”Ostin nyt kesädipin innoittamana.”

”Hyödynnetään kesädippi ja tankataan halvalla.”

Vastaavanlaisia kommentteja olen Sharevillestä bongannut useampia. En toki muista yhtään mitä kyseiset kaverit ovat ostaneet, joten en voi oikein ottaa kantaa ovatko kaverit oikeassa vai aivan hakoteillä. Luultavasti he ovat jossain siinä välillä.

Kesädippi tammiralli keskustelu

Paniikki ihmetyttää

Sen keskustelun kuitenkin muistan, missä joku käyttäjä hieman ehti jo kuumotella markkinaa. Aloittamassaan keskustelussa valitteli miten viime aikojen ostokset (joita ei tarkentanut) ovat menneet reisille, pörssi pukkaa miinukselle ja pieni paniikki kutittaa lahkeessa.

Minä sitten koitin käyttäjää lohduttaa kertomalla miten nopeasti kurkistamalla Helsingin indeksi vuoden alusta +7,71 %, viim 3kk +6,61 %, viim 1kk -0,3 % ja viimeinen viikko -1,96 %. Siis viimeisen kuukauden ajan ollaan hädin tuskin pakkasella, ja porukka vetelee ranteita auki! Toivottavasti kaveri ei ottanut tätä kommenttia vinoiluna, vaikka se siltä saattaakin näyttää.

Mutta kyllä minä henkilökohtaisesti ihmettelen niitä jotka nyt jo panikoivat. Kieltämättä hyvin usein törmää kommentteihin, missä toisena tai kolmantena peräkkäisenä mietona laskupäivänä aletaan miettimään paniikkimyyntejä. En ymmärrä.

Ensin voidaan vetää aivan huoletta, mikäli pörssi tarjoaa joka päivä vihreällä kirjattuja ja plusmerkillä alkavia lukemia jopa pari viikkoa putkeen. Sitten kun tulee pari laskupäivää putkeen niin hikikarpalot ilmestyvät piensijoittajan otsalle. Sekään fakta ei hikikarpaloita hillitse, että viimeisen kuukauden aikajaksolla ollaan vielä jopa plussalla.

Paljonko ollaan noustu?

Sekin ihmetyttää että todella suuri laskupäivä kummittelee vain noin vuosi sitten. Brexitin (ja juhannuksen) jälkeen pörssit laskivat 8 % yhdessä ainoassa päivässä. Tuota voisi jo dipiksi sanoa ihan hyvällä omatunnolla. Siis näin suuri pudotus on noin lyhyen muistijakson päässä, ja porukka hermoilee aivan normaalin pörssipäivän tarjoamista lukemista!

Tätä tekstiä kirjoittaessa (15.7.2017) Helsingin pörssin OMXHPI-indeksi tarjoaa seuraavia lukuja:

  • 1 vko: +1,51 %
  • 1 kk: +1,11 %
  • 3 kk: +7,41 %
  • YTD: +9,8 %
  • 1 v: +20,08 %

Eli huhtikuusta tähän päivään ollaan noustu sellaiset 7,5 %. Sehän on muistaakseni keskiverron pörssivuoden kokoinen nousu. Missä se kesädippi olikaan?

Laatuyhtiöt tikkaavat ATH-lukemissa

Mitä taas tulee kotimaisiin laatuyhtiöihin, siellä on huomattavissa samanlaista ilmiötä. Nykykurssit lähentelevät yhtiöiden ATH-lukemia:

Huomattavaa on, että kaikki viisi suht summassa valitsemaani laatuyhtiötä ovat selvästi plussalla kun katsellaan viimeisen 3 kk menoa. Tähdet Elisan ja Sampon perässä tarkoittavat, että viimeisen 3 kk aikana niistä on irronnut osinkoa 4-5 %, eli täten kolmen kuukauden tuotto on todellisuudessa hieman suurempi. Kaikki näistä yhtiöistä kiikkuvat tällä hetkellä ATH-lukemissa. Toki Elisa ja IT-kupla ovat asia erikseen, mutta Elisakin on tällä hetkellä viimeisen 15 vuoden huippulukemissaan.

Missä sitten dippiä on ollut havaittavissa? Minä olen havainnut sitä rapakon takana Jenkkien REIT-yhtiöissä. Siellä niitä painaa niin halventunut dollari, kuin myös korkojen nousemisen kuumoittelu. Nousevat korot kun tekevät enemmän tai vähemmän hallaa REIT-yhtiöille. Näissäkin on sitten suuria eroja eri REIT-yhtiöiden välillä miten hyvin he ovat valmistautuneet korkojen mahdolliseen nousemiseen tulevaisuudessa.

Minä en pane yhtään pahakseni vaikka mitään dippiä ei tulisi. Minulla on nyt asuntolainaneuvottelujen myötä tilanne, jossa joudun oikeasti keräämään käteispuskuria. Ensi talvelle kun minulla ei vielä työsopimustakaan ole allekirjoitettuna. Minä tervehdin ilolla ATH-lukemia! Käteistä on kivempi kerätä kun ei löydä mitään ostettavaa.

Tuleeko kesädippiä koskaan?

Loppuun vielä toteamus, että mitään kesädippejä ei aina välttämättä edes tule. Kesädippiähän perustellaan sillä, että salkunhoitajat keventävät ennen kesälomia omistuksiaan ja myyntilaidalle siirtyminen hieman laskee hintojaan.

Toinen vastaavanlainen legenda on ”tammiralli”, jonka mukaan alkuvuodesta osakkeet nousisivat keskivertoa enemmän. Tammirallia perustellaan sillä, että salkunhoitajat ovat päättäneet vuoden alusta rukata sijoitussuunnitelmiaan tehokkaammiksi, ja siksi siirtyvät ostolaidalle, jonka myötä kurssit nousevat.

Minä olen kerran koittanut hyödyntää tammirallin. Se oli vuonna 2016 kun tankkasin Nordeaa muistaakseni hintaan 10,50 e/kpl. Seuraavana kesänä samoja osakkeita olisi saanut 7:llä alkavilla summilla. Se minun yrityksestäni hyödyntää näitä ”ennalta tiedettyjä” markkinaliikkeitä.

Puolukkametsän lait

Osakemarkkinoilla piilee samat lait kuin puolukkametsässä. Mikäli havaitset antoisan marjapaikan, josta saa helposti kerättyä päivässä vuoden puolukat, kannattaa pitää suu kiinni asiasta. Tarpeeksi kun Esson baarissa hyvistä marjapaikoista huutelee, joku vuosi tuo marjaisa paikka onkin vielä tyhjä. Kaikki muut kun pyrkivät samalle apajalle, ja lopulta kenellekään ei jää mitään.

Tälle ilmiölle on olemassa joku hieno sanakin, mutta en sitä tässä Suomipop-festaritunnelmassa muutaman lonkeron jälkeen tietenkään muista. Kertokaa se kommenteissa mikäli tiedätte mitä sanaa haen.

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *