Kaupallinen yhteistyö: Fiksuruoka

Ruoka on asumisen ohella suurimpia menoeriämme, eikä niiltä voi välttyä oikein mitenkään. Syömme joka ikinen päivä useampaan kertaan, joten ruokaan ei ole mikään ongelma käyttää vaikka loputtomasti rahaa.

Ruokakustannuksissa ei voi, eikä toisaalta ole järkeäkään nuukailla loputtomiin, koska terveellinen ruoka on kuitenkin kaiken perusta. Tästä huolimatta voi pienillä teoilla laskea omia ruokakustannuksiaan koskematta ruuan laatuun.

Olen kirjoittanut teille tässä blogissa useasti ruokahävikin minimoimisesta sekä ruokalistan suunnittelusta ennakkoon. Nämä molemmat ovat sellaisia vinkkejä, joiden avulla on pudottaa omia ruokakustannuksia täysin nuukailematta. Se vaatii vain hieman oikeanlaista asennoitumista leikkiin.

Fiksuruoka verkkokaupasta kokemuksia

Ruokahävikki – mitä se on ja paljonko se maksaa?

Ruokahävikki on erityisesti sellainen aihe, missä on mahdollista omalla tarkkuudella ja tietynlaisella kurinalaisuudella säästää todella isoja summia pitkässä juoksussa. Vuositasolla keskiverto suomalainen kotitalous heittää rahaa roskiin ruokahävikin muodossa 262,8 euroa, eli 72 senttiä päivässä, joka on suorastaan järkyttävä summa.

Toisin sanoen ruokahävikin vähentämisellä voi saada vuositasolla aikaan suht helposti kolminumeroisen säästösumman. Summa on mielestäni varsin suuri, ottaen huomioon miten pienestä sen ”tienaaminen” on kiinni.

Mitä tarkemmin kykenet ennakoimaan ja suunnittelemaan omat ruokailusi, sitä vähemmän tuotat hävikkiä ja heität rahaa kirjaimellisesti roskiin.

Kokemuksia Fiksuruoka-verkkokaupasta – halpaa hävikkiruokaa netistä

Monet oman elämänsä tarjoushaukat tuntevat kaupan punalaputetut tuotteet, joiden avulla on mahdollista säästää useita kymmeniä prosentteja ostamalla pian lähestyvän viimeisen käyttöpäivän tai parasta ennen -päiväyksen tuotteita. Näihin tuotteisiin törmää usein perinteisissä marketeissa, jossa omaan käyttöön soveltuvat punalapputuotteet ovat aina vähän tuurin varassa. Joskus niitä löytyy, joskus taas ei.

Harva tietää kuitenkaan sitä, että myös internetin ihmeellisessä maailmassa on tarjolla eräänlainen punalapputuotteiden kauppa, joskaan siellä tuotteisiin ei liimata tarjoustarroja. Kyseessä on kotimainen Fiksuruoka-verkkokauppa, joka on pyrkinyt toiminnallaan vähentämään ruokahävikkiä vuodesta 2016 asti.

Kaupan idea on varsin simppeli: valikoima koostuu pääosin poisto- ja jäännöseristä, joita Fiksuruoka ostaa suoraan suomalaisilta valmistajilta, maahantuojilta tai tukkuketjuilta. Nämä tuotteet ovat sellaisia, jotka eivät syystä tai toisesta olisi päätynyt kauppojen hyllylle, vaan ne pelastettiin hävikiltä.

Toisin kuin monesti luullaan, hävikkiä vähentävät kaupat eivät myy pelkästään viimeisen käyttöpäivän tuotteita, vaan myytävät tuotteet ovat saattaneet päätyä hävikiksi myös muista syistä. Syitä poistumiseen voivat olla:

 • kaupat ovat poistaneet tuotteen jostain syystä valikoimasta
 • tuotteen myyntipakkaus on uudistunut ja vanhat eivät kelpaa liikkeille
 • erilaiset brändimuutokset, jonka vuoksi vanhoja pakkauksia ei haluta enää käyttää
 • erityisesti sesonkituotteilla varaston tyhjentäminen tai muut ylituotannot

Minkä vuoksi minä hyödynnän hävikkiruokaa myyviä verkkokauppoja?

Olen käyttänyt Fiksuruokaa sekä muita hävikkiruokaa myyviä verkkokauppoja vajaat kaksi vuotta. Tässä ajassa minulle on jo ehtinyt muodostua eräänlainen tapa katsastaa säännöllisin väliajoin kauppojen valikoima.

Hävikkiruokakauppojen valikoima vaihtelee varsin tiuhaan tahtiin, sillä tuotteet koostuvat erilaisista eristä. Vaikka teen Fiksuruuasta melko säännöllisin väliajoin tilauksia, ostamani tuotteet vaihtelevat oikeastaan jokaisella kerralla. Tästä huolimatta kaupan käytöstä on muodostunut minulle rutiini, siinä missä ”normaalin ruokamarketinkin” käytöstä.

Näin korona-aikakaudella, jossa pyrimme välttämään ylimääräisiä kontakteja sekä kotoa poistumista, ruuan tilaaminen verkkokaupasta toimii erittäin hyvin. Yleensä tilaan pakettini ihan kotiovelle asti toimitettuna, jolloin en joudu poistumaan kodistani lainkaan.

Toimituksesta puhuttaessa on kuitenkin hyvä muistaa se, että Fiksuruuan valikoima pohjautuu tuotteisiin, jotka eivät tarvitse kylmäketjua. Tästä syystä valikoimasta ei löydy esimerkiksi kylmäketjua vaativia maitotuotteita (esimerkiksi UHT-maitoja sen sijaan olen joskus tilannut Fiksuruuasta). Tämän vuoksi tilausta tehtäessä sinun ei tarvitse miettiä sitä, kestävätkö ruokatuotteet toimituksen.

Jos palataan vielä hetkeksi omiin rutiineihini, niin minulla on tapana perheeni ja joidenkin kavereideni kanssa tehdä kimppatilauksia näistä verkkokaupoista. Meillä on siis ihan arkipäivää, että joku laittaa WhatsApp-viestiä, jossa ilmoittaa tekevänsä tilausta Fiksuruuasta, jolloin muut voivat tilata samaan tilaukseen omia tuotteitaan. Tämä porukkatilaaminen osaltaan mahdollistaa sen, että teemme tilauksia lähes joka kuukausi.

Fiksuruoka kokemuksia blogi
Suht vakituinen näky meillä: Fiksuruoka-pahvilaatikoita

Ovatko hävikkituotteet halpoja?

Yksi iso motivaattori hävikkituotteiden ostamiseen on hävikin vähentämisen lisäksi myös taloudelliset syyt, eli lähtökohtaisesti tuotteet ovat näissä kaupoissa tavallista halvempia. Toisin sanoen saat tuttuja tuotteita alennettuun hintaan.

Tuotteiden halpa hinta perustuu siihen, että kaupat ostavat isoja eriä kerralla, jonka myötä verkkokaupat pystyvät pitämään hinnat matalina. Halpa hinta toimii hyvänä porkkanana hävikin vähentämisessä.

Yhtenä simppelinä esimerkkinä olen tilannut Fiksuruuasta kesän mittaan useamman 24-packin Battery-energiajuomaa vähän reilun euron kappalehintaan, kun tavallisesti yksi tölkki kustantaa yli 2 euroa. En edes tarkalleen tiedä, mikä on ajanut nuo Batteryt hävikkiruokakaupan hyllylle, sillä päiväystäkin noissa näytti olevan vuoteen 2021 asti.

Halvoista tuotteista puhuttaessa ei voi olla mainitsematta Fiksuruuan nerokasta mainoskikkaa, eli sentin tuotteita. Fiksuruualla on tapana pitää varastossa aina jonkinlaisia sentin tuotteita, eli tosiaankin 0,01 euroa maksavia tuotteita. Näitä saa ottaa yhden per tilaus, mutta siitä huolimatta tarjous on varsin houkutteleva. Itse muistan tilanneeni kesällä esimerkiksi kahvipaketin yhdellä sentillä.

Mitä muita etuja hävikkiruokakaupoilla voi olla?

Se hinnasta ja säästämisestä. Käydään nopeasti vielä läpi muita syitä hyödyntää hävikkituotteita.

Yksi syy tulikin jo mainittua vaivihkaa, eli toimitus kotiovelle on mukava juttu. Korona-aikakaudella olen tilannut ennätyspaljon tavaraa suoraan kotiini, sillä se on ollut erilaisten verkkokauppojen myyntivaltti tänä vuonna.

Toinen syy on osittain ideologinen. Ainakin itse nautin siitä, että tiedän vähentäväni omilla kulutusvalinnoillani hävikkiä. Onhan se varsin hölmöä, että vielä 2020-luvulla tuhlataan erilaisia hyödykkeitä laiskuutta tai tietämättä. Kaikenlaista roskaa ja muuta jätettä syntyy jo muutenkin ihan tarpeeksi, joten miksi heittää sekaan vielä käyttökelpoisia tuotteita?

Kolmas syy osuu ainakin itselleni syvälle. Hävikkituotteiden tilaaminen mahdollistaa minulle kokeilla kokonaan uusia tuotteita, joita en välttämättä normaaleissa olosuhteissa laittaisi ostoskoriini. En tarkoita tällä sitä, että ”ostetaan tavaraa, jota ei oikeasti tarvitse”, vaan enemmän sitä, että tulee kokeiltua esimerkiksi uusia ruokia ja makuja.

Esimerkiksi aiemmin tekstissä mainitsemani sentin kahvipaketti oli jonkinlainen makukahvi, johon en välttämättä kiinnittäisi huomiota normaalisti kaupan hyllyssä. Nyt tuli kokeiltua uutta kahvimakua, joka tarjoaa ihan mukavaa vaihtelua. Tämä on varmasti sellainen aihe, missä voi olla paljon eroja kuluttajien kesken, mutta itselläni on paha tapa mennä kaupassa ”vanhoilla tutuilla tuotteilla” kokeilematta mitään uutta.

Loppupäätelmät: ostan hävikkituotteita Fiksuruuasta jatkossakin

Siinä tiivistetysti oma suhtautumiseni hävikkiruokaan ja ylipäätään ruokakuluissa säästämiseen. On aika niputtaa yhteen artikkelin terävimmät pointit.

Fiksuruuan tapaisten hävikkiruokakauppojen käyttöön jää hyvin helposti koukkuun, mikä ei ole välttämättä huono asia. Meikäläinen selaa verkkokaupan valikoiman läpi ehkä pari kertaa kuukaudessa. Sieltä on mahdollista tehdä niitä kuuluisia löytöjä, sekä säästää helposti ruokakustannuksissa isoja summia.

Se on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että hävikkituotteiden ostaminen ei aina automaattisesti tarkoita hävikin vähentämistä. Jos tuote jää lopulta sinulla käyttämättä, siitä tulee yhtä lailla hävikkiä. Sen vuoksi kannattaa pitää kiinni omasta suunnitelmallisuudesta, jottei tule ostettua turhia tuotteita.

Jään mielenkiinnolla seuraamaan miltä näyttää erilaisten verkkokauppojen tulevaisuus. Vielä viime vuonna varmasti hyvin moni suomalainen vannoi ruokaostoksien perinteiseen suorittamiseen, eli marketissa asiointiin. Nyt koronakriisin myötä tämäkin leikki on siirtynyt yhä pidemmälle verkkoon.

Jännä nähdä miltä ruokaostosten tekeminen näyttää esimerkiksi viiden vuoden päästä. Oma arvaukseni on, että verkkokauppatrendi jatkaa nousuaan ja tulevaisuudessa myös ruokaostokset hoidetaan yhä enemmän netin kautta. Tämä trendi sataa varmasti myös Fiksuruuan ja hävikkiruokakauppojen laariin.

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Yksi kommentti kohteessa “Hävikkiruokaa käyttämällä säästöä ruokakuluihin – Fiksuruoka kokemuksia

 1. Jarmo Vestola kommentoi:

  Hyvin luettelit Fiksuruuan etuja ja olen kanssasi periaatteessa samaa mieltä. Itsekin tullut tuota jokunen kerta käytettyä ja vieläkin on vanhasta ostoksesta esimerkiksi shampoo käytössä. Arvostelunkin olen tuosta kirjoittanut: http://downshiftaaminen.blogspot.com/2018/02/fiksuruokafi-kiertotaloudella.html

  Sitten niihin risuihin artikkeliin liittyen. Mitään negatiivista en sinulta kuullut. Eihän tuo kaupallinen yhteistyö nyt vain sumenna laseja? Omassa blogijutussa Fiksuruoka ei ainakaan hoitanut somenäkyvyyttä kovin asiallisesti, jos katsot artikkelini loppua. Kaupassa myös vertailuhinnat ja alennukset näyttivät vähän mitä sattuu. Painotan, että en ole itse palvelua nyt johonkin vuoteen käyttänyt, joten muutoksia parempaan on voinut hyvinkin tapahtua. Osaatko sanoa tästä luotettavuudesta mitään?

  Olisin myös halunnut nähdä jotain hintavertailua. Esimerkiksi oma ostoskorisi vs kaupan hinta. Paljonko oikeasti säästit? Pelkkä toteamus halvemmuudesta ei mielestäni riitä, jos ei ole näyttää faktoja. Ehkä suhtaudun vain asioihin liian kriittisesti…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *