Yleisradion uutinen kertoi 6.6.2018 Nordean Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää täysi-ikäisten suomalaisten suhtautumista sijoittamiseen. Kyselytutkimus tehtiin netin kautta ja siihen vastasi yhteensä 1065 henkilöä, joista 735 oli naisia ja 330 miehiä.

Tämän tekstin kuvaajat on lainattu sellaisenaan Nordean tutkimustuloksista, enkä ole niihin tehnyt omia merkintöjä. Kuvat aukeavat klikkaamalla isommaksi. Koko alkuperäisen tutkimuksen löydät tästä osoitteesta.

sijoitusblogi nainen

Itse tutkimuksen tuloksiin

Tutkimuksen tulokset kertovat karua kieltään suomalaisten ja etenkin suomalaisten naisten suhteesta sijoittamiseen. Tuloksia luettaessa on minun itsenikin helppo myhäillä, sillä tulokset edustavat kaikin puolin myös omaa käsitystäni keskiverrosta suomalaisesta ja tämän suhteesta säästämiseen sekä sijoittamiseen.

Tutkimuksen mukaan 74 % suomalaisista (miehet 79 %, naiset 70%) joko säästää tai sijoittaa varallisuuttaan. Hassuna yksityiskohtana tosin eniten säästivät ne, keiden olisin itse odottanut säästävän vähiten. Kaksi lähes 80 % nuorista aikuisista (18-24v) sekä eläkeikäisistä (65-79v) säästää tai sijoittaa rahojaan. En tiedä mistä tämä johtuu, sillä usein juuri opiskelijoita ja eläkeläisiä pidetään kaikista niukimmin elävinä. Liekö tämä juuri sitten se syy, eli näiden on pakko säästää, mikäli aikovat arjesta säilyä hengissä? Tiedä häntä.

Suuria eroja oli myös miesten ja naisten säästösummien välillä. Miehet kykenivät säästämään vuodessa 5680 euroa (keskimäärin 473 e/kk) kun taas naiset säästivät vain 4060 euroa (338 e/kk). Valitettavasti tutkimus ei kertonut säästösummien eroavaisuuksia eri ikäisten henkilöiden kesken.

Sijoituskohteista löytyy pieniä eroja miesten ja naisten väliltä. Naisten sijoituskohteiden top kolmonen oli säästötili – käyttötili – oma asunto, kun taas miehillä se oli käyttötili – rahastot – säästötili. Rahastot eivät naisilla päässeet siis kolmen kärkeen. Sen sijaan naisten ja miesten välillä oli yllättävän iso ero säästötilin suosiossa. Naisista lähes 70 % piti rahaa säästötilillä, kun taas miehistä siellä piti vain 55 %.

Hurjaa oli myös se, että naisista vain 45 % koki saavansa riittävästi tietoa sijoituskohteista, kun miehistä 62 % kokivat sijoittamisen tutuksi. Tiedon määrä tuntui tutkimukseen osallistuneilla kasvavan iän myötä. Itse vähän ihmettelen tätäkin asiaa, kuvittelisi että ”internet-sukupolvi” onnistuisi parilla klikkauksella kaivamaan itselleen sitä tarvittavaa tietoa.

Tuottotavoitteita lueskellessani tekisi mieli painaa pää omien polvien väliin ja pitää hetki siellä. Sekä miehistä että naisista noin kolmannes oli tyytyväinen 4,1-5 %:n tuottotavoitteeseen, mikä on lukuna ihan okei. Sen sijaan naisten toiseksi suosituin tuottotavoite oli vain yhden prosentin tuotto, johon tyytyi peräti 22 % naisvastaajista. Toisin sanoen yli viidennes naisista olisi ollut tyytyväinen jopa Bank Norwegianin talletustuottoa pienempiin tuottoihin. Voi itku, ei siis ihme miksi säästötili jyllää naisten keskuudessa.

Toinen asia mitä ihmettelin suuresti, liittyi yläpuolen kuvaajaan. Huomatkaa vastausvaihtoehdon 1. suosio eri ikäluokissa. Kaikista nuorimmista henkilöistä lähes puolet välttivät kokonaan riskiä. Nuorten tulisi uskaltaa ottaa vähän riskiä rahoillaan esimerkiksi osakemarkkinoilla, sillä heillä pitäisi olla elinvuosia jäljellä vielä noin 60, joten aika hoitaa heidän puolesta tehtävänsä. Vastaavasti taas vanhemman polven kannattaisi hieman höllätä sijoitustensa riskejä.

Joku onkin joskus heittänyt mielestäni ihan hyvän nyrkkisäännön oman iän ja osakepainon suhteesta. Osakkeissa tulisi olla kiinni 100 % miinus oman iän verran, eli 20-vuotias voi pitää 80 % osakepainoa, kun taas 80-vuotias vain 20 %. Nyrkkisääntönä ihan hyvä, jota ei kannata kuitenkaan aivan kirjaimellisesti ottaa.

Meikäläisen omia pohdintoja

Tämä kyselytutkimus vankisti entisestään uskomustani siitä, että suomalaiset sijoittavat lähinnä nollakorkoisille pankkitileille. Mikäli sijoituskohteessa on pikkiriikkinenkin riski talletuksen osittaiselle häviämiselle, suomalainen siirtää säästönsä mieluummin inflaation nakerrettavaksi kehnoille säästö- ja käyttötileille.

Sitä tutkimus ei kerro mitä vastaajat pitivät ”säästötilinä”. Onko säästötili se oman pankin kyseisellä nimellä tarjoama tili, vai lasketaanko esimerkiksi jo mainitsemani Bank Norwegian säästötiliksi? Vaikka laskettaisiin, uskon että valitettavan harva sitä on kokeillut. Monella laiskuus tai epätietoisuus ajaa käyttämään vain yhden pankin palveluita.

Jätin tästä tekstistä pois dian, jossa kerrottiin mistä suomalaiset saavat tietoa ja neuvoja sijoittamiseen liittyen. Luonnollisesti pankin omat henkilöt vetivät tälläkin kertaa pisimmän korren. Itseäni bloggarina kiinnosti kyseisestä diasta erityisesti kohta ”blogit ja sosiaalinen media”. Minulle oli yllättävää, että vain miehistä 15 % ja naisista 10 % sanoi käyttävänsä somea tiedonhankintaan. Odotin ehkä vähän isompaa lukua. Olisin myös kaivannut siihenkin ikäjakaumaa, sillä uskon että alle 30-vuotiasta monet etsivät tietoa erilaisten sosiaalisten medioiden kautta, kuten Nordnetin Shareville, Facebook ja blogit.

Tutkimuksen tuloksia lukiessani minulle tuli mieleen viime talvena kirjoittamani teksti suomalaisten suhtautumiseen riskeistä. Ihmettelin tekstissä sitä, että keskiverto suomalainen ei uskalla ottaa rahallaan minkäänlaisia riskejä. Sijoitusinto lakkaa heti, jos leikissä on olemassa pieninkin riski menettää omaa rahaa. Vaikka kaikkien todennäköisyyksien mukaan pitkäjänteinen sijoittaminen aiheuttaa positiivista tuottoa rahoille, riskien takia suomalainen ei sijoita. Sen sijaan taas liikenteessä niitä riskejä kyllä otetaan, vaikka ohituksen ”tuotto” on ehkä parin minuutin säästö automatkan kestossa. Miksi liikenteessä suomalainen ei pelkää ohittamisen riskejä, sillä siinä riskinä saattaa pahimmillaan loukkaantua vakavasti tai jopa kuolla?

Saatat olla kiinnostunut myös:
Suomalainen ottaa riskiä autolla, muttei rahalla
Meikäläinen sijoittaa kuin tytöt

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

4 kommenttia kohteessa “Naiset tyytyvät surullisen pieniin tuottoihin – käsittelyssä Nordean kyselytutkimus

 1. Anonyymi kommentoi:

  Harmi, että ei omalle kohdalle osu kyselytutkimukset. Nim. Epätyypillinen nainen 🙂

  • RJW kommentoi:

   Joo eipä itsellenikään kutsua tällä kertaa osunut. Aika moniin kyselytutkimuksiin osallistun, mutta minun tuurillani niistä ei koskaan kuulu jälkikäteen yhtään mitään 😀

 2. $tayCold kommentoi:

  Omasta puolesta(mies) voin sanoa, että kun olen jutellut sijoittamista harrastavien tai kiinnostuneiden naisten ja miesten kanssa, niin naiset ovat olleet enemmän perillä sijoittamisesta ja antaneet järkevämmän kuvan. Toiminta paljon harkitsevampaa ja pitkäjänteisempää (vaikka sitten vähäriskistä). Monet miehet näkevät sijoittamisen vetojen tapaisena pelinä, missä mietitään miten voisi rikasta nopeasti.

  • Osinkokuningas kommentoi:

   Samaa kokemusta itselläkin. Kun mainitsee sijoittamisen niin joku miespuolinen henkilö alkaa heti kyselemään jostain suuren riskin tuotteesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *