Taisin olla markkinoinnin uhri keskiviikkona, kun ostin Berkshire Hathawayta Nordean salkkuuni. Nordealla oli alkuviikosta kampanja, jonka kautta sai ostaa USA-osakkeita ilman kaupankäyntikuluja, ja tätä kampanjaa tuli pienellä summalla hyödynnettyä. Sen vuoksi salkkuuni löysi tiensä 4 kpl Berkshiren B-osakkeita.

Tuo B-sarjan osakkeiden mainitseminen on aika tärkeää tässä yhteydessä. Sen verran suuri gäppi on nimittäin hintaerossa näiden kahden osakesarjan välillä. Siinä missä minä maksoin B-sarjan osakkeesta 203,58 dollaria, A-sarjan osake kustantaa kevyet 312 524 dollaria. Menin siis halvemmalla B-luokan osakesarjalla, sillä 1,2 miljoonan toimeksiantoon en tällä kertaa aivan venynyt.

Miksi valitsin juuri Berkshire Hathawayn ja minkälaisesta yhtiöstä on oikein kyse? Koitetaan avata sitä tässä blogikirjoituksessa.

Berkshire Hathaway blogi

Laivan kipparina legendaarinen Warren Buffett

Vaikken aiemmin ole Berkshireä omistanutkaan, niin yhtiö on minulle melko tuttu. Yhtiö on varsin tunnettu pääkipparinsa, eli Warren Buffettin ansiosta. Buffettia pidetään maailman kovimpana sijoittajana ja hän onkin yksi sijoituspiirien seuratuimpia henkilöitä.

Berkshire Hathaway on sijoitusyhtiö, joka omistaa siivuja useista eri yrityksistä. Kaikkiaan yhtiöllä taitaa olla tällä hetkellä salkussa noin 45 eri yhtiötä. Pelkkää BRK:ta omistamalla voit siis saada itsellesi jo kelpo hajautuksen.

Vuonna 2018 Berkshire on Buffettin johdolla tuntunut keskittyvän erityisesti finanssialan osakkeisiin. Tutkiskelin noin vuosi sitten BRK:n suurimpia ostoja vuoden 2018 kolmannella kvartaalilla, ja tuolloin ostoslistalla oli mm. JP Morgan Chase, Bank of America, U.S. Bancorp, Goldman Sachs, Bank of New York Mellon ja Wells Fargo.

Vaikka viime aikoina Berkshire onkin sijoittanut paljon finanssialan osakkeisiin, on salkussa myös paljon muitakin toimialoja. Tunnettuja BRK:n osakkeita on mm. Apple, Coca Cola, Kraft Heinz ja American Express.

Berkshire Hathaway ei jaa osinkoja – ja se on hyvä

En ole aiemmin omistanut ulkomaisia osakkeita Nordean kautta, johtuen hyvin pitkälle osinkojen valuutanvaihtoon liittyvien hankaluuksienvuoksi. Lyhyesti kerrottuna Nordealla ei ole käytössään minkäänlaista valuuttatiliä, mikä tekee osinkojen saamisesta pitkässä juoksussa melko kallista.

Tein tämän kaupan osittain osinkotuoton perusteella. Minulla oli kaupalle vähän poikkeuksellinen kriteeri, eli osinkoa ei ostettava yhtiö saanut jakaa ulos lainkaan. Berkshire Hathaway onkin tunnettu yhtiö siitä, ettei se muista omistajiaan lainkaan osingoin. Yhtiön historiassa on vain yksi kerta, kun BRK on jakanut omistajilleen osinkoa, ja siitäkin on aikaa muutamat kymmenen vuotta. Yhden legendan mukaan tämä ainoa harha-askel johtui Buffettin vessareissusta; Buffett väitti päätöksen osingonjaosta tapahtuneen hänen oltuaan vessassa.

Sinänsä minulla ei tule ikävä osinkoja, koska yhtiön ratissa on kenties maailman paras sijoittaja. Miksi tahtoisin yhtiön jakavan minulle osinkoja, kun maailman paras sijoittaja voisi sijoittaa nämä rahat puolestani? Tästä aiheesta olen muuten kirjoittanut aiemminkin.

Koska Berkshire ei jaa osinkoa ulos, tällöin en tule myöskään kärsimään Nordean hassuista osinkokäytännöistä. Olen itse henkilökohtaisesti sitä mieltä, että Nordnet sopii valuuttatilinsä ansiosta paremmin osinkosijoittajalle. Valuutanvaihtokulut ovat jo sellaisenaankin Nordeaa halvempia (Nordnet 0,25 % vs Nordea 0,3 %), ja lisäksi Nordnetilla on valikoimissaan valuuttatili. Kun saan ulkomailta osinkoja, voin säilyttää dollarit salkussani kääntämättä niitä välissä euroiksi.

Toinen yhtiö, jonka ostamista pyörittelin Berkshiren rinnalla, oli Alphabet, joka tunnetaan kavereiden kesken paremmin nimellä Google. Päädyin tällä kertaa kuitenkin BRK:hon ja jätän Googlen ostamiset toiseen kertaan. Sitä en vielä osaa sanoa, kumpaan salkkuun Googlea mahdollisesti ostaisin.

Nordean prosentin hintakatto kannustaa sijoittamaan jatkossakin Berkshiren kaltaisiin osinkoa jakamattomiin yhtiöihin. Siinä missä Nordnetin 15 euron hintalappu toimeksiannolle tarkoittaa sitä, että ostoa tehdessä olisi hyvä olla händyssä vähintään 1500 euroa, Nordean prosenttihinnoittelu mahdollistaa sijoittamisen myös pienemmillä summilla.

Onko Berhshire Hathaway Nallen ja Sampo Groupin isoveli?

Näkisin Berkshire Hathawayssa paljon yhtäläisyyksiä Sampo Groupin kanssa. Molempien aluksien kipparina on monien sijoittajien esikuva ja viihdyttävä henkilö. Siinä missä Buffett luotsaa BRK:ta, Sammon johdossa on vähintäänkin yhtä viihdyttävä Björn ”Nalle” Wahlroos. Kun Berkshire Hathaway tunnetaan Omahan oraakkelin kruununjalokivenä, Sampo on profiloitunut Nallen salonkivankkureina.

Molemmilla yhtiöitä omistamalla voi saada jo pienimuotoista hajautusta rahoilleen, vaikkakin Sammon hajautus on huomattavasti Berkshiren vastaavaa pienempi. Lisäksi Sampo on Nordean, Top Danmarkin ja Ifin johdolla oikeastaan vain finanssialassa kiinni, kun taas BRK:n pelikenttänä on ”koko maailma”.

Keksin tätä kirjoittaessa vielä yhden yhtäläisyyden Sammon ja Berkshire Hathawayn välillä. Molemmat ovat tunnettuja hyvistä väleistään omistajiensa kanssa. Buffettilla on jo vuosia ollut tapana kirjoittaa vuosittain yhtiön osakkeenomistajille kirje, jossa hän avaa niin yhtiön nykytilaa kuin myös yleisesti sijoittamista. Jos Buffettin kirjeet kiinnostavat, voit lukea kaikki kirjeet vuodesta 1977 alkaen Berkshire Hathawayn kotisivuilta.

En tiedä onko Sampo apinoinut tätä ideaa juuri BRK:lta, mutta viimeisen parin vuoden ajan Mirko Hurmerinta on kirjoittanut Sammon puolesta mahtavia IR-blogeja osakkeenomistajille vähän samalla periaatteella.

Tuoreimpana Sammon aktivoitumisena voisin muuten tässä yhteydessä mainostaa varsin aktiivista Instagram-tiliä. Omana suosikkina kyseiseltä IG-tililtä mainittakoon vaikkapa erilaiset Sampoon liittyvät historiikkikysymykset.

Päätös Berkshire Hathawayn yhtiökokoukseen menemisestä tulisi tehdä nopeasti

Loppuun voisin vielä mainita parilla sanalla Berkshire Hathawayn yhtiökokouksesta. Berkshire Hathawayn yhtiökokoukset Buffettin kotikonnuilla Omahassa ovat kenties maailman tunnetuimpia yhtiökokouksia, sillä niissä on varsin suuri karnevaalimeininki. Alapuolen videolta voit tutustua Berkshiren yhtiökokoukseen vuodelta 2015.

Netti on pullollaan erilaisia hauskoja ja jopa vähän yllättäviä kuvia Berkshiren yhtiökokouksesta. Ei ole mitenkään tavatonta nähdä kokouksessa Buffettia pelaamassa pingistä, pyörittämässä onnenpyörää tai pelaamassa paikallista mölkkyä. Jos Mirko luet tätä blogia, niin hommaahan ensi kevään yhtiökokoukseen pingispöytä tai mölkky, ja koita saada Nalle osallistumaan näihin peleihin.

Ulkomaiseen yhtiökokoukseen osallistuminen on ollut eräs juttu sijoittamisen bucket-listallani. Kotimaisia yhtiökokouksia olen käynyt istumassa läpi jo muutaman, mutta ulkomaille matkustaminen yhtiökokouksen vuoksi voisi olla taas kerran hieman erilainen kokemus.

Jos päädyn BRK:n yhtiökokoukseen, minulla alkaa olemaan väkisinkin kiire asian suorittamisen kanssa. Berkshiren johdossa olevan ikonisella tutkaparilla alkaa olemaan jo varsin miehekkäät iät, joten kaksikon luotsaamia yhtiökokouksia tuskin tulee enää montaa. Warren Buffettilla on tällä hetkellä mittarissa 89 vuotta ja BRK:n hallituksen varapuheenjohtaja Charlie Mungerilla peräti 95 vuotta. Iästä huolimatta molemmat herrat ovat yhä täysillä mukana Berkshire Hathawayn toiminnassa.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Sijoittajan bucket-lista – 20 ideaa osakesijoittajalle

Oikaisu: Nordean valuuttatili yhtä tyhjän kanssa

Kannattaako piensijoittajan odottaa Nallelta osinkoja?

Välittäjäsota: Nordnet vs Nordea

Ekaa kertaa Nallen kotibileissä – vierailu Sammon yhtiökokouksessa

Se tunne kun Sampo Group kutsuu kylään

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *