitettua” käyttötilin kautta kaikenlaiseen hurlumheihin.

Osakkeisiin varatut lahjarahat päätyivät lopulta Nordnetin arvo-osuustilille. Siellä ne seisoivat hetken, ennen kuin ne vaihtuivat UPM:n ja Metson osakkeisiin. Metsot olivat salkussani aina viime kesään asti, mutta UPM:t ovat siellä yhä. Tarkoitukseni olisikin pitää UPM:t salkussani aina, ikään kuin muistona.

Missä vaiheessa elämäni muuttui ja miksi?

Varsinaisesti vielä tässä kohti en tuntenut mitään suuria mullistuksia arjessani. Heinäkuussa jouduin lähtemään armeijaan aivan kuten ilman osakkeiden omistamistakin. Armeijan jälkeen tammikuussa muutin virallisesti kotoa pois opiskelujen perässä.

Armeija ja opiskelut veivät niin paljon aikaa, että osakkeet ehtivät käytännössä unohtua kokonaan. Jossain vaiheessa seuraavaa kevättä en enää edes muistanut mitä yhtiöitä omistin ja kuinka paljon. Tämä kertonee jotain siitä, miten innokkaasti omistamiini osakkeisiin suhtauduin.

Kesän 2013 olin kesätöissä ja syksyllä mietin mitä tehdä kesätöistä säästyneille rahoille. Osakkeet tulivat tässä kohti mieleeni, joten päätin tarkistaa salkun tilanteen reilun vuoden jälkeen. Osakkeiden arvot olivat nousseet ostohetkestä ja ensimmäiset osingotkin olivat ehtineet tulla tilille.

Hyvästä ensimmäisestä vuodesta rohkaistuneena sijoitin lähes kaikki kesätyörahani, sekä lopetin pankissa jo muutaman vuoden seisoneet ”korkeakorkoiset” määräaikaistalletukset. Samaan aikaan aloin perehtymään osakesijoittamiseen tarkemmin.

Jos oma historiani kiinnostaa enemmänkin, suosittelen lukemaan nämä kaksi blogikirjoitustani vuoden takaa:

Mitä muuta lahja on ”tuottanut” minulle?

Jos otetaan nyt pikakelaus vuoteen 2018, mitä minulle on jäänyt käteen valmistujaislahjastani? Ensinnäkin olen saanut sijoittamisesta itselleni harrastuksen. Aluksi toki hieman epäröin voiko piensijoittaminen olla harrastus. Lisäksi piensijoittaminen on tuonut minulle hieman sivuansioita, viimeistään nyt blogikirjoittelun alettua. Yleensähän harrastukset maksavat, mutta tässä tapauksessa saattaa jäädä jotain myös viivan alle.

Sijoittaminen sekä raha-asioiden hoitamisesta kiinnostuminen on myös mahdollistanut minulle omistusasunnon hankinnan. Ostin asuntoni ASP-säästämisen avulla, ja tämän vaihtoehdon löysin pitkälle osakesijoittamisen kautta.

Lisäksi olen saanut harrastukseni avulla turvattua omaa talouttani, luotua sille ikään kuin eräänlaisen pohjan. Kaikki tämä lähti siis yhdestä ainoasta valmistujaislahjasta. Siis siitä samasta lahjaideasta, jonka heitin puoliksi vitsillä.

Omat vinkkini valmistuville

Suosittelen lämpimästi kaikkia valmistuneita kokeilemaan sijoittamista. Sitä voisi kutsua myös osakesäästämiseksi, jos sijoittaminen terminä pelottaa liikaa. Parhaimmillaan siitä saa itselleen harrastuksen, vähimmillään sillä saa turvattua omaa talouttaan.

Mitä valmistuneen kannattaisi sitten salkkuunsa ostaa? Tähän ei mitään oikeaa vastausta ole olemassa. Itse suosisin varmaan Nordnetin Indeksirahasto Suomea. Se on täysin kuluton rahasto, jonka kyytiin pääsee jo 15 euron summalla. Suorat osakesijoitukset maksavat ja tästä syystä niitä ei kannata ihan pienillä hiluilla ostella, koska kaupankäyntikulut syövät lahjapottiasi.

Indeksirahasto Suomen kautta saat pienet siivut kaikkia Helsingin pörssin 25 suurinta yhtiötä, eli hajautus tulee kerralla kuntoon. Lisäksi Superrahasto Suomi ei maksa osinkojaan ulos kuten suorat osakkeet saattavat tehdä. Jatko-opiskeluihin aikovien kannattaa huomioida tämä seikka, sillä osingot vaikuttavat mm. opintotukiasioihin.

Joku nyt mahdollisesti ihmettelee miksi itse neuvon tekemään näin, kun itse sijoitin lahjarahani kuitenkin osakkeisiin. Tälle on olemassa varsin looginen selitys. Valmistuessani vuonna 2012 ei vielä ollut olemassa Nordnetin Indeksirahastoja. Sen vuoksi olosuhteiden pakosta päädyinkin osakepoimintaan.

Tärkein vinkki viimeisenä

Viimeinen vinkkini valmistuneille voi olla hieman yllättävä. Älkää miettikö vielä tänä viikonloppuna sijoituksia. Nauttikaa sen sijaan täysillä juhlistanne, erityisesti tuoreet ylioppilaat.

Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin sanoa, että juuri ylioppilaaksi pääseminen oli valmistumisistani se paras. Ympärillä samaan aikaan valmistuneissa oli kuitenkin kavereita, jotka olin tuntenut lapsesta asti, ollut vuosia samalla luokalla ja kokenut yhdessä vaikka mitä. Sen vuoksi ottakaa porukalla päivästä kaikki ilo irti ennen kuin tienne erkanevat.

Iloista viikonloppua kaikille valmistuneille sekä heidän läheisilleen!

Tutustu myös Aikajana-sivuun, josta näet miten sijoittamiseni on lähtenyt liikkeelle.

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Yksi kommentti kohteessa “Valmistunut, sijoita uuteen harrastukseen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *