On se Kone! Hisseistä ja liukuportaista tunnettu yhtiö on yksi pitkäaikaisimpia suosikkejani, sillä se on tylsääkin tylsempi. Yhteistä historiaa minulla ja Koneella on vuodesta 2014 asti ja siitä lähin se on koristanut salkkuani.

Koska Kone on tylsä, täytyy myöntää se fakta, etten seuraa yhtiön menoa kovin innokkaasti. Koneen omistajana on mielestäni helppo nukkua tukevat yöunet, sillä siitä löytyy melko vahva defensiivinen puoli kaikkine pitkine huoltosopimuksineen.

Kenties tämä tylsyys oli yksi tekijä sille, että päätin osallistua tänä keväänä Koneen yhtiökokoukseen. Kävin vuosi sitten ensimmäistä kertaa ikinä yhtiökokouksessa, ja päätin jatkaa nyt tänä keväänä tuota perinnettä. Tämä Koneen kokous oli itse asiassa jo kevään toinen, sillä kävinhän nelisen viikkoa sitten haistelemassa Admicomin kokouksen menoa.

Kuten jo tässäkin blogissa kirjoitin, Admicom oli paha pettymys. Se ei ollut mielestäni edes yhtiökokous, vaan enemmänkin pikakelattua pakkopullaa. Onneksi oli kuitenkin Kone, joka jätti vuoden 2019 yhtiökokouskaudesta hyvän maun suuhun.

Vanhana konkarina paikalle

En nyt tässä kirjoituksessa jaksa kirjoittaa yhtiökokouksen ”perusteita”, sillä tein sen jo viime vuonna Sammon kokouksen kanssa. Keskitytään tällä kertaa ihan vain itse asiaan, eli Koneen kokouksen sisältöön. Olinhan tällä kertaa jo suorastaan yhtiökokoustelun konkari peräti kolmannella kokouksellani, heh.

Paikkana oli Helsingin Finlandia-talo, jossa en muista aiemmin vierailleeni. Sijaintina se on mielestäni parempi kuin Sammon kokouksessa ollut Helsingin Messukeskus. Samoin myös esiintymistilat olivat varmasti Mannerheimintiellä paljon paremmat akustiikkoineen sekä mukavine tuoleineen.

Jonkun verran eroavaisuuksia oli yhtiökokouskäytännöissä. Siinä missä Sammon kokoukset aloitettiin kahveilla, Kone kahvitutti kansaa vasta kokouksen jälkeen. Oli siinä ennen kokousta kuitenkin mahdollisuus mehulasilliseen, jos sattui kuivin suin paikalle ilmestymään.

Koneen kokouksen ajankohta oli hieman haastava. Ovet aukesivat jo klo 10 ja itse kokous tuntia myöhemmin. Mietin pitkään ennen kokousta, että syöttääköhän Herlinin suku osakkaat kylläisiksi. Ajankohta oli varmasti sellainen, että moni tuli paikalle tyhjällä vatsalla. Valitettavasti tarjottavat jäivät ihan vain kahveihin, ja poistuin kokouksesta hieman nälkäisenä kohti Jyväskylää.

Ihmiset käyvät tutuksi

Viime vuoden kokoukseksi valitsin Sammon ihan yksin Björn ”Nalle” Wahlroosin ansiosta. Minua kiinnosti nähdä ihka elävänä yksi suomalaisen finanssimaailman mielenkiintoisimmista kavereista.

Tuon Koneen kokouksen jälkeen on kuitenkin pakko todeta se, ettei Antti Herlin häviä yhtään viihdyttävyydessä Nallelle. Suomen rikkaimman miehen titteliä reilun kolmen miljardin euron omaisuudella pitävä Koneen hallituksen puheenjohtaja ei jättänyt kyllä kommenteillaan ketään kylmäksi. Ainakin itseäni nauratti suuresti se, miten Antti vastasi joihinkin hassuihin yleisökysymyksiin ihan vain parin sanan onelinerilla.

Olen näköjään sen verran jo päässyt suomalaiseen yhtiökokouskulttuuriin sisälle, että tunnistan jo parit ”vakionaamat” näissä kokouksissa. Usein nämä vakionaamat osaavat esittää kokouksessa kuin kokouksessa jonkinlaiset kysymykset yhtiön johdolle. Sain ennen kokousta kokeneemmalta kaartilta vinkit parista ”varmasta kysyjästä”, ja aivan oikein nämä konkarit osasivat ennustaa.

Olisiko yleisöltä irronnut noin kymmenisen kysymystä. Pääasiassa ne olivat aika asiallisia, toki mukaan mahtui ne pari jaarittelijaakin. Päivän hassuin kysymys liittyi ehkä erään osakkaan kysymykseen, missä tämä kyseli toimitusjohtaja Henrik Ehrnroothilta sitä, paljonko Kone tekisi tulosta jakamalla hissejä ilmaiseksi. Pointtina tässä oli ilmeisesti selvittää sitä, kuinka suuri osa Koneen rahavirrasta tulee hissien huoltamisen puolelta. Niin, ja saihan joku tehtyä kysymyksen Herlinien perintöriidoista 20 vuoden takaa. Jos tämä perintöriita on sinulle vieras, kurkkaa tämä teksti.

Yleisökysymyksistä puheenollen, yllättävin spottaus yleisöstä oli poliitikko Esko Seppänen. Minä ainakin jouduin kääntymään ympäri katsoakseni sen, onko kyseessä tosiaan se vahvan vasemmistotaustan omistava Esko. Olihan se. Seppänen on kuulemma aika vakiokalustoa suomalaisten pörssiyhtiöiden kokouksissa. Näköjään vasemmistoliitossa ymmärretään sittenkin kansankapitalismin päälle. Toki se on Eskon ”puolustukseksi” sanottava, että kyllähän hän aina paikan tullen sivaltaa yhtiön johtoa. Niin hän myös Koneen kokouksessa käytti lyhyen puheenvuoronsa lähinnä piikittelemään Antti Herliniä

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Pääsimme Koneen hallituksen iholle

Onneksi olin kokouksessa ”yhtiökokousveteraanien” matkassa. Näiden innoittamana päädyin istumaan niille suomalaisen näkökulmasta kaikista kammottavimmille paikoille, eli toiseen riviin. Sitä edemmäs ei tavallinen tuulipuku tällä kertaa päässyt, sillä eturivi oli varattu kokonaisuudessaan isäntäväelle.

Alkupaniikkien jälkeen tuo kakkosrivi osoittautui helkkarin hyväksi paikaksi. Olimme siis käytännössä koko kokouksen ajan Koneen hallituksen selän takana. Oli ihan mielenkiintoista seurata esimerkiksi Matti Alahuhtaa, Juhani Kaskealaa tai Sirpa Pietikäistä ilmeineen, erityisesti siinä vaiheessa kun, joku osakkeenomistaja halusi grillata kahta viimeisenä mainittua.

Kokouksen jälkeen minua kohtasi suorastaan lottovoitto. Sattumalta löysin itseni juttelemasta Jussi Herlinin kanssa, joka on siis Koneen hallituksen varapuheenjohtaja. Jussi pelasi kyllä jutustelullaan pisteet kotiin. Mies jaksoi innokkaasti vastailla typeriin kysymyksiini, eikä vaikuttanut yhtään kiusaantuneelta keskusteluissamme. Totta kai myös Jussin nuori ikä (hän on alle 10 vuotta minua vanhempi) antoi myös aivan erilaisen näkökulman, kun yleensä yhtiökokouksissa on äänessä pykälää (tai jopa kahta) vanhempi sukupolvi.

Lisäksi on pakko mainita Jussi Herlinin äärettömän tyylikkäät punaiset tennarit. Ne ansaitsevat maininnan tässä blogitekstissä. Kuulemma sininen väri olisi sopinut Koneen kannalta paremmin, mutta minun muotitietoisuudellani nuo punaisetkin popot sopivat ihan hyvin tähän tilaisuuteen.

Jussi tarkensi keskusteluissamme sitä, mitä on Koneen Residential Flow. Kone aikoo jatkossa keskittyä hieman ohi perinteisen liiketoimintansa, eli hissien ja liukuportaiden parista. Tarkoituksena on jatkossa ”liikuttaa ihmisiä”. Yhtiön palveihin kuuluu tulevaisuudessa erilaiset ovilukot, kulkuluvat ja sen sellaiset. Jossain määrin Koneen kilpailija saattaa tulevaisuudessa olla myös Assa-Abloy, mitä ei olisi ihan heti olisi uskonut.

Kaupungistuminen tuntui olevan vahvasti läsnä niin Jussin kuin Henrikin puheissa. Kuulemma joka päivä maailmassa muuttaa 200 000 ihmistä kaupunkeihin. Siis puolitoista Jyväskylää, joka ikinen päivä. Tämä on hyvä asia Koneen kannalta, ja tulee satamaan yhtiön laariin tulevaisuudessa. Kaupungistumisen lisäksi erilaiset ”mukavuustrendit” ovat myös Koneen kannalta hyvä juttu. Esimerkiksi Woltin tai Foodoran kotiin kuljettamat ruuat ja ”pizzamiehille” ovien avaaminen on juuri sitä, mitä Kone tulevaisuudelta odottaa. Ihmiset liikkuu, ja Kone ottaa siitä rahat pois.

Koneen bisnes tulee olemaan jonkin verran murroksessa tulevaisuudessa, mutta kaikesta huolimatta langat tuntuvat olevan hyvin käsissä, ja visiot ovat selvät.

Kevään opetus: ota kokoukseen kaveri mukaan

Jos jotain olen tämän kevään kokousteluista oppinut, niin se liittyy yhtiökokousseuraan. Menkää niihin kokouksiin kaverin kanssa, ja mielellään aiheesta kiinnostuneen sellaisen kanssa. Kävin tuon Sammon kokouksen läpi viime keväänä yksin, ja kieltämättä vähän tylsää oli. Olisihan se ollut jees vaihtaa ajatuksia yhtiökokouksen sisällöstä jonkun kanssa.

Tänä vuonna osallistuin molempiin kokouksiin kaverin kanssa, ja se todellakin kannatti. Esimerkiksi Admicomin tuhnukokouksesta ei olisi jäänyt yhtään mitään käteen ilman kaverin läsnäoloa. Kyseisen kokouksen kohokohta tuntuikin olevan se, kun kokouksen jälkeen keskustelimme kokouksen sisällöstä kolmen vartin ajan.

Sama homma myös Koneen kokouksessa. Sain yhtiökokousten konkareilta ihan älyttömästi irti. Opin tapahtumien vakionaamat nimeltä sekä pääsin keskustelemaan kokouksen esitysten sisällöstä. Pakkohan se on myöntää, että ne reaaliosingot, eli yhtiökokouskahvitkin maistuivat paremmalta hyvässä seurassa.

Meillä oli sen verran hauskaa kahvittelujen aikaan, että aika vähiin jäi itse valokuvaaminen tapahtumassa. Pahoittelut siis siitä, ettei minulla ole jakaa kuvamateriaalia viimekertaiseen tapaan.

Koneen yhtiökokous täytti kaikki sille asettamani odotukset. Ruokailumahdollisuus oli ehkä ainoa jota jäin kaipaamaan, tai vaihtoehtoisesti kokousta olisi voinut siirtää tunnilla myöhemmäksi. Myös Koneen kokouksessa oli mahdollisuus tutustua yhtiön tuotteisiin ja palveluihin ja itse lähdin kotimatkalle noin sadan sivun materiaalien kera. Näitä vastaavia juttuja olisin kaivannut myös muutama viikko sitten Admicomilta.

Tämän kevään kokoustelut olivat minun kohdaltani nyt tässä. Kalenteri ei salli enää yhtään ylimääräisiä poissaoloja tälle keväälle, joten seuraavan kerran kokoustelen aikaisintaan ensi keväänä. Se onkin sitten aivan toinen juttu, että mikä tulee olemaan seuraava yhtiö. Näiden kolmen kerran otannalla on pakko sanoa se, että isojen firmojen kokoukset ovat aivan toiselta planeetalta verrattuna pieniin. Jos olisin kiinnostunut käytään ensimmäistä kertaa yhtiökokouksessa, suosittelisin jotain isoa ja perinteistä yhtiötä. Niistä saa kuitenkin ehkä enemmän irti.

Saatat olla kiinnostunut myös:
Kone tarjosi viihdyttävän yhtiökokouksen
Ekaa kertaa Nallen kotibileissä - vierailu Sammon yhtiökokouksessa
Admicomin yhtiökokous jätti ilmaan monia kysymyksiä
Koronavirus ja ThyssenKrupp herättivät huolia Koneen yhtiökokouksessa
UPM:n ja Harvian yhtiökokouksissa etänä – tuleeko tästä pysyvä käytäntö?

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

5 kommenttia kohteessa “Kone tarjosi viihdyttävän yhtiökokouksen

 1. $tayCold kommentoi:

  Kävisin kyllä mielellään yhtiökokouksissa ainakin tutustumassa, mutta harmillisesti aina työajan kanssa päällekköin ne. Joskus voisi ehkä vapaapäivän ottaa ja uteliaisuutta käydä jossain yhtiökokouksessa. Hyvät tarjoilut ainakin ja se tärkeintä 😉

  • RJW kommentoi:

   Sepä se, ei tarvitse ihmetellä miksi yhtiökokoukset ja muut sijoitustapahtumat ovat niin usein eläkeläisten hupia. Jos palkattomia vapaita ottaa yhtiökokouksen takia, tuskin saa reissusta mitään viivan alle.

 2. Helposti vauraaksi kommentoi:

  Tarkoitatko tylsyydellä vakaata tuloksentekijää? Mielestäni Kone on nimittäin todella mielenkiintoinen yhtiö. Todennäköisesti lisään sitä itsekin portfolioon pian ja ehkä ensi vuonna voin sitten käydä kokouksessa myös! Olen parhaillaan kirjoittelemassa suhteellisen kattavaa bisnesanalyysia KONEesta. Yhtiön perusteellinen tutkiminen vakuuttaa ainakin itseni hyvästä tulevaisuudesta.

 3. Yläkoulunope kommentoi:

  Hauska yksityiskohta tuo vanhan kaartin poliitikko Esko Seppänen kokouksessa. Olen muutamaan kertaan lukenut tai kuullut, että Seppänen on jo vuosikymmeniä sitten hankkinut järjestelmällisesti aivan nimellisillä summilla mahdollisimman monen eri pörssiyhtiön osakkeita, tyyliin yhden osakkeen kutakin yhtiötä, tarkoituksenaan saada vain pääsylippu yhtiökokuksiin.

  No, yhtiökokouksissa jaetaan nykyäänkin hyvin tietoa, ja varsinkin joskus 70-luvulla ne ovat olleet näköalapaikka yhtiöiden toimintaan. Bonuksena Seppänen on päässyt esittämään kokouksissa poliittisia puheenvuoroja ja olemaan näin piikkinä kapitalistien lihassa.

  Mutta onko tämä nyt minulta puolustuspuheenvuoro vai latistus, tiedä häntä, mutta taitaa olla muut syyt kuin kansankapitalismin kannattaminen Seppäsellä yhtiökokouksten osallistumisessa. Pitää mennä ehkä demareidn lipposlaisemman siiven puolelle etsimään, että löytää ruotsalaistyylisen kansankapitalismin ymmärtäjiä vasemmistoon kuuluvista puolueista. Vasemmistoliitto on ehkä yhä hiukan liian vasemmalla tähän ajattelumalliin. Luulen ma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *