Säästövinkit ovat asioita, jotka tuntuvat aina kiinnostavan lukijoita. Olen kirjoittanut jo suht monta tekstiä aiheesta, ja ne keräävät päivittäin klikkauksia. Jatketaan siis hyväksi todetulla linjalla.

Asia tuli mieleeni, kun luin Financerin sivuilta säästövinkkejä. Niitä oli listattuna sivustolla aika miehekäs määrä, lähes 200 kappaletta. Tuon artikkelin innoittamana ajattelin rustailla omia vinkkejäni tässä tekstissä. Vinkit ovat sellaisia, joita olen itse käyttänyt jo vuosia ja olen todennut ne toimiviksi.

Näin keskivertona työläisenä ja palkansaajana mahdollisuuteni vaurastua perustuu suurimmilta osin menojen seurantaan, ja siksi olenkin hyvin tarkka raha-asioistani. En kuitenkaan näkisi itseäni kovinkaan pihinä ihmisenä, vaan ajattelen ennemmin maksivoivani kulutuksestani aiheutuvan hyödyn.

Säästäminen on muuten vielä tienaamistakin suuremmassa roolissa arjen talouden pyörittämisessä. Ai miksikö? Jos tienaat kuukaudessa 100 euroa enemmän, et lopulta näe tuota satasta kokonaan, sillä verotus syö osan palkankorotuksestasi. Säästettyyn sataan euroon taas Verohallinto ei pääse millään väliin. Säästetty satanen on ihan rehdisti satanen lisää johonkin muuhun, esimerkiksi sijoittamiseen.

Seuraavaksi tarjoan teille minun omat säästämisen kymmenen käskyä. Muista myös tutustua kymmeneen sähkön säästövinkkiin.

Jokaisen piensijoittajan säästövinkki: Nordnet-kestokassi!

Säästövinkki 1: Suunnittele tulevat menosi, pyri ennakoimaan mahdollisimman paljon

Tämä on mielestäni se kaikista tärkein pohja säästämiselle. Ilman suunnittelua ja ennakointia säästäminen voi olla vaikeaa, sillä lähes kaikki asiat perustuu eräänlaiseen pelisilmään, tai ”spelögaan” kuten Rahapodin Miikka aina tapaa sanoa.

Esimerkiksi oman jääkaappinsa sisällöstä kannattaa olla aina perillä mahdollisimman hyvin. Kaupassa tietää sitten mitkä tuotteet ovat mahdollisesti lähiaikoina loppumassa ja (tietenkin käyttöpäiväyksien mukaan) nämä vähissä olevat tuotteet kannattaa ostaa jo ennakkoon jääkaappiin odottamaan käyttöä. Kaikista kalleimpia kauppareissujahan lopulta ovat ne, kun unohdat ostaa jotain, ja tarvitset tuotetta heti. Sitten joutuu (usein autolla) ajamaan kauppaan ja ostamaan sitä yhtä maitopurkkia. Ei mitenkään järkevää.

Ennakointi ei koske pelkkää jääkaapin sisältöä, vaan ihan kaikkea. Esimerkiksi nyt näin alkukesästä kannattaa jo suunnata ajatukset syksy- ja talvikauteen. Onko syys- ja talvivaatteet jo hankittuna? Onko esimerkiksi auton talvirenkaat jo ajettu loppuun? Jos on, niin talvirenkaita voi käydä jo nyt kyselemässä. Niitä saa usein halvalla, kun rengasliikkeiden varastot ovat täynnä viime vuoden malleja. Lisäksi säästät omaa elimistöäsi, kun et joudu lokakuun pahimman rengasrumban aikaan jonottamaan tunteja palvelua rengasliikkeissä.

Ennakointia kannattaa käyttää myös säästämisen suhteen. Jos tiedät että autoosi on tulossa kallis jakopääremontti, kannattaa siihen alkaa varautumaan jo hyvissä ajoin. Typerää olisi joutua ottamaan kulutusluottoja tuollaiseen huoltoon, jonka kuitenkin tietää ennakkoon. Autoilussa kun on joskus kovilla ihan jo yllättävien remonttienkin kanssa.

Säästövinkki 2: Suosi omia eväitä

Ruokailu on meille kaikille ”pakollinen paha”, josta ei voi luistaa. Vanha vitsi laihialaisten hevosesta kertoi, että heti kun ratsu oppi olemaan syömättä, se otti ja kuoli. Vaikka syömistä ei voi välttää, voi pienillä peliliikkeillä kuitenkin säästää paljon rahaa.

Esimerkiksi työpaikkaruokailu on yksi sellainen paikka, jonne upotamme vaivihkaan suuria määriä rahaa. Vanhalla työpaikallani metsäteollisuudessa keittolounas maksoi aikanaan yli femman ja kiinteä lounas noin 6,5e. Viikon ruuat kustantavat siis noin kolmekymppiä. Eli vuodessa puhutaan satojen eurojen lovesta. Toki jotain täytyy luonnollisesti syödä, mutta oma ratkaisuni työelämässä on ollut jo vuosia omat eväät.

Monella omiin eväisiin liittyy mielikuva kalliista ja epäterveellisistä einesruuista, mutta itse pyrin aina syömään edellisen päivän jämiä töissä. Kotona ruokaa laittaessani pyrin siis jo ennakoimaan huomisen syömisiä, joten mitoitan tekemäni ruuan siten, että sitä riittää vielä seuraavaksi päiväksi töissä. Vältän kaikenlaisen valmisruuan syömistä, sillä nekin osaavat olla joskus pirun kalliita, eivätkä ne varmasti pärjää terveellisyydessä kotiruualle.

Epäterveellisyydestä puheenollen, on hyvä muistaa myös se, ettei se terveellinen ravintolan noutopöytäkään ole pidemmän päälle aina terveyden kannalta hyvä, vaikka ruuan laatu olisikin hyvä. Kun ruokaa saa syödä niin paljon kuin jaksaa vaikuttamatta annoksen hintaan, tulee houkutus ottaa annoksesta kaikki irti. Ainakin itse huomaan usein mättäväni kukkupää-lautasellisen ruokaa, ”tästä kun on maksettu”-periaatteella.

Lyhyellä tähtäimellä totta kai kannattaa ottaa kaikki maksetusta ateriasta irti, mutta pidemmän päälle tämä ei ole terveellistä. Eikä se ruokatunnilta palaaminen töihin tunnu oikein mukavalta maha täynnä.

Säästövinkki 3: Kestokassien käyttö

Kestokassit ovat yksi suosikkini säästövinkkeihin, sillä fanitan niitä ahkerasti. Näitä kasseja onnistun keräilemään jatkuvasti uusia ja uusia, joten niitä on kaikkialla. Niitä tarttuu mukaan ilmaiseksi erilaisilta messuilta ja muista tapahtumista, joita tulee kierreltyä aika paljon. Ja vaikka näitä ikuisuuskasseja ei mistään ilmaiseksi saisikaan, niin voihan näitä myös ostaa omasta lähikaupastasi.

Näiden kestävämpien ostoskassien hankintaa voisi kutsua jo ihan sijoitukseksi, sillä maksavat varmasti itsensä takaisin vuosien varrella. Tai parhaimmillaan jo seuraavien viikkojen aikana.

Koska minulla kasseja on paljon, olen jemmannut niitä suunnilleen kaikkialle. Autoon, kotiin, ja työ- sekä harrastusreppuihin. Joskus jopa takin taskuun. Ihan vaan siltä varalta jos kauppareissu yllättää. Viimeisen viiden vuoden aikana olen joutunut turvautumaan perinteisiin muovikasseihin ehkä sormilla laskettavan määrän. Eli varmaan 99% ostosreissustani hoituu kangaskassin voimin.

Muovipussi maksaa kaupassa aivan tolkuttomasti, silloin joskus kun joudun sellaisen pakon sanelemana ostamaan. Olikohan pussilla hintaa peräti 28 snt, kun viimeksi jouduin sellaiseen turvautumaan. Jos jokaisella kauppareissulla ostat pari muovikassia ja käyt kaupassa pari kertaa viikossa, vuodessa poltat aika paljon rahaa pelkästään ostoksien kuskaamiseen. Etenkin, kun tarjolla olisi halvempia ja ympäristöystävällisempiäkin vaihtoehtoja.

Tunnetustihan muovipussit ovat se tuote, josta kaupat repivät prosentuaalisesti kaikista kovimmat katteet. Jostain luin joskus, että yhden muovipussin hinta on kaupalle noin sentin, mutta mitään lähdettä en pikaisella googlella väittämälle löytänyt. Siitä kuitenkin saa suuntaa, minkälaisista katteista puhutaan.

Säästövinkki 4: Seuraa kilohintoja ja tee isoja annoksia

Meille tarkanmarkan ihmisille kilohintojen seuraaminen on varmasti arkipäivää, mutta kaikki eivät kuitenkaan niiden päälle ymmärrä. Olen joskus ihan yllättynyt siitä, miten moni nuori aikuinen ihminen ei tajua kilohinnoista yhtään mitään. Näitäkin tapauksia löytyy varmasti iso siivu kansalaisistamme.

Tismalleen samojen tuotteiden pakkauskokojen välillä on usein todella suuriakin hintaeroja kilohinnassa. Raaka nyrkkisääntö on, että isoissa pakkauksissa tuote on aina halvempaa kuin pienissä, toki poikkeuksiakin mahtuu mukaan. Kilohintojen kyttäämisessä ei tarvitse laskinta, saati päässälaskutaitoa – kilohinta on helppo tarkastaa kauppojen hintalappujen alaosasta. Siis siitä samasta hintalapusta, josta tuotteen hinta katsotaan. Vaatii vain hieman tarkempaa katselmusta, sillä kilohinnat lukevat pienemmällä fontilla kuin tuotteen hinta.

Isoja annoksia suosittelen myös, vaikkakin työpaikkaruokailussa manailinkin niitä. En tarkoita kuitenkaan tässä sitä, että lautanen kaavittaisiin aina täyteen, vaan että samaa ruokaa saatettaisiin syödä vaikka kahtena peräkkäisenä päivänä. Kuten esimerkiksi vaikka seuraavan päivän työruokailun yhteydessä. Teen yleensä paljon ruokaa kerralla myös siitä syystä, että olen varsin laiska tekemään ruokaa.

Säästövinkki 5: Käytä kirjastopalveluita

Kirjasto on yksi lempipaikoistani, sillä sieltä saa ilmaiseksi kaikkea mahtavaa materiaalia sijoittamiseen liittyen. Kirjastojen mahtavuuden opin jo opiskeluaikoinani. Koulun kirjasto sijaitsi aivan oman kotiluokkamme vieressä, ja lukuisat väli- ruoka- ja hyppytunnit vietinkin kirjaston antimia lukien.

Kirjastolla on myös oma roolinsa minun sijoittamisesta kiinnostumisen tarinassa. Koulun kirjastoon tuli lehtiä kuten Arvopaperi, Talouselämä ja Kauppalehti, perinteisiä kirjoja tietenkään unohtamatta. Nykyistä asuntoa hankkiessani otin huomioon myös sen, että kaupungin kirjasto on kävelymatkan päässä.

Parhaimmillaan olen asioinut 2-3 kertaa kuukaudessa kirjastossa, mutta nyt se on valitettavasti jäänyt kiireiden vuoksi vähäisemmälle huomiolle. Kirjaston ansiosta säästän sievoiset summat vuodessa, kun en joudu tilaamaan lehtiä kotiini. Pelkästään Arvopaperi maksaisi minulle Osakesäästäjien keskusliiton jäsenenä 109,9 euroa vuodessa, ovh:n ollessa 157e. Puhumattakaan siitä faktasta, että lehdet kertyisivät helposti asuntooni, sillä eihän niitä vanhoja lehtiä malta heittää pois.

Vaihtoehto kirjastolle voi olla myös erilaiset e- ja äänikirjoja myyvät sivustot, kuten esimerkiksi Nextory tai BookBeat. Siellä on paljon myös piensijoittajaa kiinnostavia kirjoja, joten tässä on oiva keino päästä lukemaan kirjoja ilmaiseksi.

Säästövinkki 6: Autoilun kulut

Autoilun kuluja olen käsitellyt tässä blogissa jo useaan kertaan, esimerkiksi tässä kirjoituksessa. Samaisessa tekstissä otin kantaa myös autoilun säästövinkkeihin, mitä on oikeasti olemassa, vaikkakin autoilu nähdään usein vain rahareikänä.

Säästövinkeiksi listasin mm. eBayn käytön, renkaiden etsimisen Torista ja Nettivaraosasta, sekä suurten merkkihuoltojen välttäminen. Olen säästänyt kuluissani helposti useita satoja euroja sillä, että etsin tismalleen samat varaosat eBaysta. Merkkiliikkeen tiskillä niissä on ihan jäätävät katteet. Toki tämä vaatii usein sitä jo aikaisemmin peräänkuuluttamaani ennakointia, sillä joskus varaosia ei ole aikaa lähteä odottamaan useiden päivien toimitusajoilla.

Yksi parhaista säästövinkeistä autoiluun liittyen ovat mielestäni vakuutukset. Niissäkin on helposti mahdollista säästää useita satoja euroja vuodessa. Esimerkiksi vuosi sitten kilpailuttaessani autovakuutustani, säästin lopulta yli 400 euroa rahaa.

Yksi potentiaalinen säästökohde erityisesti monen auton perheissä on auton poistaminen liikennekäytöstä. Jos autolla ei ajeta juuri yhtään, se kannattaa poistaa liikennekäytöstä, jolloin säästät vakuutuksissa ja veroissa.

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

Säästövinkki 7: Unohda kalliit merkkivaatteet

Jos joku näistä säästövinkeistä herättää keskustelua, uskon sen tapahtuvan tämän otsikon alla. Olen nimittäin ollut aina sitä mieltä, että kalliit merkkivaatteet ovat yliarvostettuja. Vaikka tuotteilla on hintaa, ei se aina takaa laatua.

Monesti kuulee perusteluja, miten kalliin ostaminen tulee loppupeleissä kuitenkin halvemmaksi, sillä tuotteiden käyttöikä olisi myös pidempi. Olen tästä erittäin paljon eri mieltä. Ensinnäkin tässä ongelmana on se, että vaatteita tarvitsee useita kappaleita kerralla. Kukaan tuskin kykenee vetämään yhdellä t-paidalla, yksillä alushousuilla tai yksillä sukilla läpi vuoden. Tällöin joutuu alasti katselemaan pesukoneen pyörimistä.

Käyttämällä pelkkiä merkkituotteita sidot todella paljon pääomaa kiinni vaatekaappiisi. Toisekseen, myönnän että jotkut Jack &Jonesin tai Hennes & Mauritzin vaatteista ovat kestoiältään lyhyempiä kuin Adidakset tai Pumat, mutta olen eri mieltä siitä että kalliimpien osto kuitenkaan rahallisesti kannattaisi.

Jos ostamani viiden euron halpispaita kestää jopa sen viisi vuotta käyttöä, niin kauanko 15 euron paidan tulee kestää? Aivan, 15 vuotta! Ja mitä veikkaat, että kestääkö tänä päivänä ostettu paita pitoa vielä 15 vuoden päästä? En usko. Tai jos kestää, ongelmana voi tulla, että mahdutko enää kyseiseen paitaan.

Säästövinkki 8: Myy turha roina pois

Meillä kaikilla on varmasti enemmän tai vähemmän turhaa roinaa koti täynnä. Pari vuotta sitten viimeksi muuttaessani innostuin keventämään omaisuuttani, ja laitoin paljon omaisuutta myyntiin nettikirppareille. Myyntiin meni niin vanhoja auton kuin moponkin osia, joutilaana olevia rengassarjoja, vanhoja harrastusvälineitä ja kirjallisuutta.

Erityisesti kirjallisuuden suhteen yllätyin eniten. Selailin Torin ostetaan-palstaa, ja sieltä löytyi parikin ilmoitusta, jossa ihmiset halusivat ostaa vanhoja lehtiä. Aloin selailemaan omia lehtivarastojani, ja laittelin Toriin listaa varastostani löytyvistä numeroista. Lehdet menivät yllättävän hyvin kaupaksi, ja vielä ihan kelpo hinnalla.

Tästä innostuin sitten laittamaan muitakin lehtiä Toriin, ja lopulta pääsin paperijätteestä eroon saaden siitä jopa ihan rahallista korvausta. Samoin minut yllätti vanhojen harrastusvälineiden arvo. Lopetin erään urheilulajin noin kymmenen vuotta sitten. Säilytin pelivälineet siltä varalta, että joskus aloitan uudestaan.

Koska urani ei ole ikinä jatkunut, päätin myydä lähes kaikki harrastusvälineeni kyseisestä lajista. Vanhoja, lähes 15 vuotta vanhoja urheiluvälineitä. Ne pölyn peittämät ja 10 vuotta samalla paikalla seisseet pelivälineet toivat minulle lopulta parin sadan euron verran käteistä. Jemmasin siis euroja nurkassani kymmenen vuotta.

Säästövinkki 9: Ebay, Tori.fi, Nettimarkkina ja nettikirpputorit

Jatketaas nettikirpparien tiellä, kun vauhtiin jo päästiin. Tori.fi voi toimia myös toiseen suuntaan, nimittäin ostajalle. Taannoisessa muuttooni liittyvässä blogikirjoituksessa jo availin sitä, miten olen säästänyt melkoisia summia ostaessani huonekaluja käytettynä Torista ja nettikirppareilta. Ihan hyvää ja ehjää tavaraa, mikä on jäänyt vanhalle omistajalleen tarpeettomaksi. Toki nopea kannattaa olla, nimittäin nopeat syövät hitaat.

Ebaysta mainitsin jo autoilun puolella, mutta löytöjä sieltä tekee myös autottomat ihmisetkin. Olen ostanut eBayn kautta mm. puhelimiini kuoria noin parin euron hintaan (Suomessa vastaavat 15-20e), AUX-piuhoja alle euron kappale (Suomessa varmaan kympin) ja viimeisimpänä kaukosäätimen 9e (Suomessa kaikkialta loppunut, hintaluokka oli 30-40e + postit).

Säästövinkki 10: Kilpailuta, kilpailuta ja vielä kerran kilpailuta

Vielä lopuksi asiaa suosikkiaiheestani: kilpailuttamisesta. Olen itse varsin kova kilpailuttamaan asioita. Silloin kun kilpailuttaminen onnistuu, saan siitä mielihyvää. Lisäksi euroja jää itselle hauskempiin asioihin.

Tämän blogin olemassaolon aikana olen kilpailuttanut jo läjän asioita. Olen kilpailuttanut verkkokauppani, asuntolainani, vakuutukseni ja sähköni. Esimerkiksi asuntolainan kohdalla laskin säästön olleen yli 7000 euroa.

Jatkuvasti kannattaa olla hieman silmät auki, ja verrata mitä kilpailijoilla palvelut maksaisivat. Monesti ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella. Erityisesti vakuutuksien kohdalla palveluiden hinnat tuppaavat nousemaan ajan myötä paljon. Uusille asiakkaille tehdään hyviä tarjouksia, mutta vanhojen asiakkaiden hintoja korotetaan salakavalasti.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

5 kommenttia kohteessa “Kymmenen toimivaa säästövinkkiä – Näiden avulla kuka tahansa voi säästää

 1. Anonyymi kommentoi:

  Miten hoidat roskat sisältä roskakatokseen, jos et käytä ollenkaan muovikasseja? Vai oletko niin harjaantunut lajittelija, että sekajätettä ei synny?

  • RJW kommentoi:

   Mä oon aina vähän ihmetellyt näitä roskapusseista muistuttajia. Et ole nimittäin ensimmäinen minulle, joka käyttää tuota tekosyynä ostaa kaupasta muovikasseja 😀 Mä käytän ihan oikeita roskapusseja, mitä kaupoissa myydään rullissa. Rullassa ostettuna ne maksavat noin 5 snt/kpl (vs kaupan 15-30snt/kpl muovipussit). En näe kaupan muovipusseissa mitään parempaa oikeisiin roskapusseihin nähden, enkä siksi ymmärrä miksi roskat pitää viedä nimenomaan kaupan muovipussissa ulos.

   Mutta sanotaan nyt sekin, että kierrätän varmaan keskivertoa suomalaista enemmän. Kiitos taloyhtiön, meillä menee paperit, pahvit, biot, lasit ja metallit erilleen, joten sekajätettä ei kauheasti kerry. Vielä kun saisi muoville oman keräyksen omaan kotipihaan.

  • Anonyymi kommentoi:

   Heh kiitos vastauksesta. 😀 Olen nimittäin ajatellut, että se roskapussirulla on yksikköhinnaltaan kalliimpi, enkä ole koskaan laiskuuttani muistanut tarkistaa asiaa. Nyt viisaampi

  • Anonyymi kommentoi:

   Asiaa liipaten, itselläni kertyy myös ilman ostettuja muovipusseja pusseja joita käytän sitten seka- ja energiajätteelle. Mutta olen myös tätä ryhmää joka lajittelee kaikki mahdollisimman tarkasti sekä ei nyt yhden ihmisen taloutena joka ei kauheasti kotona olekaan tuottamassa valtavia määriä roskia.

 2. Anonyymi kommentoi:

  Täytyypä kommentoida, ettei kannata edes olettaa suurempien pakkausten kilohintojen olevan aina pienempien pakkausten kilohintoja halvempia. Esimerkiksi Prismassa 4 kpl:n Reissumies-pakettien kilohinta on ollut samansuuruinen kuin 12 kpl:n pakettien, ja saman tuottajan 2 kg:n porkkanapussin kilohinta on ollut jopa kalliimpi kuin 1 kg:n porkkanapussin. 🙂

  Lisäksi voisi kommentoida, ettei kangaskassin käyttö välttämättä ole muovikassien käyttöä ympäristöystävällisempi vaihtoehto: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/04/01/mika-naista-on-ekologisin-muovipussi-paperikassi-kangaskassi-vai Toki itselläni on useimmiten kaikkialla mukana kangaskassi – voihan kangaskassin elinikää pidentää ompelemalla, mikäli se sattuu hajoamaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *