Kaupallinen yhteistyö: Aurinkopaneelikauppa.fi

Suomen kesä yöttömine öineen on aurinkosähkön kulta-aikaa. Vaikka Suomi mielletäänkin yleensä synkäksi ja pimeäksi maaksi, paistaa aurinko Suomeen vuosittain yhtä paljon kuin Saksaan. Aurinkosähkö on myös Ruotsissa jo melko yleinen sähkömuoto, eli sitä voidaan hyödyntää myös meillä peräpohjolassa.

Suomessa aurinkosähkö ei ole saanut samanlaista suosiota kuin Ruotsissa. Yleisimmät syyt liittynevät kuluttajien epätietoisuuteen. Matala tietotaso ei ole innostanut hankkimaan järjestelmää samalla kun erilaisten järjestelmien vertailu on koettu vaikeaksi.

Trendi aurinkoenergian käytölle tuntuu kuitenkin olevan nouseva. Miksei, sillä tarjolla on vähän kärjistäen sanottuna ilmaista energiaa, jossa maksat vain laitteistosta ja sen asentamisesta.

Seuraavassa tekstissä ajattelin paneutua aurinkosähkön mahdollisuuksiin sekä kannattavuuteen. Kannattaisiko omasta kuluttamisestaan kiinnostuneen piensijoittajan kokeilla aurinkoenergiaa?

aurinkopaneeleiden kannattavuus mökille kotiin

Miten aurinkosähköllä voi säästää rahaa?

Suurin osa meistä ymmärtää varmasti aurinkoenergian pääidean. Taivaalla möllöttävä aurinko hohkaa kohti kodin tai mökin katolle asennettuja aurinkopaneeleja, ottaen auringosta energian talteen. Energia muutetaan sähköksi, jota voimme käyttää mihin ikinä sähköä tarvitsemmekaan.

Verkkoon kytkettävää aurinkopaneelijärjestelmää kutsutaan aurinkovoimalaksi. Tähän kokonaisuuteen kuuluu aurinkopaneelit, aurinkopaneelitelineet, invertteri.

Kuten jo alussa mallailin, aurinkosähköjärjestelmä sopii hyvin Suomen olosuhteisiin. Erityisen hyvin se toimii täydentävänä energiamuoto. Tarvitaan vain alkuinvestointi, eli järjestelmän hankinta, jonka jälkeen se tuottaa ilmaista ja puhdasta energiaa.

Minulle tuli aurinkosähköön perehtyessä pienenä yllätyksenä se, että kesäisin Suomessa paneelit saattavat tuottaa jopa enemmän energiaa, kuin mitä perus kotitalous ehtii kuluttaa. Tässä on aurinkosähköön investoineelle kaksikin vaihtoehtoa: joko käyttää sähkö myöhemmin omaan käyttöön, tai myydä sähköyhtiölle. Kyllä, voit myydä itse tuottamaasi sähköä eteenpäin sähköyhtiölle. Toisin sanoen aurinkosähkön tuottajasta tulee myös sähkönmyyjä.

Kuluttaja voi tehdä itse sähkösopimuksen, missä sovitaan myytävästä ja ostettavasta sähköstä. Tässä yhteydessä onkin usein sopiva hetki kilpailuttaa sähkösopimus.

Paljonko aurinkovoimalla säästää rahaa?

Siinä homman juju pääpiirteittäin. Seuraavaksi mieleen tulee varmaan mieleen se, minkälaisista säästösummista aurinkoenergian hyödyntämisessä voi päästä nauttimaan.

Hyvänä nyrkkisääntönä tuntuu olevan se, että mitä enemmän kykenet itse hyödyntämään auringosta saamasi energian, sitä parempi tuottavuus ja takaisinmaksuaika.

Mitä taas tulee sähkön hintaan yleisesti, sillä ei tunnu olevan hirveästi hintapainetta alaspäin, vaan pikemminkin päinvastoin. Sähkön hinnan nouseminen tulevaisuudessa sataakin entistä enemmän aurinkopaneelien hankkijan laariin.

Aurinkopaneelien tuotto, kannattavuus ja takaisinmaksuaika

Sähkön hinta koostuu kolmesta osasta: itse energiasta, sähkön siirtomaksusta sekä veroista. Koko maan painotettu keskiarvo sähkön hinnalle oli Energiaviraston mukaan vuonna 2019 yhteensä 14,22 snt/kWh. Tämä summa koostui energian hinnasta (6,47 snt/kWh), siirtomaksusta (4,77 snt/kWh) ja verosta (2,79 snt/kWh).

Aurinkopaneelien tuotto tulee investoinnin jälkeen pienentyneestä sähkölaskusta. Toisin kuin ”normaalin sähkön kanssa”, aurinkopaneeleilla tuotetusta sähköstä sinun ei tarvitse maksaa lainkaan sähkön siirtohintaa tai siihen liittyviä veroja.

Kannattavuus perustuu pitkälti omaan käyttöön. Koska sähkön myymisestä yhtiölle ei saa edes puolta maksetusta hinnasta, on aurinkopaneelijärjestelmän oikea mitoitus elinehto takaisinmaksuajan minimoimiseksi.

Takaisinmaksuaikaan liittyy luonnollisesti paljon hankittavan järjestelmän hinta. Kuluttajan kannalta hyvä juttu on se, että aurinkovoimaloiden hinnat ovat tulleet reilusti alas viimeisen parin vuoden aikana. Normaali järjestelmän koko on 3-6 kW, eli esimerkiksi tämä 6 kW:n aurinkovoimala maksaa 4990 euroa ja asennus alkaen 2400 euroa. Vielä jokunen vuosi sitten aurinkopaneelit saattoivat maksaa ilman asennusta lähemmäs 10 000 euroa.

Aurinkovoimala tuotto takaisinmaksuaika kokemuksia
Näin jakautuu 3,3 kW:n aurinkovoimalan tuotto ympäri vuoden.

Asennustyötä ostaessa kannattaa muistaa kotitalousvähennys, jota on siis mahdollista hyödyntää aurinkovoimalan asennukseen. Vuonna 2020 voit vähentää kotitalousvähennyksenä 40 prosenttia ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yrittäjälle tai yritykselle maksamastasi työkorvauksesta, enimmäismääränä 2250 euron vähennys. Esimerkiksi edellä mainitun 2400 euron asennustyöstä saa kotitalousvähennystä lähes tonnin hyödyt.

Jos kaikki aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö menee omaan käyttöön sekä sähkön hinta on edellä laskettu 14,22 snt/kWh, tuottaa 6 kW:n aurinkovoimala vuodessa 767 euron säästöt sähkölaskusta. Lähes 800 euron vuosisäästöllä järjestelmän takaisinmaksuaika jää alle 10 vuoteen.

Parhaimmillaan takaisinmaksuaika voi olla 9 vuotta, jolloin sijoitetun pääoman tuotoksi saadaan jopa 4,85 %. Alapuolen laskelmat ovat Roaming Oy:n käsialaa.

Aurinkoenergia tuotto takaisinmaksuaika hyödyt edut kokemuksia

Onko kymmenen vuotta pitkä aika?

Ensiajatuksella 10 vuotta voi tuntua pitkältä ajalta, mutta sitä se ei ole. Kannattaa pitää mielessä se, että tuon takaisinmaksun jälkeen nautit kokonaan ilmaisesta sähköstä.

Yksi aurinkosähkön suurimmista eduista liittyy siihen, ettei se juuri kaipaa olemassaolonsa aikana huoltoa tai ylläpitoa. Aurinkovoimalan käyttöiäksi on arvioitu noin 30 vuotta, joten voimala ehtii nakuttaa ilmaista sähköä noin 2/3-osaa käyttöiästään.

Perinteinen pankkitilivertaus sopii hyvin tähän yhteyteen. Viimeisten vuosien aikana pankkitilien korot ovat olleet pääasiassa olemattomia, eli niissä ei kannata rahoja hautoa. Tässä onkin potentiaalinen vaihtoehto esimerkiksi niille euroille, joita ei uskalla sijoittaa pörssiin.

Mitä muita etuja aurinkopaneelien hankkimisesta kotiin?

Sähkölaskuissa tulleiden säästöjen lisäksi aurinkosähkö voi lihottaa käyttäjänsä varallisuutta myös nousseena kiinteistön arvona. Kuten jo edellä kerroin, joka toinen omistusasuja on vähintäänkin kiinnostunut aurinkoenergian tuomista mahdollisuuksista, jonka vuoksi valmis asunnon mukana tuleva aurinkovoimala nostaa kiinteistösi kiinnostavuutta ja sitä kautta arvoa.

Arvonnousun lisäksi aurinkopaneelit voivat nopeuttaa kauppoja mahdollisissa myyntitilanteissa, kuten tälle Taloussanomien haastattelemalle kaverille kävi. Myyntiaika on muuten aika iso juttu omakotitalojen kanssa, joissa myyntiajat tuppaavat helposti venymään.

Aurinkopaneeli kotiin mökille katolle
Kuvassa omakotitalon katolle asennettu 9,5 kW:n aurinkovoimala.

Aurinkopaneelien ympäristöystävällisyys ja muut hyödyt

Myös yleinen ympäristöystävällinen trendi puoltaa aurinkopaneelien hankintaa. Koska aurinkoenergia on uusiutuvaa energiaa, se on myös ympäristöystävällistä ja toisin kuin monia muita energialähteitä, aurinkoenergiaa ei voi ylikuluttaa. 

Pitkässä juoksussa aurinkoenergian hyödyntäminen vähentää meidän riippuvuuttamme uusiutumattomista energialähteistä. Koska aurinkoenergia ei vaadi yleistä huoltoa tai kunnossapitoa, se ei tuota päästöjä asennuksen jälkeen. Toki paneelin valmistus- ja asennusvaiheessa syntyy jotain välillisiä päästöjä.

Aurinkopaneeleissa voi piillä muitakin kuin pelkästään rahallisia etuja. Se voi toimia myös varasähköjärjestelmänä sähkökatkoksien aikana, mikäli järjestelmään on kyketty sopiva akkujärjestelmä.

Loppupäätelmät: aurinkopaneeleilla voi säästää rahaa ja maailmaa

Aurinkopaneelit tuovat erilaisia säästöjä ja mahdollisuuksia omakotitaloasujalle tai mökkiläiselle. Halventuneen sähkölaskun lisäksi voit saada myös asunnollesi lisää arvoa tai varavirtajärjestelmän sähkökatkojen varalta.

Tämän perehtymisen aikana yllätyin ehkä eniten aurinkopaneelien kulurakenteista. Käytännössä kaikki kulut liittyvät laitteistoon ja sen hankintaan, eikä järjestelmän huoltoon tai ylläpitoon mene mitään. Tuo mahdollistaisi siis omien elämiskustannuksen laskun pitkässä juoksussa, jolloin rahaa jää jälleen kerran johonkin mielenkiintoisempaan kuin sähkölasku.

Asun itse tällä hetkellä kerrostalossa, joten en voi kovin hyvin tai ainakaan pelkästään omalla päätökselläni hyödyntää aurinkoenergiaa. Toki eihän kerrostaloasuminen sulje sähköenergian käyttöä kokonaan pois, esimerkiksi meillä Jyväskylässä yksi taloyhtiö on tehnyt omalle pihalleen aurinkoenergialla toimivan puhelimen latauspisteen. Itse asiassahan kerrostaloihin, yrityksille ja julkisiin rakennuksiin sopivat isommat järjestelmät ovat suhteessa edullisempia.

Tulevaisuudessa tavoitteenani on kuitenkin muuttaa omakotitaloon, jolloin aurinkoenergia tulee myös minulle oikeasti ajankohtaiseksi vaihtoehdoksi. Aurinkovoimalaa hyödyntämällä on mahdollisuus pelata omia asumiskulujaan alaspäin, joka tekee pitkässä juoksussa isot säästöt, puhumattakaan jos säästöt laskee vielä korkoa korolle-ilmiön voimalla. Ne säästyneet eurot voi laittaa vaikka osakemarkkinoille.

Jos sinulla heräsi kiinnostus oman aurinkovoimalan hankkimisesta oman kotisi tai mökkisi katolle, pyydä tarjous Aurinkopaneelikauppa.fi:stä tai seuraa Roaming Oy:tä Instagramissa.

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

15 kommenttia kohteessa “Tiesitkö tämän aurinkoenergiasta – maksaa itsensä takaisin alle 10 vuodessa

 1. Esko Vihervaara kommentoi:

  Jep ja käyttöiän pitäisi olla yli 20 vuotta, jotta saatavasta säästöstä olisi hyötyä.

 2. Jukka Sevon kommentoi:

  Jos paneelit ei osoita etelään ja kulma muuta kuin 45,tuotto putoaa rajusti.Ota myös tämä huomioon.

  • Sasu Seppälä kommentoi:

   Paneelit yleensä asennetaan räkin päälle ja räkki kattoa vasten. Räkillä säädetään optimaalinen kulma & ilmansuunta. Jos ei ole mahdollista niin paneeli(t) voidaan asentaa myös maan tasalle, taas sillä räkillä.
   Tämä on enemmänkin asennusfirman murhe eikä vaikuta tuottavuuslaskelmaan.

 3. Sasu Seppälä kommentoi:

  Kommenttia:
  1. Kotitalousvähennys kannattaa jakaa kalenterivuoden kahta puolta. Paneelien asennus joulukuussa ja käyttöönotto tammikuussa. Tai myöhemmin samana vuonna. Näin saa max. hyödyn.
  2.1 Huoltovapaa. Noh, katolla olevat paneelit tulee pitää puhtaana saadakseen edelleen max. hyödyn. Yleensä vuosittain sataa sitä lunta. Kuin myös roskaa ja epäpuhtautta pääsee kertymään paneelin pintaan.
  2.2 Huoltovapaa. Invertterin teoreettinen ikä on puolet järjestelmän iästä. Eli n. 15 vuoden kuluttua invertter pitänee vaihtaa. Edelleen, riippuen invertterin mallista, voi joutua vaihtamaan invertterin jäähdytinpuhallinta, ohjauskortteja sekä sisäisiä sulakkeita.
  3. Sähköyhtiölle myydystä energiasta nykylainsäädännön mukaan MYYJÄ maksaa siirron veron. Niin absurdia kuin se onkin.
  4. Verkkoon kytkettävällä 1-vaiheinvertterillä on verkkoyhtiöiden puolesta tietty tehorajoitus; alle 16A, 3680W. Tällä estetään vinokuormitus.

 4. Eemeli kommentoi:

  Aina löytyy näitä huutelijoita, jotka katoavat, kun…

  Jos aurinkopaneelit asennetaan katolle, asennetaan ne katon suuntaisesti. Paneeleita ei sunnata optimaalisesti, koska on halvempaa laittaaa enemmän paneeleita kuin tehdä monimutkaisia telineitä.
  1. Miten tällä saa enemmän hyötyä?
  2.1 Paneeleita ei tarvitse putsata. Jopa selvästi näkyvän siitepölykerroksen vaikutus on pieni ja sade putsaa kaiken tarvittavan.
  2.2 Invertteri on järjestelmän lyhytikäisin osa, mutta reilusti takaisinmaksuajan jälkeen tuleva hankinta.
  3. Mistäs tällainen tieto? https://www.vero.fi/­syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48484/kotitalouden_­sahkontuotannon_tuloverotu/ ”sähköveroa ei makseta enintään 50 kilovolttiampeerin tehoisella sähköntuotantolaitteistolla tapahtuvasta sähköntuotannosta”
  4. Verkkoon kytkettävistä inverttereistä 99,9% on 3-vaiheinverttereitä.

  • Tatu kommentoi:

   Eemeli, eikö hinta nouse sitä mukaa kun paneeleita asennetaan enemmän? 😉

   Voisit myös vähän avata kahta asiaa:
   1. Miten takaisinmaksulaskelmissa on huomioitu rahoituskulut tai vaihtoehtoisesti sijoitetun pääoman tuotto?
   2. Mikä on karkea hinta yhdelle kWh:lle, kun myyt sähköä verkkoon? Tai kerro vaikka vain se miten sähkönsiirron kulu menee silloin.

   En ole huutelija, mutta en pidä harhaanjohtamisesta.

   • Eemeli kommentoi:

    1. 6 430 € x 1,04845 ^ 25 ≈ 20 985 € Jos ostat omakotitalon, missä aurinkovoimala, ovat rahoituskulut asuntolainan korolla.
    2. Kun sähköä myydään saadaan pörssisähkö, josta esimerkiksi Fortum ottaa välityspalkkion 0,0024 € / kWh. Ideana on kuitenkin käyttää mahdollisimman paljon itse. Kun sähkön käyttää itse, säästää energian hinnan, siirtomaksut ja verot.

 5. Jukka Hasala kommentoi:

  Itselläni on ollut aurinkosähkö 3 vuotta, on 18 paneelia.Säästöä on tullut.Suosittelen.

 6. Tatu kommentoi:

  Kirjoitus on erittäin hyvä esimerkki nykypäivän ja tulevaisuuden haasteista. Koko tekstin tärkein virke on mainittu alussa ja se liittyy kaupalliseen yhteistyöhön. Lukijan tehtäväksi jää ymmärtää, mitä se oikeasti tarkoittaa. Kirjoitus ei voi silloin olla samaa tasoa kirjoittajan aiempien ”neutraalien” tekstien kanssa.

  • RJW kommentoi:

   Moi Tatu. Kiitos kommentista. Kommentoin parilla sanalla kaupallisia yhteistöitä.

   Noudatan tässä KKV:n ohjeistusta kaupallisen yhteistyön merkkaamiselle. Ohjeistuksien mukaan artikkelin alussa tulee olla maininta yhteistyöstä ja haluan kaiken menevän pykälien mukaan. Ensinnäkin siitä syystä, että asiat tulee hoitaa näin ja toisekseen se on reilua lukijoita kohtaan.

   https://www.kkv.fi/ajankohtaista/­Tiedotteet/2019/miten-kertoa-kaupallisesta-yhteistyosta-vaikuttajamarkkinoinnin-uusi-linjaus-aut-taa-toimimaan-oikein/

   Vaikka ohjeistukset ovat selkeitä, eivät kaikki näitä silti noudata, mikä on epäreilua kaikkien kannalta: lukijoiden, muiden bloggaajien ja muiden yhteistyökumppanien. Osasyynä tälle toiminnalle on varmaan se, että jotkut kommentoivat näitä kaupallisia yhteistöitä ikävään sävyyn, joka ”kannustaa” siirtymään laittoman piilomainonnan puoleen. Toinen vaihtoehto olisi sulkea kaupallisista yhteistöistä kommentointimahdollisuus, mutta tuokin olisi mielestäni vähän epäreilua lukijoita kohtaan.

   Vähän sama juttu on havaittavissa affiliate-linkkien kohdalla, jossa julkaisija saa jonkinlaista provikkaa jos käyttäjä klikkaa linkkiä tai sen kautta liittyy palveluun tai ostaa sieltä jotain. Lain mukaan nämä linkit tulee merkitä, mutta monet eivät näitä merkkauksia tee tai ne tehdään vajavaisesti, jolloin ollaan taas laittomuuksien polulla.

   Olen omalta osaltani koittanut pitää nämä blogijuttuni mahdollisimman avoimena ja reiluna. Olen avannut omat blogituloni lukijoille ja kerron avoimesti jos kyseessä on kaupallista yhteistyötä tai affiliate-linkkejä. Samalla olen koittanut ottaa blogiin vain sijoitusblogin agendaan sopivia yhteistöitä, karsien esimerkiksi pikavippi- ja netticasinoyhtiöt pois.

   Mulle tulee ehkä keskimäärin kerran kuukaudessa jotain yhteistyöpyyntöjä näiltä yrityksiltä. Nämä yhteistyötarjoukset ovat olleet yleensä sellaisia, että minulle on tarjottu valmis artikkeli, joka minun tulisi julkaista omana kirjoituksenani, eikä artikkeli saisi missään nimessä pitää sisällään mainintaa yhteistöistä. En ole koskaan tarttunut näihin, vaikka niitä on tarjottu vuosien varrella useiden tuhansien eurojen edestä.

   Lopuksi muistutan vielä siitä, ettei blogin ylläpitäminen ole ilmaista. Maksan vuosittain useita satoja euroja mm. palvelimesta, domainista, sivuston käytettävyyttä ja nopeutta parantavista lisäosista jne. Käytännössä näillä markkinointiyhteistöillä katetaan blogin ylläpitokulut ja mahdollistetaan maksuton sisältö lukijalle.

 7. Mikko kommentoi:

  Valtaosa omakotitalon sähköstä taitaa kulua talvella, muutaman kylmän kuukauden aikana. Paneelien paras tuotto on kevään ja kesän aikana. Eniten näissä on järkeä kohteissa joissa sähköä kuluu paljon kesälläkin, vaikka kaupan kylmäkoneiden pyöritys tai joku koneistusfirman halli. Itellä jäi paneelit ostamatta kun pilkoin tuottopotentiaalin ja kulutuksen kuukauden pätkiin, alkoi Imatran voima tuntumaan aika halvalta.

 8. Tuula kommentoi:

  Naapurimme hankkivat juuri aurinkopaneelit katolleen ja itsekin siitä innostuneena olemme puolisoni kanssa nyt etsineet lisätietoa paneeleista. Mielestäni tuo 10 vuotta ei tunnu lainkaan pitkältä ajalta. Ja kuten kuin mainitsit kyllähän nuo aurinkopaneelit nostavat myös asunnon arvoa.

 9. Alpoma kommentoi:

  Hieno spekuloiva kirjoitus aiheesta. Itselläni oli vuoden 3,6kWp aurinkopaneeleita ja 3kW invertteri käytössä Helsingissä ihan optimikulmilla katolle asennettuna.

  Tässä mitattuja faktoja
  – kWh tuotto oli ihan hyvä 3562,6 kWh. sinun kaavallasi laskettuna pääsisi noihin takaisinmaksu aikoihin joo. Mutta:
  – Myyty energia 2107kWh
  – Omaan käyttöön 1455,6kWh
  – Myydystä energiasta sain keskimäärin 3,1 senttiä/kWh eli yhteensä 66,3 euroa vuodessa.
  – Omaan käyttöön mennyt energia 14 sentin kwh hinnalla laskettuna oli näin 203,8euroa/vuosi
  – ”vuosi tuotto” yhteensä oli 270euroa

  Talouden kannalta tässä aurinkopaneelin asentamisessa ei siis ollut mitään järkeä. Kyseessä oli noin 120m2 omakotitalo maalämmöllä. Pyrimme kotona aina käyttämään pesukoneet yms aurinkoiseen aikaan ja ohjelmoin maalämpöpumpun niin että lämmittää päivä aikaan varaajan lämpymämmäksi ja pimeän aikaan käy matalemmalla lämmöllä jotta olisin saanut omaan käyttöön enemmän tuotettua energiaa. Silti lukemat ovat tällaiset.

  Energialaitoksen mittaustapa ei ole standardisoitu ja vaihtelee verkkoyhtiöittäin. Osalla netotetaan vaiheet ja osalla mitataan vaiheet erikseen. Helenin alueella on vaiheet erikseen mittaavat sähkömittarit joka on kyllä mielestäni ihan reilu mittaustapa, mutta huomattavasti huonompi pientuottajille. Eli jos astianpesukoneella olisi esimerkiksi 3kW kulutus samoin kun voimalalla 3kw tuotto ja 3-vaiheinen erikseen mittaava sähkömittari niin kaksi vaihetta myy yhteensä 2kW energiaa ja 1 vaihe johon kone on kytkettynä ostaa 2kW energiaa. Lisäksi maksoin ostetusta sähköstä siirtomaksun mutta sitä ei hyvitetty myydystä sähköstä. Mielestäni tämä kuitenkin on ihan järkeen käypää. Vertauksena jos menen taksilla kauppaan ja tulen takaisin taksi ei hyvitä minulle rahoja takaisin vaikka ollaan samassa pisteessä kun lähtiessä. En edes joudu maksamaan vaikka myyty energiakin siirretään samoin kuin ostettukin energia.

 10. Vieras kommentoi:

  Optimituottohan tulee jos paneelit etelää kohti. Paljonko sähkötuotto laskee jos osa paneeleista itään? Näin saisi aamutuottoa ylös. Pörssisähkön hintahan on monesti korkein juuri aamusta ja illasta. Joskus jopa 20snt/kWh.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *