Yhtiökokouskauden alkaminen on yksi selvä kevään merkki piensijoittajille. Paria poikkeusta lukuun ottamatta kaikkien pörssiyrityksien yhtiökokoukset sijoittuvat helmikuun lopusta huhtikuun loppuun osuvalle aikajaksolle.

Myös tänä vuonna tarkoituksenani oli osallistua vähintään yhteen yhtiökokoukseen, jolloin minulle tulee nyt kolmas kevät putkeen kokoustelua. Kävin vuonna 2018 täysin ummikkona Sammon yhtiökokouksessa, josta tämä harrastus alkoi. Viime vuonna lista piteni Admicomin ja Koneen yhtiökokouksilla.

Tänä vuonna lista piteni revanssista, sillä päädyin valitsemaan Koneen yhtiökokouksen myös tänä vuonna vierailukohteekseni. Osittain valinta johtui ”olosuhteiden pakosta”, sillä sain järjestettyä itselleni osittaisen hiihtoloman, jolle olin varannut reissun Helsinkiin. Puolittain vahingossa Koneen yhtiökokous 2020 ajoittui juuri tälle reissulle sopivasti, joten karkasin lomalta pariksi tunniksi Finlandia-talolle.

Kone koronavirus ThyssenKrupp

Alkuperäisenä tarkoituksena oli vierailla uudessa kokouksessa

Täydellisessä maailmassa olisin käynyt istumassa lävitse jonkun kokonaan uuden yhtiön kokouksen. Näin kolmen eri yhtiön kokemuksella voin jo sanoa, että yhtiökokouksien laadussa on todella paljon eroja yhtiöiden välillä. Esimerkiksi viimevuotinen Admicomin yhtiökokous oli melkoinen lässähdys, jossa ei tajuttu palvella lainkaan yksityissijoittajia.

Jos aikataulut olisivat natsanneet täysin, olisin ollut kiinnostunut osallistumaan UPM-Kymmenen yhtiökokoukseen, osittain vanhan metsätalousinsinöörin taustani vuoksi. Myös Nokian Renkaiden kuuleminen olisi kiinnostanut yhtiön melko pomppuisen vuoden vuoksi.

Se siitä voivottelusta. Koneen kokous oli kuitenkin lopullinen valintani, eikä suotta. Kuten jo vuosi sitten tähän blogiin kirjoitin, pidin Koneen vuoden 2019 yhtiökokousta todella onnistuneena. Kokouksen tähtihetkenä mainittakoon kokouksen jälkeinen juttutuokio hallituksessa istuvan Jussi Herlinin kanssa.

ThyssenKrupp-kaupat nostavat väkisinkin kiinnostusta

Toinen ja vielä suurempi syy Koneen kokoukseen päätymiselle oli yhtiön ympärillä liikkuviin ajankohtaisiin asioihin. Varmaan kaikki vähänkin talousuutisia seuraavat suomalaiset ovat huomanneet Koneen liikehdinnän yrityskauppojen suhteen. Kone on ollut jo pitkään kiinnostunut ostamaan saksalaisen ThyssenKruppin hissiliiketoiminnan ja Koneen vahvistamien tietojen mukaan ThyssenKruppin pöydälle oli jo jätetty tarjous, joka ei kuitenkaan mennyt läpi.

Tämä yrityskauppa olisi onnistuessaan voinut olla suurin suomalainen yrityskauppa. Tällä hetkellä isoimman yrityskaupan titteli on Nokialla ja Alcatel-Lucentin vajaan 16 miljardin kauppa vuonna 2015. Thyssen-kauppa voisi nostaa Koneen maailman suurimmaksi hissiyhtiöksi.

Kone on vahvistanut jättäneensä tarjouksen, mutta ei ole kertonut julkisuuteen sen hintalappua. Bloombergin arvion mukaan tarjous olisi ollut 17 miljardia euroa. Summa on merkittävä, sillä koko Koneen markkina-arvo on noin 30 miljardia euroa. Tarjous ei kuitenkaan mennyt läpi, vaan se hylättiin noin viikkoa ennen itse kokousta.

Itselläni oli vähän ristiriitaiset fiilikset tämän yrityskaupan suhteen. Tilastojen mukaan suurin osa yritysostoista epäonnistuu. Tämä selittyy ihan sillä faktalla, että myyjä tuntee myytävän kohteen paremmin kuin ostaja, minkä vuoksi myyjät voittavat yrityskaupoissa useammin kuin ostajat. Toisaalta taas hissiliiketoiminta on melko poikkeuksellista liiketoimintaa ja ThyssenKrupp sujahtaisi täydellisesti Koneen pakettiin.

Lisäksi tässä tapauksessa uskoisin Koneen tuntevan ostettavan kohteen keskivertoa yrityskauppaa paremmin. Kuulemma Koneen ja Thyssenin yhdistymistä on hierottu enemmän tai vähemmän aktiivisesti viimeiset 25 vuotta. Vaikka nyt kaupankäytinti lakkaa hetkeksi, niin onko tämä sitten lopullinen ero?

Pääsin sisään yhtiökokoukseen ilman ilmoittautumista

Yhtiökokouksen ja lomareissun yhdistäminen ei mennyt kohdaltani aivan putkeen, sillä unohdin yhden oleellisen osan yhtiökokoukseen liittyvistä rituaaleista; ilmoittautumisen. Aikaikkuna ilmoittautumiselle oli mennyt jo kiinni siinä vaiheessa, kun aloin ilmoittautumaan osallistujaksi. Hups.

En antanut tämän lannistaa, sillä minulla oli jo tiedossa, että kokoukseen voi osallistua myös ilman ennakkoilmoittautumista. Tiesin tämän jo siitäkin syystä, että jokuhan on saattanut ostaa yhtiön osakkeita ilmoittautumisen sulkeutumisen sekä itse kokouksen välissä, ja myös nämä viime hetkellä omistajiksi ryhtyneet ovat oikeutettuja osallistumiseen.

Tämä ilmoittautumisen puuttuminen ei ollut lopulta järin iso mutka mihinkään suuntaan. Se saattoi itse asiassa nopeuttaa pääsyäni kokoukseen. Jonot ilmoittautumisen yhteydessä olivat jo pitkät tullessani paikalle Finlandia-talolle. Menin kertomaan ilmoittautumiseen liittyvästä lipsahduksestani eräälle henkilökuntaan kuuluneelle. Hän pyysi minulta henkilöllisyystodistuksen, näpytteli tietokonetta ehkä 15 sekuntia ja löi minulle osallistumisoikeudesta kertovan lapun kouraan. Sain tällä tavoin siis pääsyn sisään kokoukseen sekä sain sen ikään kuin ”jonon ohi”.

Kone yhtiökokous ilmoittautuminen

Suosittelen kuitenkin jatkossakin ilmoittautumista kaikille, sillä tämä saamani ”häpeälappu” oli vähän pelkistetympi normaaliin yhtiökokouslappuun verrattuna. Sillä en voinut osallistua äänestyksiin enkä ilmeisesti edes käyttää puhumisoikeuttani. Kaikki yhtiökokouksissa esitetyt kysymykset alkavat oman nimen sekä äänilipun numeron kertomisella, ja tässä minun pelkistetyssä lapussa ei ollut kumpaakaan.

Kokous alkaa

Itse kokous alkoi muistaakseni tismalleen samalla tavalla kuin vuotta aiemmin. Ensiksi himmenee valot ja katsotaan Koneen mainosvideo, joka kesti ehkä noin 1,5 minuuttia. Sen jälkeen alkoikin itse kokous.

Sattumaa tai ei, niin tässä esitetyssä mainosvideossa nostettiin esille Koneen uusissa hisseissä käytetyt mikrobi- ja bakteenivapaat pinnat. Tuskin olin ainoa videota katsellut, joka veti tässä yhteydessä lankoja yhteen koronaviruksen osalta.

Alussa oli taas normaalit yhtiökokouskäytännöt puheenjohtajien, ääntenlaskijoiden sekä muidenkin valintojen suhteen. Ainoa mikä tässä yhteydessä minulle jäi mieleen, oli puheet sosiaalisesta mediasta. Yhtiökokouksissa ei saa valo- tai videokuvata, mikä on mainittu erikseen varmaan jokaisen osallistumani kokouksen alussa. Tällä kertaa Kone muistutti myös sitä, ettei sosiaaliseen mediaan saa jakaa tietoja kokouksesta, ennen kuin kyseiset asiat on vahvistettu yhtiön antamilla tiedotteilla.

En tiedä syyllistyinkö suureenkin rikokseen, kun jaoin omalla Instagram-tililläni joitakin ”bullet pointeja” kokouksessa käsitellyistä asioista. Noista ”vuotamistani asioista” varmaan kaikki olivat tiedossa jo ennen kokousta. Ylipäätään vähän ikävä homma, jos somettamista kokouksissa rajoitetaan. Näin haja-asutusalueiden sijoittajana näkisin tärkeäksi sen, että kokousta pystyy seuraamaan myös jotenkin muuten, kuin pelkästään paikanpäältä.

Henrik Ehrnrooth pitää hyvät puheet

Tämän jälkeen vuorossa olikin sitten toimitusjohtaja Henrik Ehrnroothin puhe, jossa hän summasi yhteen Koneen vuoden 2019. Esityksen pituus oli lähemmäs 45 minuuttia ja yleisökysymykset päälle. Koitan tähän tiivistää joitakin pointteja varsin kattavasta esityksestä.

Henrik aloitti puheensa sanoilla ”Koneen vuosi 2019 oli hyvä”, mikä varmasti niputtaa aika hyvin vuoden kasaan. Uuslaitetilaukset olivat ennätyskorkeat ja myös palveluiden myynti kehittyi siinä sivussa. Koneen liikevaihto kasvoi uusissa laitteissa 9 % ja palveluiden puolella +7,4 %. Näiden lisäksi myös Koneen katteet kasvoivat viime vuonna, mikä on luonnollisesti hyvä asia.

Esityksen alussa Ehrnrooth heitti ilmoille sellaisen laskelman, että virka-aikana Kone myy joka minuutti 1,3 kappaletta uusia liukuportaita tai hissejä. Eli pelkästään yhtiökokouksen aikana klousauskello kilisti yli 100 kappaletta uusia hissejä tai liukuportaita johonkin päin maailmaa.

Kiinassa ylitettiin myös miljoonan valmistetun laitteen (hissi tai liukuporras) rajapyykki. Aikaa tähän meni noin 20 vuotta ja Kone oli ensimmäinen yhtiö verrokeistaan, joka pääsi tähän lukemaan.

Henrik Ehrnrooth mainitsi Kiinasta myös sen, että siellä on todella paljon 15-20-vuotiaita laitteita, jotka vaativat väkisinkin lähiaikoina isompaa modernisointia. Kone pyrkii ottamaan näistä modernisoinneistaan suuren osan itselleen.

Laitteiden modernisointi Koneelle on kasvava bisnes, kuten myös huoltomarkkinat kasvoivat. Kone on kasvanut kilpailijoitaan nopeammin niin uusissa laitteissa kuin huoltopalveluissa.

Tulevaisuus on yhtiön mukaan vakaa

Kun käytiin läpi tulevaisuutta, lähes jokaisen esitellyn kohdan yhteydessä mainittiin sana ”vakaus”. Uuslaite- sekä huoltoliiketoiminnan tulevaisuus oli oikeastaan kaikkialla maailmassa ”vakaata”. Aasian alueille saatettiin toki luvata myös pientä kasvua, mutta esimerkiksi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa ei elätelty toivoa kasvun suhteen.

Koneen liikevaihto tulee kasvamaan ensi vuonna 0-6 %. Käsittääkseni tähän lukuun on jo leivottu sisään koronaviruksen vaikutukset (ainakin alustavat vaikutukset sekä jo tapahtuneet tapahtumat), joista kerron myöhemmin lisää blogikirjoituksen loppupuolella.

Kiina tulee jatkossakin olemaan yhä tärkein kasvuajuri Koneelle. Pohjois-Amerikassa pyritään saamaan jalansijaa markkinoilla entistä enemmän. Euroopassa Koneella tuntuu menevän jo nyt hyvin.

Uudet Kone DX-sarjan hissit (DX tulee sanoista digital experience) tulevat olemaan kovassa huudossa niin digitaalisten ominaisuuksiensa kuin myös esimerkiksi alun videolla mainitun mikrobi- ja bakteerivapauksien puolesta. Nämä ovat merkittäviä kilpailuetuja hygienian kanssa pelaavien laitoisten kanssa, kuten vaikkapa sairaalat.

Koneen hallitus kasvaa yhdellä jäsenellä tulevaksi vuodeksi, kun Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhoven lähtee mukaan hallitukseen. Sanomaan liittyen on pakko nostaa tässä yhteydessä esiin Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlinin kaupat. Erilaiset talousmediat ovat uutisoineet Antin ostavan nyt pää märkänä Sanoman osakkeita omaan salkkuusa.

Koronaviruksen vaikutukset Koneelle ovat merkittäviä

Koronavirus nousi kokouksessa suureksi puheenaiheeksi ja siitä Kone tuntui kertovan mielellään (vertaa myöhemmin kerrottavaan Thyssen-kauppaan). Koronavirus ja sen vaikutukset vilisivät niin Henrik Ehrnroothin puheessa, kuin myös taustalla pyörivissä dioissa.

Ehdin kirjoittaa jo koronaviruksen vaikutuksista Koneelle lyhyesti SalkunRakentaja-sivustolle, mutta vedetään kertauksen vuoksi tässä vielä vaikutukset kertaalleen läpi. Koneella on paljon toimintaa Kiinassa, mm. kaksi tehdasta, joten sieltä päin lähtenyt virus vaikuttaa monilla eri tavoin Koneen toimintaan.

Tällä hetkellä Koneen työntekijät eivät reissaa Suomesta Kiinaan, vaan kaikki palaverit hoidetaan etäyhteyksien avulla. Tässä ei ole mitään ongelmaa, sillä etäpalavereja on käytetty säännöllisesti jo aikoja ennen koronaa. Kiinaan ei kannata nyt matkustaa, koska erilaiset karanteenit pidentävät reissut todella pitkiksi ja tekevät niistä kannattamattomia.

Sen sijaan Kiinan päässä ongelmia onkin sitten ollut jo riittämiin. Esimerkiksi Kiinan tehdas työntekijöineen piti viikon ylimääräistä lomaa taudin rauhoittamisen vuoksi. Tehdas seisoi siis viikon ja ylösajo kesti sekin normaalia pidempään. Tämä ei ollut mitään uutta informaatiota, vaan mm. Hesari kirjoitti asiasta tilinpäätöksen yhteydessä.

Vaikka Koneen tehdas pyöriikin jo about täydellä voimalla, ongelmia riittää silti. Monien asiakkaiden rakennustyömaat ovat tällä hetkellä yhä seis, mikä vaikeuttaa hissien ja liukuportaiden myymistä. Suunnitelmat siis venyvät ja yskivät tällä hetkellä.

Logistiikka aiheuttaa myös harmaita hiuksia Koneelle, sillä vaikka työmaat olisivat täydessä vauhdissa, sillä tavara ei kulje vanhaan malliin. Kuorma-autot eivät saa ylittää Kiinan provinssien rajoja, mikä vaikeuttaa hissien ja liukuportaiden toimittamista työmaille, vaikka ne olisivat käynnissä.

Henrik Ehrnroothin mukaan vuoden 2020 ensimmäinen kvartaali tulee olemaan Koneelle vaikea ja Koronaviruksen aiheuttavan merkittäviä jälkiä yhtiön talouteen. Varsinaista tulosvaroitusta ei olla annettu, mutta itselleni jäi ehkä vähän sellainen fiilis, että sellainen saattaisi vielä tulla. Katsotaan.

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

ThyssenKrupp-kaupat kiinnostivat osakkaita

Koronaviruksesta Kone kertoi varsin avoimesti, mutta Thyssenin suhteen oltiin selvästi vaitonaisempia. Ennen kokousta mietin jopa sekuntikellon lyömistä käytiin kokouksen alussa seuratakseni sitä, että kuinka nopeasti puhe kääntyy ThyssenKruppiin.

Thyssen tuli kuitenkin puheeksi vasta Ehrnroothin puheen päätteeksi, juuri ennen yleisökysymyksiä. ”Teillä on luultavasti paljon kysymysiä suurta mediahuomiota keränneeseen ThyssenKrupp-kauppoihin, joista voisin teille vielä nopeasti kertoa.” Sattumaa tai ei, Thyssenin nimi tai ylipäätään koko kauppa ei vilahtanut kirjallisena missään yhteydessä kokouksessa. Nämä Henrikin esittämät sanat vedettiin selvästi ”ohi esityksen”.

Jos verrataan tätä vaikkapa toiseen ajankohtaiseen asiaan, eli koronavirukseen, niin Thyssenin suhteen oltiin selvästi vaitonaisempia. Kysymyksiin vastattiin kyllä rehdisti, mutta ei ehkä ihan niin lennokkaasti kuin kuvittelin. En tiedä kieliikö tämä nyt siitä, että Koneessa ärsytti kun tarjous ei mennyt läpi.

Sen Ehrnrooth myönsi esityksen lopuksi, että kauppa olisi toteutuessaan ollut hyvä ja tuonut Koneelle paljon merkittäviä etuja. Thyssenillä olisi ollut paremmin jalansijaa Aasiassa. Euroopassa taas ThyssenKrupp ei ole yhtä vahva, mutta toisaalta Euroopan markkinat ova jo hyvin Koneen omassa hallussa.

Kauppa kaatui pääasiassa siksi, että myyjällä olisi ollut kiire. Rahaa olisi pitänyt saada heti ja osittain myös mahdollinen kilpailuviranomaisen mukaantulo olisi sekin hidastanut kauppojen toteutumista. Yleisökysymyksien aikana Ehrnrooth kuitenkin vielä täydensi, ettei kaupan peruuntumisesta voi syyttää kilpailuviranomaista tai Saksan AY-liikettä.

Ehrnrooth kertoi Thyssen-kauppojen suhteen kirjankansien olevan nyt kiinni, eli tällä hetkellä ollaan kokonaan ulkona tästä kaupasta ja katseet on suunnattu jo muihin asioihin.

Yleisökysymyksissä Thyssen nousi selvästi eniten kiinnostavaksi asiaksi. Monet osakkaat pitivät kaupoista vetäytymistä hyvänä ratkaisuna, eikä kukaan ilmaissut ainakaan ääneen huonosta menettelystä. Moni osakas kyseli muutenkin yrityskaupoista ja niiden tekemisestä. Joku rohkea jopa uteli sitä, miksei Kone osta Otista tai Schindleriä kuljeskelemasta. Näitä uteluja Henrik toppuutteli sillä, että hissi- ja liukuporrasmarkkinoilla on paljon halukkaita ostajia, mutta vähän myyjiä.

Kone aikoo jatkossakin olla aktiivinen yrityskauppojen suhteen, mutta nyt kiikarissa on selvästi pienempiä paloja.

Vaikka kaupat Thyssenin kanssa menivät puihin, Kone aikoo seurata ThyssenKruppin liikkeitä jatkossakin tarkasti, jotta se saa tästä epävakaasta tilanteesta kaiken hyödyn irti.

Toimitusjohtajan esitys oli esityksen kohokohta

Pakko myöntää, että siinä vaiheessa kun Henrikin esitys kaikkine yleisökysymyksineen oli ohi, samalla myös paras ja viihdyttävin terä kokouksesta päättyi siihen. Loppu oli eräänlaista pikarallia, mikä jäi tuskin kenellekään epäselväksi.

Kokouksen puheenjohtajalla oli selvästi vähän painetta saattaa kokous pikaisesti maaliin. Tämä ilmeisesti siitä syystä, että Ehrnroothin puhe kysymyksineen oli kestänyt tavanomaista pidempään. Myös osakkaiden puolelta oli havaittavissa pientä väsymystä, kun monet karkasivat kesken kokouksen pois.

Nyt kun mietin mitä voisin kirjoittaa Ehrnroothin puheen jälkeisestä ajasta, on takkini vähän tyhjä. Ei sieltä jäänyt oikein mitään sen suurempaa kerrottavaa jälkipolville. Osittain tämä saattoi johtua myös itsestäni sekä hiihtolomastani. Ajatukset alkoivat jo harhailla siinä, mitä tekisin kokouksen jälkeen, kuten missä täyttäisin kurnivan mahani. Koneen yhtiökokous on ruokailun suhteen vähän haastavaan aikaan, kun ovet aukeavat kello 10, kokous alkaa kello 11 ja monet poistuvat kokouksesta vasta lähempänä kello kahta.

Kokous nuijittiin päätökseen noin tunnin ja kolmen vartin jälkeen. Itsekin karkasin Finlandia-talosta tässä vaiheessa, enkä jäänyt tällä kertaa poikkeuksellisesti edes nauttimaan reaaliosingoista, eli yhtiökokouksen tarjottavista.

Kone yhtiökokous reaaliosinko
Koneen yhtiökokouksen reaaliosinko vuosi sitten. Nyt kahvit jäivät juomatta kiireen vuoksi.

Yhtiökokouksen jälkeen osake niiasi syvään

Viime vuoden kokouksen jälkeen minulle iski palava halu tankata lisää Konetta salkkuuni, mutta se jäi tekemättä. Suurin syy oston jäämiseen oli VR:n pätkivä netti, joka esti kotimatkalla pääsyn verkkopankkiini. Kieltämättä tuo netin pätkiminen harmitti, sillä Kone kiri noin kolmanneksen seuraavan vuoden aikana.

Vuoden 2020 kokouksen jälkeen minulle ei syntynyt niin syvää hinkua tankata yhtiötä. En tiedä onko se vain yleistä apatiaa koronasta johtuen, vai eikö tämän vuoden kokous säväyttänyt viime vuoden lailla.

Kokouksen jälkeisenä päivänä olikin mielenkiintoista seurata Koneen osakekurssin käytöstä. Tuolloin osaketta painoivat alas niin osingon irtoaminen, kuin myös koronaan liittyvät pelot. Koneen osakekurssi laski keskiviikkona enemmän kuin siitä irtosi osinkoa, eli ns. osinkodroppi oli osinkoa isompi.

Hetkellisesti Koneen osakkeen hintalappu alkoi jo numerolla 4, kun se kävi alimmillaan 49,60 eurossa. Viimeinen kuukausi on ollut varsin vauhdikasta aikaa Koneen osakkeelle, sillä lähes päivälleen kuukausi sitten osake kävi jo 61,20 euron hinnassa. Toki tuohon aikaan Thyssen-tarjous oli vielä sisässä, eivätkä koronaan liittyvät uhkakuvat olleet vielä ehtineet niin vahvasti osakemarkkinoille asti.

Loppupäätelmät: oliko Koneen yhtiökokous vierailun arvoinen?

Lyhyt vastaus: kyllä oli. Toki pakko todeta sekin, ettei se ollut aivan yhtä hyvä, kuin viime vuoden kokous. Viimevuotinen kokous oli arvosanaltaan täysi kymppi, kun nyt päästiin ehkä kahdeksikkoon.

Suurin osa heikentyvälle arvosanalle johtui minun omista syistäni. Minulla oli vähän kiire kokouksesta ulos, minulla ei ollut seuraa kokouksessa ja toisaalta loistavan edellisvuoden johdosta odotukset olivat aika kovat.

Jos jätetään minun omat valinnat väliin ja keskitytään pelkkään Koneen osuuteen, oli esityksissä havaittavissa pientä eroavaisuutta tämän ja viime vuoden välillä. Viime vuonna Kone keskittyi kokouksessa enemmän pitkän aikavälin asioihin, kuten miten Kone aikoo tehdä rahaa tulevaisuudessa.

Viime vuonna puhuttiin paljon isosta kuvasta ja pitkästä aikajänteestä, kun tänä vuonna homma pyöri oikeastaan puhtaasti ajankohtaisten asioiden koronavirus ja Thyssen-kauppojen ympärillä. Nyt mentiin siis huomattavasti suppeammin, mikä toisaalta antoi mahdollisuuden sukeltaa syvälle aiheeseen.

Erityisesti koronavirukseen liittyen sain paljon tärkeää oppia, joka auttaa minua myös muidenkin yhtiöiden kuin Koneen kohdalla. Olin ehkä itsekin asennoitunut virukseen siten, että ”porukka pelkää sairastuvansa ja siksi vetää rahoja ulos pörssistä”. Kokouksen jälkeen ymmärsin paremmin perusteita kurssilaskuille. Kurssit eivät laske vain pelkojen vuoksi, vaan yritysten kaupankäynnin kärsimisen vuoksi.

Koronavirus on tällä hetkellä taakka oikeastaan kaikille yrityksille, sillä niin ihmisten, esineiden kuin palveluiden liikkumista on rajoitettu. Aikataulut eivät pidä ja monen firman kalenterit muuttuvat punaisiksi. Aika on tunnetusti rahaa ja kaikenlaiset viivästykset rasittavat helposti yhtiöiden lompakoita.

Itselleni Koneen yhtiökokous opetti sen, ettei yhtiökokousta kannata aina käydä istumassa hätäisesti läpi, vaan varaa sille rehdisti aikaa kalenteristasi. Muista ilmoittautua kokoukseen, sillä ilman ilmoittautumista et välttämättä pääse äänestämään tai kysymään mitään. Ota myös kaveri mukaan ja/tai mene juttelemaan kahvipöytiin muiden osakkaiden kanssa.

Kokouksesta saa paljon enemmän irti, kun juttelee muiden fiiliksistä ja huomioista. Parin tunnin esityksestä, jossa äänessä on parhaimmillaan jopa parikymmentä eri ihmistä, etkä voi nähdä tai kuulla aivan kaikkea. Koneen kokouksesta puhuttiin onneksi paljon sosiaalisessa mediassa, josta sain ehkä kaivettua vähän muidenkin näkemyksiä irti, mutta ei se aja samaa asiaa kuin perinteiset reaaliosinkojen yhteydessä jaetut kommentit.

Mikäli kaikki menee vielä putkeen, oma yhtiökokouskevääni tulee sisältämään vielä toisen Helsingin reissun, kun huhtikuun alussa saunavalmistaja Harvia pitää oman kokouksensa. Yritän kynsin ja hampain saada järjestettyä itselleni aikaa, jotta ehdin kuulemaan Harvian tilanteesta. Pitäkää minulle peukkuja.

Ps, käy tykkäämässä Inssin osingot -sijoitusblogista Facebookissa ja Instagramissa.

Saatat olla kiinnostunut myös:
Kone tarjosi viihdyttävän yhtiökokouksen
Ekaa kertaa Nallen kotibileissä - vierailu Sammon yhtiökokouksessa
Admicomin yhtiökokous jätti ilmaan monia kysymyksiä
Koronavirus ja ThyssenKrupp herättivät huolia Koneen yhtiökokouksessa
UPM:n ja Harvian yhtiökokouksissa etänä – tuleeko tästä pysyvä käytäntö?

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *