Ikävän pitkään kesti tehdä tämä kirjoitus, jossa käsittelen läpi koko vuoden 2018 kolttoseni. Minulla on pitkä historiikki näiden vuosiraporttien kanssa, sillä olen tehnyt niitä peräti viime vuodesta alkaen. Tämän tekstin tarkoituksena on niputtaa yhteen kaikki vuoden neljä salkkuraporttia, missä seuraan oman varallisuuteni kehittymistä.

Viime vuoden (eli siis sen ainoan tätä ennen) yhteenvedon voit lukea tämän linkin takaa.

Otsikon välivuodella viittaan vuoden takaisiin tunnelmiin, jossa olin hieman huolissani tulevaisuudestani. Tiesin jo tuolloin, että työsuhteeni tulee pian päätökseen, eikä uusia työmaita ollut tuolloin vielä tiedossa. Tulevaisuuteni oli hämärän peitossa, samoin hämärän vaikutukset sijoittamiseeni.

Suurimmat tavoitteeni vuodelle 2018 oli taka-askelien välttäminen, ja onnistuin siinä mielestäni mahtavasti. Vaikka palkkatyö vaihtuikin takaisin opiskeluun, etenin silti vaurastumiseni matkalla, eikä minkäänlaisia taka-askelia tarvinnut ottaa. Välivuosi siis peruttiin lopulta.

Strategiaa viilattiin

Lähdetään liikkeelle vuoden alusta. Heti vuoden ensimmäisenä tekona avasin itselleni Bank Norwegianin tilin, jonne aloin tallettamaan käteisiäni. Käteistä kertyikin ihan hyvällä tahdilla. Tilin avaamisen yhteydessä sain laskelmiini taas kokonaan uuden sarakkeen, kun päätin ottaa jatkossa myös Norskin talletukset mukaan salkkuraportteihin.

Toinen vähän kokeiluasteella ollut strategiamuutos liittyi osinkojen uudelleensijoittamiseen. Aiempina vuosina olen kevään osingot sijoittanut jossain vaiheessa yhteen tai maksimissaan kahteen yhtiöön. Kahden ostamiseen on joutunut käyttämään kättä lompakolla, eli aivan yksin osingoilla en ole kahta uutta ostoa saanut suoritettua.

Vuonna 2018 vaihtelun vuoksi päätin sijoittaa euroissa saamani osingot Superrahasto Suomeen. Koska kyseinen rahasto on ilmainen, minun ei tarvinnut ”kerätä tarpeeksi osinkoja”, vaan pystyin huoletta sijoittamaan pienetkin osingot takaisin.

Helmikuun alussa tehostin strategiaani myös muiden Superrahastojen kohdalla. Aiemmin olen ostanut joka toinen viikko 25 eurolla Superrahasto Tanskaa sekä 25 eurolla Superrahasto Ruotsia. Helmikuusta alkaen myös Suomen Superrahasto pääsi mukaan samaisella tahdilla ja samaisella summalla.

Jos olet kiinnostunut sijoittamaan noihin Nordnetin Superrahastoihin, avaa tutustu Nordnetin palveluihin täältä.

Osingot kasvaa, muut laskee

Yksi vuoden 2018 suurimpia pettymyksiä oli pääomatulojeni putoaminen edellisvuodesta. Vuonna 2017 kaikki sijoitustuloni menivät yli kolmen tonnin, mutta tänä vuonna luvut päätyivät vain 2 849,60 euron kohdalle.

Ennen ranteiden viiltämistä auki on kuitenkin hyvä muistaa mitä tapahtui vuonna 2017. Ostin asunnon ASP-säästöilläni, jonka vuoksi nettosin kertaluontoisia ASP:n korkoja lähes 600 euroa. Nämä ASP-korot olivat pitkälti syy maagiselle vuodelle 2017.

Ainoa paikka missä otettiin ”oikeasti” takapakkia, oli S-juna. Viime vuoden korot laskivat lähes 30 euroa. Laskeminen ei tullut minulle yllätyksenä, mutta niiden suuruus kyllä. Olin ”budjetoinut” vain 10-15 euron laskemisen, mutta minkäs teet.

Onneksi osingot kuitenkin jatkoivat mukavaa nousuaan vuonna 2018. Viime vuoden osinkopotiksi muodostui lopulta 2 607,52 euroa (2017: 2 280,56e). Nousu johtui niin uusista osakkeista salkussani, kuin myös yhtiöiden kasvavista osingoista.

Menneenä vuonna osinkoja kilahteli keskimäärin yli 200 euroa kuukaudessa tililleni. Kyllähän tuolla summalla jo jotain tekee. Eikä siitäkään ole kuin viisi vuotta, kun koko vuoden osinkopottini oli vain 79 euroa.

Yläpuolen kuvassa näette tulojeni muodostumista ja kehittymistä vuosina 2013-18. Kuten jo sanoin, viime vuodelle hävittiin. Sen sijaan osinkojen muodostama sininen palkki jatkaa kasvuaan vuodesta toiseen. Ajattelin myöhemmin käydä tarkemmin läpi osinkohistoriaani omassa tekstissä.

Toinen kuva näyttää tulojeni hajautumisen vuoden 2018 sisällä. Tästä huomaa kyllä kiitettävästi Suomi-painoni salkussa, sillä kotimaiset yhtiöt tykkäävät maksaa osinkojaan kerran vuodessa keväälle painotettuna. Sen sijaan kesä-helmikuussa on huomattavasti hiljaisempaa osinkorintamalla, kun saamani osingot ovat pääasiassa Yhdysvaltojen varassa.

Aloin vasta viime metreillä miettimään, olisiko minun Technopoliksen myyntini pitänyt laskea tuloksi noihin taulukoihin. ”Tepsi” siis lähti pörssistä ja jouduin myymään osuuteni voitolla. Voittoa Technopoliksesta tuli 697,3 euroa. Kieltämättä senkin olisi voinut työntää taulukkoon, mutta jäi tällä kertaa tekemättä.

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Tavoitteet vuodelle 2018, mitä ne oli ja miten meni?

Annoin tuossa vuodentakaisessa tekstissä itselleni sijoittamiseen liittyviä tavoitteita vuodelle 2018. Nyt voitaisiin käydä läpi mitä nämä tavoitteet olivat ja miten niissä onnistuttiin.

Tavoitteita oli kaikkiaan kolme, ja ne menivät seuraavanlaisesti:

  • Osinkokertymä 2 500e (brutto)
  • Nettovarallisuus 80 000e
  • Bank Norwegianiin vuoden asuntolainan lyhennyksien verran käteispuskuria, eli noin 5 000 euroa

Näin jälkikäteen voidaan siis sanoa, että tavoitteissa onnistuttiin hyvin. Kuten jo yllä laskin, 2 500 euron osingot ylittyivät yli satkulla. Jossain vaiheessa vuotta hieman pelkäsin tavoitteen onnistumista, mutta näköjään pelko oli turhaa.

Kahden alemman tavoitteen toteutumisesta ei ole vielä ollut puhetta, joten täytynee laittaa taulukkoa tähän väliin. Tässä taulukossa on poimittuna lukuja salkkuraporteistani pitkin vuotta:

Kuten yläpuolen taulukosta näkyy, myös kaksi muutakin tavoitetta täyttyi melko helposti. Bank Norwegianin talletustavoite saavutettiin jo heti ensimmäisellä kvartaalilla sekä 80 000 euron nettovarallisuus vuoden puolivälissä.

Bank Norwegianin tavoite oli näin jälkikäteen mietittynä ehkä turhan alakanttiin mitoitettu. Tällä hetkellä Norskissa lepää siis yli 2,5 kertaa tavoitteen ylittävä määrä. Tarkoitus olisi keventää sopivassa katsomassani ajassa vähän Norwegianin tiliä, ja pyrkiä pitämään siellä tasan 10 000 euroa. Katsotaan miten tuo tulee käytännössä tapahtumaan.

Tavoiteet vuodelle 2019!

Viime vuodelle asetetut tavoitteet siis saavutettiin, joten aletaas latomaan samaan vauhtiin tavoitteita tälle vuodelle. Näiden tavoitteiden asetteleminen on melko vaikeaa, sillä näin opiskelijana esimerkiksi tulot voivat heitellä todella paljon. En esimerkiksi vielä tiedä ensi kesän työharjoitteluni kohdetta, tai siitä mahdollisesti maksettavan palkan määrää. Siinä on kuitenkin aika iso rahallinen ero, tekeekö harjoittelun ihan vain sponsored by Kela, vai saako siitä täyden palkan.

Toinen mikä minua nyt mietityttää, on mahdollinen romahdus tai taantuma, mistä monet tykkäävät nyt pelotella. Esimerkiksi Björn Wahlroos ehti jo tuomita tammikuun rallin vain kuolleen kissan pompuksi. Eli jos nyt jotain isompia härdellejä tapahtuu, minun tavoitteeni joutuvat aika ahtaaseen rakoon.

Noh, näistä huolimatta osaan kuitenkin heittää taas muutamat tavoitteet vuodelle 2019:

  • Osinkoja 3000 euroa (brutto)
  • Bank Norwegianin kutistaminen 10 000 euroon
  • Bruttovarallisuus 200 000 euroa
  • Blogitulot ylittävät sijoituksista saatavat tuloni

Näistä tavoitteista viimeinen on pyörinyt päässäni jo tovin. Blogitulot tarvitsevat ehdottomasti jonkinlaisen kirittäjän, ja mielestäni sijoitusteni tuotto on hyvä verrokki. Tämän toteutumisesta olen ehkä eniten kiinnostunut tällä hetkellä.

Siinä varmaan vuoteni pääpiirteittäin. Koska kyseessä oli vasta toinen vuosiraportti, joten vielä on vähän kokeilua kaikin puolin. Mitä kannattaa kirjoittaa itseni kannalta, mikä taas kiinnostaa lukijaa. Ei muuta kuin kohti seuraavaa vuotta!

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *