Sisältää mainoslinkin: Nextory

Okei, tuli vähän raflaava otsikko. Seuraavassa tekstissä käsittelen kuitenkin omia ”idoleita” ja muita kiinnostavia seuraamiani henkilöitä sijoitusmaailmasta.

Ihan tietoisesti otin alkuun kaksi tunnettua henkilöä, jotka varmasti kaikki tuntevat. Sen jälkeen kaksi muuta mielenkiintoista henkilöä, joita mediassa nostellaan harvemmin esiin.

Listan viimeisenä tarjoilen rehdin jokerikortin, jota en usko muiden piensijoittajien idoli-listoilla näkeväni. Lähdetään katsomaan keitä nämä 5 rahasankariani ovat!

Björn Wahlroos

1. Björn Wahlroos

Kukapa ei Nallesta tykkäisi? Lystikäs suomenruotsalainen, jonka tekemisissä on aina suurta viihdearvoa. Nallesta liikkuu monia hauskoja vahvistamattomia legendoja, kuten toteamiset hiekan tuominen kengissä pankin marmorilattialle ja miten ylinopeussakot olivat takavuosina teidenkäyttömaksuja. Ja jos Suomen systeemi alkaa pännimään, niin aina voi muuttaa Ruotsiin. Wahlroosilla on hauska tapa provosoida kansaa, ja tämä yhdistettynä yhden Suomen suurimmista omaisuuksista, ei ole ihme että Nalle on kenties vihatuimpia suomalaisia.

Kuitenkin pidän Wahlroosia myös yhtenä Suomen viisaimmista miehistä, ja kieltämättä Nallelta tulee erilaisissa haastateluista paljon hyviä ajatuksia mm. yhteiskunnan kehittämiseen. Björn Wahlroos tuntuu silmissäni onnistuvan aivan kaikessa, ja tästä syystä voinkin todeta Nallen olevan eräs salkunhoitajistani. Omistuksistani reilu viidennes on Nallen johtamissa yhtiöissä (Nordea ja UPM).

Lukusuositus: Wahlroos: epävirallinen elämäkerta (Into kustannus). Itse luin kirjan aika pian sen ilmestyttyä, ja se oli alusta loppuun mielenkiintoinen kirja. Koska kyseessä ei ole Nallen oma elämäkerta, kirjassa perehdytään myös niihin vähän epämiellyttävimpiin asioihin Nallen elämässä, mm. poikansa Thomasin vahinkolaukauksesta tullut ampuma-aserikos (MTV). Jos Wahlroos-kirja on mielestäsi liikaa viihdehömppää, niin on Nalle itsekin kirjoja rustaillut. *Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta* (2015) ja Markkinat ja demokratia (2012) (linkit Otavan sivuille).

2. Jukka Oksaharju

Jukassa näen paljon samaa kuin itsessäni, vaikka en aio enempää itseäni Oksaharjuun verrata. Oksaharju kiinnostui rahasta jo nuorena, ja kiinnostus osakkeisiin muodostui lopulta valtavaksi. Nykyään mies revitään Suomessa heti ensimmäisenä iltapäivälehtien kansiin kertomaan sijoittamisesta. Muistan vieläkin miten paljon yllätyin Jukan iästä. Kun aloitin itse tämän harrastuksen, Nordnet-blogi tuli tutuksi, samoin Jukan tekstit. Jukka oli tuolloin syksyllä 2013 hiljattain täyttänyt 26v, ja se tuntui todella nuorelta, kun oli tottunut muihin sillon seuraamiini eläkeikäisiin pörssiasiantuntijoihin. Näitä olivat mm. Erkki Sinkko (s. 1938), Seppo Saario (1938), Kim Lindström (1946) yms.

Oksaharju vaikuttaa ulkoisesti myös ihan tavalliselta ihmiseltä, eikä kadulla tämän kävellessä vastaan kukaan varmaan uskoisi miehen olevan miljonääri. Siinä missä Björn Wahlroosilla on viimeisen päälle tehty mittatilauspuku ja Bentley, Jukka Oksaharjulla on normaalit H&M-genren vaatteet ja viiden tonnin Fiat, jonka ikkunat eivät aukea talvella. Rahankäytön osalta tulisin varmaan paremmin toimeen Jukan kuin Nallen kanssa.

Lukusuositus: Nuori pörssiguru Jukka Oksaharju ravistelee sijoitusalaa (HS, vaatii Hesarin tunnukset). Hyvä Hesarin artikkeli, joka harmiksemme on kadonnut maksumuurin taakse. Jutussa Jukka kertoilee niin rahasta, taustastaan kuin perheestään. Jotta Oksaharjustakin löytyisi edes jokin lukusuositus meille tunnuksettomille tuulipukukansalaisille, laitetaan loppuun vielä lähes yhtä hyvä Kauppalehden juttu Jukasta. Jukka Oksaharju nousi Malmilta Wahlroosin rinnalle (Kauppalehti)

3. Aki Pyysing

Pyysing on suomalaisille luultavasti tutumpi pokeripiireistä, mutta myös sijoittajana Aki on Suomen kärkeä. Pyysing ylläpitää vuonna 2014 perustamaansa Sijoitustieto.fi-sivustoa, jota itse luen aktiivisesti. Aki kirjoittaa myös joka sunnuntai sivulle omaa kolumniaan, ja ne kolumnit ovat pelastaneet minulta monet päänsäryllä varustetut sunnuntait.

Kolumnit ovat hauskoja luettavia, sillä niissä ei raippaa tai mie-sanaa säästellä. Akin tekstit käsittelevät usein politiikkan tapahtumia sijoittajan näkökulmasta. Pyysing on myös kova SaiPa-fani, jolle näin penkkiurheilijana täytyy nostaa hattua.

Lukusuositus: Pyysingin ylläpitämä sivusto https://www.sijoitustieto.fi. Sivustolle tulee siis jokainen sunnuntai Akin kolumni, jonka lukemista suosittelen vahvasti. Sivustolla on myös oma hyvätasoinen keskustelufooruminsa. Foorumilla on useita erilaisia sijoitusblogeja, joista varmaan tunnetuin on pokeristara Jens Kyllösen oma sijoitusblogi.

4. Mika Hyttinen

Mika Hyttinen on vähän tuntemattomampi ja harvemmin ääneen pääsevä sijoituskirjailija. Minulle Hyttinen tuli tutuksi Radio Rockin Korporaation lähetyksistä. Mies on käynyt Korporaatiossa mainostamassa omaa kirjaansa ”Vaurastu kuin Warren Buffet” (2014), sekä satunnaisesti antanut kommentteja erilaisiin ajankohtaisiin asioihin osakemarkkinoilla, mm. Berkshire Hathawayn yhtiökokoukseen. Vaurastu kuin Warren Buffetin lisäksi Hyttinen on kirjoittanut myös kirjan ”Luovu ajoittamisesta – tuplaa tuottosi” (2016).

Lisäksi Mika on luonut oman Tinpie-indeksin, joka mittaa vallitsevan hintatason eroa pitkän aikavälin keskimääräiseen arvostustasoon. Hyttinen päivittää omaa Tinpie.com-sivustoaan, josta löytyy paljon hänen omia ajatuksiaan. Itse pääsin Hyttistä seuraamaan läheltä kun Sharevillen alkuaikoina Hyttinen oli aktiivinen päivittäjä palvelussa. Nyt kaikkien harmiksi mies vetäytyi palvelusta kokonaan pois, ja kieltämättä se on ollut ikävä asia meidän Sharevilleläisten kannalta. Mikalta tuli paljon hyviä päivityksiä joita ikävöin suuresti.

Lukusuositus: Lukusuositus lähtee niin Hyttisen omille sivuille http://www.tinpie.com kuin myös Hyttisen kirjoille. Vähän nolona joudun toteamaan etten ole vielä Hyttisen kirjoja ehtinyt kokonaan lukemaan. Näistä kirjoista etenkin Vaurastu kuin Warren Buffet kiinnostaa itseäni suuresti.

5. Jare Tiihonen

Kyllä, luit oikein. Saa vapaasti naurahtaa tässä vaiheessa. Mutta annas hetki kun kerron mitä Jare Tiihonen (huom. Tiihonen, ei Cheek) tekee tällä listalla? Kieltämättä tämä on todellinen jokerikortti näiden kaikkien muiden sijoitusasiantuntijoiden jälkeen. Itse vihasin Cheekiä aina vuoden 2014 Stadikka-keikoille asti, mutta keikan (televisiosta) nähtyäni mieleni alkoi muuttumaan. Nykyään jossain määrin jo fanitan Jarea. Jare Tiihonen on loistava esimerkki siitä, mitä brändäys on ja miten itsensä oikein brändäämällä tehdään rahaa. Ja mitä Kauppalehdestä Jaren bisneksiä olen seurannut, niin paljon rahaa sillä tehdäänkin.

Vuonna 2011 Tiihosen täyttäessä 30 vuotta, hän otti tavoitteekseen päästä taloudellisesti riippumattomaksi seuraavan 15 vuoden aikana. Taloudelliseen riippumattomuuteen riitti Jaren mukaan 100 000e vuosittaiset tuotot. Yleensä vastaavia puheita kuulee vain sellaisten kavereiden suusta, jotka ovat kaukana nuorison suurimmista idoleista. Nyt Tiihonen puhuu avoimesti koko kansalle 1,5 miljoonan euron sijoitusvarallisuudestaan. Toivottavasti Tiihonen saisi myös faninsa kiinnostumaan sijoittamisesta, sillä hän on kenties suurimpia esikuvia tällä hetkellä Suomen nuorisolle.

Erittäin hienoa mielestäni on myös se, että Jare Tiihosen ja Kimmo Laihon (Elastisen) johdolla kotimaan taiteilijatkin alkavat miettimään rahankäyttöään ja sijoittamista. Takavuosina taiteilijoiden piireissä tuntui olevan yleistä että vaikka rahaa tuli, niin sitä meni vielä enemmän. Mm. Vesa-Matti Loiri ja Heikki Kinnunen ovat olleet todella suurissa veroveloissa Verottajan kanssa. Molempien velat ovat peräisin 1970-80-luvulta. Tosin Loiri sai lopulta velkansa anteeksi, kun Kinnunen käsittääkseni makselee niitä edelleen pois. Samoin Irwin Goodman, aka. Antti Hammarberg sähläsi kaiken omaisuutensa pois. Näitä vanhemman sukupolven taiteilijoita ajatellessa voidaan todeta, että Jare Tiihonen menee todellakin oikeaan suuntaan, ja toivottavasti vie muut mukanaan.

Lukusuositus: Cheekin menestys, tappouhkaus ja miljoonasijoitukset – Jare Tiihonen pitää päänsä kylmänä (Kauppalehti). Mielenkiintoinen artikkeli jossa Jare kertoo suhteestaan ja tavoitteistaan rahaan. Tuon artikkelin pohjalta minulla heräsi kiinnostus lukea Mikko Aaltosen kirjoittama kirja ”JHT – Musta lammas (2016)” (Levykauppa Äx). Tämän kirjan lukeminen taitaa tosin jäädä vielä myöhempään vaiheeseen, sillä katsastin paikallisen kirjaston varauslistan kyseisen kirjan kohdalta, ja jonossa edelläni oli noin 50 pissaliisaa. Odottelen että suurimmat ruuhkat kirjan ympärillä hälvenevät.

Edit: Luin JHT – Musta lammas -kirjan vuonna 2019, enkä pitänyt siitä. Miksi? Tästä artikkelista löydät perustelut.

Loppupäätelmät: unohtuiko joku?

Tässä ne nyt olivat, minun viisi nimeäni. Yllättikö joku nimistä? Unohtuiko joku, livahtiko väärä mies listalle? Onko Jare Tiihosella selitysten jälkeen paikka listalla?

Mikä on sinun top 5-listasi? Kerro se kommenteissa!

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

3 kommenttia kohteessa “Esikuvani sijoitusrintamalta – 5 henkilöä, jota sijoittajien kannattaa seurata

 1. $tayCold kommentoi:

  Luulen et monet artistit on vähän taiteilijapersoonia ja järkevä suhde rahaa ei ole se ykkösjuttu. Ymmärtää et sitä tulee ja menee.

  Nykyisessä musabisneksessä tuntuu raha olevan tiukemmassa ja jotkut artistit ovat tämän ymmärtäneet etenkin jos haluaa luoda pitkän uran. Ne jotka ovat pitäneet langat omissa käsissä ovat parhaiten menestyneet. Kannattaa myös tutustua Apulantaa, joka on aina bändinä poikennut valtavirrasta. Pitänyt langat omissa käsissä ja nykyään Apulannankin bisnes tulee muualta 😉

  http://www.is.fi/musiikki/art-2000000807264.html

  • RJW kommentoi:

   Mikäs punk-bändi se on joka on osakeyhtiö ja sijoittaa osakkeisiin? 😉 Hah, vitsi vitsi. Kiitos linkistä. En tiennyt että Apulannalla on myös vähän vastaavaa toimintaa. Näköjään tuo onkin hieman yleisempi käytäntö kuin osasin kuvitella. Täytynee alkaa penkomaan löytyykö muilta artisteilta myös vastaavaa. Mutta iso peukku Tonille ja Sipelle, tässä ollaan varmasti menossa oikeaan suuntaan!

 2. JHosake kommentoi:

  Itse löytänyt Mika Hyttisen lähinnä Twitterin kautta ja paljon nauttinut hänen hyväätekevästä järkipuiheista. Juuri tätä kirjoittaessa lukemisen alle Vaurastu kuin Warren Buffet ja olen nauttinut. Sitä ennen luin Luovu ajoittamisesta kirjan ja odotan kovasti kirjastosta uusinta kirjaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *