Pääsin menneenä maanantaina toteuttamaan yhden pitkäaikaisen haaveeni, eli käymään Helsingin Pörssitalossa. Nasdaq Helsinki piti maanantaina avointen ovien päivät kuudetta kertaa, ja tälläkin kertaa tilaisuus varattiin hyvin nopeasti loppuun. Jälkikäteen kuulin tapahtumassa olleen noin 500 ihmistä.

Aiemmin olen tutustunut lähinnä Pörssitalon ovenkahvaan. Parilla Helsingin reissulla olen käynyt etsimässä Pörssitalon Fabianinkadulta, mutta koska reissut ovat sijoittuneet viikonloppuihin, on talo ollut melko hiljainen tuolloin. Rehellisesti sanoen en kyllä vieläkään tiedä mille paikka näyttää tavallisena arkipäivänä. Se on minulle vieläkin mysteeri, että onko ”tavallisella tuulipuvulla” mitään asiaa taloon pörssin ollessa auki.

Tämäkin Helsingin reissu meni about samalla kaavalla kuin keväällä suoritettu Sammon yhtiökokous. Juna Jyväskylästä lähti aamulla kuuden jälkeen ja paluu kotiin tapahtui siinä klo 23 pintaan. Varsin pitkä päivä siis kyseessä. Tällä kertaa minulla oli onneksi matkaseurana oma veljeni, joten aika kului huomattavasti joutuisammin kuin viimeksi. Itse asiassa niin joutuisaan, että kannoin aivan suotta repussa mukanani Mika Hyttisen kirjaa ”Vaurastu kuin Warren Buffet” koko päivän ajan.

Pörssitalon aulaa.

Pettymyksestä omenoihin

Itse reissusta ei muuten jäänyt oikein mitään muuta käteen kuin pelkkä Pörssitalon vierailu. Rahamuseo oli suunnitelmissa kiertää samalla reissulla läpi, mutta tutustuminen jäikin tällä kertaa pelkkään ulko-oveen. Maanantait taitavat olla Helsingin museoiden työntekijöille yleinen vapaapäivä, enkä tätä tietenkään muistanut tai tajunnut Googlesta katsoa.

Ovet aukesivat Pörssitalolla jo ennen neljää, ja tilaisuus polkaistiin käyntiin kahvitarjoilulla. Samalla oli mahdollisuus tutustua eri yhtiöiden mainosständeihin. Siellä olivat pörssiyhtiöistä ainakin Harvia ja Altia esittelemässä itseään, samoin osakevälittäjä Nordnet. Nordnetin tiskiltä mukaani tarttui jälleen yksi kestokassi, tyylikkäästi vieläpä eri värinen kuin aiemmat omistamani NN-kassit.

Harvian ständillä tuli seistyä vähän pidempäänkin, sillä me keskisuomalaiset löysimme äkkiä yhteistä juteltavaa. Siinä käytiin lyhyessä ajassa läpi niin JYPin kuin Kirittärien mestaruussaunojen tapahtumia. Altian pisteellä tuli nautittua yhtiön alkoholituotteiden valikoimasta, toki ihan vain katseella. Altia ei jakanut meille piilopulloja, mutta saimme popsia mehukkaita omenia. Pisteet Altialle ”terveellisestä rihkamasta”!

Tapahtuma käytiin

Itse tapahtuma starttasi Helsingin pörssin toimitusjohtaja Henrik Husmanin puheenvuorolla. Husman kävi puheessaan läpi erilaisia lukuja. Esityksessä käytiin läpi niin hiljattain listautuneiden yhtiöiden menestystä, kuin Helsingin pörssin tuottohistoriaa.

Helsingin pörssi oli Husmanin mukaan maailman parhaiten tuottanut pörssi. Helsinki voitti todella niukasti neljännellä desimaalilla naapurimme Tukholman pörssin. Nyt on siis maksettu potut pottuina ruotsalaisille talviolympialaisten 1980 tapahtumat, kun Mietaan Jussi hävisi Thomas Wassbergille kultamitalin yhdellä sadasosalla!

Tapahtuma jatkui paneelikeskusteluna, jossa lauteille nousi Cramon, Cityconin, Uponorin ja Yleiselektroniikan edistajia. Paneelin teemana oli muistella yhtiöiden 30-vuotisen pörssihistorian tapahtumia.

Keskustelupaneeli käynnissä.

Kaikki neljä yhtiötä olivat minulle varsin tuntemattomia, sillä en ole koskaan omistanut niistä yhtäkään. Eniten ehkä tuli rivien välistä seurattua kauppakeskuksista tutun Cityconin edustajan Eero Sihvosen puheita, sillä salkussani on Cityconin toimitiloissa vuokralaisena olevaa H&M:ää. Husman otti paneelissa puheeksi myös minua kiinnostaneen asian, eli kivijalkakaupan tulevaisuuden. Sihvonen taannutteli aiheen vakavuutta. Kivijalassa eniten ongelmia tuntuu olevan lähinnä vaatekaupoilla, kun taas kahvilat ja ravintolat menestyvät nyt todella hyvin. Cityconin vuokrausaste on ollut aina vähintään 95 %.

Sihvonen oli vahvasti sitä mieltä, että internet ei tule vaikuttamaan kivijalassa muuhun kuin vaatekauppaan. Vaikka en ole mitenkään kiinteistöalan ammattilaisia, itse näkisin trendin olevan kuitenkin toisenlainen. Oikeastaan mitä vaan tilataan nykypäivänä kotiovelle. Jopa niitä ravintolaruokia voi tilata kotiovelle Woltin tai Foodoran kautta, eikä enää tarvitse välttämättä lähteä kauppakeskukseen asti syömään.

Hajaantukaa!

Tämän jälkeen yhteinen ohjelma loppui, ja yleisö sai siirtyä vapaasti kuulemaan heitä kiinnostavia esityksiä. Pörssisali, Pörssiravintola ja Peilisali tarjosi jokainen omia lyhyitä esityksiään. Itse aloitin kierroksen Nordnetin esityksestä, jossa jouduin suosion vuoksi tyytymään seisomapaikkaan. Tämän jälkeen samassa tilassa esitystä jatkoi OP, joka kertoi analyytikon työpäivästä.

Pörssitalon sisällöstä voisi puhua tässä välissä. Se ei ollut nimittäin yhtään sellainen kuin olin odottanut. Myönnetään, tämä on nolo elokuvista aiheutunut mielikuva, mutta olin kuvitellut Pörssitalosta löytyvän erilaisia näyttöjä, kurssikäppyröitä sekä muuta tilanneseurantaa osakkeille. Näitä ei näkynyt meille avonaisissa tiloissa lainkaan. Vasta kotona tajusin kaupankäynnin olleen pörssissä päällä vierailumme aikana, mutta mikään seikka Pörssitalossa ei viitannut siihen, että osakkeet vaihtavat jossain parhaillaan omistajaa.

Sen verran luin Wikipediasta Pörssitalon historiaa, että meklarit jättivät Pörssitalon taakseen jo maaliskuun lopussa vuonna 1990.  Kaupankäynti siirtyi silloin sähköiseen malliin, joten perinteistä meklausta ei enää tarvittu. Pörssitaloa käytetään nykyään erilaisiin Helsingin pörssin tarpeisiin.

Tarjoilut käynnissä.

Saunan kautta kotiin

Oma iltani jäi valitettavan lyhyeksi, sillä jouduin kiirehtimään kiskojen päässä odottaneeseen taksiini. Heh, 17 tunnin mittainen reissu, ja silti on kiire junaan. Kojamon ja erityisesti Altian esitykset jouduin valitettavasti jättämään kokonaan väliin.

Ennen kuin karkasin kotiin, ehdin kuitenkin kuulemaan saunavalmistaja Harvian kuulumiset. Jo ennen esitystä mielessäni pyöri kaksi tärkeää asiaa; Harvian osingonmaksun ajankohta sekä tulevan yhtiökokouksen paikka. Osingonmaksusta osattiin sanoa tältä istumalta vain se, että siitä päätetään joskus myöhemmin.

Sen sijaan yhtiökokous luvattiin pitää meillä Keski-Suomessa, Muuramessa. Itse olisin ollut enemmän Jyväskylän kannalla, mutta olen tuohonkin lopputulokseen ihan tyytyväinen. Valitettavasti pelkään kyllä kokouksen vielä tulevaisuudessa siirtyvän vähintään Tampereelle asti. Suomen Hoivatilat valitteli taannoin yhdessä tapahtumassa, että aikovat jatkossa järjestää yhtiökokoukset Oulun sijaan Helsingissä. Nimittäin Oulussa pidettäviin yhtiökokouksiin on saapunut vain sormilla laskettava määrä osakkeenomistajia, ja tilaisuuksissa on ollut jopa enemmän henkilökuntaa kuin vieraita.

Harvian nykytilasta minulla ei ole paljoa sanottavaa. Ehkä eniten itselläni pisti toimitusjohtaja Tapio Pajuharjun puheessa korvaan, kun mies tituleerasi Harviaa ”saunojen Toyotaksi”. Se nauratti itseäni, sillä olen itse puhunut jopa tässä blogissakin Harviasta ”kiukaiden Mersuna”. Osuin näemmä vertauksessani melko lähelle, mutta en tiedä onko minun vai Pajuharjun näkemys sitten parempi?

Loppusanat

Reissu oli kaikin puolin onnistunut ja pääsin viimeinkin näkemään mitä Fabianinkatu 14 kätki sisälleen. Vaikka todellisuus ei vastannut lapsellisia mielikuviani, se oli silti hieno nähtävyys. Voisin melkein vitsailla, että jokaisen piensijoittajan kannattaisi joskus tehdä ”pyhiinvaellusmatka” Helsingin pörssiin, ja katsoa missä sitä kauppaa on joskus aikoinaan käyty.

Pörssitalossa vierailun kohokohta odotti minua kuitenkin vasta kotona. Kirjoittelin jo junassa paluumatkalla SalkunRakentaja-sivustolle lyhyen uutisen tapahtuman sisällöstä. Meikäläinen kirjoittelee muuten jatkossa entistä enemmän SalkunRakentajaan, joten pitäkäähän silmänne auki. Kohokohta oli kuitenkin se, kun huomasin Nasdaq Helsingin jakaneen tuon kirjoitukseni heidän Facebook-sivuillaan. Ilmeisesti ainakin joku todistetusti tykkäsi kyseisestä tekstistä.

Pörssitalon ovimatto. Onkohan talossa samat käytännöt kuin lätkäjengien pukuhuoneissa, eli no stepping on the logo?

Saatat olla kiinnostunut myös:
Ekaa kertaa Nallen kotibileissä – vierailu Sammon yhtiökokouksessa
Optia Säästöpankin sijoitusilta Jyväskylässä 8.2.2018

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Yksi kommentti kohteessa “Nasdaq Helsinki avasi ovensa piensijoittajille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *