Aika usein sijoittajapiireissä kuulee puhuttavan esikuvista. Jokaisella sijoittajalla, oli tämä sitten piensijoittaja tai vähän isomman kaliiberin henkilö, on luultavasti jonkinlainen esikuva. Hyvin usein näistä esikuvista käytetään termiä sijoitusguru. Gurujen välisestä hierarkiasta, tai ylipäätään gurun statuksen saavuttamisesta voidaankin sitten väitellä vaikka loputtomiin.

En tiedä olenko jotenkin poikkeuksellinen yksilö, sillä minulla ei ole juurikaan esikuvia, oppi-isiä tai sijoitusgurua jota fanitan. En tiedä miellänkö sitten muiden suhtautumisen näihin ”legendoihin” vähän liian ruusuisiksi. Mutta joo, en koe että minulla olisi mitään omaa oppi-isää. Tämä saattaa johtua myös siitä että olen tällä hetkellä vähän ulalla oman strategiani kanssa. Aiemmin olen ollut täysi osakepoimija, sen jälkeen olen hiljalleen ottanut myös Superrahastoja mukaan. Nyt tänä keväänä olen enemmän kuin koskaan pohtinut pitäisikö minun haudata osakepoiminta kokonaan ja siirtyä täysin indeksien maailmaan. Koska en itsekään tiedä omaa tulevaisuuden strategiaani, vaikea minun on löytää itselleni sopivaa oppi-isää.

Noh, vaikka olisinkin sinut oman sijoitusstrategiani kanssa, en tiedä saisinko siltikään sijoitusguruista kovin paljoa irti. Meikäläistä nimittäin häiritsee näissä guruissa parikin asiaa. Ajattelin avata näitä asioita nyt tämän kirjoituksen myötä.

sijoitusguru

Asia 1: Gurut elävät liikaa menneisyydessä

En puhu näistä guruista tässä tekstillä nimillä. Tyydyn puhumaan vain yleisellä tasolla. Tästä ”yleisestä tasosta” muuten tulee lisää tässä tekstissä. Vitsillä voisinkin sanoa käyttäytyneeni jo tässä kohti tekstiä itsekin kuin guru, hah!

Meikäläistä on monien gurujen uutisointia lukiessa harmittanut selvästi eniten yksi asia. Gurut elävät liikaa menneisyydessä. En tiedä onko tämä toimittajien vai heidän itsensä vika. Toimittajathan sen loppupeleissä aina päättävät mitä uutisessa kohdehenkilöstä kerrotaan. Tosin paha toimittajan on mistään muusta kirjoittaakaan, jos haastateltava puhuu mieluiten samoista vanhoista asioista. Eli siis, mielestäni gurut muistelevat liikaa vanhoja. Tiettyjen gurujen kohdalla välillä tuntuu että haastattelusta toiseen soi aina sama levy soittimessa. Muistellaan niitä samoja sijoittamisen napakymppejä mitä guru on joskus vuosia sitten saanut aikaan.

En vähättele näitä napakymppejä. Kyllähän se yleensä myös taitoa ja uskallusta tarvitsee. En tarkoita tällä siis sitä että yksi ainoa tuurilla osunut sijoitus ja siitä puhutaan jatkuvasti. Hieno homma että joskus onnistui, mutta gurulta olisi kiva kuulla joskus muutakin kuin jälleen kerran sama tarina siitä mitä peliliikkeitä hän teki taannoin pörssiromahduksen yhteydessä, tai miten kovia tuottoja 15 vuotta sitten ostettu osake on ehtinyt tuottaa.

Asia 2: Tulevaisuutta vastaan kilpikonnataktiikalla

Tämä toinen asia jatkaa siitä mihin edellinen jäi. Jos menneisyyttä muistellaan liikaa, niin vastaavasti tulevaisuudesta ei oteta mielellään mitään kantaa. Vanhoja on kiva muistella, mutta kun puhe siirtyy tulevaisuuteen ja siihen että missä gurut tekevät seuraavat napakymppinsä, tähän ei suoraa vastausta yleensä saada. Selvien yhtiövalintojen sijaan puhutaan tulevaisuudesta mieluummin yleisellä tasolla, kuten itse tässä nyt juuri guruistakin teen.

Kilpikonnataktiikka ei kerro siitä että guru olisi hämmentynyt toimittajan kysymyksestä ja mennyt sanattomaksi, vaan luultavasti se on ihan tietoisesti valittu linja. Jos ei koita, ei voita. Tai siis tässä tapauksessa pikemminkin jos ei koita, ei voi hävitä. Gurulle on paljon helpompi tie pyrkiä puhumaan asioista yleisellä tasolla, kuin että lähtisi edes yrittämään minkäänlaisia yhtiöpoimintoja. Yhtiövalinnassa kun on aina mahdollisuus osua pieleen. Pieleen mennystä nostosta jää gurun kilpeen yleensä lommo, tai vähintäänkin naarmu.

Toisaalta ymmärrän hyvinkin miksi gurut tekevät tätä. Tekisin samaa itse, mikäli minua joku guruna pitäisi. Nykyinen 2010-luvun some-maailma on julma paikka. Etenkin Facebookin sekä iltapäivälehtien kommenttiosioissa kynnys viskoa kuraa ei ole suuri. Esimerkiksi Taloussanomien tai Kauppalehden Facebook-kommentteja lukiessa voi havaita, että monissa uutisissa on aina samat naamat kommentoimassa – eikä koskaan kommenttien sävy ole järin positiivinen.

Kenties gurut pelkäävät juuri tätä kuraa. Jos guru kerran erehtyy heittämään yhden hudin, mutta kaikki 99 muuta heittoa osuvat maaliin, joku keksii pian muistuttaa tästä yhdestä hudista.

Otetaan esimerkiksi vaikka vaateyhtiö H&M. Tätä yhtiötä olisi monikin guru voinut kehua lopputalvesta 2015, kun kurssi pyöri 360 SEKin paikkeilla. Tunnettu brändi, globaali yhtiö, kasvattaa jatkuvasti myymäläverkostoaan ympäri maailman, julkkikset suunnittelevat uusia mallistoja. Myönnetään että olisin itsekin ehkä heittänyt ensimmäisenä Henkka&Maukan, mikäli minulta olisi kysytty suosituksia Tukholman pörssistä.

Noh, kolme vuotta lisää mittariin ja osakkeen arvo on sulanut 125 SEKin nurkille. Sijoituksen arvosta on lyhyessä ajassa kadonnut siis 60 %, kun taas indeksit ovat samassa ajassa jyllänneet kymmeniä prosentteja ylöspäin. Uskon että aika monien huulilla roikkuisi pieni kuittauksen paikka, kun guru seuraavan kerran avaa suutaan. Eikä hommaa edes välttämättä helpota vaikka gurujen muut ratsut olisivat voittaneet indeksin. Silti uskon monen kommentoijan muistuttelevan sitä suurinta hutia. ”Mites sille sun H&M:lle kävi?” Pahimmillaan näistä vahingoista huudellaan vielä useiden vuosien perästä.

Asia 3: Salkut pysyvät säpissä

Kolmas asia mikä itseäni hieman guruissa risoo, on se että lähes poikkeuksetta näiden salkut pysyvät visusti kiinni. Salkkua ei vahingossakaan avata, korkeintaan raotetaan sen verran että sieltä pilkistää joku oma onnistuminen. Kokonaisuus jää kuitenkin mysteeriksi.

Oman salkun avaaminen on tietenkin aina jokaisen henkilökohtainen valinta. Suon jokaiselle vapauden pitää korttinsa piilossa jos siltä tuntuu. Mutta mielestäni on aika ristiriitaista pitää salkku suljettuna, mikäli siitä haluaa kuitenkin jatkuvasti puhua. Hämmentävää on myös se, että monet gurut mielellään puhuvat salkkunsa koosta sekä vuosituotoista, mutta mahtavista tuotoista huolimatta avaamista kierretään kuin nurmoolaaset sitä kylän suurinta liikenneympyrää.

Etenkin noiden tuottojen osalta itselleni jää vähän sellainen kalavale-fiilis. Joka viikonloppu on onnistuttu onkimaan se Päijänteen muhkein vonkale, mutta joka kerta on kamerasta filmi loppu. Vai pitäisikö minun päivittää termini ja näin älypuhelinten aikakaudella puhua akun loppumisesta kriittisellä hetkellä?

Tässä vaiheessa voisin muistuttaa miten olen itse jo kohta vuoden päivät pitänyt koko sijoituspalettiani täysin avonaisena täällä blogissani. Päivitellessäni tilannetta viimeksi huhtikuun alussa, taisin tehdä Facebookin Sijoituskerhon ennätyksen lähes 600 tykkäyksellä.

Tarkoitukseni ei ole nyt pukeutua kalapaitaan ja heitellä Juhani Tammisen tyylistä itsekerskailua, vaan ennemmin näyttää miten positiivisen vastaanoton omien korttien paljastaminen voi tuoda. Monet tuntuivat tykkäävän myös siitä, että näytän omat tappioni salkustani rehdisti. Siellä oli jo aiemmin mainittu H&M pakkasella 61 %, HCP Inc -44 % ja kaikki REIT-yhtiöt kymmenien prosenttien verran pakkasella. Jopa Nordeatkin olivat tonnin miinuksella. Silti sinne tuli ainoastaan positiivista palautetta. ”Helpottavaa nähdä että muillakin on huonosti ajoitettuja ostoksia” kommentoi yksi käyttäjistä.

Tämän kirjoituksen tavoite ei ollut mitenkään kiillottaa omaa kilpeäni salkun avaamisesta. Itse asiassa se avaaminen oli periaatteessa vahinko, jäännös niiltä ajoilta kun suunnittelin kirjoittavani aina ja ikuisesti nimimerkin takaa. Enkä edes tiedä voisiko omalla salkullani kiillottaa kenenkään kilpeä, sillä indeksiä vastaan on tullut rumasti turpaan. Olen siis malliesimerkki osakepoiminnan heikosta tuloksesta, heh.

Guruille on myös vaihtoehtoja

Noh, ehkä vähän liioittelin tekstin alussa kun valittelin oppi-isieni olemattomuutta. Oppi-isä on minun tarkoitukseeni aivan liian voimakas sana, mutta ehkä oppiveli tai -sisko sopisi paremmin. Seuraan nimittäin tarkasti monien sijoittajakollegoiden tekemisiä sekä Sharevillessä että näiden blogien puolella.

En tiedä olenko itsekin bloggarina jäävi sanomaan näin, mutta itse ainakin saan paljon enemmän irti blogiteksteistä ja foorumiviesteistä. Näiden ”tavisten” sijoittamisissa minua kiinnostaa nimenomaan katse tulevaisuudessa, sekä kerrotaan suoraan mielipiteet valituista yhtiöistä. Meillä taviksilla ei ole samanlaisia onnistumisen paineita kuten guruilla, joten epäonnistumisen pelko on selvästi pienempi. Tavissijoittaja menettää korkeintaan rahansa, guru saattaa menettää rahan lisäksi myös maineensa. Eikä taviksilla ole pakottavaa tarvetta revitellä menneillä tuotoillaan. Katse on ihan rehdisti tulevaisuudessa menneisyyden sijaan.

Piensijoittaja-kollegat myös availevat salkkujaan paremmalla prosentilla kuin gurut. Tietenkään läheskään kaikki eivät lähde Shareville-taulukoita enempää omistuksiaan jakamaan, mutta aika suuri osa kertoo kuitenkin jotain ”extraa”. Itse asiassa se pelkkä Shareville-salkku on jo huomattavasti enemmän kuin mitä gurut antavat itsestään. Vaikka Sharevillen kautta ei euroja näekään, paljastaa se sijoittajasta kuitenkin aika pajon, sillä salkun suurimmat omistukset sekä niiden osuudet näkyvät.

Tämän kirjoituksen tarkoitus oli kertoa miksi en itse jaksa hirveästi syttyä sijoitusguruille tai heidän kommenteilleen. Koen etten saa heidän kommenteistaan tarpeeksi irti. Potentiaalia olisi, mutta se jää kenties pelon takia piippuun. Sen sijaan aivan tavallisen piensijoittajan kommenteista, kirjoituksista tai kaupoista saan mielestäni paljon enemmän irti.

Ps, luultavasti tulevaisuudessa yhä useampi sijoitusbloggari tai foorumille kirjoittava henkilö joutunee avaamaan omistuksiaan enemmän. Kuten eilen tässä blogissa kirjoitin, Finanssivalvonta on kiristänyt seurantaansa etenkin sijoitusblogien kohdalla. Tarkoituksena on estää sijoitussuositusten antaminen. Fiva suositteleekin bloggareita kertomaan omat sijoitukset kirjoittamisen yhteydessä. Tästä syystä tulen itse pitämään kiinni blogin puolella salkun avoimuudesta myös tulevaisuudessakin.

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

4 kommenttia kohteessa “Saan guruista valitettavan vähän irti

 1. Warren Fyffet kommentoi:

  Olen kohdannut jo usemmeammassa yhteydessä purnausta salkun avoimuudesta. En tiedä tarkkaan keneen bloggaajaan tai guruun viittaat. Pienellä selauksella esimerkkinä omasta blogrollista löysin jokaiselta vasta kirjoittaneelta bloggajalta salkun pienenellä selailulla näkyviin. Aiemmista kirjoituksista tulkitsin, että haluaisit tietää tarkan hankinta hinnan euromäärän, onko plussalla vai miinuksella. Tämä on taas minusta epäolennaisuus. Joko omistat tai et omista osaketta.

  Viimeisin puhunut guru on esimerkkinä Björn Wahlroos Sammon tulosjulkistuksessa. Voit hyvin helposti lukea Sammon omistajaluettelosta hänen omistaman osakemäärän. No mihinkän hintaan Nalle on osakkeensa ostanut? Siitäpä laskemaan ja selvittämään. Hän oli Mandumin toimitusjohtaja sen yhdistyessä Postipankkiin. Voi olla, että hän on saanut osakkeensa Mandatum omistuksesta eli ei ole ostanut Sampoa vaan Mandatumia tai saanut sitä osakepalkkiona. Mikä on sitten hankintahinta? Onko sillä oikeasti väliä? Voin kertoa sinulle, että se matala. No mikä on sitten Nallen salkku. Suurin omistus on selvästi Sampo ja hänellä jotain muuta mm. UPM:ää, jonka hallituksessa hän on. Yhtäkaikki on hän on sanonut, että Sampon omistus on hajautuksen kannalta turhan suuri, mutta hän uskoo yirtykseen ja tuntee sen hyvin. Hänen salkkunsa pitkälle sama kuin Sampon salkku eli hän omistaa Top Nordeaa ja Danmarkia sitten löytyy paljon muuta. UPM hautatuu tuonne muiden sekaan.

  No toinen kommentoija on Warren Buffett. Arvaappas mikä on hänen suurin osakesijoitus? Yllätys yllätys Berkshire Hathaway. Mikä on hänen yrityksen hankinta hinta. Kirjasta muistan, että hän osti Berkhire Hatway maatofirmaa hintaan 0,50$ ja on sanonut itse, että osto olisi saanut jäädä tekemättä. Yhtä kaikki voi verrata hintaa nykyiseen A-osakkeen kurssiin. Kyllä taas puhutaan vanhoista osioista 1960-luvulta, mutta tuosta voit laskea tuottoa. Sinuella ilmeisesti kova tarve seurata tuottoja muutaman kuukauden tai vuoden aikajänteellä ja nähdä gurujen suoritus. Ei se mene niin, sijoittaminen pitkäjäteistä tuohua ja mitataan 10 vuosissa. Alun heilunnat aikanaan hautautuu hälinään ellei osakken hinta mene nollaan.

  Minua nyt kiinnostaa se guru, joka ei kerro omistuksiaan. Oma kohtaisesti olen ollut tyytyväinen gurujen kommenteihin. Niihin pitää osata suhtautua oikein. Jos hän kehuu osaketta, sitä ei pidä päätä pahkaa rynnätä ostaaman All-in vaan seurata tilannetta rauhassa. Nalle esimerkkinä sanoi pohjoismaisten pankkien ja Sammon tilanteen olevan hyvä. Hän katsoo maailmaa eteenpäin ja näkee korkejen tulevan nousun ja sen tulosta parantavan efectin. Hän on samoin perillä hyvin auntomarkkinoista ja lainatilanteesta. Hän vain kertoo kaikille avoimesti, että uskoo pankkien suorittavan hyvin seuraavien 5 vuoden aikana suhteessa muuhun markkinaan. Pelko on hänen mielestään alalla liioiteltu. Nalle omistaa edelleen Sampoa, vaikka sitä vähän pojalleen siirsi….

  • RJW kommentoi:

   Vastaan sulle Sharevillen inboxiin myöhemmin. En tarkoittanut kritiikkiäni Nallelle enkä Buffetille. Näiden omistuksethan ovat aika julkisia. Etenkin Buffetin kohdallahan nuo omistukset on pengottu guruista varmaan kaikista eniten. Kritiikkini kohdistui kotimaisiin ja selvästi pienemmillä salkuilla operoiviin guruihin, jotka mielellään erilaisissa medioissa puhuvat omista nappisijoituksistaan. Näiden salkut ovat sen verran pienempiä ja hajautetumpia, ettei nimiä löydy minkään yhtiön omistajatiedoista. Laittelen sulle yv:nä lisää pohdintaani.

 2. Ilkka kommentoi:

  Olen ratkaissut tämän seuraamalla ainoastaan sellaisia "guruja", joiden salkun näkee ja joilla on riittävän pitkä sijoitushistoria taustalla. Eli käytännössä lähinnä Warren Buffett ja Anders Oldenburg. Molempien salkut ovat julkisia ja molemmat antavat fiksuja haastatteluja + Oldenburg pitää erinomaista blogia. En ole kiinnostunut sellaisista "guruista", joiden salkut eivät ole julkisia. Ja julkisella tarkoitan tässä nimenomaan omistusten prosentuaalista osuutta, euro- tai dollarimäärät eivät ole niin relevantteja (toki molemmilta mainitsemiltani "guruilta" voi laskea omistukset myös auki ihan euroiksi tai dollareiksi).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *