Osakevälittäjä Nordnet* repäisi tänään ilmoittamalla tulevasta Black fridayn kampanjasta. Tulevana perjantaina suomalaiset sijoittavat tiettyihin USA-yhtiöihin ilman kaupankäyntikuluja. Kampanja on rajattu koskemaan Nordnetin 20 suosituinta USA-osaketta.

Black Friday 2019
Artikkelin kuva: Powhusku

Kampanjaan kuuluvien yhtiöiden lista näyttää seuraavalta:

 • Apple
 • Amazon
 • Teva Pharmaceutical
 • Tesla Motors
 • Facebook
 • Microsoft
 • Coca-Cola
 • Alibaba Group
 • Nvidia
 • Johnson & Johnson
 • Berkshire Hathaway B
 • Alphabet C
 • Netflix
 • Alphabet A
 • AT & T
 • Activision Blizzard
 • General Electric
 • Walt Disney
 • Visa
 • Pfizer

Kampanja ei pidä sisällään mitään muita rajoituksia, eli toimeksiantoja voi tehdä sekä myydäkseen, että ostaakseen. Ainoa rajoitus on max sata toimeksiantoa, minkä luulisi riittävän kaikille yhdeksi päiväksi.

Ennen kampanjaa

Omasta salkustani löytyvät jo AT&T (T) ja Johnson & Johnson (JNJ). Näistä teleoperaattori T:tä olen ostanut kahdesti. Toinen ostoista oli historian ensimmäinen ostoni Yhdysvalloista, toinen taas joku Nordnetin kampanja.

2.12.2014: 75 kpl, $ 34,83

26.8.2016: 10 kpl, $ 41,07

YHT: 85 kpl, keskikurssilla $ 35,71 (tämä hetki $ 29,85)

Lääkeyhtiö JNJ:tä taas olen ostanut ainoastaan kerran. Osto tapahtui noin kolmisen vuotta sitten.

14.8.2015: 30 kpl, $ 98,21

YHT: 30 kpl, keskikurssilla $ 98,77 (tämä hetki $ 141,86)

 

Näistä T:t ovat jonkun verran (noin 250 euroa) tappiolla, mutta osinkoja T:stä on tippunut vuosien varrella 550 euron edestä, eli kokonaisuudessaan ollaan voitolla. JNJ taas on selvästi (yli tuhat euroa) voitolla, ja osinkoja on ropissut 280 euron edestä.

Mitäs sitten kampanjasta?

Tämä teksti on vielä tässä vaiheessa vain ääneen pohtimista. Tilanne tuli minulle varsin yllättäen vastaan, mutta silti suht hyvään saumaan. Pelimerkkejä on taskussa ostoja varten. Myös markkinat ovat ottaneet viimeaikoina pieniä taka-askelia, mikä laittaa ostosormet syyhyämään entistä enemmän.

Jos listaan minua kiinnostavia yhtiöitä, voisin listalta kaivaa ainakin Applen, Alphabetin, Berkshire Hathawayn, Pfizerin ja pienin varauksin Visan.

Näistä Alphabet (tunnetaan paremmin Googlena) sekä BRK ovat siinä mielessä outoja lintuja salkkuuni, että ne eivät jaa osinkoa. En tällä hetkellä omista yhtäkään yhtiötä, joka ei osinkoa maksaisi. Tämähän ei todellakaan tarkoita sitä, että osinkoa jakamaton yhtiö olisi jotenkin huono. Alphabet kasvaa huimalla tahdilla ja BRK:n ratissa on muuan Warren Buffet. Alphabet olisi siinä mielessä hauska sijoituskohde, että saan tästä blogista hieman Googlen mainostuloja, jotka voisi nyt sijoittaa uudelleen ”itseensä”.

Apple, Pfizer ja Visa ovat taas kaikki osinkoyhtiöitä. Kolmikon kovin osingonmaksaja on Pfizer reilun 3 %:n osinkotuotollaan. Apple maksaa noin 1,65 % ja Visa vain 0,75 %. Alla kaikkien minua kiinnostavien yhtiöiden osinkotuotto sekä payout ratio (osingonjakosuhde, eli paljonko tuloksesta maksetaan osinkoina ulos) sekä kuinka pitkään osinko on ollut kasvava:

Vielä on aikaa miettiä

Yksi potentiaalinen vaihtoehto on myös se, että tankkaan nykyisiä omistuksiani, eli T:tä ja JNJ:tä. Tällä tavoin vältän ainakin sen ongelman, että salkkuuni muodostuu olemattoman pieniä eriä jotain osaketta, ja josta on hankala päästä myöhemmin eroon siedettävin kaupankäyntikuluin.

Vaihtoehtona olisi ostaa yksi ”isompi pommi” jostain uudesta yhtiöstä. Toisaalta, olisiko se harmi käyttää kuluton päivä vain yhden yhtiön ostamiseen?

Torstaina tulee luultavasti minun kohdaltani laskin laulamaan, kun mietin mahdollisia sijoituskohteita perjantaille. En ole vielä tässä vaiheessa päättänyt oikein mitään, en yhtiövalintoja, saati kuinka paljon olen valmis laittamaan euroja pöytään perjantaina. Viime aikoina olen ollut aika paljon ostoksilla, joten mietin myös ajallista hajauttamista. Lähes koko vuoden ostot osuvat vain muutaman viikon sisään, onko se kenties riski?

Laittakaa kommenttiboksiin omia ideoitanne ja suunnitelmianne perjantain varalle. Mitä olette ostamassa, vai ostatteko yhtään mitään? Kenties saan sieltä poimittua myös itselleni ajatuksia.

ps, jos et ole avannut vielä omaa Nordnet-tiliäsi, nyt olisi hyvä aika tehdä se. Tilin avaamiseen menee vain muutamia minuutteja, joten pääset helposti vielä nauttimaan kuluttomasta perjantaista. Avaa tili helposti tämän linkin kautta.

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

2 kommenttia kohteessa “Pois alta! – Mustana perjantaina sijoitellaan USA:han

 1. Anonyymi kommentoi:

  ROTFL
  Huvittaa kun tuulipukusijoittajat sijoittavat pelkästään sen takia kun ei tarvitse maksaa kaupankäyntikuluja. Ketään ei tunnu kiinnostavan arvostustaso. 1% toimarikulu on kärpäsen paskaa, jos kurssissa on ilmaa 10%.

 2. Anonyymi kommentoi:

  Pakko kyllä kompata ylläolevaa anoa siinä että sijoituspäätöksiä ei tulisi ensisijaisesti pohjata välittäjien alennuskampanjoihin, ellei sitten sijoitele muutamia satasia kerralla. Sen sijaan sijoituspäätökset tulisi tehdä kunnollisen fundamentti- ja arvostustasoanalyysin seurauksena, samalla minimoiden portfolion kokonaisriskiä ostojen toimialajakaumaa järkevästi tasapainottaen. Joka tapauksessa noista yhtiöistä löytyy kyllä laadullisesti hyviä sijoituskohteista. Itse olen harkinnut lisääväni hieman Alphabetiä, ja ehkä Alibabaa seuraavassa dipissä, koska näiden tulosluvut on niin korkeat, markkina-arvostus alhainen ja tulevaisuus (kymmenien miljardien R&D-panostuksilla) todennäköisesti hyvinkin valoisa. Alibaba lisäisi lisäksi salkun maantieteellistä hajautusta, jossa pääsee kiinni kasvavaan Aasian digitalisaatioon ja kassavirtoihin jota Trumpin kauppapolitiikka ei juuri häiritse. Mainittakoon vielä että olen pääsääntöisesti kasvuosinkosijoittaja ja nuo kaksi edellä mainittua yhtiötä ovat ainoa poikkeus tästä strategiasta. Lisääntyneen volatiliteetin ja korkeiden arvostustasojen takia on ollut tosin vaikeaa löytää potentiaalisia kasvuosinkoyhtiöitä. AT&T on ollut yksi harvoista yhtiöstä jota olen hieman lisännyt, mutta sitäkään ei uskalla velkariskin ja paikallaan junnaavan liikevaihdon takia ylipainottaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *