Tänä aamuna ensimmäisenä Facebook-feedissäni silmiini pisti Kauppalehden uutisointi Alexandrian käyttökokemuksista. Ja nimenomaan niistä negatiivisista sellaisista. Uutisia Alexandriasta tipahti kerralla peräti kaksi kappaletta ja lisäksi yksi Kauppalehden uutinen kansalaisten kokemuksista sijoitusneuvonnassa:

Sijoitusmyyjä ei kestänyt Alexandriassa: ”Valheiden kertominen asiakkaille alkoi käydä liian raskaaksi”

Perheenisä menetti kaikki säästönsä: ”Oli täysin selvää, että he olivat suojassa ja minä tappiolla”

Vastuuton sijoitusmyyjä pelaa tunteilla ja sumuttaa

Lue lisää POP Vakuutuksen alennuskoodista painamalla banneria.

Surulliseksi vetää. Etenkin tuo perheenisän kohtalo. Osakkeet ovat nousseet viimeisessä neljässä vuodessa todella paljon, ja sekös vielä enemmän puistattaa. Luultavasti perheenisä olisi tikkaa heittämällä Kauppalehden pörssisivuille löytänyt paremmin tuottavat osakkeet, kuin mitä ammattilaiset geelitukissaan tai liituraitapuvuissaan sinulle kauppaavat kahvikupin kera. Aggressiivinen markkinointi yhdistettynä, voisi sanoa ihan huijaamiseen. Ei hyvä yhdistelmä.

Toivottavasti kukaan ei kuitenkaan ajattele tuosta perheenisästä mitään ”nössö, opettelisi sanomaan ei”-shaibaa. Minulla itselläni on vähän samanlaisia kokemuksia tältä talvelta kun hain asuntolainaa Nordeasta. Tarinoin tästä myöhemmin lisää tarkemmin ihan omassa blogikirjoituksessaan, mutta voin jo nyt vähän raottaa mitä silloin tapahtui.

Olin tammikuussa videoneuvotteluissa hieromassa asuntolainaa. Neuvotteluissa oli puhe että asuntolainasta tehtäisiin paperit vasta heinäkuussa kun saan tällöin 8. ASP-kvartaalin täyteen. Tästä huolimatta minun kanssani videoneuvottelua vetänyt pankkineiti halusi nimeni heti papereihin. Kysymykset olivat jatkuvasti tasoa ”joko tehdään tästä paperit, miksei tehtäisi nyt heti”. Vaikka olen luonteeltani kuitenkin suht puhelias enkä mikään hissukka, niin minua vietiin kuin sitä kuuluisaa litran mittaa noissa neuvotteluissa. En saanut oikein mitenkään sanottua ei sille, että nyt tehdään jo paperit asuntolainasta. Lopulta sitten sain suostuteltua vastapuolen Duracell-pupun antamaan minun nukkua parin yön yli, ja sovimme että tehdään paperit parin päivän päästä. Varattiin uusi aika myöhemmälle ajalle ja päätettiin puhelu sanoihin että jatketaan seuraavalla kerralla. Heti puhelun jälkeen sitten viestiä Nordean aspaan että perukaa minulta se aika, en aio vastata puhelimeeni jos joku soittaa teiltä silloin. Eikä tässä vielä edes kaikki yksityiskohdat, mutta jätän jotain kerrotavaa vielä siihen tulevaan blogikirjoitukseenkin.

Edit: Mikäli tuo Nordean puhelinneuvottelu kiinnostaa enemmänkin, olen jo julkaissut kyseisen kirjoituksen. Sen voit lukea täältä.

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Mitä edellisessä kappaleessa koitin sanoa, on että se ”ein” sanominen voi ihan tavalliselle tallaajalle olla todella vaikeaa. Ja miksei olisi, onhan pöydän takana vastassa kuitenkin tätä aiemminkin tehnyt ammattilainen, kun taas tavan tallaaja on usein sijoitusasioissa täysin ensikertalainen. Siksi on mielestäni täysin kohtuutonta sanoa mitään ”kasvata munat”-settiä. En tiedä onko kukaan vielä julkisesti näin sanonut, mutta eiköhän iltapäivälehtien kommenttiosioista tuollainen kommentti löydy. Tai että mitäs lähdit ahnehtimaan, ihan oikein sulle.

Mielestäni on tärkeää että Kauppalehti nostaa näitä kokemuksia nyt esille. Jospa kansalaiset tästä oppisivat hieman varovaisuutta. Sitä toki ihmettelen, miksi Finanssivalvonta tai Kauppalehden jutuissa oleva Fine (kuluttajien neuvontatoimisto vakuutus-, pankki- ja sijoitusasioissa) ei sitten puutu tähän huijaamiseen? Vastaavilla tapauksilla on kuitenkin aika kauaskantoiset seuraukset. Huijaavat pankkiiriliikkeet kuten Alexandria, vetävät mukanaan suohon myös rehellisiä toimijoita. Aivan varmasti osa kansasta päättää jättää esimerkiksi Nordnetin Superrahastot ottamatta, kun selässä kutittelee muistikuvat näistä epämääräisistä huijaustapauksista. Sitten taas ihmetellään miksei keskivertoa suomalaista kiinnosta sijoittaminen muuhun kuin metsään ja kiinteistöihin. Toisaalta ymmärrän kyllä tämän. Metsän ja kiinteistön näet fyysisesti, mutta arvopapereita et. Metsä- ja kiinteistökaupoissa on paljon vaikeampi huijata asiakasta, versus sijoitusneuvojien puheet.

Jos Fivat ja Finet eivät laita sido epämääräisten pankkiiriliikkeiden käsiä, mitä muita keinoja keskivertokansalaisella voisi olla? Kauppalehdessä oli ihan hyvä vinkki mielestäni ottaa valokuvia fläppitauluista ja luentodioista. Ne ohjeet missä käsketään olemaan täysin menemättä tuollaisiin tapaamisiin, ovat vähän kaksipiippuisia neuvoja. Se on totta kai varmaa, että mikäli ei mitään tee, ei rahojaan häviä, mutta toisaalta taas samassa saattaa pelon takia missata rehtiä sijoitusneuvontaa. Tarkoitan tällä siis sitä että joku jättää esimerkiksi Nordnetin salkun avaamatta näiden tapauksien takia. Tärkeää olisi myös saada peruskouluihin jonkinlaista opetusta. Asiakkaiden huijaaminen olisi paljon vaikeampaa mikäli pöydän toisella puolella asiakkaalla olisi edes jonkinlaiset pohjatiedot hallussa. Toki opetussuunitelmaa ei muuteta yhdessä yössä, tai saati sen hyötyjä ei koeta ihan parin vuoden sisällä.

Menipähän taas pannullinen kahvia tätä kirjoittaessa. Alkuperäinen ideani oli tehdä tästä case Alexandriasta vain nopea buffaus naftaliinissa olleelle kirjoitukselleni taloustiedon ja sijoitusopin lisäämisestä peruskoulun opetussuunnitelmaan. Teksti kuitenkin vehänti jälleen niin pitkäksi, että on parempi laittaa stoppi tähän ja jättää tuo kirjoitus yhä naftaliiniin. Vähän tässä painaa jo iltavuorokin päälle, toivottavasti ei jäänyt pahoja ajatus- tai kirjoitusvirheitä.

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Saatan saada jonkinlaisen palkkion, mikäli teet kaupat juuri kyseisen linkin kautta. Se ei maksa sinulle yhtään ylimääräistä, vaan saat yhtä hyvän tarjouksen kuin ilman affiliate-mainontaakin. En ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

Seuraa blogia Facebookissa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.