Vaikka vietämme Suomessa varsin lumista talvea, katseet on hyvä kääntää jo kevääseen. Kevät tarkoittaa piensijoittajalle yleensä osinkokevättä, vaikkakin osinkokevät taitaa olla terminä tulevaisuudessa sukupuuttoon kuolevaa sorttia. Viimeksi toissa päivänä Nokia ilmoitti nimittäin siirtymistä kvartaaliosinkoihin, eli osinko jaettaisiin kevään kertarysäyksen sijasta tasaisesti ympäri vuoden. Ensi viikolla ainakin omalta kohdaltani suurin mielenkiinto kohdistuu Nordean tilinpäätökseen.

Tämän aasinsillan innoittamana ajattelin provosoida teitä taas osingoista kirjoittamisella. Joku on jo ehtinyt kenties otsikon luettuaan ihmettelemään, että mitä ihmettä se Riku taas vouhkaa. ”Osingothan on aina jees!” Osingot ovat muuten sellainen aihe, josta ei voi mielestäni puhua oikein neutraalisti. Jos kritisoit osinkoja jostain edes vähän, saat helposti kuulla olevasi hölmö sijoittaja, ihan vain koska et fanita osinkoja sokeasti. Omasta mielestäni tämä on aika haitallista juuri piensijoittajan kannalta, sillä osinkoja tulee pohdittua vain yhdeltä kannalta.

Saan tasaisin väliajoin myös jonkinlaisia ”näpäytyksiä” osingoista kirjoittaessani. Ne menevät usein tyyliin ”mitä sä nyt osingoista kirjoitat kun nehän on susta paskaa?” Nämä kommentoijat viittaavat viime kesänä kirjoittamaani tekstiin, jossa pienen provosoinnin kera muistutin osinkoverotuksesta sekä osinkojen uudelleensijoittamisesta aiheutuvista kaupankäyntikuluista. Nämä molemmat ovat pois sijoittajan tuotoista ja heikentävät korkoa korolle-ilmiön mahtia. Aika karu homma, etenkin kun monet pitävät virheellisesti osinkoja jonkinlaisena boostina kyseiselle ilmiölle.

Osingot osinkokevät


Nalle – piensijoittajien sankari

Katsotaan aiheuttaako tämä teksti samanlaista provosoitumista, josta saan kuulla vielä myöhemminkin. Minä olen kuitenkin sitä mieltä, ettei piensijoittajan kannattaisi odottaa Björn ”Nalle” Wahlroosilta kovin suuria osinkoja.

Jos joku ei tiedä kuka on Nalle Wahlroos, niin hän on suomalainen pankkiiri ja monen mielestä maamme suurimpia ”sijoitusguruja”. Nalle on raudanluja ammattilainen johdattamaan pörssiyhtiöitä ja Nallen luotsaamat Sampo, Nordea ja UPM ovatkin olleet varsin menestyviä yhtiöitä. Osittain tästä syystä nämä kolme yhtiötä löytyvät hyvin monen piensijoittajan salkusta.

Tällä hetkellä Nallen kipparoimat yhtiöt maksavat varsin kovia osinkotuottoja. Nordean osinko hipoo välillä jopa yhdeksää prosenttia. Sammon osinkotuotto majailee seitsemän prosentin maissa ja myös UPM tarjoaa jopa viittä prosenttia. Kaikki siis selvästi yli Helsingin pörssin keskiarvon. Missä siis mättää?

Mites muut julkkikset?

Kenties tätä alustusta varten joudun hakemaan esimerkkejä muista julkkiksista. Otetaan esimerkiksi vaikka tulikuuma Patrik Laine, joka luultavasti tälläkin kaudella pyssyttää eniten maaleja NHL:ssä sinivalkoisista pelaajista. Jos minä olisin lätkäjoukkueen manageri, laittaisin Patun pelaamaan joukkueeni ykkösylivoimaa. Ihan vain siitä syystä että tamperelaisen laukaus on maailman aatelia.

Sama asia jos Tommi Mäkinen tulisi käymään pihassani Toyota Yaris WRC:llä. En kinuaisi Yariksen rattiin, vaan antaisin nelinkertaisen maailmanmestarin ottaa itse Puuppolassa rakentamastaan autosta kaiken irti, samalla kun itse nautin kyydistä kartturina. Tai jos Popedan kitaristilegenda Costello Hautamäki eksyisi kitaransa kera kanssani samoihin kotibileisiin, antaisin Costellolle valtuudet soittaa musiikkia illan mittaan mielin määrin.

En näe järkeä lähteä viemään palloa ammattilaiselta. Mielestäni on helkkarin suurta tuhlausta, jos Laineen Patu hankitaan joukkueeseen täyttämään juomapulloja, Mäkis-Tommi palkataan ajamisen sijaan vaihtamaan Yarikseen talvirenkaat tai Costellon sijasta meikäläinen itse rämpyttää kitaralla epävireisesti Smoke on the wateria. Tietenkään sitä faktaa unohtamatta, että oma lauluäänenikin saa jopa Matti Nykäsen sekä Sepi Kumpulaisen niskakarvat pystyyn.

Miksei sama toimisi myös sijoittamisessa? Pöydän toisella puolella on suomalainen ”finanssijumala”, joka saa kaiken koskemansa muuttumaan kullaksi. Miksi Nalle antaa yhtiöidensä osingot meille typerille piensijoittajille saatesanoilla ”lycka till”? Eikö olisi kaikille osapuolille tuottavempaa, että Nalle raudanlujana ammattilaisena sijoittaisi nuo osingot todennäköisesti piensijoittajaa paremmin?

Warren Buffett – maailman paras näyttää mallia

Jos joku nyt ajattelee tämän tekstin olevan vain epätodellista toiveunta, joudun tuottamaan teille pettymyksen. Nallelle sopiva esikuva löytyy nimittäin rapakon takaa. Maailman kovin elävien kirjoissa oleva sijoittaja Warren Buffet tunnetaan omasta Berkshire Hathawaystaan.

BRK on jokaisen osinkoahneen sijoittajan irvikuva. Yhtiö on jakanut pitkän historiansa aikana vain kerran osinkoa, ja sekin tapahtui muistaakseni 1970-luvulla. Buffet on itse vitsaillut tämän yhden ”syrjähypyn” johtuneen siitä, että isäntä itse istui vessassa päätöksen aikana, eikä ollut mukana tekemässä tätä päätöstä.

Harva BRK:n osakkeenomistaja on tuskin kuitenkaan osinkoja jäänyt kaipailemaan. Berkshire Hathaway on menestynyt vähintäänkin mahtavasti kaikki nämä vuosikymmenet. Kenties tähän voittokulkuun onkin ollut osasyynä BRK:n nuuka osinkopolitiikka, sillä osingonmaksun sijasta yhtiö on päättänyt käyttää rahat omiin sijoituksiin. Saammekin säännöllisin väliajoin lukea siitä, mitä kaikkea Buffet on tällä kertaa BRK:n nimissä ostanut.

Eikä osingon maksamattomuus tarkoita sitä, etteikö yhtiö haluaisi luoda myös omistaja-arvoa. Osingon sijasta Berkshite Hathaway on voidellut omistajiaan omien osakkeiden takaisinostolla, joka on tietyissä tilanteissa varsin mukava tapa muistaa osakkeenomistajia.

Osingon olemattomuudesta huolimatta (vai jopa osittain sen ansiosta) BRK on vuosikymmenestä toiseen pärjännyt varsin hyvin omille vertailuindekseilleen. Se on jossain määrin jopa käsittämätöntä, miten hyvin Warren pystyy pitämään jollansa jo vuosikymmeniä aallonharjan päällä.

Loppusanat

Jälleen kerran on loppusanojen aika. Toivottavasti joku selvisi tänne asti, eikä osinkojen pienimuotoinen kritisoiminen pahoittanut monen lukijan mielipidettä.

Kuten jo tekstin alussa sanoin, Nordea julkistaa tuloksensa ensi viikolla, ja näin 1 130 kpl Nordeaa omistavana minunkin huomioni kiinnittyy kyllä osingon määrään. Nordea on ylivoimaisesti kovin osinkotykki salkussani tällä hetkellä, eikä luultavasti siitä tule heti hetkahtamaan pois.

Tästä huolimatta minua kiinnostaisi nähdä joskus suomalainen vastine Berkshire Hathawaylle. Jonkinlainen yhtiö, jonka takana on nimekäs, vahva ja kiinnostava sijoittaja, joka osaisi sijoittaa meidän piensijoittajien osinkomme meitä paremmin. Ei tarvitsisi meikäläisenkään manailla osinkoverotusta tai osinkojen uudelleensijoittamisen kuluja.

Sitten minä heräsin unestani.

Ps, kun tässä tekstissä tuli jo mainittua laulavat mäkikotkat sekä talonmiehet, en voi vastustaa kiusausta parin biisin jakamiseen. Sovitaan vaikka että Pidä varas ja Armontonta menoa ovat tulevan osinkokevään teemabiisejä.

Saatat olla kiinnostunut myös:
Ovatko osingot yliarvostettua paskaa?

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

3 kommenttia kohteessa “Kannattaako piensijoittajan toivoa Nallelta isoja osinkoja?

  1. Riippumatto kommentoi:

    Itse toivon Nordealta isoa osinkoa ja tuloksentekokykyä, joka mahdollistaa osingon jatkuvan kasvattamisen. Tällä on itsessään myös merkittävä kurssia nostattava vaikutus, jota ei pidä aliarvioida (ja johon piensijoittajat eivät vaikuta kuin hyvin marginaalisesti). Jos Nordea ei maksaisi osinkoa ulos, markkinareaktio olisi musertava, ja tällä olisi kurssiin huomattavasti suurempi negatiivinen vaikutus kuin mitä osingon irtoamisella on, sekä sillä mitä sijoittaja ottaa takkiin osinkoverotuksessa.

  2. Anssi kommentoi:

    Mielenkiintoinen ajatelma kirjoittajalla. Investoisin kyllä tälläiseen suomalaiseen firmaan joka yllämainitulla tavalla toimisi.

  3. Anonyymi kommentoi:

    Varmaan Sampo olisi ainut mahdollinen yritys tällähetkellä, joka osaisi käyttää paremmin osingot kuin osinkojen saaja 😀 Sammon track-record omistaja-arvon luomisessa on helsingin pörssin parhaimmistoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *