Jaahast, taas pääsee kirjoittamaan näistä roistoista joita myös sijoitusneuvojiksi kutsutaan. Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun tässä blogissani aiheesta rustaan, sillä toukokuussa käsittelin Pankkiiriliike Alexandriaa. Kotimaiset mediat Helsingin Sanomat etunenässä on tämän vuoden aikana nostellut kiitettävästi esiin näitä suorastaan huijauksen puolelle meneviä sijoitustuotekaupusteluja.

Tällä kertaa myrskyn silmässä on pankkiiriliike Aalto. Jutussa ”Ritva” (nimi muutettu) kertoo, miten Hesarin taannoinen uutisointi Aulista sai hänet selvittämään omien sijoituksiensa tilan. Sijoitukset kun olivat samassa pankkiiriliikkeessä kun Aulilla. Neuvokkaana rouvana Ritva oli yhteydessä Hesariin, otti nauhurin mukaan ja lopulta HS:n ammattilainen taloustoimittaja tulkkasi kaiken mitä nauhurille tarttui.

Pankkiiriliike Aalto kokemuksia

Puutteita aivan kaikkialla

Aika äkkiä kävi ilmi että puutteita oli lähes kaikkialla. Sijoitusneuvoja sekoitti asioita ja jätti mainitsematta riskit sekä muita oleellisia asioita. Ritva oli hävinnyt tuhansia euroja kahden ja puolen vuoden sijoittamisen aikana. Sijoitetut rahat olivat peräisin suorista osakesijoituksista, eli vaihto ei todellakaan kannattanut.

Valitettavasti juttu ei ole netissä esillä kuin maksumuurin takana. Minäkin jouduin sen lukemiseksi tekemään reissun kirjastoon. Linkki uutiseen löytyy täältä, mutta nähdäksesi sen kokonaisuudessaan tarvitset tunnukset. Paperista Hesaria hamuaville tiedoksi, että juttu löytyy 2.8.2017 päivätystä lehdestä.

Mitään uuttahan tässäkään casessa ei lopulta ole. Jälleen kerran joku on hairahtunut menemään sijoituspalveluneuvojan luokse, vaikka netti on pullollaan negatiivisia foorumiviestejä aiheesta. Ja nimiäkin on tullut laitettua papereihin vaikka niihin ei täysin olla perehdytty.

Jospa vuoden 2017 uutisointi aiheesta alkaisi tuottamaan tulosta vielä joskus. Tarinan Ritva oli sijoittanut rahansa talvella 2015, joten tämän vuoden uutisoinnit eivät paljoa häntä olisi auttaneet.

Tällä kertaa kuitenkin jotain uutta

Koska case on tuttu, kuvittelin jo etten viitsi blogiini tästä alkaa raapustelemaan ”samaa vanhaa”. Mitään uutta tässä tapauksessa ei ole. Mutta olinpa sittenkin väärässä. Eräällä nettifoorumilla löysin erään Aallon rahaston palkkiomallin, ja kyllä teki mieli alkaa kirjoittamaan saman tien. En ole nimittäin vielä aiemmin näin röyhkeää nyhtämistä tavannut. Tässäpä foorumilla kiertänyt screenshot rahaston hinnoista.

Kyseessä on siis Aalto pankkiiriliikkeen Aalto varovainen-rahasto. Tarkemmin asiasta kiinnostuneet voivat tutkia lisäinfot täältä.

Lähdetään liikkeelle merkintäpalkkioista. Pelkästään jo siinä 3 % kulut. Eli pankkiiriliike vie heti kättelyssä 3 % sijoittamastasi pääomasta. Tämä on aikalailla ylärajoilla mitä tulee merkintäpalkkioihin. Lunastuspalkkio taas on hieman miedompi, ”vain” 1 %. Eli kun haluat ottaa rahat ulos, jälleen menee prosentti kuluja. Ja näiden kahden välissä vielä sitten 1,5 % hallinnointipalkkiota. Että semmoista. Kuulostaa aika perusdiililtä sellaisessa rahastossa joka tuottaa vain sitä myyvälle pankkiiriliikkeelle, ei siis siihen sijoittavalle.

Vertailuindekseistä parhain – ainakin pankin kannalta

Mutta eikä tässä vielä kaikki. Kaikista naurettavin palkkio on ”tuottosidonnainen palkkio”, joka on aivan posketon. Siis 20 % palkkiota vertailuindeksin ylittävältä osalta! Huh! Ja mikä parasta, vertailuindeksi on Euribor 3 kk! Se on tällä hetkellä -0,336 %, ja ollut negatiivinen viimeiset pari vuotta! En ole itse vastaavaa vielä nähnyt että vertailuindeksiksi otetaan joku negatiivinen indeksi. Tämä on mielestäni suorastaan järjetöntä toimintaa.

Vedetäänpä mutkia vähän suoriksi. Leikitään että rahastonhoitaja sijoittaa nuo rahansa pankkiirin omaan takataskuun säilöön. Takataskussa rahat eivät tuota mitään, toisaalta eivätpä myöskään menetä mitään. Tuotto on tällöin pyöreät 0 %. Vertailuindeksi Euribor 3 kk on taas -0,336 %, joten ”ylituottoa” kertyy tuon 0,336 %:n verran. Tuosta 20 % tekee taas 0,672 %:n lisäpalkkiot rahastonhoitajalle.

Vedelläänpä lisää mutkia suoriksi ja jatketaan leikkimistä. Rahastonhoitaja hukkaa takataskustaan pari seteliä, tämän takia sijoituksen tuotto on aavistuksen negatiivinen. Sanotaan nyt vaikka että rahasto tekee tappiota -0,2 %. Tuotto on yhä 0,1 % korkeampi kuin vertailuindeksi, ja täten rahastonhoitaja saa yhä palkkiota 0,02 % lisää. Ihan hyvät palkkiot, etenkin kun ottaa huomioon että rahastonhoitaja hukkasi matkalla hieman rahaa.

Kuten vaasalainen punk-orkesteri Klamydia sen sanoo; Hyi paska huono yök! Ja ammattimies piti olla.

Ei se tyhmä ole joka pyytää, vaan…

Hieman yllättäen tälläkään kertaa Helsingin Sanomat ei saanut Aallon pääomistajalta kommentteja. Omistaja saatiin kyllä kiinni, muttei hän ole ikinä halunnut kommentoida asiaa. Eli pankkiiriliikkeelle on annettu mahdollisuus puolustautua, mutta he kokevat asian ilmeisesti turhaksi. Joten ei tarvitse yhtään sääliä toiselle osapuolelle antaa tästä ”ilkeästä kirjoittelusta”.

Sitä minä ihmettelen taas, ettei Finanssivalvonnalla ole mitään sanottavaa asiaan. Tämä jos mikä on asiakkaan huijaamista. Kai tässäkin toteutuu vanha sananlasku pukki kaalimaan vartijana. Finanssivalvonta kun valvoo niitä, jotka valvonnasta maksavat viulut.

Piensijoittajan ystävä Inderes kommentoi Facebookissaan mielestäni hyvin tätä casea. On ironista, että monesti osakkeita pidetään vaikeina sijoituskohteina mutta pankin sijoitusneuvojan tuotteita ostetaan, koska sijoitusneuvoja näin neuvoo. 

Näihin fiksuihin sanoihin on hyvä päättää tämä teksti. Valitettavasti kuitenkin uskon, ettei tämä ole viimeinen tapaus johon tulen tässä blogissani ottamaan vielä kantaa.

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

2 kommenttia kohteessa “Tällä kertaa myrskyn silmässä pankkiiriliike Aalto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *