Alkuvuoden pahin pettymys piensijoittajien keskuudessa taidettiin kokea tänään, kun finanssitoimija Mandatum kertoili tulevaisuuden suunnitelmistaan niin Kauppalehdessä kuin myös Arvopaperissa. Mandatum Life aikoo avata lähiaikoina arvopapereiden välityspalvelun, ja jutuissa valotettiin hieman yhtiön tulevaa hinnastoa ja palveluja.

Artikkelit valahtivat pettymyksen puolelle viimeistään siinä vaiheessa, kun hinnastoa alettiin syynäämään tarkemmin. Mandatumin hintataso on hyvin pitkälle sama kuin muillakin Suomessa operoivilla välittäjillä. Tämä oli ikävä uutinen monille piensijoittajille, sillä Mandatumista odotettiin jonkinlaista markkinoiden mullistajaa.

mandatum kokemuksia

Mitä oli tapahtunut aiemmin?

Saadakseen piensijoittajien pettymyksestä paremmin kiinni, täytyy palata ajassa viime lokakuuhun. Tuolloin Mandatum julkisti Niklas Odenwallin siirtyvän yhtiön palvelukseen. Monet saattavat muistaakin Niklaksen, sillä hän toimi jokunen vuosi sitten Nordnetin Suomen ja Tanskan maajohtajana.

Tämä ei jäänyt suinkaan tähän, vaan hieman myöhemmin Mandatum päätti heittää lisää löylyä kiukaalle. Odenwall heitti varsin suoraa puhetta medioille siitä, miten Mandatum aikoo lähitulevaisuudessa kilpailla piensijoittajien käyttämistä välityspalveluista. Esimerkiksi tässä Talouselämän haastattelussa Odenwall toteaa seuraavaa:

Me haastamme tällä paitsi kaikkia kilpailijoitamme, myös koko markkinaa ja erityisesti säästäjiä. Meidän kauttamme heillä on nyt ihan uudenalainen mahdollisuus lähteä eksoottisemmillekin markkinoille

Niklas Odenwall jos joku tietää varmasti tismalleen sen, mitä suomalainen piensijoittaja välittäjältään haluaa. Vanhojen taustojensa vuoksi Odenwall tietää varmasti myös missä kilpailijat menevät ja miten heidän kanssaan voisi kilpailla onnistuneesti.

Myös media tykkäsi repiä tapahtumasta kaiken irti. Jo linkkaamani Talouselämä otsikoi värikkäästi kilpailun piensijoittajien rahoista kiihtyvän entisestään. Myös Kauppalehti kertoi miten Odenwallin mukaan Mandatum haastaa piensijoittajien palvelussa kaikki muut toimijat, myös Nordnetin.

Tässähän piti olla vähän match made in heaven, sillä Mandatum on osa Sampoa, joten tässähän voisin saada jatkossa lisää euroja omistamani yhtiön kassaan.

Strategia muuttui tänään aivan uudeksi

Viimeinkin tänään maaliskuun 12. päivänä saimme kuulla lisätietoa Mandatumin suuresta tulemisesta. Minä odotin lisätiedon tihkumista Mandatumin palveluista todella innoissani, sillä ennakkohypetyksestä sekä taustat tuntien kuvittelin nyt tapahtuvan jotain suurta. En ollut ainoa innokas, sillä keskustelunaihe on ollut pinnalla monissa sijoitusaiheisissa tapahtumissa, kuten esimerkiksi Koneen yhtiökokouksen kahvipöydissä.

Piensijoittajien nurina kaupankäyntikulujen hinnoista ei ole mikään uusi aihe, vaan sitä on päivitelty jo useita vuosia. Paljon närää aiheuttaa myös se, että samat välittäjät operoivat Ruotsissa suorastaan murto-osan hintaisilla kuluilla. Ruotsalainen piensijoittaja pääsee siis todella halvalla sijoittamaan esimerkiksi ulkomaille, toisin kuin me härmäläiset.

Pettymyksiä riitti monella saralla. Ensiksi itse kiinnitin huomiota varsin hitaaseen tiedottamiseen. Lisätietoja luvattiin alkuvuodesta, mutta niitä saatiin vasta kevään kynnyksellä. Tunnetusti odottavan aika on pitkä, ja sitä se oli myös minullekin.

Kaikista pahin antikliimaksi nähtiin kuitenkin siinä vaiheessa, kun samainen Niklas Odenwall alkoi kommentoida uudelleen Mandatumin tulevaa hinnastoa.

Emme lähde puskemaan hintoja. Meillä on kuitenkin suomalainen asiakaspalvelu ja suomalaiset veroraportoinnit, mitä ulkomaisilla halpavälittäjillä ei ole.

Tämä oli mielestäni kuitenkin se kaikista suurin pettymys. Ensiksi oltiin kovaan ääneen huutamassa rajua hintakilpailua ja muutama kuukausi myöhemmin vedettiinkin käsijarru päälle, ettei vain vahingossakaan pusketa hintoja. Kaiken huipuksi tätä perustellaan taas sillä samalla kliseisellä tekosyyllä, eli suomalaisella asiakaspalvelulla sekä veroraportoinnin automaattisuudella.

Parastahan tässä on vielä se, ettei Mandatumin hintataso ole edes mitenkään halvimmasta päästä. Itse asiassa Mandatum on nippa nappa edes mitalisijoilla halvimpien kotimaisten välittäjien keskuudessa.

Mandatumin puheet markkinoiden mullistamisesta voi nyt jo melkein unohtaa. Minun mielestäni tämä tilanne olisi verrattavissa siihen, että autovalmistaja uhoaisi täysin uuden auton tulevan markkinoille, mutta odottelun jälkeen tehtaasta tulisi ulos muutaman vuoden ikäinen Toyota Corolla. Sitten seliteltäisiin alkuperäisestä suunnitelmasta poikkeamista sillä, että onhan tässä Corollassa kuitenkin ilmastointi ja vetokoukku.

Kilpailu yhä olematonta – valitettavasti

Tästä voimme päätellä, ettei osakesijoittamisen hinnasto ole lähiaikoinakaan radikaalisti muuttumassa yhtään mihinkään. Monien välittäjien hintataso on pysynyt samana jo vuosikaudet, eikä mitään uudistuksia ole nähty. Oikeastaan jopa erilaisia kampajoitakin tulee nykyään aiempaa vähemmän.

Erityisesti olisin kaivannut Mandatumin piristävän ulkomaisten osakkeiden kaupankäyntikuluja, sillä niissä tuntuu olevan kaikista eniten ilmaa hinnoissa. Omat ulkomaiset kauppani olen tehnyt Nordnetissa, sillä olen laskenut sen olevan minulle halvin välittäjä. Nordnet veloittaa Pohjoismaihin tehdyistä kaupoista 10 euroa per toimeksianto, ja muualle 15 euroa per laaki.

Päästäkseen Nordnetissa nyrkkisääntönä hyvin toimiviin prosentin kaupankäyntikuluihin, pitää piensijoittajan kaivaa taskustaan 1000-2000 euroa kerralla, mikä on monelle valitettavan iso raha. Hajauttamisen tekeminen voi olla vaikeaa ja hidasta noin isoilla kertasiivuilla.

Joku saattaa tässä välissä huomauttaa joidenkin toimijoiden prosentin kulukatosta ja sen toimimista myös ulkomaisiin osakkeisiin. Kyllä, itse osto ulkomaille voi olla esimerkiksi Nordean kautta halpa, mutta valitettavasti kulut eivät lopu siihen. Ainakin Nordea tykkää aika karulla tavalla rahastaa ulkomailta osinkoja saavaa piensijoittajaa monin eri keinoin.

Väänsin kaksi vuotta sitten Nordean kanssa pitkään kättä siitä, voiko heidän kauttaan avata valuuttatilin. Pitkien selvittelyjen jälkeen selvisi, ettei valitettavasti voi. Tämä tarkoittaa sitä, että saadessani esimerkiksi dollari-osinkoja, joudun käyttämään niitä aina euroina välissä, vaikka haluaisin sijoittaa ne takaisin muihin Yhdysvaltoihin. Tässä tapauksessa osingoistani veloitetaan valuutanvaihto kahdesti, 0,3 % + 0,3 % = 0,6 %.

Eivätkä valuutanvaihdon kulut jääneet edes tähän. Mitä olen Nordean käyttäjiltä kuullut, niin pankki tykkää kikkailla valuuttakurssien kanssa. Valuuttojen spread on poikkeuksellisen suuri, ja Nordea pyrkii saamaan itselleen mahdollisimman paljon katetta myös tässä.

Vaikka piikkipaikkaa pitävän Nordnetin hinnasto ulkomaille onkin varsin suolaisa, se on silti kotimaisten markkinoiden halvin. Jos haluat verrata Nordnetia ja Nordeaa osakevälittäjinä, voit lukea tämän taannoin tekemäni välittäjävertailun.

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Mitä Mandatum edes yritti?

Jälkikäteen voi jossitella Mandatumin onnistumista. Mitä järkeä oli huudella kovaan ääneen markkinoiden muuttamisesta, jos lopputulos oli kaikkea muuta? Minkä takia antaa ennakkoon värikkäitä kommentteja, jos paria kuukautta myöhemmin kykenee tarjoamaan vain harmaata?

Eipä Mandatumilla tainnut muutenkaan mennä oikein putkeen asiat. Syksyllä Mandatum mainosti sähköpostilistaa piensijoittajille, jolle liittymällä on ensimmäisenä tietämässä Mandatumin palveluiden tulemisesta. En itse kyseiselle listalle liittynyt, mutta mitä nyt Sharevillen kommentteja lukaisin, niin ensimmäistäkään sähköpostia ei ole listalle liittyneille lähetetty. Kaikki aiheeseen liittyvät uutiset on saatu lukea talouslehtien sivuilta, olit sitten listalla tai et.

Mandatum tarjosi siis pahan pettymyksen ihmeitä odottaneelle piensijoittajalle. Minun tekisi melkein mieli sanoa, että olisihan tämä pitänyt tietysti arvata. Sen verran vähäistä kilpailu ulkomaisen kaupankäynnin suhteen on ollut. Taidan ehtiä muuttua täydeksi indeksisijoittajaksi, ennen kuin saamme kuulla jotain oikeasti markkinoita mullistavia uutisia.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

6 kommenttia kohteessa “Mandatumilla oli painijan puheet ja laulajan lihakset

 1. Anonyymi kommentoi:

  Runebergimäisen proosallisesti onnistuit kuvaamaan Mandatumin tekosia. Samansuuntaisia ajatuksia allekirjoittaneella. Paljon puhetta, vähän villoja. Kyllä tämä tuhnuksi jäi.

 2. Anonyymi kommentoi:

  Aika mitään sanomaton kirjoitus. Ämpärikansan iänikuinen kitinä kun asioita ei saa ilmaiseksi.

 3. Anonyymi kommentoi:

  Luin läpi aikaisempia uutisia Traderista, mutta missään ei 'kovaan ääneen huudeltu rajusta hintakilpailusta'. Kilpailukykyisistä hinnoista kylläkin.
  Eihän piensijoittajien varoista kilpaileminen millään tavalla tarkoita matalia hintoja?

 4. Anonyymi kommentoi:

  Luin juuri sinusta
  Arvopaperi lehden sivulla olleen artikkelin.
  Valitettavasti on sanottava, että mielestäni olet hyvin tyypillinen esimerkki teistä nykynuorista, jotka turhankin usein olette liikkeellä kunnon besserwisser asenteella.
  Sinäkin olet sijoittajana vielä melkoinen noviisi minuun, tai moneen muuhun kokeneeseen sijoittajaan verrattuna. Siitä huolimatta katsot itse olevasi niin etevä, että mielestäsi olet pätevä opastamaan muita sijoittamisessa.
  Valitettavasti ainakaan itse en ole neuvoistasi kiinnostunut, sillä olen ensimmäiset osakesijoitukseni tehnyt pankin tiskillä vuosikausia ennen sinun syntymääsi.
  Arvopaperi lehden artikkelissa mainitsit olleesi pitkään töissä metsäteollisuuden palveluksessa.
  Ihmettelenpä mitä se "pitkään" sinulle merkitsee.
  Onkohan se puoli vuotta, vuosi, vai 2-3 vuotta?
  Minulle mikään noista ajanjaksoista ei todellakaan ole yhtä kuin "pitkään".
  Jotenkin oudolta tuntuu, että vasta 25 vuotias aloittelija puhuu pitkästä työhistoriastaan vain muutama vuosi opiskelunsa päättymisen jälkeen.
  Semminkin kun ilmeisesti et nytkään ole edes koulutustasi vastaavissa töissä.
  Mahtaako olla niin, että sana "aloittelija" ei lainkaan kuulu sanavarastoosi?
  Ei mitenkään pahalla, mutta ehkäpä se ainakin jossain määrin sopisi sinuun.

  • RJW kommentoi:

   Morjesta. Mitähän tähän nyt vastaisi? Joo, olen bullero, siitä ei käy kiistäminen. Näin seitsemän vuotta sitten aloittaneena ei ole kieltämättä vielä kaikkea osakemarkkinoilla nähnyt, mm. niitä synkimpiä aikoja. Pitäisikö minun olla sitten hiljaa, koska jotkut muut ovat sijoittaneet minua pidempään?

   Sijoitusneuvontaa en anna lainkaan. Kerron vain mitä olen itse tehnyt. Jos jotain vinkkejä tässä blogissani annan, niin se on pikemminkin yleistä taloudellista ajattelutapaa. Aika paljon tekstini ovat esimerkiksi säästövinkkejä.

   Suuri osa lukijoistani on about minun ikäisiäni, alle kolmekymppisiä henkilöitä, jotka ovat sijoittaneet sen muutaman vuoden kuten minäkin. Sen vuoksi myös tekstini painottuvat paljon nuorta lukijakuntaa kiinnostaviin aiheisiin, kuten sijoittamisen aloittaminen, ASP-säästäminen, ensiasunnon osto ja opintolaina. Kieltämättä tästä blogista ei välttämättä vanhan liiton sijoittaja löydä itselleen mieluista materiaalia, mutta pitkään markkinoilla olleet ovatkin selvä vähemmistö lukijakunnasta. Mitä olen palautetta lukijoilta saanut, niin monet nimenomaan lukevat "nykynuorten" blogeja, koska niihin on paljon helpompi samaistua, kuin keski-iän jo ylittäneiden 25 vuotta sijoittaneiden tarinoihin.

   Mitä tulee tuohon työkokemukseen, niin olin viisi vuotta töissä metsäteollisuudessa, mikä on ikäisekseni aika pitkä työsuhde. Tuskin kukaan täysipäinen olettaakaan 25-vuotiaalla olevan saman verran työkokemusta, vaan luonnollisesti sitä kannattaa peilata henkilön ikään. Työkokemuksen lisäksi olen touhunnut metsätalouden kanssa koko ikäni ihan lapsesta asti, sillä olen kotoisin metsätilalta.

   Kannattaa muistaa myös se, että toimittajat tykkäävät jutuissaan kertomaan asioita mahdollisimman värikkäällä tavalla. Juttujen pitää olla mielenkiintoisia, värikkäitä ja lukijan ajatuksia herättäviä (kuten nyt toimittaja on näemmä työssään onnistunut tekemään). Sen vuoksi toimittajia ei kiinnosta laittaa juttuihin mitään vähättelyä tai muutenkaan "tylsiä aiheita". Esimerkiksi eräässä aiemmassa haastattelussani rupateltiin toimittajan kanssa pitkät tovit indeksisijoittamisesta ja miten se on osa strategiaani, mutta itse jutusta tämä karsiutui kokonaan pois "tylsänä aiheena". Osakepoiminnat tuntuvat kiinnostavan lukijaa enemmän, ja siksi niistä pidetään enemmän melua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *