Sisältää mainoslinkkejä: Nextory

Kesään kuuluu oleellisesti lukeminen. Monet menevät mökeilleen tai istahtavat riippukeinuun lukemaan erilaisia kirjoja, sillä mikäpä olisikaan mahtavampaa, kuin ulkosäässä lukeminen! Se onkin taas aivan toinen juttu, mitä kukakin kesäisin lukee. Omana henkilökohtaisena suosikkina mainittakoon mökillä luetut vanhat Aku Ankat, joista saa jokaisella lukukerralla jotain uutta irti.

Itse olen tykästynyt viime aikoina älyttömästi e- ja äänikirjoihin. Olen luonteeltani hieman sellainen, etten osaa oikein istua paikoillaan ja rauhoittua lukemaan, vaan lukemiseni tapahtuu hyvin pitkälle erilaisten taukojen tai muiden ajanpolttamisen parissa. Toisin sanoen, hyvin usein silloin kun tekisi mieli lukea jotain, en ole kirjan ääressä. Vastaavasti taas kotona ollessani en jaksa kirjoja kirjahyllystä kaivaa.

Meikäläisellä on diili Nextoryn kanssa, *jossa Nextory tarjoaa tämän linkin kautta 14 päivää ilmaista kokeilua* heidän e- ja äänikirjapalvelulleen. Jos lopetat tilauksesi tuon aikarajan sisällä, et maksa palvelusta yhtään mitään.

Jottei tämä teksti menisi ihan vain mainostamiseksi, ajattelin jakaa tässä kuusi kirjaa, jotka olen lukenut hiljattain. Nämä kaikki löytyvät myös Nextoryn valikoimasta, joten jos kiinnostus näihin herää, käy lukemassa tai kuuntelemassa nämä ilmaisen kokeilun aikana pois alta.

Tämä teksti on omistettu näille herrasmiehille

*1. Pekka Herlin – Koneen ruhtinas (John Simon)*

Aloitetaan kirjalla, jota olen jo hehkuttanut aiemminkin tässä blogissa. Pekka Herlin on henkilö, joka tulee jokaisen suomalaisen piensijoittajan tuntea. Erityisesti jos omistat Koneen osakkeita, tuo kirja on mielestäni ihan pakkolukemista. Se avaa helkkarin hyvin myös Koneen kasvun taustoja.

Ainakin itse huomasin kirjaa lukiessani, että Koneen menestystä on näin jälkikäteen helppo pitää ”itsestäänselvyytenä”. Kirja kertoo kuitenkin paljon siitä, miten Koneen kasvaminen on ollut kaikkea muuta paitsi itsestään selvää. Kirjassa mainittiinkin hauskasti, että matalasti rakennetusta Suomesta ponnistava yksi maailman suurimpia oleva hissiyhtiö on about yhtä kova juttu, kuin että lumeton costaricalainen yhtiö olisi markkinajohtaja moottorikelkoissa.

Jos Kone ei kiinnosta sinua pätkääkään, voi kirjasta olla silti sinulle iloa. Tai en tiedä onko ilo tässä kohti oikea sanavalinta, mutta ainakin se avaa ajatuksia rahaan. Kirjassa käytiin läpi Pekan sekä koko Herlinin suvun kipupisteitä. Pekan alkoholismi ja lasten katkerat perintöriidat, jonka jälkeen sisarusparvi ei mahtunut enää edes samaan joulupöytään. Se on tällaiselle tavalliselle persaukiselle vaikea asia käsittää, miten sisarusten välit voivat hajota lopullisesti tilanteessa, jossa kaikki perivät kuitenkin useita miljoonia euroja.

Kirjan on kirjoittanut John Simon, joka on itsekin tehnyt pitkän uran Koneen leivissä. Vaikka Simon kirjoittaakin ex-esimiehestään, se ei juurikaan näy lopputuloksessa. Kirja ei sisällä henkilöpalvontaa, eikä sillä pyritä tekemään Pekka Herlinistä sankaria. Pikemminkin kirjassa käsitellään varsin avoimesti Pekan elämän ongelmakohdat ja mitä se aiheutti koko Herlinin suvulle.

Ps, pakko todeta tähän loppuun vielä yksi juttu. On muuten aika helkkarin hienoa huomata se, että googlatessa Pekka Herlinin nimellä, tämä blogi nousee hakutuloksissa toisena heti Wikipedian jälkeen. Ilmeisesti Google tykkäsi taannoisesta Pekka Herlinin kirjaa koskevasta blogikirjoituksesta.

Jos kiinnostus Koneen ruhtinasta kohden heräsi, *Pekka Herlinin elämäkerta on luettavissa täältä*.

*2. Wahlroos: epävirallinen elämäkerta (Tuomo Pietiläinen)*

Björn ”Nalle” Wahlroos on yksi suurimmista idoleistani, joten miksipäs en tykkäisi hänen epävirallisesta elämäkerrastaan. Jos joku miettii termiä ”epävirallinen elämäkerta”, niin ainakin Nallen kirjan tapauksessa se tarkoitti vain sitä, ettei herra Wahlroos osallistunut mitenkään kirjan toteuttamiseen. Tuomo Pietiläinen on tehnyt kirjan yhdessä parinkymmenen Tampereen yliopiston journalismiopiskelijan kanssa mahtavan teoksen, jossa käydään läpi Nallen värikäs elämä.

Wahlroosin epävirallinen elämäkerta on huomattavasti viihdyttävämpi kirja, kuin edellä mainittu Pekka Herlinin vastaava. Itse ahmin kirjan ihan vain parilla istumalla. Ehkä viihdyttävimmät kohdat liittyvät Kouri-kauppoihin, Nallen Mandatum-koukeroihin sekä Sampo Pankin myyminen Danske Bankille 2006.

Yksi mieleenpainuvimmista kohdista liittyi kuitenkin Nallen poikaan, Thomas Wahlroosiin, ja hänelle sattuneeseen metsästysonnettomuuteen. Teini-ikäinen Thomas oli leikkinyt vuonna 1996 isänsä metsästyskiväärillä, jota tämä luuli tyhjäksi. Nalle oli kuitenkin unohtanut yhden patruunan aseeseen, ja Thomas ampuikin vahingossa ikkunasta naapuriaan. Naapurin hengenlähtö oli tilanteessa senteistä kiinni.

Wahlroosin epävirallinen elämäkerta on hyvä ja viihdyttävä kirja. Se sopii kaikille Nalle- sekä Sampo-faneille, eikä varmasti tuota Nallen salonkivankkurien matkustajalle lukupettymystä.

Voit lukea *Wahlroosin epävirallisen elämäkerran täältä*.

*3. Alexi Laiho – Kitara, kaaos & kontrolli (Petri Silas)*

Hypätäänkin nyt talousvaikuttajista suoraan rock-tähtien matkaan. Olen fanittanut espoolaista metalliorkesteri Children of Bodomia jo lähes 15 vuotta, joten yhtyeen keulahahmon Alexi Laihon tänä keväänä ilmestynyt elämäkerta oli minulle täyttä hunajaa. Tämä Petri Silaksen kirjoittama kirja meni osastoon kaikista nopeiten lukemani kirjat.

Alexi Laihon tarina ei ehkä anna piensijoittajalle kovin paljoa. Sijoittajalle mielenkiintoisimmat kohdat ovat varmaan ne, kun Laiho puhuu Children of Bodomin pyörittämisestä, mikä on siis todella raakaa businesta, eikä varmasti paljoa kalpene yrityksen pyörittämiselle. Children of Bodom on ollut osakeyhtiö jo vuodesta 2003, sillä bändin toiminta oli paisunut jo silloin kyllin isoksi. Ikää bändin pojilla oli tuolloin vain 24-vuotta, mutta takana oli jo vuosien kiertue-elämää ympäri maailmaa. Bodomin ympärillä oleva osakeyhtiö (joka on kuulemma nimetty niin ovelasti, etteivät toimittajat pysty Laihon mukaan kaivamaan lukuja esiin) on tehnyt mm. erään kiinteistösijoituksen Espooseen, jossa bändi rakensi itselleen varaston. Varastosta tosin kehkeytyi myöhemmin pojille jonkinlainen asumispaikka sekä myöhemmin sinne rakennettiin oma studio. Eli myös bändillä voi olla ihan kiinteää omaisuutta.

Kansainvälisen bändin pyörittäminen on yllättävän isoa puuhaa, erityisesti eurojen suhteen. Kun välirikkoja tulee, niistä ei selvitä aina ihan vain henkisillä arvilla. Vuonna 2015 Children of Bodom ilmoitti vaihtavansa kakkoskitaristia, kun legendaarinen Roope Latvala lähti yhtyeestä bändin tiedotteen mukaan sulassa sovussa. Kirja avaa kuitenkin hieman tuon päätöksen taustoja. Ero oli kaikkea muuta paitsi sopuisa ja Latvala ulostettiin bändistä 200 000 euron rikkaampana. En tiedä kuinka monessa suomalaisessa yhtyeessä saa noin suuria kultaisia kädenpuristuksia teiden erkanemisen yhteydessä.

Kirjan ainoa miinus liittyy yhteen pieneen yksityiskohtavirheeseen. Kirjassa Alexi Laiho sanoo thrash-metallia soittavaa Lost Societyä helsinkiläiseksi orkesteriksi, vaikka yhtye on kyllä niin jyväskyläläinen kuin vain olla ja voi. Hyi Allua, mutta muuten mahtava kirja, joka avaa myös bändielämän taustoja.

Voit lukea *Alexi Laihon elämäkerran tästä*.

*4. JHT – Musta lammas (Mikko Aaltonen)*

Olen tässä blogissa sanonut fanittavani myös Cheekiä, tai oikeastaan enemmän Jare Tiihosta, joka on luonut todella komean uran suomalaisessa musiikissa. Tämän lisäksi Jare on hoitanut omat bisneksensäkin varsin mallikkaasti, puhuen taloudellisen riippumattomuuden tavoittelusta. Ei siis ihme, että olen fanittanut häntä viimeiset vuodet.

Jare Tiihosen elämäkerta on todella myyty kirja, joka päätyi myös valkokankaalle Veljeni vartija-elokuvan muodossa. Sekä kirja että elokuva ovat tuottaneet Tiihoselle & kumppaneille isot kasat rahaa sekä läjän erilaisia palkintoja maineesta ja kunniasta puhumattakaan.

Kovat lukumäärät eivät kuitenkaan aina kerro totuutta kirjan laadusta. Vaikka fanitankin Jare Tiihosta, kirja ei iskenyt minuun yhtään. Jos kirjaa verrataan vaikkapa Herlinin ja Wahlroosin elämäkertoihin, niissä oli paljon enemmän käsitelty myös negatiivisia ja ikäviä puolia päähenkilöstä ja heidän elämistään. Jaren kirja on taas omaan makuuni aivan liikaa ”supersankaritarina”, jossa päähenkilö ei epäonnistu missään.

Kaikista nolointa kirjassa oli mielestäni Tiihosen perheen väkivaltaa ihannoiva ajatusmalli. Koko kirjan alkupuoli korostettiin sitä, miten isä opetti pojille ”rehdin tappelun säännöt” ja miten pojat sitten ratkoivat toistuvasti ongelmiaan nyrkkihippasilla. Oli siellä kirjassa jopa kokonainen luku omistettuna yhdelle ainoalle Lahden joukkotappelulle, jonka tietenkin Tiihoset voittivat. Tuo väkivallan ihannointi antoi ainakin itselleni aika elämän koululaisen kuvan Jare Tiihosen ajatusmaailmasta. Oli oikeastaan jopa ahdistavaa, miten 35-vuotias Jare Tiihonen suhtautuu väkivaltaiseen taustaansa suurella ylpeydellä.

Tällä hetkellä JHT – Musta lammas on minulla jäähyllä, enkä tiedä jaksanko lukea sitä loppuun. Hypin jo aika paljon rivien yli tappelukohtauksien kohdalla, enkä ole saanut aikaiseksi enää jatkaa kirjan lukemista. Tiihosen sijoituksia sekä asennoitumista rahaan käsitellään myös kuvittelemaani määrää vähemmän. Jos jotain voisi nostaa esille, niin Jare Tiihonen ei alussa kokenut, että hänellä jäisi käteen 200 000 euron vuosituloista mitään sijoitettavaa.

Jos uskot Cheekistä kertovan kirjan maistuvan sinulle paremmin kuin minulle, *löydät kirjan tämän linkin takaa*.

*5. Tuntematon Kimi Räikkönen (Kari Hotakainen)*

Palataan huonoista kirjoista hyvien kirjojen pariin. Viime kesänä tuskin keneltäkään suomalaiselta meni ohitse se, että Kari Hotakainen on kirjoittanut Kimi Räikkösen elämäkerran. Kirja itsesään oli mahtava, mutta juuri tuo kova mediarummutus vei terän kaikista suurimmalta lukukokemukselta. Oikeastaan kaikki kirjan kohdat oli käyty läpi jo iltapäivälehtien toimesta. Vinkkinä kaikille laiskoille yläkoulun pojille; lukekaa kaikki Iltalehden ja Ilta-Sanomien artikkelit tästä kirjasta, niin voitte varmasti pitää kirjaa lukematta tästä kirjaesitelmän äidinkielen tunneilla.

Se mediarummutuksesta. Kimin kirja on varsin viihdyttävä paketti alusta loppuun. Kimi kertoo kirjassa aika avoimesti erilaisista toilailuistaan. Vaikka jutuista suuri osa on humalassa tehtyjä sekoiluja, niistä ei paista läpi sen suuremmin ylpeys tai rehentely, kuten Jare Tiihosen kirjassa tuppasi olemaan. Ja olihan ne Kimin ryyppyreissutarinat aivan toiselta planeetalta, kuin Tiihosella. Esimerkkinä mainittakoon vaikka mediassa paljon huomiota saanut 16 päivän ryyppyputki, jossa osallisena oli mm. Bahrainin prinssi, sekä JYPin ex-puolustaja Kimmo Pikkarainen.

Kirjan karuin kohtaus liittyi Kimin ja hänen isänsä Matti Räikkösen väleihin. Matti sairasteli hieman ja lääkitsi itseään alkoholilla, mikä ei ollut luonnollisesti Kimin mieleen. Vain muutamia päiviä ennen Matin kuolemaa, Kimi oli käynyt takavarikoimassa humalaiselta isältään aseet pois, mikä aiheutti kipinää kaksikon välille. Pian tämän jälkeen Matti saikin aivoverenvuodon ja kuoli vain 56-vuotiaana. Kimi katui hirveästi sitä, että heidän viimeiseksi yhteiseksi teoksi jäi riitely.

Toinen vähän iloisempi opetus kirjassa liittyi omien unelmien tavoitteluun. Kimi tuli varsin köyhästä perheestä. Räikkösillä ei ollut Kimin lapsuudessa asunnossaan lainkaan sisävessaa, vaan tarpeet tehtiin ulkohuusissa. Räikkösten perhe panosti valtavasti niin rahaa kuin myös aikaa Kimin harrastukseen. Kimin saadessa ensimmäisen rahakkaan sopimuksen, poika oli ensimmäisten asioiden joukossa hankkinut vanhemmilleen sisävessan.

Mikäli innostuit Kimi Räikkösen elämäkerrasta, *voit lukea sen täältä*.

*6. Aki Hintsa – Voittamisen anatomia (Oskari Saari)*

Viimeisenä mainittakoon kirja, joka minulla on tällä hetkellä kesken. F1-lääkäri Aki Hintsa oli varsin värikäs persoona, jonka suuruus ei kuitenkaan ehtinyt tämän elinaikana aukeamaan minulle. Aki Hintsa kuoli syöpään vuonna 2016. Oskari Saaren kirjoittama kirja on julkaistu maaliskuussa 2015, eli hieman ennen päähenkilön kuolemaa.

Aki Hintsasta olen muuten kirjoittanut lyhyesti myös tässä blogissa. Tämä tapahtui vuonna 2017, kun Niklas Herlin menehtyi yllättäen. Tekstissä lähinnä päivittelin sitä, että kuolema korjaa myös miljardööritkin pois ajan myötä. Aki Hintsa ei ollut miljardööri, mutta varsin menestynyt kaveri kaikin puolin. Hän työskenteli päivittäin urheilumaailman huippujen kanssa ollessaan F1-lääkärinä.

Potilaita löytyi myös urheilun ulkopuolelta, esimerkiksi pääministeri Alexander Stubb haki Hintsalta neuvoja pääministerin työstä aiheutuneen stressiin. Lisäksi Hintsalla oli referenssinä Miss Suomi tytär Lotta Näkyvä, sekä vävypoikana toinen JYPin ex-puolustaja Kristian Näkyvä.

Jotain Aki Hintsan arvostuksesta kertoi myös se, että kun mies haudattiin joulukuussa 2016 Ähtäriin, paikalle lensi arkkua kantamaan muuan viisinkertainen F1-mestari Lewis Hamilton. Kyllä, luit oikein! Hamilton matkusti Ähtäriin ihan vain Akin takia.

Tämä kirja on minulla siis vielä kesken, joten en osaa vielä antaa itse kirjasta sen suurempia kommentteja. Eiköhän tästä tartu myös läjäpäin erilaisia opetuksia matkaan.

*Aki Hintsan oppeja pääset lukemaan täältä*.

Muista ilmainen Nextory-kokeilu

Jos nyt tästä blogikirjoituksesta syntyi halu lukea joku näistä kuudesta kirjasta, niin muista tekstin alussa kertomani *vinkit ilmaisesta Nextory-kokeilusta*. Tässä vielä mainintana muutama mielenkiintoinen Nextorysta löytyvä kirja, joka tämän blogin lukijoita saattaisi kiinnostaa.

Muistakaa myös lukea muitakin kuin sijoittamiseen liittyviä kirjoja. Nämä kaikki kirjat opettivat ja avasivat maailmankatsomustani jollain tavalla, ja näistä opeista osaa voi käyttää hyväkseen myös sijoittamisessa. Esimerkkinä Räikköset panostivat poikansa urheilu-uraan sniiduilun sijaan. Tai miten sairaus voi viedä myös maailman parhaita lääkäreitä. Puhumattakaan tietenkään Herlinien perheriidoista.

Eli tämän blogitekstin opetuksena toivoisin olevan myös se, että aina ei tarvitse lukea talousaiheisia kirjoja tullakseen paremmaksi sijoittajaksi. Opit löytyvät usein lähempää kuin arvaattekaan.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Jethro Rostedt: Raha ratkaisee – 101 vinkkiä menestykseen

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *