Kirjoittaessani viikon takaista blogikirjoitustani Esikuvistani sijoitusrintamalla, meinasin aluksi laittaa perään vielä jokerikortiksi sellaisen esikuvan, josta minulla on vähän ristiriitaiset fiilikset. Jätin sen kuitenkin tekemättä, koska en halunnut keskittyä negatiivisuuteen. Kuten otsikko jo vihjaisee, kyseessä on Erkki Sinkko.

Asia tuli nyt uudestaan mieleeni kun Kauppalehdessä Erkki uhosi ostavansa ison nipun Nordeaa, vain mikäli yhtiö pääkonttorinsa Helsinkiin siirtää. Luettuani uutisen, teki mieli alkaa kirjoittamaan Sinkosta niitä samoja asioita mitkä viimeksi pyyhin näppikseltäni pois.

Erkki Sinkko on 79-vuotias eläkeläinen, entinen lukion lehtori joka opetti mm. yhteiskuntaoppia ja taloustietoa. Sinkko on kirjoittanut joskus myös pörssikolumneja eri lehtiin. Osakemarkkinoilla Sinkko on ollut vuodesta 1970 alkaen. Voidaan puhua siis erittäin kokeneesta sijoittajasta. Wikipedian mukaan kesällä 2008 miehen (ilmeisesti henkilökohtaisesti oma) osakesalkkunsa oli noin 5,5 miljoonan euron kokoinen. Tuohon päälle vielä läheistensä salkut mitä Erkki enemmän tai vähemmän hoitaa. Voidaan siis puhua erittäin merkittävästä suomalaisesta yksityissijoittajasta.

Koko pörssi salkussa

Jos yleinen vitsi sijoittajien piirissä on suorittaa yhtiövalinta laittamalla apina heittämään tikkaa Kauppalehden pörssisivuille, niin Erkki Sinkon kohdalla voitaisiin puhua että Erkki ampuu itse samoille sivuille rynnäkkökiväärillä kaikki kolme lipasta tyhjäksi. Summassa, muttei kuitenkaan niin summassa että vahingossakaan ulkomaisiin yhtiöihin osuisi.

Aiemmin mainitussa Wikipediassa kerrotaan Sinkon omistavan yli sadan suomalaisen pörssiyhtiön osakkeita. Sadan! Lisäksi en tiedä onko tuokin vielä peräisin vuodelta 2008, jonka jälkeen määrä olisi kasvanut entisestään. Koitin huvikseni laskea montako yhtiötä Helsingin pörssissä on, ja otettuani myös Ruotsissa listatut yhtiöt pois tulin tulokseen 142 kpl (joista 19 First Northtissa).

Joku voisi ajatella, että kun markkinoilla on ollut lähes 50 vuotta, niin ajan myötä buy&hold-taktiikalla vain sattuu omistamaan lähes kaikkia osakkeita. Tämä ei pidä kuitenkaan paikkansa, sillä ainakin mikäli uskomme Henri Eloa, niin pelkästään kesällä 2015 Sinkko osteli puoli pörssiä yhden lyhyen hetken aikana.

Mutta ulkomaat puuttuvat

Erkki Sinkko omistaa siis lähes kaikkien kotimaisten pörssiyhtiöiden osakkeita. Onko tässä järkeä? Mielestäni ei. Vähän sama kuin ostaisin ennen syksyn jääkiekon Liiga-kauden alkua kaikkien joukkueiden kausikortin, ja keväällä tuulettaisin kun omat voittivat Suomen mestaruuden. Sen takia vähän ihmetyttää uutisoinnit siitä miten Sinkko on osunut kultasuoneen jonkin yhtiövalintansa kanssa.

Huteja tulee myös Sinkolle, toki niistä vähemmän huudellaan. Sinkko oli mukana tankkaamassa Fortumia keväällä 2015 noin 16-18e kieppeillä. Omien sanojensa mukaan Sinkko osti tuolloin Fortumia 1000 kappaletta. Saman vuoden lopulla Sinkko laskeskeli seuraavan kevään osinkotuottoja Fortumille, ja veikkasi kahden euron osinkoa. Se jäi kuitenkin saamatta, sillä Fortum muisti omistajiaan keväinä 2016 ja 2017 ”vain” 1,1 euron osingolla, joka sekin oli paljon enemmän kuin mitä yhtiö teki tulosta.

En ymmärrä miksi Sinkko karttaa ulkomaisia osakkeita? Mikä suomalaisista yhtiöistä tekee hänen mukaansa niin ylivertaisia? Suomi edustaa kuitenkin reunamarkkinaa. Valuuttanakin Sinkkojen miljoonasalkuissa on pelkkiä euroja. Valuuttahajautus uupuu tässäkin mielessä.

Ankkuroituminen pelkkiin Suomi-osakkeisiin on typerää myös siinä mielessä, että vaihtoehdot sijoituksille käyvät vähäisiksi. Esimerkiksi vielä hetki sitten meillä oli pörssissä vain kaksi teleoperaattoria, Telia ja Elisa. Sinkko kun ei suostu Ruotsissa päämajaansa pitäviin koskemaan, ainoaksi vaihtoehdoksi jää Elisa. Nythän tilanne on paljon valoisampi DNA:n listauduttua. Erkillä on jo peräti kaksi vaihtoehtoa, toki Erkin tuntien hän valitsee molemmat.

Helsingin pörssi on myös toimialoiltaan suppea. Verrattuna esimerkiksi Ruotsiin, meiltä uupuu pörssistä tupakka-, uhkapeli-, kulutustavara- ja terveydenhuoltoyhtiöitä. Jääräpäinen Sinkko jättäytyy siis pois näistä toimialoista, ihan vain koska isänmaa.

Muistakaa kolikon toinen puoli

Sinkon mielipiteet kannattaa ehdottomasti lukaista läpi yhä vuonna 2017 ja kuunnella Erkin näkemykset tarkoin, mutta pientä kritiikkiäkin kannattaa jokaisen harrastaa. Toki sama pätee ihan kaikkien muidenkin sijoitusgurujen kohdalla.

Mielestäni yhdenkään suomalaisen piensijoittajan ei kuitenkaan kannata ottaa mallia Sinkosta siitä, että tämä koskee ainoastaan täysin kotimaisiin osakkeisiin. Vaikka jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth jaksoi aina muistuttaa miten Suomi on paras paikka meille suomalaisille, härmäläisen piensijoittajan kannattaa suunnata katseitaan myös ulkomaille.

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

7 kommenttia kohteessa “Sinkon Erkki se vetelee taas ostohousuja jalkaan

 1. Anonyymi kommentoi:

  Hattu pois päästä, kun puhut Erkki Sinkosta. Itse en kehtaisi pidemmälläkään sijoituskokemuksella noin kovilla sanoilla kritisoida sijoittaja, joka on menestynyt niin hyvin kuin Sinkko. Toki en itsekään ole kaikesta Sinkon kanssa samaa mieltä esim. juuri tuosta mainitsemastasi ulkomaille sijoittamisesta. Uskon asian liittyvään sanontaan vanhasta koirasta ja uuden oppimisesta. Valtaosan ajasta, kun Sinkko on ollut pörsissä ulkomaille sijoittaminen on ollut yksityissijoittajalle käytännössä mahdotonta tai ainakin järjetöntä. Kieltämättä vähän jääräpäältä vaikuttaa tässä asiassa, mutta noilla kilometreillä suon menestyneelle miehelle hieman jääräpäisyyttä. Ehkä meidän ei tarvitse olla huolissaan Sinkon pärjäämisestä, vaikka eri mieltä olemmekin joistain asioista

  Tuosta Sinkon salkun firmojen suuresta määrästä: valtaosa on erittäin pieniä osuuksia, koska mies tykkää osallistua yhtiökokouksiin. Mielestäni 79-vuotiaalla voisi olla hölmömpiäkin harrastuksia.

  Terveisin,
  Oiva

 2. Rahamiäs kommentoi:

  Jokaiselle kehittyy ajan myötä oma sijoitustyylinsä, eikä ole olemassa oikeita tai vääriä tapoja sijoittaa. Tärkeintä on mielestäni lopputulos eli vaurastuminen ja siinä Sinkko on onnistunut erinomaisesti.

  Mielestäni suomalaisen sijoittajan kannattaa ilman muuta hyödyntää kotikenttäetua, eli sijoittaa suomalaisiin yhtiöihin. Olennaisen tiedon saaminen sijoituspäätöksien tueksi on helpompaa, kun voi käydä yhtiökokouksissa, tarkkailla yhtiön toimintaa kuluttajana jne.

 3. Harry Holdari kommentoi:

  Sattuipa vasta nyt tämä blogi silmiin. Itse arvostan Sinkkoa, vaikken hänen sijoituksiaan tarkemmin nykyisin seuraile. Hän on tuonut pörssisijoittamista kansalle lähemmäs kymmenien vuosien ajan.

  Suurelle osakemäärälle on tasan yksi selitys: pörssikolumnistina toimiessaan hän omisti tasapuolisesti kaikkia osakkeita Helsingin pörssissä ratkaisuna sille, ettei häntä voi syyttää puolueellisuudesta. Parempi ratkaisu kuin poliitikoilla, jotka eivät uskalla omistaa mitään pörssiosakkeita.

 4. Anonyymi kommentoi:

  En lähtisi kritisoimaan henkilön sijoitustyyliä joka on pystynyt hommaamaan noin ison omaisuuden osakesijoituksilla. Etenkin kun henkilö on ollut keskipalkkaisessa työssä koko elämänsä ajan.

  Mitä tuohon hajautukseen tulee, niin ymmärrän sen etenkin tuon kokoisella salkulla. Oletko katsonut rahoitusta käsittelevää kirjallisuutta, jossa puhutaan osakkeiden lukumäärästä portfoliossa jolla yrityskohtainen riski saadaan minimiin? Siihen vaaditaan tänä päivänä aika iso määrä lappuja eri firmoista.

  • RJW kommentoi:

   Tuohon omaisuuteen voisin kommentoida että Erkki Sinkko on vain esimerkki siitä miten pitkäjänteinen sijoittaminen luo miljonäärejä. Ei tarvitse edes olla kovin timmiä suunnitelmaa, sillä aika on sijoittajan paras ystävä, ja sen ansiosta mittavan omaisuuden voi kerätä myös hieman hassulla sijoitustaktiikalla.

   Enkä minä oikein ymmärrä miksi iso salkku jotenkin aiheuttaisi sen, ettei saisi kritisoida. Totta kai kaikkia sijoittajia pitäisi saada kritisoida, jos ku sille on tarvetta! Erkki Sinkolla on välillä suorastaan naurettavia syitä ostaa osakkeita, esimerkkinä vaikkapa tuo Nordea. Mitä jos muutaman vuoden päästä Nordea päättää siirtää pääkonttorinsa vaikkapa Hollantiin säästöjen vuoksi. Sinkko varmaan siirtyisi tässä vaiheessa myyntilaidalle, koska ulkomaat ovat aina paskaa. Toinen hassu Sinkon osto on Kamux, jota hän osti täysin perehtymättä vain koska kaveri sai siellä hyvää palvelua. Omat ajatukseni Kamuxista on luettavissa tekstistä "Osakkeita, joihin en itse sijoittaisi". Linkki Sinkon Kamux-kauppoihin: https://m.kauppalehti.fi/uutiset/erkki-sinkko-osti-kamuxia—nyt-on-varaa-leikitella/3fYkQ4PL

   Siis totta kai hajautus on tärkeää, en sitä tietenkään kiellä. Mutta jos haluaa omistaa about kaikkia Suomi-osakkeita, niin eikö olisi fiksumpaa ostaa suoraan jotain OMXH-indeksiä? Siinä saisi about samat osakkeet pienemmillä kuluilla. Suoria osakesijoituksia kannattaa tehdä mielestäni vain yksittäisten yhtiöiden kohdalla. Sijoittamalla "kaikkiin" yhtiöihin suoraan saa aikaan vain tasaisen tuoton mutta suorien osakesijoituksien kulut (ja joo, tiedän että Sinkko ei varmasti maksa samoja kuluja kuin keskiverto piensijoittaja)

  • Anonyymi kommentoi:

   Kannattaa lukea uutiset aina pilke silmän kulmassa. Sinkko itse myöntää itse myös, että "nyt on varaa leikitellä" perustellessaan Kamuxin ostoa. Olen itse nähnyt useiden yhtiöiden kaatuvan viimeisen 20 vuoden ajanjaksolla ja voin sanoa, että näissä on moni myös liian isolla riskillä menettänyt omaisuuksia. Tämän vuoksi rikastuminen ei ole itsestäänselvyys, kuten sinä ja jokainen lehti Me Naisista lähtien tällä hetkellä mainostaa. Onhan nyt nousumarkkinat kestäneet niin kauan.

   Hajauttaminen on sijoittajan paras tapa vastata markkinariskeihin, ja ymmärrän kyllä sadan sijoituksen jos salkun koko on 5,5 miljoonaa. (Tämäkin vuonna 2008, paljonkohan se nyt on?) Tällöin keskimääräinen omistus olisi sadassa yhtiössä pelkästään tasaosuuksin 55 000 euroa, mikä on yli keskimääräisen Nordnettiläisen omistusten. Jos aika vain on sijoittajan paras ystävä, niin miksi näitä salkkuja ei tässä maassa kuitenkaan niin paljoa ole?

   "eikö olisi fiksumpaa ostaa suoraan jotain OMXH-indeksiä?"
   Tiedätkö kuinka uusi ilmiö suora indeksisijoittaminen, ja ETF tuotteet ylipäätään Suomessa ovat? Yksinkertaisesti tuollaisia mahdollisuuksia ei ollut vielä 10 vuotta sitten, ellei sijoittanut korkean kustannuksen rahastoihin jolloin indeksille kulujen jälkeen hävittiin. Tämän vuoksi Sinkko on fiksuna miehenä luonut jo vuosikymmeniä omaa "indeksisalkkuaan".

  • RJW kommentoi:

   Se on kyllä kumma että jos Sinkko hulluttelee, niin ne uutiset kannattaa lukea pilke silmäkulmassa, mutta jos piensijoittaja tekisi saman niin varmasti tälle ostolle naureskeltaisiin. Tässä Kamux-hommassa minua ei häiritse vain typerä ostoperuste, vaan ihan myös yhtiövalinta. Kamuxilla on ollut sellaisia ongelmia viime vuosina, ettei sillä olisi mitään asiaa pörssiin. Vielä vähemmän ymmärrän miksi joku haluaa edes vitsillä sijoittaa yhtiöön.

   Se että olet 20 vuoden aikana nähnyt useiden firmojen kaatumiset ei mielestäni muuta mitenkään pitkäjänteisen sijoittamisen tuloksia. Mikäli vain hajautus on kunnossa, se kestää myös noita hetkiä jos joku firma kippaa nurin.

   Minulla ei ollut mitään pahaa sanottavaa suuresta hajautuksesta. Tosin olisin itse yhtiöiden lisäksi hajauttanut eri maiden pörsseihin ja eri valuuttoihin. Hajautus sataan yhtiöön on jees, mutta sen hyötyjä laskee jos kaikki tekee samaan pörssiin. Nythän Sinkolla on se kymppimilli kiinni kaikki euroissa. Toki kansainvälisten yhtiöiden kautta valuuttakurssit liikuttavat Sinkon omistamia yhtiöitä, mutta silti. Puhumattakaan siitä että Helsingin pörssi on ns. reunamarkkina. Se että kokee Helsingin pörssiin sataan yhtiön sijoittamisen hajautuksena, on vähän sama kuin pitäisi hyvänä hajautuksena hajauttaa ostot pelkkiin metsäyhtiöihin.

   Kysyit miksi Suomessa ei näe monia miljoonasalkkuja. Siihen on kaksi selitystä. Ensinnäkin Suomessa sijoittaminen ei ole koskaan muotijuttu. Markkinan huipuilla tietenkin innokkaita löytyy, mutta koko Suomen mittakaavassa on kiinnostus silti aika heikkoa. Toinen syy on, ettei Suomessa ole sellaista kehumisen kulttuuria. Miljoonasalkkuja on Suomessa varmasti yllättävän monia, mutta kaikki eivät ole julkkiksia kuten Sinkko. Mitä pienempi profiili ja mitä kulahtaneemmat Nokiat jalassa, sitä varakkaampi isäntä yleensä on. Minäkin tunnen pari tällaista tapausta, ja huomattavaa on että molemmat tienaavat selvästi Sinkkoa vähemmän. Mielestäni aika vähättelevää kutsua Sinkkoa keskituloiseksi. Lukion lehtori, tohtorismies ja siinä sivussa kirjoittanut lehtiin kolumneja (tuskin ilmaiseksi). Eiköhän Sinkolla tulot ole olleet tavallista pulliaista isommat jo ilman sijoittamistakin.

   Tiedän että indeksisijoittaminen on tuore juttu, eikä sitä todellakaan ole ollut Sinkon aloittaessa hommat 70-luvulla. Mutta sen ajan mitä ne ovat olleet olemassa, en ymmärrä miksei Sinkko osta näitä, sen sijaan että tankkaa about kaikkia kotimaisia osakkeita mitä löytää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *