Joskus sitä saattaa löytää ihan hyviä sijoitusblogikirjoituksen ideoita myös niin sanotuilta lifestyle-bloggareilta. Koska blogin ylläpitämisestä on tullut itselleni rakas harrastus, seurailen suht tarkoin silmin erilaisia bloggaamiseen liittyviä yhteisöjä. Sieltä kautta sitten törmäsin jonkun kirjoittajan menneen kesän bucket list-yhteenvetoon.

Bucket list on jostain Amerikoista apinoitu idea, jolle kukaan ei ole vieläkään keksinyt järkevää suomennosta. Lyhyesti kerrottuna tehdään lista, josta pitää suorittaa mahdollisimman monta kohtaa ennen kuin ”potkaistaan ämpäriä”, eli suomeksi sanottuna ”heitetään lusikka nurkkaan” tai ”potkaistaan tyhjää”. Kuolemalla tuntuu muuten olevan kielessä kuin kielessä paljon eufemismeja.

Tästä innostuneena aloin miettimään, pitäisikö jokaisella piensijoittajalla olla oma bucket list? Kenties. Aloin läpällä miettimään sijoittamiseen liittyviä kohtia bucket-listalle. Niitä alkoikin tulla aika nopeasti ja paljon. Rajasin tätä kirjoitusta varten oman listani sisältämään 20 eri tehtävää, ja jaottelin ne kolmeen eri kategoriaan. Nämä kolme kategoriaa olivat tehty, matkalla ja tulossa.

Wall Streetin Charging Bull. 

Tehty

Aloitetaan mukavasti niillä kohdilla, jotka voisin hyvällä omatunnolla vetää omalta listaltani yli. En tiedä keksinkö tietoisesti vai vahingossa paljon sellaisia asioita, jotka olen ehtinyt jo suorittaa. Jos listallani oli 20 eri kohtaa, niin niistä puolet olivat sellaisia jotka voisin vetää jo yli.

1. Sijoitusstrategian tekeminen

Jokaisella sijoittajalla tulee mielestäni olla jonkinlainen sijoitusstrategia. Se suunnitelma voi olla ihan vain sijoittajan pään sisällä, tai sitten sen voi kirjoittaa ylös paperille. Paperin voi sitten jemmata läppärin tiedostoihin, jääkaapin oveen tai kassakaappiin oman testamentin viereen.

Lisää pohdintaa sijoitusstrategiasta Osuuspankille tekemässäni tekstissä

2. Seuraa varallisuutesi kehittymistä

Omaa varallisuutta kannattaa seurata aktiivisesti. Yleensä helpoin paikka seurata sitä on oman välittäjän salkku. Ongelmia alkaa kuitenkin tulla siinä vaiheessa, kun osakkeita on kenties useamman eri välittäjän kautta, tai salkkuun kuuluu muitakin omaisuuslajeja kuin arvopapereita, esimerkiksi S-junaa, asuntoja tai metsää. Itse vedän koko varallisuuteni nippuun Excelissä, mutta netti on pullollaan myös valmiita pohjia.

Voit seurata varallisuuteni kehittymistä tässä blogissa julkaistuista salkkuraporteista

3. Sijoitusaiheisen kirjan lukeminen

Tämän voisi mielestäni melkein kääntää jo muotoon ”lue vähintään yksi kirja vuodessa”. Niin minäkin pyrin tekemään. Viimeisin kokonaan lukemani kirja taisi olla Koneen Pekka Herlinin elämäkerta, John Simonin kirjoittama ”Koneen ruhtinas”. Kirjan ei tarvitse aina olla puhtaasti sijoittamiseen liittyvä, vaan myös henkilöiden omat elämäkerrat avartavat maailmankuvaa mukavasti.

Lue ajatuksiani Koneen ruhtinas-kirjasta

4. Hajauttaminen arvopapereiden ulkopuolelle

Salkussa kannattaa olla muutakin, kuin pelkästään arvopapereita. Ihan vain jo hajautuksenkin takia. Oma ensimmäinen sijoitukseni arvopapereiden ulkopuolelle oli S-ryhmän osuuskuntajäsenyydet, eli tässäkin jutussa jo kertaalleen mainittu S-juna. Vähän isompi taas ostos pörssien ulkopuolelta oli oman asunnon hankinta.

Jos oman asunnon hankinta kiinnostaa, lue kirjoittamani Kohti omistusasuntoa-juttusarja

5. Sijoita ulkomaille

Ulkomaille sijoittaminen on jännittävää puuhaa. Loikkaamalla Helsingin pörssin ulkopuolelle, sijoittajalla on mahdollisuus päästä käsiksi moniin sellaisiin toimialoihin, mihin Suomesta käsin ei voi sijoittaa. Ulkomailla on myös sijoittamiseen liittyen erilaisia käytäntöjä, joihin on mukava ja ei niin mukava perehtyä. Mukavista asioista mainittakoon vaikka jopa kerran kuukaudessa maksettavat osingot, ja epämukavista taas erilaiset ”ylimääräiset” verot.

Tässä taannoisessa tekstissä kirjoitin miksi ulkomaille kannattaa sijoittaa.

6. Osavuosikatsauksen odottaminen ja lukeminen

Tätä tuli tehtyä enemmän sijoitusurani alkuvaiheessa. Selvitin koska yhtiöt antavat osavuosikatsauksen, ja kävin lukemassa sen heti julkaisun yhteydessä. Mikäli tulos annetaan pörssin ollessa suljettuna, on mukava myös arvioida kurssiliikkeitä kaupankäynnin alettua. Mennäänkö tämän tuloksen vuoksi ylös vai alas ja millaisella vauhdilla.

7. Osallistuminen yhtiökokoukseen

Mielestäni jokaisen piensijoittajan kannattaa käydä kokemuksen vuoksi istumassa ainakin yksi yhtiökokous läpi. Se on kokemuksena varsin mahtava, vaikka ekalla kerralla sieltä ei saa välttämättä muuta irti, kuin ”reaaliosingot” kahvin ja leivoksen muodossa.

Kirjoitin Sammon yhtiökokousvierailusta tässä tekstissä

8. Vierailu Helsingin pörssissä

Helsingissä Fabianinkadulla sijaitsevassa Pörssitalossa kannattaa jokaisen piensijoittajan käydä joskus kääntymässä. Se on nimittäin aika hieno paikka. Helsingin pörssissä järjestetään erilaisia tapahtumia säännöllisin väliajoin, jolloin taloon pääsee helposti tutustumaan ohjelman kera.

Lue raportti Helsingin pörssin vierailustani

9. Vierailu ulkomaisessa pörssissä

Tämäkin on tullut kokeiltua, tosin sisälle asti en päässyt. Viime pääsiäisenä kävin kokeilemassa Lontoon pörssin ovenkahvoja, sillä itse talo oli juhlapyhän vuoksi kiinni.

Täältä löydät Lontoon reissuraporttini

10. Pääse kertomaan harrastuksestasi jollekin medialle

Viimeisenä ehkä vähän erikoisempi juttu, joka iski ainakin minuun. Olen jo pariinkin otteeseen päässyt kertomaan omista sijoituksistani erilaisille medioille. Syksyllä 2016 osakevälittäjä Nordnet teki minusta pienen haastattelun, sekä vuotta myöhemmin Taloussanomat teki asuntolainan kilpailutuksestani oman juttunsa.

Lue behind the scenes-tyylinen juttu Taloussanomien haastattelusta

Matkalla

Seuraavaksi luettelen asioita, jotka ovat omalla listallani hyvässä vaiheessa, mutta eivät kuitenkaan vielä lähimainkaan maalissa asti.

11. Pitkä holdaaminen

Yksi haave minulla on holdata jotain tiettyä osaketta vuosikymmeniä, ja seurata mitä sille tapahtuu. UPM:n osake on tällä hetkellä pisimpään salkussani ollut osake, mutta se on ollut siellä vain kuusi vuotta. Tällä hetkellä se on jo yli kolmenkertaistanut itsensä kesästä 2012. Mielenkiinnolla odotan miltä kurssikehitys näyttää esimerkiksi 2030-luvulla.

12. Saa sijoittamisesta itsellesi tulonlähde

Periaatteessa tämän voisi kai jo siirtää tehtyihin tekoihin, mutta pidän sen silti vielä tällä puolella. Saan osingoista reilut pari tuhatta euroa vuodessa, sekä sijoitusblogin pitämisestä ”joitakin satasia” vuodessa. Summat ovat kuitenkin vielä niin pieniä, että koen olevani vielä ”matkalla” tämän asian suhteen.

Blogituloista kiinnostuneet voivat lukea paljonko Googlen mainoksilla blogissa voi tienata

13. Tule taloudellisesti riippumattomaksi

Tämä on se lopullinen ”final destination”, johon monet sijoittajat pyrkivät. Oma matkani on yhä varsin kesken, veikkaan että olen kulkenut vasta noin neljänneksen taloudelliseen riippumattomuuteen vaadittavasta ajasta.

Tässä tekstissä pohdin taloudellista riippumattomuutta

Tulossa

Lopuksi sitten niitä tehtäviä, jotka aion joskus tulevaisuudessa suorittaa, mutta tällä hetkellä en ole edes aloittanut niiden tekoa.

14. Osakeantiin osallistuminen

Haluan joskus osallistua osakeantiin ja hypätä yhtiön kyytiin heti sen listautumisen yhteydessä. Oli erittäin lähellä, etten tehnyt näin Harvian kanssa, mutta se jäi ajanpuutteen vuoksi tekemättä. Sijoitin Harviaan lopulta vasta pari kuukautta listautumisen jälkeen.

Harvian ostoksen taustoista voit lukea täältä

15. Vierailu omistamasi yhtiön pääkonttorissa

Pääkonttorissa olen joskus käynyt, mutten vielä omistamani yhtiön sellaisessa. Joskus yläasteella kävimme Keskisuomalaisen pääkonttorissa kuulemassa sanomalehden tekemisestä, mutta omistamani yhtiön pääkonttorivierailu saa vielä odottaa itseään.

16. Yhtiökokouksessa puheenvuoron käyttäminen

Kerran olen vieraillut yhtiökokouksessa, mutta pidin siellä varsin hiljaista profiilia. En osallistunut keskusteluun, haastanut yhtiön johtoa tai esittänyt heille kysymyksiä. Kenties joskus tulevaisuudessa sitten. Hyvä osakesijoittaja kuitenkin haastaa tarvittaessa yhtiön johdon, jos sille on aihetta.

Esimerkiksi Aki Pyysing hakkasi syystä nyrkkiä keväällä 2017 Technopoliksen yhtiökokouksessa, muistuttaen yhtiön kehnosta omistaja-arvon luomisesta. Aki sai mahtavilla palopuheillaan Technopoliksen huomioimaan jatkossa paremmin myös piensijoittajat.

17. Suurimpien osakkeenomistajien listalle pääsy

Tämä on haave, joka voi vielä joskus kenties toteutua jonkin pienemmän pörssiyhtiön kanssa. Tavallisesti yhtiöt listaavat nettisivuillaan suurimmat omistajat, ja siellä näkyy myös ihan yksityishenkilöitäkin. Joidenkin yhtiöiden 200 suurimman omistajan listalle taitaa päästä alle kymppitonnin sijoituksella, kun taas isoja yhtiöitä täytyy omistaa helposti miljoonilla.

18. Wall Streetillä vierailu

Amerikan mantere on minulla vielä valloittamatta. Olen joskus haaveillut, että päästessäni Yhdysvaltoihin asti, samalla reissulla täytyy käydä katsastamassa Wall Street New Yorkin Manhattanilla. Wall Streetillä sijaitsee New Yorkin pörssi sekä muita Manhattanin finanssialan paikkoja.

19. Charging Bull-patsaan koskettaminen

Samaisella Yhdysvaltain matkalla New Yorkin täytyy käydä tarkistamassa myös Charging Bull-patsas. Vuonna 1989 paljastetun patsaan koskettamisen kerrotaan tuovan sijoittajalle onnea osakemarkkinoilla. Eri lähteiden mukaan sijoittajan kannattaa koskettaa joko härän nenää, sarvia tai kiveksiä. Sen vuoksi patsas vetääkin luokseen monia turisteja.

20. Ulkomaiseen yhtiökokoukseen osallistuminen

Listan viimeisenä kohteena listaan ulkomaiseen yhtiökokoukseen osallistumisen. Erityisesti rapakon takana pidettävät yhtiökokoukset kiinnostavat meikäläistä, sillä tunnetusti Amerikassa kaikki on aina suurempaa. Tämän unelman kruununa voisi heittää osallistumisen Warren Buffetin luotsaaman Berkshire Hathawayn yhtiökokoukseen osallistuminen, sillä BRK pitää kenties maailman parhaat yhtiökokoukset.

Kannattaa lukea tämä suomenkielinen raportti vuoden 2015 kokouksesta, kun BRK juhli 50-vuotista uraansa. Koko viikonlopun kestävässä tapahtumaan osallistui 40 000 ihmistä (kuvitelkaa Olympiastadion, tai kolme Hartwall Arenaa täynnä), ohjelmaa kesti aamusta iltaan. Ohjelmaa oli kuin festareilla, sillä yhtiökokouksessa esiteltiin Berkshirestä kertova elokuva, mainostettiin BRK:n omistamien yhtiöiden tuotteita ja palveluita, sekä piti sisällään erilaisia leikkimielisiä kisoja, kuten sanomalehden heitto.

Mikä on sinun bucket-listasi?

Siinä oli minun 20 kohtaa sisältävä listani. Veikkaan että kommenttiosiosta keksin muutaman kohdan lisää tälle listalle vielä julkaisun jälkeen.

Tällä hetkellä olen suorittanut omalta listaltani 10 kohtaa, kolme kohtaa on hyvässä vauhdissa sekä 7 odottaa vielä aloittamista. Mikä on sinun tuloksesi?

Jos joku haluaa kopioida tämän minun listani omaan käyttöönsä, niin ollos hyvä. Tässä vielä yllä mainitut 20 kohtaa näppärästi copy-pastettavassa muodossa:

[ ] 1. Sijoitusstrategian tekeminen
[ ] 2. Seuraa varallisuutesi kehittymistä
[ ] 3. Sijoitusaiheisen kirjan lukeminen
[ ] 4. Hajauttaminen arvopapereiden ulkopuolelle
[ ] 5. Sijoittaminen ulkomaille
[ ] 6. Osavuosikatsauksen odottaminen ja lukeminen
[ ] 7. Osallistuminen yhtiökokoukseen
[ ] 8. Vierailu pörssissä Helsinki
[ ] 9. Vierailu pörssissä ulkomaat
[ ] 10. Pääse kertomaan harrastuksestasi jollekin medialle
[ ] 11. Pitkä holdaaminen
[ ] 12. Saa sijoittamisesta itsellesi tulonlähde
[ ] 13. Tule taloudellisesti riippumattomaksi
[ ] 14. Osakeantiin osallistuminen
[ ] 15. Vierailu omistamasi yhtiön pääkonttorissa
[ ] 16. Yhtiökokouksessa puheenvuoron käyttäminen
[ ] 17. Suurimpien osakkeenomistajien listalle pääsy
[ ] 18. Wall Streetillä vierailu
[ ] 19. Charging Bullin koskettaminen
[ ] 20. Ulkomaiseen yhtiökokoukseen osallistuminen

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

3 kommenttia kohteessa “Sijoittajan bucket-lista – 20 ideaa osakesijoittajalle

 1. Anonyymi kommentoi:

  [X] 1. Sijoitusstrategian tekeminen
  [X] 2. Seuraa varallisuutesi kehittymistä
  [X] 3. Sijoitusaiheisen kirjan lukeminen
  [X] 4. Hajauttaminen arvopapereiden ulkopuolelle
  [X] 5. Sijoittaminen ulkomaille
  [X] 6. Osavuosikatsauksen odottaminen ja lukeminen
  [ ] 7. Osallistuminen yhtiökokoukseen
  [ ] 8. Vierailu pörssissä Helsinki
  [ ] 9. Vierailu pörssissä ulkomaat
  [ ] 10. Pääse kertomaan harrastuksestasi jollekin medialle
  [X] 11. Pitkä holdaaminen
  [X] 12. Saa sijoittamisesta itsellesi tulonlähde
  [ ] 13. Tule taloudellisesti riippumattomaksi
  [X] 14. Osakeantiin osallistuminen
  [ ] 15. Vierailu omistamasi yhtiön pääkonttorissa
  [ ] 16. Yhtiökokouksessa puheenvuoron käyttäminen
  [ ] 17. Suurimpien osakkeenomistajien listalle pääsy
  [ ] 18. Wall Streetillä vierailu
  [ ] 19. Charging Bullin koskettaminen
  [ ] 20. Ulkomaiseen yhtiökokoukseen osallistuminen

 2. Rahamiäs kommentoi:

  [X] 1. Sijoitusstrategian tekeminen
  [X] 2. Seuraa varallisuutesi kehittymistä
  [X] 3. Sijoitusaiheisen kirjan lukeminen
  [X] 4. Hajauttaminen arvopapereiden ulkopuolelle
  [X] 5. Sijoittaminen ulkomaille
  [X] 6. Osavuosikatsauksen odottaminen ja lukeminen
  [X] 7. Osallistuminen yhtiökokoukseen
  [ ] 8. Vierailu pörssissä Helsinki
  [ ] 9. Vierailu pörssissä ulkomaat
  [ ] 10. Pääse kertomaan harrastuksestasi jollekin medialle
  [X] 11. Pitkä holdaaminen
  [X] 12. Saa sijoittamisesta itsellesi tulonlähde
  [ ] 13. Tule taloudellisesti riippumattomaksi
  [X] 14. Osakeantiin osallistuminen
  [X] 15. Vierailu omistamasi yhtiön pääkonttorissa
  [ ] 16. Yhtiökokouksessa puheenvuoron käyttäminen
  [ ] 17. Suurimpien osakkeenomistajien listalle pääsy
  [ ] 18. Wall Streetillä vierailu
  [ ] 19. Charging Bullin koskettaminen
  [ ] 20. Ulkomaiseen yhtiökokoukseen osallistuminen

  11/20 hoideltu, mutta vielä riittää tekemistä. Kohdat 13, 16, 17 tärkeimpinä tavoitteina.

 3. Anonyymi kommentoi:

  [X] 1. Sijoitusstrategian tekeminen
  [X] 2. Seuraa varallisuutesi kehittymistä
  [X] 3. Sijoitusaiheisen kirjan lukeminen
  [X] 4. Hajauttaminen arvopapereiden ulkopuolelle
  [X] 5. Sijoittaminen ulkomaille
  [X] 6. Osavuosikatsauksen odottaminen ja lukeminen
  [X] 7. Osallistuminen yhtiökokoukseen
  [ ] 8. Vierailu pörssissä Helsinki
  [ ] 9. Vierailu pörssissä ulkomaat
  [ ] 10. Pääse kertomaan harrastuksestasi jollekin medialle
  [X] 11. Pitkä holdaaminen
  [X] 12. Saa sijoittamisesta itsellesi tulonlähde
  [ ] 13. Tule taloudellisesti riippumattomaksi
  [ ] 14. Osakeantiin osallistuminen
  [ ] 15. Vierailu omistamasi yhtiön pääkonttorissa
  [ ] 16. Yhtiökokouksessa puheenvuoron käyttäminen
  [ ] 17. Suurimpien osakkeenomistajien listalle pääsy
  [X] 18. Wall Streetillä vierailu
  [X] 19. Charging Bullin koskettaminen
  [ ] 20. Ulkomaiseen yhtiökokoukseen osallistuminen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *