Kuulostaako tutulta peruskoulun ajoilta? Luokan isokokoiset ja hieman kiistellyssä maineessa olevat oppilaat kiusaavat samaisen luokan pieniä ja hiljaisia tapauksia. Tämä on varmaan jokaiselle tuttu aihe jotakin kautta. Valitettavasti.

Vakavasta aiheesta voisi hieman vitsailla liittämällä sen osakevälittäjien tämän hetken hintakilpailuun. Nordea sopisi hyvin otsikon tekstin alle. Nordea on selvästi Pohjoismaiden suurimpia pankkeja, ja se on viime vuosina saanut kritiikkiä vähän sieltä ja täältä. Kuten pahiksille on tyypillistä, myös Nordea saa välillä ”aiheetta” kritiikkiä. Esimerkkinä vaikka taannoinen Panama Papers-kohu, jossa Nordea ei ollut tehnyt mitään laitonta.

Jos joku on joskus katsonut Simpsoneita televisiosta, tuntee varmasti henkilön Nelson Muntzin. Nelson on luokan isokokoinen kovis. Tämä farkkuliiveistä tuttu kovanaama tykkää kiusata pieniä ja hiljaisia luokkalaisiaan, eli usein tielle osuvat hiljaiset nörtit kuten Ralph Wiggum sekä Milhouse Van Houten

Jotenkin näkisin tällä hetkellä suomalaisille tutuissa osakevälittäjissä Springfieldin kaupungin hahmoja. Iso ja paha Nordea on luonnollisesti Nelson, ja toinen tuttu välittäjä Nordnet menisi hyvin Ralphista. Nordnet on nimittäin ollut viime aikoina hyvinkin hiljaa, kun taas kilpailijat ovat pitäneet ilmassa hyvää melua.

Iso Nordea on pyöritellyt pienempää Nordnetia viime aikoina mennen tullen.

Kiusaavatko pienet isoja, vai isot pieniä?

Mihin nämä vertaukset Simpsoneihin sitten liittyvät? Noh, viime aikoina Nordea on kiusannut aika isolla kädellä selvästi pienempää Nordnetia. Takavuosina roolit olivat selvästi toisin päin. Nordnet mainosti itseään sloganeilla miten kivijalkapankit vievät piensijoittajien säästöt. Tämä oli tuolloin ihan totta, sillä osakkeiden välityspalkkiot olivat poskettoman kalliilta isoissa perinteisissä pankeissa.

Vaan nyt viitisen vuotta myöhemmin roolit ovat vaihtuneet kuin varkain. Siinä missä Nordnet on tyytyväisenä paukutellut henkeselitään halvimpana välittäjänä, kivijalkapankit ovat trimmanneet hinnoitteluaan kiristyneessä kilpailussa. Nordea on jo pari vuotta tarjonnut osakekauppaa erittäin houkuttelevalla kiinteällä prosentin kaupankäyntikuluilla. Myös Osuuspankki on laskenut selvästi kaupankäyntikulujaan.

Sen sijaan Nordnet on lähinnä kohauttanut olkapäitään hintakilpailun edessä. Vaikka kivijalkapankit tulevat kovaa rinnalle ja paikoittain jopa ohikin, ei Nordnet omien sanojensa mukaan aio lähteä mukaan hintakilpailuun. Näin sanoi Nordnetin Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen syksyn Viisas Raha-lehden välittäjävertailussa.

Nordea alkanut panostamaan kampanjoihin

Nordnet tunnettiin taannoin hyvistä kampanjoistaan. Yleensä vähintään kerran vuodessa suomalainen piensijoittaja pääsi nauttimaan ”Euron päivistä”, jolloin kaikki kotimaiset osakkeet olivat kaupankäyntikuluiltaan euron ilman muita ehtoja. Nyt kilpailun myötä kampanjoita tuntuu olevan aiempaa vähemmän, ja ne sisältävät hassuja rajoituksia. Kampanja saattaa koskea vain paria yhtiötä, ja toimeksiannolla voi olla erilaisia minimi- tai maksimisummia joiden sisään kaupan pitää mahtua. Kesän #pikkukaupat-kampanjan toimeksiannon piti olla maksimissaan 200 euroa sekä viime viikkoinen Mid Capin messiaat-kampanjaan piti sijoittaa vähintään 500 euroa. Lisäksi jälkimmäinen kampanja piti sisällään vain kolmea eri yhtiötä.

Viime aikoina Nordea on omilla kampanjoillaan lyönyt aivan surutta Nordnetia. Ensimmäinen tapaus oli elokuussa, kun Nordnet julkaisi oman USA-kampanjansa. Siinä Yhdysvaltoihin sijoittaneet osallistuivat sadan dollarin arvontaan. Kampanja sai murhaavan tylyn vastaanoton suomalaisten piensijoittajien keskuudessa, ja jopa Arvopaperi-lehti naljaili kampanjalle. Kesken Nordnetin USA-kampanjan puskista ilmestyi Nordea oman Jenkkeihin keskittyvän kampanjansa kanssa; syyskuussa Nordean kautta Yhdysvaltoihin sijoittaminen on ilmaista. Nordea tarjosi juuri sitä mitä suomalainen piensijoittaja halusi, eli halvat kulut arvontojen sijaan. Erävoitto Nordealle.

Black Friday yllätti sijoittajat

Marraskuun lopulla tuli jälleen tarjouksista tuttu Black Friday Suomeen. Kiitos internetin avoimuuden, suomalaiset piensijoittajat löysivät äkkiä Nordnetin muiden Pohjoismaiden BF-kampanjat. Tästä alkoikin myös Suomen Nordnetin kampanjan odotus. Odotus jäi loputtomaksi, sillä mitään kampanjaa ei tälläkään kertaa tullut. Sen sijaan Nordea kyllä julkaisi oman Black Friday-kampanjansa; jälleen ilmainen päivä sijoittaa Yhdysvaltoihin. Toinen erävoitto Nordealle.

Nyt joulukuun alussa suomalaisten tileille kilahtavat jälleen veronpalautukset, ja siksi Nordnet pyrkii pitämään aiheen pinnalla. Viimeisen viikon aikana Nordnet on Facebookissa useamman kerran jakanut veronpalautusten sijoittamiseen kannustavaa materiaalia. Nordnet pelasi siis viikon ajan lähtökohtia valmiiksi veronpalautuspäivälle. Kuitenkin jälleen kerran Nordea pääsi lopulta yllättämään Nordnetin jämäkällä iskulla palleaan; veronpalautuspäivänä Nordeassa kotimaiset osakkeet ilman välityspalkkiota. Kolmas erävoitto Nordealle.

Tämä viimeisin erävoitto on osoitus Nordean markkinointitiimin kylmäpäisyydestä. Jälleen tässäkin tapauksessa Nordnetia vietiin kuin sitä kuuluisaa pässiä narussa. Nordnetia voisi verrata tässä casessa baaritiskillä notkuvaan mieheen, joka pitkin iltaa tarjoilee viereisille naisille juomia ja juttelee mukavia. Tavoitteena miehellä on saada neitokaiset luokseen jatkoille. Kuitenkin viime metreillä paikalle tulee Nordea, joka nappaa taksitolpalta kilpakosijaltaan tyttäret omille jatkoilleen. Kaiken valmiiksi pelannut Nordnet jääkin lopulta yksin tolpalle nuolemaan näppejään.

Yksi lukuisista Nordnetin veronpalautus-päivityksistä.

Mahtavaa on myös se, että Nordean kampanjat eivät pidä sisällään minkäänlaisia ehtoja toimeksiannoille. Jos luvataan että kaikki kotimaiset tai yhdysvaltalaiset kaupat ovat kaupankäyntikuluttomia, ne myös oikeasti ovat niitä. Nordnetin puolella tuppaa olemaan usein ikävästi jonkinlainen pieni präntti otsikoiden alla. Yhtiövalintoja on supistettu (esimerkiksi vuosi sitten USA-kampanja koski vain S&P500-indeksin yhtiöitä) tai toimeksiannon koolla on väliä. Kuten jo kerran mainitsin, kesän #pikkukampanjoissa toimeksiannon maksimi oli 200 euroa ja Mid Capin messiaissa toimeksiannon minimi on 500 euroa. Nordea ei vastaavia rajoituksia harrasta ja se on piensijoittajan kannalta hyvä asia.

Minustakin tuli markkinoinnin uhri

Ja niinhän siinä lopulta kävi, että myös bloggaaja itse päätti korkata oman Nordean salkkunsa tämän kampanjan myötä. Salkkuhan minulla on Nordeassa ollut jo vuoden alusta asti, mutta erilaisten sähläysten takia olen pysynyt täydellisesti Nordnetin asiakkaana. Nyt päätin kuitenkin hyödyntää tarjouksen ostamalla hieman Sampoa. Otan siis Nordnetin salkun rinnalle käyttöön myös Nordean salkun.

Syitä kahdelle salkulle on useita. Ensinnäkin haluan palkita Nordean sitkeästä yrittämisestä kilpailun suhteen. Kaikki kaupat eivät minulle Nordean kautta ole halvimpia, mutta pyrin edes osan kaupoistani tekemään jatkossa Nallen pankissa. Toinen syy innostua loikkaamaan Nordeaan on suhteeni yhtiöön. Omistan tällä hetkellä 1000 kpl Nordean osakkeita, ja voin ajatella pienen siivun tulevista kuluistani palautuvan lopulta minulle.

Sinänsä Nordean kaupankäyntikulujen malli on nerokas. Kiinteät prosentin kulut kannustavat laajaan hajautukseen, niin ajalliseen kuin yhtiöiden väliseen. Lisäksi Nordea vetää muutaman euron salkun säilytyskuluja, mikäli et tee kauppaa kvartaalin aikana. Tämäkin on aika nerokas juttu, sillä suomalainen ei halua maksaa yhtään osakesalkun säilytyksestä, ja tämän vuoksi tekee ennemmin sen yhden kaupan kvartaalissa jotta muita kuluja ei menisi. Tällä tavoin Nordea kannustaa asiakkaitaan pitkäjänteiseen sijoittamiseen. Vastaavaa mallia ei Nordnetilla voi harrastaa oikein mitenkään suorien osakesijoitusten kanssa.

Nordean salkku auki

Menee ehkä vähän heräteostosten piikkiin, mutta toisaalta olen Nordean salkun avaamista ostoilla jahkannut jo kuukausia. Ostin kampanjasta lopulta 10 kpl Sampoa kurssiin 44,66 euroa. Toisin kuin Nordnetissa, Nordeassa kiinteiden prosenttikulujen ansiosta en voi ajautua kampanja-ansaan, joten muutaman sadan euron nyssäkät eivät haittaa. Kaupat onnistuivat sen verran helposti, että päätin samalta istumalta tehdä toisenkin ostotoimeksiannon. Päätin ostaa toiset 10 kpl kauan hamuamaani Nokian Renkaita hintaan 36,75 euroa.

Normaalisti en suosittele tekemään näin nopeita sijoituspäätöksiä, mutta nyt siihen tuli hyvä tilaisuus. Molemmat yhtiöt olivat minulle vahvasti tuttuja. Sampoa olen omistanutkin jo hetken aikaa, sekä Nokian Renkaita olen seurannut jo vuosia. NRE:n omistajaksi olisin halunnut hypätä aiemminkin, mutta koskaan vielä eivät ole kohdanneet pankkitilini saldo sekä hyvä ostohetki yhtä aikaa. Tai jos ovat, olen päättänyt ostaa kuitenkin jotain muuta. Nyt pääsin kampanjan myötä korkkaamaan uuden yhtiön salkkuuni.

Aion kirjoitella myöhemmin lisää Nordean osakesalkustani tähän blogiin. Vaikka nämä ostot voivat vaikuttaa hätiköidyiltä, minulla on jo vankka suunnitelma miten tulen käyttämään Nordean salkkuani omassa sijoitusportfoliossani. Onhan salkku ollut tyhjänä olemassa jo kohta vuoden, ja koko tuon ajan olen miettinyt mitä tehdä salkulla. Jatkosta siis tarkemmin tulevissa blogeissa.

Loppuun haluan sanoa, että mielestäni Nordea on vuoden 2017 aikana kyykyttänyt Nordnetiä aivan 100-0. Isot ja pahat ovat siis lyöneet pienet ja hiljaiset kunnolla maihin.

Saatat olla kiinnostunut myös:
Välittäjäsota: Nordnet vs Nordea

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

11 kommenttia kohteessa “Jälleen kerran isot pahikset kiusaavat pieniä ja hiljaisia

 1. JHosake kommentoi:

  Itsekin juuri mietin että olisi nyt Tuppuraisen hyvä tulla esille ja harjoittaa vähän tiedottamisen hyviä puolia. Aika ylimielinen suhtautuminen on nyt kuitenkin menossa. Ehkä Nordnet ei vaan halua hiekkaa konttoriinsa…. tästä saisi Nordea hyvän ilkeän vastamainoksen….

 2. Ahkera säästäjä kommentoi:

  Minuakin ottaa päähän Nordnetin hinnoittelu. Kauppoja tulee max pari/kk, joten käytännössä maksu on 7€/kauppa, mikä on hajauttamisen kannalta vähän turhan korkea. Eniten ärsyttää, että ruotsalaiset Nordnetin asiakkaat ostelevat Helsingin osakkeita reilusti halvemmalla kuin suomalaiset. Nordean asiakas en ole, joten normiasiakkaana joutusi ottamaan tileihin, säilytykseen yms littyviä kiinteitä kk-kuluja. Nordean Premium Banking -asiakkaan kriteeristö on hieman epämääräinen (säästöjä ja sijoituksia on vähintään 80 000 euroa tai hyvät mahdollisuudet vaurastua). Osaisikohan sitä puhua itsensä sisään tuon jälkimmäisen kautta?

 3. Juunou kommentoi:

  Jos et ole nordean asiakas ennestään, niin tilin hallinnointipalkkiota menee 5eur kuussa.

  Vaikka hajautusta saa hyvin tehtyä, niin pitää tuo 5e/kk kuitenkin laskea ostopalkkioiden päälle vielä.

 4. Anonyymi kommentoi:

  Jos ei ole jo valmiiksi Nordean asiakas niin arvo-osuustilin säilytys ei maksa mitään jos tekee yhdenkään kaupan kvartaalissa MUTTA 2.95e/kk verkkopankkitunnuksista joutuu joka tapauksessa maksamaan. Nimimerkillä kokemusta on.

 5. Oskarinalle kommentoi:

  Verkkopankkitunnukset saa ilmaseks kahdella tapaa: avainasiakas, joka edellyttää yli 30K säästöjä, sijotuksia tai lainoja tai Check-in asiakas, joka on alle 28-v. Käyttötilin saa ilmaseks jo kanta-asiakkaat eli vaan 6k vaatimus. Toki kanta-asiakkailta ja avainasiakkailta vaaditaan kans tiliä, jolle tulee säännöllistä tuloa eli taitaa vaatia täysasiakkuutta.

 6. Ramppis kommentoi:

  Jos ajattelee markkinoinnin näkökulmasta, se joka ei muuten pärjää joutuu kilpailemaan hinnalla. Kertoo Nordnetin vahvuudesta jos ei edes tarvitse vastata kampanjoihin että pärjäävät.

  Taloudellisesti voi kampanjat olla huono juttu, esim loppuvuoden sisäiset tavoitteet vaarassa tms., mahdotonta sanoa.

  Ja muistakaa nyt ihmiset että Nordea houkuttelee 1% hinnallaan vain piensijoittajia! Jos on vähänkään isommat kertaostokset (esim 1000 eur), on Nordnet halvempi suomalaisissa osakkeissa, varsinkin Osk:n jäsenille. Sen lisäksi valuuttatilit loistava juttu, osingot kilahtavat sinne automaattisesti ilman valuutanvaihtokuluja.

  • Oskarinalle kommentoi:

   Houkuttelevuudesta hieman. Nordealla hinnat on samoja kaikissa pörsseissä, joka on mun mielest aika kiva juttu. On vaan aika hirveetä maksaa 15e minimiä Nordetil jenkkiosakkeist, mut sen takii monethan käyttää Degiroa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *