Kuva: OP

Kaupallinen yhteistyö: OP

OP julkaisi vast’ikään Sijoittajakoulu-nimisen juttusarjan, jossa puhutaan sijoittamisesta suoraan ja hauskasti, ilman vaikeita termejä ja titteleitä. Ida-Liina Huurtelan ja Tuomas Rajalan vieraina nähdään sarjassa monia sijoittajille tuttuja kasvoja.

Jaksoja on yhteensä 10 erilaista, ja ne pitävät sisällään videoita sekä podcasteja. Sarjan ensimmäisen osan voit katsoa alapuolen YouTube-videosta:

Ensimmäisessä OP:n Sijoittajakoulun jaksossa vieraina olivat OP:n Mikko Virkkunen ja sijoittamisen monitoiminainen Jasmin Hamid. Mikko ja Jasmin kävivät jaksossa läpi laajan aihekattauksen sijoittamisen tiimoilta. Jaksossa käsiteltiin kaksikon taustoja, motiivia sijoittamiseen sekä markkinoiden nykyvaihetta.

Jakson vieraista Jasmin Hamidin sijoittamistausta tuntui itselleni varsin tutulta. Olemme Jasminin kanssa aloittaneet sijoittamisen suunnilleen samoihin aikoihin kuusi vuotta sitten. Kuten Jasmin, olen myös sijoittanut osakkeisiin sekä omistusasuntoon, jossa itse tällä hetkellä asustelen. Osakkeiden lisäksi itselläni on myös rahastoja, sekä asunnon ostoa ennen sijoitin ASP-tilille. Kultaan tai raaka-aineisiin en ole ikinä koskenut, enkä myöskään Mikko Virkkusen mainitsemiin viputuotteisiin.

”Menetän kaikki rahani”

Tämä on jossain määrin kliseisimpiä syitä jättää sijoittamatta ja se syy iskoistetaan suomalaisten takaraivoihin usein jo peruskoulussa. Itse ainakin muistan yhä omat ysiluokan yhteiskuntaopin tuntini ja sieltä sijoittamiseen liittyvät keskustelut. Niiden keskustelujen yksi tärkeimpiä nyrkkisääntöjä oppilaille oli, että ”sijoita vain ne rahat jotka olet valmis häviämään”. Vaikka lause onkin täyttä totta, mielestäni se on silti vähän hassu. Miksi sijoittamisen ikään kuin lähtökohtana olisi rahan häviäminen? Meistä kukaan ei varmasti halua hävitä rahojaan, ja harvalta meistä oikeasti löytyy rahaa joita olisi valmis noin vain nopeasti hävittämään.

Muutenkin väite ”kaikkien rahojen häviämisestä” on mielestäni hyvinkin yliampuva. Mikäli henkilö sijoittaa useisiin erilaisiin kohteisiin, eri yhtiöihin eri toimialoilta sekä ajallisesti hajauttaen, tällöin kaikkien rahojen häviäminen on todella epätodennäköistä. Vain äärimmäisen harvoissa tapauksissa koko sijoitus katoaa täydellisesti kuin tuhka tuuleen. Sijoitusten arvo voi kyllä heitellä välillä rajustikin suuntaan tai toiseen, mutta vain harvat sijoituskohteet muuttuvat ”yllättäen yhdessä yössä” täysin arvottomiksi.

Häviämisen pelkoa tuntuu osittain kasvattavan myös media. Ainakin itsestäni tuntuu siltä, että uutiskynnys on herkemmässä ns. negatiivisten uutisten kohdalla. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa muutaman vuoden takaa muuan kainuulainen monimetallikaivos, josta pahimpina hetkinä riitti päivittäin synkkiä uutisia lehtien taloussivuilla. Tämän vuoksi kyseisestä kaivoksesta monelle suomalaiselle tulee yhä ensimmäisenä mieleen piensijoittajien sijoitusten karu kohtalo, kun tuhansilla suomalaisilla jäi Musta-Pekka käteen. Menestystarinat eivät saa niin paljoa palstatilaa kuin epäonnistumiset, ja se on mielestäni erittäin suuri sääli.

Mistä motivaatio sijoittamiseen?

Kenties suht nuoresta iästäni johtuen en itse osaa vielä motivoida itseäni millään eläkejutuilla. Oma eläkeikäni on vajaan puolen vuosisadan päässä ja sen kaukaisuuden vuoksi en osaa oikein kuvitella elämääni silloin. Monet sijoittavat nimenomaan eläkettä varten, mutta minun kohdallani se on enemmän haaveilua taloudellisesta riippumattomuudesta. En ole myöskään ikinä hakannut itselleni kiveen mitään tavoitteita kuinka nopeasti taloudellinen riippumattomuus tulisi saavuttaa. Tarkoitukseni on vain tehdä parhaani ja katsoa mihin se riittää.

Jasmin mainitsi jaksossa erittäin osuvasti myös, miten ”osa ei saa nukuttua, jos rahat ovat sijoituksissa – itse en saa nukuttua, jos rahaa ei ole sukanvarressa”. Minulla on tästä asiasta jopa ihan ajankohtainen esimerkki elävästä elämästä. Oma työurani ei lähtenyt kunnolla lentoon ensimmäisen ammattitutkinnon jälkeen, ja vastoin alkuperäistä suunnitelmaani jouduin palaamaan uudelleen koulun penkille hakemaan vauhtia työllistymiseen. Koska olin sijoittanut läpi aikuisikäni, päätös palata opiskelemaan ei jäänyt kohdallani onneksi kiinni rahasta. Säästin ja sijoitin jatkuvasti palkkatuloja ollessani työelämässä, enkä haalinut itselleni kulutusluottoja tai muitakaan taloudellisia riesoja.

Tästä syystä palaaminen koulun penkille voi olla joillekin hyvinkin vaikeaa, kun työelämästä totuttu tulotaso tippuu ja pienemmistä tuloista tulisi tehdä yhä autojen ja puhelimien lainanlyhennyksiä. Vaikka nyt opiskelenkin, tavoitteenani olisi jatkaa säästämistä ja sijoittamista myös opintojen aikana. Summat pienenevät varmasti, mutta tärkeintä olisi pyrkiä pääsemään edes pienillä askelilla eteenpäin tavoitteitasi kohti.

Sijoittamisen viimeaikainen ilmiö

Jasmin esitti jaksossa paljon hyviä ajatuksia siitä, miksi sijoittaminen on noussut viime aikoina pinnalle kaikkialla. Erityisesti haluan kompata Jasminia tuosta mitä hän sanoi samaistumisen tunteesta.

Vielä kymmenisen vuotta sitten kaikki sijoittamiseen liittyvät ”gurut” tai sijoittamisesta tutut julkkikset olivat pääasiassa finanssipuolen edustajia. Lisäksi nämä gurut harvemmin olivat mitään juuri kauppiksesta työelämään ponnistaneita nuoria, vaan kaikki olivat vähän vanhempia ja kokeneempia sekä usein myös selvästi varakkaampia. Kuten Jasminkin sanoi, minun on loppupeleissä vaikea samaistua esimerkiksi Björn Wahlroosiin, jonka mittatilauksena tehty puku maksaa enemmän kuin oma autoni tällä hetkellä. Vaikka Wahlroos onkin minulle yksi suurimmista esikuvistani, painimme ”Nallen” kanssa täysin eri sarjoissa.

Internetin ja sosiaalisen median kautta pystyn etsimään minua kiinnostavia yksityissijoittajia ja seuraamaan heitä. Sattuneesta syystä suurin osa seuraamistani käyttäjistä on juuri opiskeluista työelämään siirtyneitä nuoria aikuisia, joilla on oma asunto kenties jo ostettuna, mutta perhe koostuu korkeintaan siitä avopuolisosta. Minun on helppo verrata omia menojani, tulojani sekä varallisuuteni kehittymistä heidän tekemistensä kautta. Painimme suunnilleen samoissa mittaluokissa, joten näiden muiden käyttäjien blogeista ja keskustelupalstaviesteistä saa paljon vinkkejä ja näkemyksiä myös omaan sijoituskäyttäytymiseen. Mielestäni sijoittamisessa pätee aivan samat asiat kuin urheilussa. Eniten kehitystä tapahtuu, kun kaverit ovat kanssasi suunnilleen samalla viivalla.

Syklin vaiheita

Mikko jakoi mielestäni hyviä ajatuksia myös syklin vaiheesta. Takana on varsin poikkeukselliset ajat mataline korkoineen sekä pitkine ”härkä-” eli nousumarkkinoineen. Markkina on tehnyt sijoittamisesta varsin helppoa. Suurin osa esimerkiksi kotimaisista pörssiyhtiöistä on noussut viimeisten vuosien aikana ja tämän takia monet sijoittajat ovat saaneet hyviä tuottoja sijoituksilleen.

Komppaan Mikkoa siinä, että piensijoittajan ei pidä sokaistua omista taidoistaan. Ajat ovat olleet poikkeukselliset ja vanhan vitsin mukaan tuottoa ovat voineet tehdä jopa tikkaa heittävät apinat, jotka tekevät yhtiövalintansa heittämällä tikkaa lehtien taloussivuille. En halua ottaa mitään piensijoittajilta pois, mutta viime vuodet ovat tarjonneet varsin hyvän hetken aloittaa sijoittamisen menestyksekkäästi.

Piensijoittajan kannattaakin pitää takaraivossaan jonkinlainen plan b mahdollisten yllätysten varalle. Romahduksen joskus tullessa meillä on tuhansittain minun ja Jasminin kaltaisia tuoreita sijoittajia, joilta ei löydy aiempaa kokemusta suurista rytinöistä. Olen itsekin uhrannut useamman ajatuksen peliliikkeilleni markkinahässäkän aikana. Monet piensijoittajat (itseni mukaan lukien) aikovat rytinän alettua pitää pään kylmänä ja jatkaa sijoittamista alkuperäisellä strategialla painamatta paniikkinappulaa pohjaan.

Olen kuitenkin miettinyt myös sitä, että onnistuuko pään pitäminen kylmänä kuitenkaan niin hyvin, kuin monet puheissaan uskovat. Ajautuvatko uudet ostot helposti tauolle, kun viikko toisensa jälkeen kurssit laskettelevat vain alaspäin? Tuleeko päähän helposti ajatus myydä omistukset pois ja ostaa ne myöhemmin halvemmalla takaisin? Näihin kysymyksiin saa vastaukset luultavasti vasta H-hetken ollessa käynnissä.

Aloittamisen vaikeutta

Aloittaminen tuntuu olevan kaikista vaikein osa sijoittamista. Itsekin tunnen kavereita, jotka ovat puhuneet sijoittamisen aloittamisesta jo ollessaan kanssani yläasteella – eli kymmenisen vuotta sitten! Silti se aloittaminen on jäänyt roikkumaan erilaisista syistä. Yläasteella ollessa rahaa ei juurikaan jäänyt sijoittamiseen, eikä edes oikein lukiossakaan.

Ensikosketukset työelämään saimme työharjoitteluiden ja kesätöiden kautta kiinni opiskelujen aikaan, ja silloinkin varmasti monia mietitytti voiko rahaa siirtää sijoituksiin. Yksi perinteinen syy välttää sijoittamista opiskeluaikoina on pelko sijoitusten vaikutuksista tukeen, vaikka sijoittaja voi valinnoillaan vaikuttaa tähän asiaan aika paljon.

Opiskelujen päätyttyä joillakin saattaa olla alkuun vähän yskimistä työuran käyntiinlähdön kanssa, osa taas saattaa työskennellä pätkäsopimusten kanssa. Osa taas haluaa ostaa ensiasunnon, ja asunnon käsirahaan säästää helposti vain pankkitilin kautta. Sitten kun asunto on ostettu, niin helposti keskittyy vain asuntolainan nopeaan lyhentämiseen jättäen muut sijoitukset myöhempään ajankohtaan. Puhumattakaan siitä, kun mahdollisesti perustaa perheen ja jälleen kerran ei tahdo jäädä aikaa sijoitusten miettimiseen.

Jotkut vanhemmat ihmiset taas eivät uskalla aloittaa sijoittamista, koska aloituspotti on kasvanut niin suureksi, että sen häviäminen pelottaa. Kukapa haluaisi hävitä jopa kymmenien vuosien aikana vaivoin kerätyt säästöt? Tai jotkut saattavat tälläkin hetkellä pantata aloittamistaan ihan vain sen takia, että odottavat kurssien rajua putoamista.

Oma mielipiteeni on, että jokaisesta elämäntilanteesta löytää aina ”selityksen” sille, miksei nyt voisi sijoittaa. Sellaista aikakautta ei tule, etteikö joku syy estäisi meitä sijoittamisen aloittamista. Rahaa voi olla liian vähän tai joskus jopa liian paljon. Sijoittamiseen ei ehdi perehtymään, koska opiskelut, työt tai lapset.

Sijoittajakoulun muut jaksot löydät osoitteesta op.media/sijoittajakoulu

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *