Fortumia olen kritisoinut blogissani useammankin kerran. Mainitaan nyt esimerkkinä kolmen kuukauden takainen Q2-tuloskauden pohdintani. Siinä menin jo möläyttämään miten onnekseni ehdin keventelemään Fortumin omistuksiani noin vuosi sitten. Myin siis ison läjän Fortumeitani tuolloin tappiolla.

Nyt kolmannen kvartaalin aikana alkoi kuitenkin tapahtua. Fortum on ostamassa saksalaista Uniperia, ja Fumin osakekurssi on noussut kolmessa kuukaudessa noin kolmanneksen. Tätä kirjoittaessa kurssi pyörii noin 18,3 euron kieppeillä.

Kun vuosi sitten päätin keventää omistamiani Fortumeita, tein sen kurssiin 15,54e. Tuolloin myin 200 kpl omistamaani Fortumia, eli tällä hetkellä olen tappiolla reilut 500 euroa. Tämän lisäksi olisin menneenä keväänä saanut reilut pari sataa euroa osinkoja.

Artikkelin kuva: Vilensija

Tappioiksi meni

Helposti voisi kuvitella minun paiskovan nyt kotona tavaroitani huonoksi osoittautuneen kaupan myötä. Näin ei kuitenkaan ole, vaan olen yllättän levollisin mielin. Miksi, minähän ”hävisin” juuri roppakaupalla rahaa?

Lähdetään liikkeelle tappiolla myymisestä. Koska osakemyyntien verotus määräytyy FIFO-menetelmällä (first in – first out), tarkoittaen sitä että salkustani katosi syksyllä 2013 ostetut osakkeet. Ostin ne tuolloin kurssilla 17,18e. Nyt kun myin niitä tappiolla, ja kiitos uuden tappioiden vähemisen käytännön, voin tappioni vähentää osinkoverotuksessa. Ja näin myös tein. Sain siis hieman veroetuja tappiollisista kaupoista. Meikäläisellä meni verovuosi 2016 nytkin mätkyjen puolelle useamman sadan euron verran, ja ilman noita Fortumin tappioiden realisointia mätkyt olisivat olleet vieläkin suuremmat.

Harmitustani lieventää myös sijoitusten uusi kohde. Fortumista pelastettujen roposten uusi sijoituskohde oli nimittäin loistava osuma. Päätin sijoitaa ne monia eri kulutustuotteita valmistavaan Unileveriin. Nuo kaupat onnistuivat loistavasti, sillä Unilever on noussut tämän vuoden aikana myös noin kolmanneksen – heikentyvä dollari tosin kiusaa minua siten että salkussani nousua on ”vain” 21 %. Unilever on myös hyvä kasvava osingonmaksaja, ja uskon että pitkällä tähtäimellä Unileverin osingon kasvaminen on todennäköisempää kuin Fortumin kohdalla. Eli siis koen lopulta löytäneeni Unileveristä salkkuuni Fortumia selvästi paremmin soveltuvan sijoituskohteen.

Entä jos?

Entä sitten mikäli olisin päättänyt pitää Fortumini? Tällä hetkellä salkkuni olisi hyvinkin paljon kiinni Fortumissa. Keventämisien jälkeen Fortum on tällä hetkellä 8. suurin omistukseni noin 4,8 %:llaan. Mikäli olisin istunut omistuksieni päällä ja omistaisin yhä kaikki 345 kpl Fortumia, olisi pottini arvo selvästi yli 6000 euroa ja noin 12 %. Sillä pääsisi tällä hetkellä sijalle kaksi suurimmissa omistuksissani.

Jatketaan leikittelyä. Mitä tekisin nyt jos Fortum olisi salkkuni toiseksi suurin omistus. En tiedä. Ainakin joutuisin seuraamaan yhtiötä selvästi muita tarkemmin. Tällä hetkellä Fortum on yhä aika epävarma lappu. Kirkossa ei ole vielä kuulutettu edes pääsevätkö Fortumin herrat maaliin Uniper-kauppojensa kanssa. Esimerkiksi Uniperin puolella Fortumin tarjousta on pidetty hyvinkin vihamielisenä. Lisäksi Uniper on ihan maksamalla hankkinut Fortumia haukkuvia mainoksia Aamulehteen ja Hesariin. Samoin Arkadianmäellä on tuomittu kauppa eri poliitikkojen suusta. En ole näiden poliitikkojen kanssa samaa mieltä, mutta tässä kohti on hyvä muistaa miten Suomen valtio on Fortumin isoin omistaja.

Tästä mediapelistä johtuen Fortumia onkin ollut mielenkiintoista seurata viime aikoina. Keskiviikkona 1.11.2017 Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark antoi jopa lyhyellä YouTube-videolla kommenttejaan liittyen Uniperin kampanjaan. Minä annan Fortumille peukut tästä yksinkertaisesta ja ”kansanomaisesta” tavasta tavoittaa osakkeenomistajat. Mielestäni pörssiyhtiöt voisivat enemmänkin tehdä vastaavanlaisia lyhyitä ”tietoiskuja” koskien yhtiön ajankohtaista tilaa. Tämäkin video oli pituudeltaan sopivan lyhyt, eli siinä ei puhuttu mitään perinteisiä jargoneita tai muita puhki kuluneita fraaseja. Ei, nyt koko touhu oli osattu tiivistää hyvin kahteen minuuttiin.

Ainakin Inderes suosittelee vähentämään Fortumia, ja tätä peesaavat monet muutkin analyytikot. Mikäli omistaisin yhä ne 345 kpl Fortumia, saattaisi oma sormenikin etsiä myyntinappulaa. Tässä on kuitenkin monta eri muuttujaa käynnissä. Saako Fortum Uniper-kauppansa maaliin asti? Miten kurssi käyttäytyy mikäli Uniper saadaan ostettua? Tuleeko valtio mukaan häsläämään? Paha sanoa.

Tappiot nopeasti, voitot hitaasti

Jos olisin kuitenkin päätynyt keventämään Fortumeitani vasta nyt, olisi meikäläiselle lohjennut kaupoista aika suuret verot voitoista. Toki voitto on aina voittoa, vaikka Verohallinto siitä osansa vaatiikin. Kenties ensi vuonna meikäläistä olisi kohdannut vielä aiempaa suuremmatkin mätkyt, ellen olisi sitten myynyt jotain tappiollisia osakkeitani pois tasapainottaakseni luovutusvoittojani.

Monet sijoittajat jostain syystä toimivat täysin päinvastoin kuin oikeasti kannattaisi, eli kun salkusta tarvitsee jotain myydä, aloitetaan myynnit hyvin tuottaneista sijoituksista. Vastaavasti taas salkun murheenkryynit jätetään salkkuun sillä ajatuksella, että kyllä näistä vielä joskus saa omat pois. Tässähän ei oikeastaan ole mitään järkeä. Todellisuudessa ohje tulisi mennä ajatuksella ”ota voitot hitaasti ja tappiot nopeasti.” Voitollisten myymisellä varmistat vain verojen maksamisen, ja kenties hävität salkkusi tulevaisuuden parhaat osakkeet.

Vaikka Fortumien myynti osoittautuikin näin jälkikäteen hieman huonoksi peliliikkeeksi, en silti ota siitä harmaita hiuksia itselleni. Täysin vailla ongelmia en olisi vaikka olisin pitänyt omistuksistani kiinni, sillä Fortum tuntuu vieläkin olevan ainakin hitusen mysteerinen osake. Ja en kovin mielelläni haluaisi näiden ”mysteerien” olevan salkkuni suurimpia omistuksia.

Artikkelin kuva: Vilensija

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

2 kommenttia kohteessa “Fortum – se nousi sittenkin

 1. Antero Vipunen kommentoi:

  Unilever on kiinnostava. Jaa miksi? Kun ostan viikon ostokset Prismasta koko perheelle, usein Unilever vastaa todella monista tuotteista: Axe suihkusaippua, Flooraa leivälle, Bio Luvilillla pyykit puhtaaksi, Turun Sinappia makkaran nokkaan, Pepsodentillä hampaat puhtaaksi jne. Tunnettujen brandien lista on loputon… Lipton, Rexona, Sun, Kultarypsi, Omo, Ingman… Jos brandit ovat muualla maailmassa edes lähellä sitä vahvuutta kuin Suomessa, niin aika kovaa settiä on.

  • RJW kommentoi:

   Unilever kyllä myös omia suosikkejani. Ulkomuistista heitän että olikohan joka neljäs maapallon asukki käyttää joka päivä jotain Unileverin tuotetta. Taisin Sharevillessä vitsailla kauppojeni yhteydessä miten Nalle Wahlroosina kiusallani ostaisin Unileveriä. Olisi hieman haastetta Paavo Arhinmäellä ja muilla vasureilla boikotoida Nallen omistuksia.

   Kyllähän Unileverin omistajana kelpaa olla. Jos minun pitäisi ostaa yhtä osaketta ja holdata sitä läpi elämän, valitsisin varmaan juuri Unileverin. Muita vähän vastaavia yhtiöitä ovat salkustani JNJ ja "ostoslistaltani" löytyvä PG. Noihin kolmeen yhtiöön sijoittaessa saisi aika mahtavan kirjon erilaisia brändejä ja kulutustavaroita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *