Kaikille on varmaan tuttu fraasi, miten onnistunut sijoituspäätös vaatii paljon töitä. Sijoituskohde tulee tuntea vähintäänkin joten kuten ennen ostopäätöstä. Jos taas sijoituskohde tuntuu kryptiseltä, on hyvä tehdä ”warrenbuffetit” ja vetäytyä. Warren Buffett on tunnetusti suositellut sijoittamaan vain sellaisiin yhtiöihin, joiden bisnekset kykenee ymmärtämään.

Paljonko sijoittaminen sitten nielee aikaa ennen myönteistä sijoituspäätöstä? Tälle on varmaan mahdoton antaa mitään lukua, sillä jokainen oppii, lukee tai sisäistää asioita eri tahtiin. Sen vuoksi on oikeastaan aika mahdotonta heittää mitään ennusteita siitä, miten paljon sijoittaminen vie aikaa.

Lisäksi ajankäyttö jakautuu melko epätasaisesti; tuloskaudella työtunteja tulee rutkasti, muulloin voi olla selvästi hiljaisempaa.

kannattaako sijoittamiseen käyttää aikaa passiivinen indeksirahasto

Esipuheet tarjoaa Warren Buffett

Ei jätetä Warrenin läppien lainauksia tuohon yhteen, vaan heitetään lisää vettä kiukaalle. Buffett on pohtinut monesti indeksisijoittamisen hyödyistä, joten ajattelin jakaa teille parit suorat lainaukset itse Omahan oraakkelilta:

”Just pick a broad index like the S&P 500. Don’t put your money in all at once; do it over a period of time. I recommend John Bogle’s books — any investor in funds should read them. They have all you need to know.”

”If you invested in a very low cost index fund – where you don’t put the money in at one time, but average in over 10 years –you’ll do better than 90% of people who start investing at the same time.”

”If you like spending 6-8 hours per week working on investments, do it. If you don’t, then dollar cost average into index funds. This accomplishes diversification across assets and time, two very important things.”

Noiden kommenttien jälkeen ei pitäisi olla epäselvyyttä Buffettin suhteesta indeksisijoittamiseen. Jos sinulta löytyy aikaa 6-8 tuntia viikossa plärätä osavuosikatsauksia sekä muuta dataa, tee ihmeessä se. Jos taas innostusta ei löydy, kannattaa suosiolla ostaa indeksirahastoja.

Entäs minä?

Meikäläinen haluaa tarttua erityisesti tuohon 6-8 tunnin viikottaiseen panostamiseen. Olen miettinyt tätä aihetta jo aiemminkin, mutta kun luin Facebookin Sijoituskerhosta yläpuolella mainitut Buffettin ajatukset, päätin omistaa aiheelle kokonaan oman blogikirjoituksen.

Minä olen tällä hetkellä varsin onnellisessa asemassa. Meikäläisen ei tarvitse poltella jäitä, sillä tekemistä löytyy kyllä vaikka kellon ympäri. Samaan aikaan olen sekä opiskelija, yrittäjä että työntekijä. Tällä hetkellä tuo trio muodostaa arjessani jonkinlaisen korttitalon, jonka koitan pitää pystyssä. Välillä ihan kaikin voimin.

Kaikki kolme toimintaa vaativat jokainen jonkun verran kallisarvoista aikaani. Opiskelut ovat minulle se tärkein tällä hetkellä (tämä pitää kirjoittaa ihan jo siltä varalta, että vanhempani sattuvat lukemaan tätä blogia, hah). Koulu määrää siis suurimman osan arjen lukujärjestyksestäni. Jos koulu ei velvoita mihinkään, painelen yleensä töihin. Ja jos näiltä kahdelta jää aikaa, käytän sen yrittämiseen, eli siis tähän blogiin, jota juuri nyt luet.

Sijoittamaan vai tienaamaan?

Tästä päästäänkin siihen asiaan, että 6-8 tunnin viikoittainen harrastaminen sijoittamisen muodossa voi olla haastavaa toteuttaa. Aikaa ei tahdo kalenterista löytyä. Tai vaikka löytyisi, muut houkutukset ajavat ohi.

Erityisesti töiden ja yrittämisen kanssa on olemassa ihan mukava taloudellinen houkutin. Olen töissä tuntipalkalla, eli siis saan tilipäivänä palkkani kertyineiden työtuntien mukaan. Tilipäivän saldo on aika helppo siis laskea ennakkoon.

Kirjoittamisen suhteen tulot ovat huomattavasti vaikeampia ”ennakoida”. Osa töistäni menee kiinteällä palkalla, eli sen lähetä-nappulan painamisen jälkeen tiedän tarkalleen paljonko kirstuuni pian kilahtaa. Sitten taas loput tulot ovat selvästi mysteerisimpiä. En voi koskaan tietää miten tekstit otetaan vastaan ja paljonko niitä luetaan. Suurimmat tilini teen Nordnet-tilien avaamisella, POP Vakuutusten markkinoimisella sekä Googlen mainoksilla, eikä sitä voi ennakkoon tietää, paljonko uusi kirjoitus innostaa lukijoita avaamaan asiakkuuksia tai painamaan mainoslinkkejä.

Se on kyllä tullut viime aikoina huomattua, että blogituloni ovat jatkuvasti vain kasvamaan päin. Näköjään pitkäjänteinen työ alkaa viimein kantaa hedelmää. Tulojen kasvaminen on provosoinut minua entisestään panostamaan aikaani tähän blogiin, sekä kaikkeen mikä tämän ympärillä pyörii.

Olen laskenut usein kahdeksan tunnin panostamisen olevan noin sadan euron arvoinen homma. Se on ehkä vähän liiankin ”nyrkkisääntömäinen”, mutta ajaa varmasti asiansa pidemmässä mittakaavassa. Samalla tämä tarkoittaa sitä, että Buffettin heittämä 6-8 tunnin viikottainen perehtyminen on helposti satasen arvoinen panostus.

Saako perehtymisellä yli 5000 euron edut?

Jos sijoittaja käyttää 8 tuntia vuoden jokaisena viikkona, ”hävitty” summa kasvaa nopeasti yli 5000 euron. Tuolla viidellä kilolla ostaisi jo melkoisen nipun passiivisia indeksirahastoja, kuten vaikkapa Nordnetin Superrahastoja.

Lisäksi tuo etu saattaisi kallistua vielä enemmän ”tienaajan” suuntaan, sillä tienaaminen on melko todennäköisesti sijoitustuloja kevyemmin verotettua. Varmaan suurimmalle osasta suomalaisista olisi edukkaampaa saada 5000 euroa ansio- kuin pääomatuloina.

Sijoittamiseen perehtymisessä on yksi varsin nurja puoli; mikään ei takaa tuloja, ainakaan lyhyellä aikavälillä. Vaikka lukisit joka ikinen päivä 12 tuntia tilinpäätöksiä, pörssikursseja sekä muuta mukavaa, valitettavasti mikään ei takaa sitä, että saisit ongittua rahanarvoista tietoa. Hyvin suurella todennäköisyydellä ainakin välillä tulet tekemään koko päivän ”turhaa työtä”.

Noiden lisäksi vielä yksi homma kallistuu tienaajan puolelle. Se on tulevaisuus. Jos panostan kovasti töihin tai yrittämiseen, melko todennäköisesti kokemuksen karttuessa saatan saada näistä asioista nykyistä parempaa liksaa. Molemmat asiat näyttävät varmasti hyvältä ansioluettelossa. Sen sijaan en usko monen työnantajan arvostavan pörssikurssien katseluun käytettyä aikaa.

Loppupäätelmät

Mitä tästä tekstistä tulisi oppia? Mielestäni pääpointti on se, että sijoittamiseen käytetylle ajalle tulisi laskea aina jonkinlainen hinta. Yleensähän sijoittaminen mielletään vähän liikaakin harrastukseksi, eikä harrastuksille tule laskea hintoja. Jos kuitenkin sijoittajalla on tavoitteena mahdollisimman aikainen taloudellinen riippumattomuus ja oman talouden maksimointi, mielestäni ”sijoittamisen hintaa” kannattaa ihan oikeasti tarkastella.

Itsekin mietin jatkuvasti osakepoiminnan vähentämistä ja vankempaa siirtymistä passiivisten kasvurahastojen ostamiseen ”sokkona”. Minimoisin sijoittamiseen käytettävää aikaa, mutta samalla maksimoisin työhön ja yrittämiseen käytettävän ajan. Tällä tavoin voisin vapauttaa entistä enemmän aikaa tienaamiselle, ja sijoittaa nuo rahat salkkuuni.

Toki ei tämä passiivinen sijoitustapa sulje välttämättä suoria osakesijoituksia kokonaan pois. Yksi vaihtoehto olisi myös ”suoraviivaistaa” osakkeisiin perehtymistä, esimerkiksi Inderesin palveluiden avulla. Inderesin ”valmiiksi pureskeltuja” raportteja lueskelemalla säästäisi ainakin jonkun verran aikaa.

Meikäläinen aikoo jatkossakin panostaa niin opiskeluun, töihin kuin myös yrittämiseen. Tavoitteena minulla on mahdollisimman nopea vaurastuminen, ja siksi koen tuon keinon olevan minulle nopein tapa saavuttaa se.

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *