Mikäli sääennustuksia on uskominen, niin pian meitä kohtaa kovat pakkaset. Ainakin omalta kohdaltani aika paljon aikaa menee sisätiloissa vilttiin kääriytyneenä. Ulos ei mennä ellei ole pakko. Jos aika käy viltin alla pitkäksi, silloin on hyvä hetki ottaa ajasta rahallinen hyöty irti ja kilpailuttaa esimerkiksi oma asuntolaina. Asuntolainan kilpailutuksen voi tehdä oikeastaan koska tahansa.

Näin nuorissa opiskelijapiireissä paljon aikaa viettävänä törmään usein hassuun harhaluuloon, että koko laina-aika pitää vetää niillä ehdoilla, millä on joskus taannoin nimensä paperiin raapustanut. Ei pidä paikkansa, enkä tiedä miksi kyseinen luulo pitää niin hyvin pintansa.

Voit ihan hyvin kilpailuttaa vaikka tänään pari vuotta sitten ottamasi asuntolainan. Esimerkiksi itse kilpailutin oman asuntolainani kaksi vuotta sen ottamisen jälkeen ja sain tuolloin lähes 1600 euron säästöt.

Mainos: Sortterin lainalaskurin avulla voit arvioida helposti omia lainakustannuksiasi. Laskuri toimii niin asuntolainan kuin myös muidenkin lainojen laskemiseen.

Mistä liikkeelle asuntolainan kilpailuttamisessa?

Mitä asuntolainan kilpailutuksessa kannattaisi sitten ottaa huomioon? Mielestäni ensimmäinen vaihe on nykyisten lainaehtojen selvittäminen. Kansalaiset muistavat omat asuntolainapaperiensa sisällön vaihtelevasti. Osa luettelee lainan tärkeät luvut vaikka unissaan, osa ei niitä muista lainkaan. Osa myös luulee muistavansa, mutta mieleen ovat jääneet aivan virheelliset luvut.

Ennen kilpailutusta on siis tärkeä katsoa nykyinen paperisi läpi ja opetella sen sisältö ainakin suunnilleen ulkoa. Kilpailutusta on hyvin vaikea lähteä tekemään, jos ei ole mitään hajua nykyisestä hintatasosta tai muista sopimusehdoista.

Seuraavaksi kannattaa miettiä mitä asuntolainaltaan hakee. Onko elämäntilanne yhä sama kuin viimeksi lainan ehtoja neuvotellessa? Esimerkiksi joku on saattanut ottaa erilaisia korkoputkia ja -kattoja, tai kenties erilaisia vakuutuksia tai turvia asuntolainan kylkeen. Näitä on hyvä pohtia jo ennakkoon, haluaako esimerkiksi sisällyttää näitä myös uuteen asuntolainaan?

Hyvä nyrkkisääntö asuntovelalliselle on, että pankki ei ilmaisia lounaita tarjoa. Jos sinulla on asuntolainasi yhteydessä erilaisia korkosuojauksia tai vakuutuksia, hyvin suurella todennäköisyydellä maksat niistä jotain. Pankki ei niitä sinulle hyvää hyvyyttään anna, vaan niistä veloitetaan jonkinlaista maksua lainan kupeeseen.

Asuntolainan kilpailutus kannattaa tehdä itse

Suosittelen tekemään asuntolainan kilpailutuksen pääasiassa itse, koska sitä kautta saa yleensä parhaat tarjoukset. Toki se vaatii vähän enemmän aikaa ja paneutumista kuin kilpailutuspalveluiden käyttö, mutta siinä pääsee hyvin nopeasti tuntipalkoille.

Mielestäni kilpailutuksen rinkiin kannattaa valita noin 3-4 pankkia. Tietysti hurjimmat vetävät kaikki potentiaaliset pankit läpi, mutta mielestäni kannattaa keskittyä tosissaan muutamaan potentiaalisimpaan. Mukaan kannattaa ehdottomasti ottaa nykyinen pankki. Kilpailutuksen voi parhaimmillaan hoitaa pankkisuhteita muuttamatta, eli nykyinen asuntolaina irtoaa entistä halvemmalla vanhasta ja tutusta pankista.

Jos haluaa kokeilla ruohon vihreää väriä aidan toisella puolella, voi kokeilla myös muita pankkeja. Yksi varsin helppo pankki monelle tavalliselle suomalaiselle on automarketin tuulikaapista löytyvä vihreä pankki. Tämä ei ollut mikään maksettu mainos, vaan nostin asian pöydälle koska monelta suomalaiselta löytyy kyseisen pankin asiakkuus jo valmiina, ja kilpailutus on helppo yhdistää kauppareissuun.

Yleensä jo pelkästään tieto naapurissa vierailusta saattaa aiheuttaa laittaa pienen pelon persauksiin omassa pankissasi. ”Meinaakohan se oikeasti vaihtaa pankkia, jos ei saa meiltä hyvää tarjousta?” Sen vuoksi itse suosittelisin aina ottamaan edes sen yhden pankin kaveriksi kilpailutukseen. Siitä naapurissa vierailusta voivat rohkeimmat jopa vihjaista omalle pankille kilpailutuksen yhteydessä. Esimerkiksi itse kerroin oman asuntolainani kilpailutuksen yhteydessä käyväni neuvotteluja myös toisen pankin kanssa.

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Minä säästin asuntolainan kilpailutuksessa tuhansia euroja

Joku saattaa muistaa noin kahden vuoden takaa omat asuntolainan kilpailutukseni. Kirjoitin tuolloin neliosaisen juttusarjan nimeltä ”Kohti omistusasuntoa”, jossa kerroin varsin yksityiskohtaisesti oman asuntolainani hakemisen vaiheita kilpailutuksen aikana.

Lyhyesti kerrottuna omasta kilpailuttamisestani, juoksin kahden eri pankin väliä vuorotellen. Tein asian vieläpä molemmille osapuolille selväksi, eli molemmat pankit tiesivät kilpailutuksen olevan käynnissä. Taktiikkani osoittautui varsin toimivaksi, sillä lähes jokaisen lainaneuvottelun jälkeen pankki pudotti omaa tarjoustaan alaspäin, jotta se olisi hieman parempi kuin kilpailijalla.

Laitoin lopulta vasta yhdeksänteen saamaani tarjoukseen nimen alle kauppojen merkiksi. Koko kilpailutus toi minulle säästöä laskelmieni mukaan yli 7 000 euroa. Mukavaa säästöä, jonka voi käyttää paljon mieluisampaankin asiaan kuin asuntolaina. Vaikkapa osakkeisiin sijoittamiseen Nordnetin kautta.

Jos muut asumiseen liittyvät säästövinkit kiinnostavat, muistathan myös kilpailuttaa kotivakuutuksesi. POP Vakuutuksesta saat 25 euron alennuksen kotivakuutuksesta, kun käytät koodia INSSIN. Lukaise tarjouksesta lisää täältä.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

4 kommenttia kohteessa “Kuinka kilpailutan asuntolainani? – Säästä helposti tuhansia euroja!

  1. Pingback: Olemassa olevan asuntolainan kilpailutus - onko se kannattavaa? - Rahat-on Nainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *