Sisältää mainoslinkkejä

Kirjoitin teille pari viikkoa sitten ruokahävikistä. Tuolloin vietettiin ruokahävikkiviikkoa, joten aihe oli poikkeuksellisen hyvin pinnalla. Tämän vuoden ruokahävikkiviikosta jäi minulle käteen ihan konkreettista hyötyä, sillä viikon innoittamana tilasin ensimmäistä kertaa hävikkiruokaa *Matsmartista* ja siitä jäi käteen hyviä kokemuksia.

Valehtelisin jos väittäisin, että ruokahävikin vähentäminen olisi ollut ainoa syy tilaukselle. Kyllä sitä ostopäätöstä helpotti myös saamani rahallinen säästö. Koska olen aiemmin kertonut teille mm. sen, miten olen onnistunut säästämään S-ryhmässä tekemistäni ruokaostoksista kuukausittain useita kymmeniä euroja, jatkan samaa linjaa Matsmartin muodossa.

Tämä tilaukseni tuotti Matsmartin mukaan prosenteissa 44 % säästöt ja kilpailijoiden hintojen pohjalta laskemieni hintojen perusteella 51 % euron säästöt. Nämä luvut ovat ihan helkkarin hyvin, sillä kyseessä oli kuitenkin meille välttämättömiä ruoka- ja hygieniatuotteita.

Matsmart kokemuksia
Matsmart tarjosi hyviä kokemuksia ruokamenoissa säästävälle

Mikä on Matsmart?

Ennen kuin lähdetään laskemaan euroja, otetaan nopeasti kiinni Matsmartin ideasta. Matsmart on ruotsalainen yritys, joka myy muuten hävikkiin päätyvää ruokaa. Yleisimmät syyt hävikiksi joutumiselle on:

 • Sesonkivaihtelut
 • Ylituotannot
 • Pakkausten vaihtumiset
 • Lähestyvät tai umpeutuneet parasta ennen -päiväykset

Valikoimassa voi siis olla jo parasta ennen -päiväyksensä ylittäneitä tuotteita, mutta suurin osa kaupan tuotteista on kuitenkin ihan saman ikäistä, kuin normaaleissakin kaupoissa. Pitäisin itse Matsmartia vähän kuin isona laputettujen tuotteiden kauppana. Päiväykset saattavat tulla normaalia kauppaa nopeammin vastaan, mutta toisaalta taas hintakin on poikkeuksetta normaalia kauppaa halvempi.

Matsmartin valikoima vaihtelee aika paljon tuote-erien mukaan, eli sen valikoimaa tarjouksineen joutuu vähän kyttäämään sivusilmällä.

Rahallisen säästön lisäksi ostaja voi vaikuttaa kestävään kehitykseen sekä vähentää ruokahävikkiä. Vuonna 2017 Matsmart asiakkaineen pelasti 2 500 000 kilogrammaa ruokaa hävikiltä, mikä on kieltämättä kova luku. Alla vielä Matsmartin oma minuutin kestävä esittely videona.

Mitä tilasin Matsmartista?

Mennäänpä nyt itse asiaan, eli rahan säästämiseen, joka on kuitenkin tämän blogin lukijoilla eniten mielessä. Kuten jo blogikirjoituksen alussa kerroin, sain omat ostokseni yli puoleen hintaan Matsmartin kautta. Voisinkin tässä vaiheessa esitellä ostoslistani:

Tältä Matsmart-tilaukseni näytti
 • Löfbergs Suodatinkahvi 500g, 7 kpl
 • Paulig Juhla Mokka Suodatinkahvi 500g, 2 kpl
 • Daim 4 x 28g, 1 kpl
 • Indian Tex Mex ”Original” 210g, 1 kpl
 • Santa Maria Tacokastike Mild 230g, 2 kpl
 • Knorr Luomu Lihafondi 12 x 10g, 1 kpl
 • Kellogg’s Granola ”Apple, Carrot & Raspberry” 380g, 1 kpl
 • Santa Maria Curry 42g, 3 kpl
 • Semper Leipäjauhoseos ”Kaura & Kvinoa” 460g, 1 kpl
 • Urtekram Luomu Spagetti 250g, 2 kpl
 • Friggs Luomumaissikakut ”Milk Chocolate” 100g, 2 kpl
 • Rexona Laatikollinen Roll-on Deodorantteja 6 x 50ml, 1 kpl
 • Schwarzkopf Balsamspray ”Total Repair” 200ml, 1 kpl
 • Go Green Papu & Hernemix 290g, 4 kpl
 • Lipton Luomutee ”English Breakfast” 20 kpl, 1 kpl
 • Dr. Oetker Vanilliinisokeri 160g, 1 kpl
 • Knorr Kasvisfondi 4 x 28g, 1 kpl

Paketti piti siis sisällään niin ruokaa, kuin myös hygieniatarvikkeita. Vaikka lista näyttää pitkältä, niin kaikki mahtuivat yhteen laatikkoon. Suurimman huomion tilauksestani vievät varmasti kahvit, joita ostin peräti 9 pakettia. Toki myönnettäköön, että osa paketeista meni lähipiirini kahvinkeittimiin.

Näin sijoittajan näkökulmasta ostokseni tukivat myös hieman osakesalkkuani. Omistan hieman päivittäistavaroita valmistavan Unileverin osakkeita ja ostoskoristani löytyi konsernin omistamista brändeistä ainakin Knorria, Rexonaa ja Liptionia. Samaan syssyyn voisin mainita myös sen, että maksoin tilaukseni Bank Norwegianin luottokortilla kerryttäen lentolippuihin oikeuttavia cash pointseja. Hiluja, hiluja, mutta otetaan kaikki vastaan.

Tässä vaiheessa voitte miettiä tähän laatikon hintalappua. Paljonko maksaa pahvilaatikollinen ruokaa? Paljastan teille ison paketin hintalapun seuraavassa kappaleessa.

Fiksuruoka kokemuksia
Isot laatikot ovat aina kivoja.

Minkälaisia kokemuksia Matsmartista? Paljonko säästää?

Ennen kuin paljastan teille ostoskorini hinnan, voisin kertoa hieman ostoskorini sisällöstä. Kun kyseessä on ruokahävikkiä myyvä yritys, paljonko ostoksistani oli sitten päiväystuotteita?

Tilaukseni ei pitänyt sisällään parasta ennen -päiväyksen ylittäneitä tuotteita yhtä ilmaista Indian Tex Mex-purkkia lukuun ottamatta, vaan kaikki tilaamani tuotteet olisivat voineet olla lähimarketin hyllyltä. Toki suuressa osassa tuotteista päiväykset saattavat tulla vastaan seuraavan puolen vuoden sisällä, mutta mitä sitten? Pitää vain käyttää tuotteet nopeammin, eikä jättää kaappiin notkumaan.

Matsmartin sivuilla on omana ”erikoisuutena” laskuri, joka laskee säästämäsi hinnan. Tämä säästetty rahasumma kummittelee jopa sähköpostiin kilahtaneessa vahvistusviestissäkin. Koska olen luonteeltani aavistuksen skeptinen markkinoinnissa käytettäviin lukuihin, päätin huvikseni laskea todellisen rahallisen säästön.

Otin vertailukohdaksi Foodie.fi-ruokakaupan, joka pitää sisällään S-ryhmän ruokavalikoiman about Prisman hintatasolla. Varsin hyvä verrokki siis vertailulle, sillä monet meistä luottavat vihreään kauppaan ruokaostoksia tehdessä.

Aivan kaikkia tuotteita ei löytynyt identtisenä Foodien valikoimasta, joten jouduin etsimään lähimmän vastaavan tuotteen. Ne ovat merkattu alapuolen taulukkoon tähdellä. Jotta vertailu olisi reilu, pyrin aina ottamaan vastaavan tuotteen aavistuksen alakanttiin, ettei kukaan pääse huutamaan kotiin päin vetämistä.

Matsmartin avulla säästin yli puolet normaalista hinnasta

Tuo koko yllä mainittu paketti maksoi minulle 44,30 euroa lähimpään postiin tuotuna. Säästöä kertyi mielestäni aika huikeat määrät, sillä säästin 51 % verrattuna Foodien hinnastoon. Erityisesti siinä mielessä säästö lämmitti mieltäni, että ostokset olivat meille välttämättömiä kulutustarvikkeita, joita harvemmin saa ostettua ihan älyttömin alennuksin.

Mielenkiintoisimmat tuotteet olivat ehkä ilmaiset Daimit ja Indian Tex Mexit. Näistä jälkimmäinen oli mennyt päiväyksiltään jo viikkoa aiemmin, mutta Daimit olivat vielä täysissä sielun ja ruumiin voimissa niiden saapuessa perille. Kukapa nyt ei haluaisi ilmaista suklaata?

Käytännön kokemuksia Matsmartista? Kauanko toimitus kesti ja paljonko postit maksoivat?

Paketin saapuminen perille oli varsin nopeaa. Tosin pakkohan pakettien on kulkea tässä tapauksessa nopeasti, sillä paketin sisällä on elintarvikkeita.

Tein tilauksen sunnuntaina kello 19:57 ja paketti saapui perille keskiviikkona kello 13:16. Matka Ruotsista Jyväskylään kesti siis vajaa kolme vuorokautta, sisältäen sunnuntai-illan, jolloin kukaan ei ollut vastaanottamassa tilausta.

Minun tapauksessani postimaksuja ei tullut, sillä tilaukseni oli yli 45 euroa. Normaalisti postikulut ovat 3,9 euroa per 20 kilon paketti. Tästä syystä aivan pieniä tilauksia palvelusta ei kannata tehdä, sillä postikulut syövät nopeasti saadun säästön.

Matsmartin alennuskoodeista kannattaa ottaa kaikki irti

Alekoodit tuntuvat kiinnostavan tämän blogin lukijoita varsin paljon, joten voisinkin jakaa teille niitä. Matsmartiin on olemassa lähes jatkuvasti jonkinlaisia kampanjoita tai alennuskoodeja, joiden avulla saa alennuksia.

Alennuskoodi, jota itse käytin tilaukseni yhteydessä oli SYYSSTARTTI, jolla sai 10 euroa pois ensimmäisestä tilauksesta, jonka arvo oli yli 40 euroa. Tämä alennuskoodi on käytössä syyskuun loppuun asti, joten koodin käytön kanssa kannattaa pitää kiirettä. Minun tapauksessani ostokset maksoivat alkujaan 54,30 euroa, mutta alennuskoodin käyttö pudotti loppusummaa kympillä.

Alekoodit vaihtuvat jatkuvasti, mutta pyrin päivittämään tänne aina viimeisimmät alennuskoodit.

Loppupäätelmät: Matsmartin avulla voi säästää rahaa ja luontoa

Aion jatkossakin käyttää Matsmartia, sillä sen avulla voi säästää rahaa. Säästetyn rahan voin käyttää minulle mieluisampaan asiaan, kuten vaikkapa sijoittamiseen. Säästetyn rahan lisäksi luonto kiittää.

Matsmart ei kuitenkaan ratkaise kaikkia ruokailukulujani. Koska valikoima vaihtuu säännöllisesti sekä toimituksessa palaa kuitenkin useampi päivä, en oikein osaa kuvitella tekeväni kaikkia ruokaostoksiani netin kautta. Toisin sanoen, pääasialliset ruokaostokset täytyy tehdä jatkossakin kivijalkakaupasta, mutta täydennyksiä voisi tehdä.

Jos yllätyin jostain, niin ihmeen vähän valikoimasta oli kuitenkin päiväystuotteita. En havainnut itse järin suurta eroa päivämäärissä verrattuna kivijalkaan. Harvapa meistä jaksaa kaupassakaan kuiva-aineiden hyllyllä alkaa syynäämään tuotteiden päiväyksiä.

Voisin nostaa erityisesti kahvit vielä esille. Kahvit kestävät varsin pitkään kaapissa, eivätkä ne pilaannu nopeasti. Kahvit olivat Matsmartissa erityisen halpoja, joten taidan jatkossakin täyttää kahvivarastoni kyseisen kaupan kautta.

Jos haluatte käytännön esimerkin kahvista, niin käyttämässäni lähimarketissa Juhla Mokka ja Löfbergs maksoivat 3,99 euroa per paketti, eli yhdeksän ostamaani pakettia olisi lähimarketissa maksanut 35,91 euroa. En valehtele kovin paljoa, jos sanon, että maksoin tilauksessani vain kahveista ja loput tuotteet tulivat ikään kuin kaupan päälle.

Aion kyttäillä jatkossakin sivusilmällä Matsmartin valikoimaa ja etsiä sieltä mahdollisia helmiä. Toki tässäkin tapauksessa on syytä välttää visusti ahnehtimista. Vaikka ruoka olisi kuinka halpaa, niin se ei ole lainkaan säästöä, mikäli ruoka jää kuitenkin lopulta käyttämättä ja lentää roskiin.

Jos sinulla heräsi innostus hyödyntää vielä tämän kuukauden loppuun asti oleva alennuskoodi Matsmartiin, toimi pian. *Matsmartiin pääset tästä linkistä*.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

5 kommenttia kohteessa “Matsmart kokemuksia – Hävikkiruokaa alle puoleen hintaan

 1. Anonyymi kommentoi:

  prismassa jo tokmannissa melkein samanhintaista. ei kannata vaivautua parin euron takia varsinkin kun tuohon tuhrautuu ylimääräistä aikaa.

  • RJW kommentoi:

   Jos luit tekstin loppuun asti, niin vertailin hintoja nimenomaan Prisman hintoihin. Eroa tuli minun kohdallani 51 %, eli alle puoleen hintaan.

   Muutaman euron säästöä? Ehkä, jos yksittäisiä tuotteita katsoo, mutta eihän tuolta yhtä tuotetta kannatakaan ostaa. Kuten tuskin kukaan Prismaankaan yhden tuotteen vuoksi vaivautuu.

   Tuohon aikaan voisin tarttua vielä siten, että aikaa kului ehkä 20 minuuttia ja säästöä tuli se 45 euroa. Tuntipalkka tuollla kaavalla 135 euroa. Ainakin minusta ihan kelpo summa säästettäväksi.

  • Anonyymi kommentoi:

   spagetti saman hintaista, hammasharja melkein tuplasti kalliimpi. siivousaineet sama hinta kuin tokmannilla tai pikkuisen halvempi. lisäksi suurin osa matsmartin tuotteista prosessoitua purkkimönjää joita en normaalisti osta. tulin samaan lopputulokseen myös viime vuonna.

   matsmart on vähän yhtä hypetetty kuin lidl. prisma samanhintainen, mutta parempi valikoima. ei mitään järkeä käydä useammassa kaupassa tekemässä arkiostoksia.

 2. Anonyymi kommentoi:

  Prisman työntekijätkö tänne kirjoittelee!? Hintavertailua tehdään xtran ja rainbowin tuotteisiin joita ei normaali ihminen syötä edes koirilleen. Lidl on voittajan valinta!!

 3. Pia Karlsson kommentoi:

  Paketti tuli kohtuuajassa mutta iso maissilastupussi paukahtanut auki…
  Todella harmillista! Yo-bileissä ei nyt dippailla kunnon maissilastuja ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *