Vuosi 2021 jää omaan sijoitushistoriaani sinä vuonna, kun sain kokea ensimmäistä kertaa listautumisantiin osallistumisen. Vaikka olen sijoittanut kohta kymmenen vuotta, listautumiset ovat olleet minulle melko vieras juttu. Pari kertaa olen jo tutustunut listautuvaan kohteeseen, mutta aiemmin tutustuminen ei ole johtanut merkkaamiseen asti.

Kuituteknologiayhtiö Spinnova sai kunnian olla tämä oman elämäni supersankari, jonka myötä on nyt listautuminenkin koettu läpi. Kaupankäynti yhtiön osakkeella starttasi torstaina juuri ennen juhannuksen viettoon karkaamista.

Ajattelin tässä julkaisussa käydä teille vähän läpi Spinnovaa ja miksi sijoitin siihen, sekä vähän yleistä asiaa listautumisesta. Listautumisannit, eli IPO:t ovat jääneet käsittelemättä oikeastaan kokonaan tässä blogissa, joten nyt on ehkä hyvä sauma paikata menneiden vuosien aukkoja.

SPINNOVA osake

Harvian missaaminen harmittaa yhä

Osallistuin ensimmäiseen listautumisantiin juuri Spinnovan kohdalla varsin hyvästä ja fiksusta syystä: yhtiö tulee kotikaupungistani Jyväskylästä. Kyllä, tämä oli se suurin syy. Sijoituspäätöksen perusteluna lähes yhtä hyvä, kuin kalastaisi osakkeita salkkuun yhtiön johdon horoskooppimerkkien perusteella.

Sijoituspäätöksen perimmäisenä ideana minulla on tässä vähän kuin ”kannattaa” paikallisia yhtiöitä. Keskisuomalaiset firmat ovat sen verran harvinaisia tapauksia, että näihin voi vielä hyvällä omatunnolla osallistua. Itse asiassa aiemmat keskisuomalaistaustaiset sijoitukseni Admicomiin ja Harviaan ovat osuneet itse asiassa ihan hyvin maaliin asti. Noh, muistetaan kuitenkin se, että yhtiön kotipaikka on tuskin kummankaan yhtiön hyvän pörssimenestyksen takana.

Saunavalmistaja Harvian listautuminen tapahtui keväällä 2018 ja minua korpeaa yhä tuon tilaisuuden missaaminen. Harvian listautumisesta oli huhuttu tuolloin jo pitkään, mutta jostain syystä se oli aina jäänyt. Kevättalvella 2018 Helsingin Sanomat kuitenkin skuuppasi, että Harvia tulee pian pörssiin. Aloin keräämään heti käteistä tätä varten, mutta lähes heti Harvia tuomitsi Hesarin puheet pelkäksi uutisankaksi. Petyin ja ehdin sijoittaa nämä käteiset johonkin toisaalle.

Noh, Harvia oli tuolloin melkoisessa puristuksessa. Listautuminen oli jo sovittu ja Hesari oli oikeilla jäljillä, mutta Harvia ei saanut vielä puhua siitä ääneen. Sen vuoksi Harvialla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin ampua huhut alas. Vain 12 päivää myöhemmin yhtiö ilmoitti kuitenkin listautuvansa ja meikäläinen oli pihalla tapahtumasta kuin lintulauta. Osasyynä tälle oli myös se, että elin tuohon aikaan varsin kiireistä aikaa töissä, jonka vuoksi ei kirjaimellisesti ollut aikaa osallistua Harvian antiin.

Harvian osakeannin missaaminen kirvelee minua yhä, vaikka ostinkin Harviaa lähes heti kaupankäynnin alettua. Minua ei harmita tässä casessa niinkään ne missatut eurot, vaan nyt kun Harvia on salkkuni suurin omistus ja isoin timantti, olisi niin hitsin hienoa sanoa olleensa mukana tässä tarinassa alusta asti. Nyt olen ollut tarinassa mukana ”vain” alkupuheiden jälkeisestä ajasta eteenpäin.

Spinnova on piristävä poikkeus salkussani

Lopetetaan Harvian perään itkeminen ja palataan Spinnovaan. Vaikka nämä kaksi yhtiötä tulevat molemmat Keski-Suomesta, muuta yhteistä niillä ei oikeastaan olekaan. Siinä missä Harvia on ollut koko Suomen tuntema brändi ja monet meistä käyttävät Harvia tuotteita jokaisella saunakerralla, Spinnovalla tilanne on täysin eri. Siellä ollaan vielä lähes lähtöruudussa. Käsissä on uusi teknologia vaateteollisuudelle, mutta markkinat sen suhteen ovat vielä alkutekijöissä.

Spinnova on kehittänyt puukuiduista tehdyn tekstiilin, jonka tarkoitus tarjota tulevaisuudessa kestävämpi vaihtoehto perinteiselle puuvillalle. Yhtiö ratsastaa ”vihreän trendin” ja vastuullisuuden aallonharjalla, koska vaateteollisuuden päästöihin kiinnitetään jatkuvasti enemmän huomiota, mikä taas antaa painetta muuttaa nykyisiä toimintatapoja uuteen suuntaan.

Spinnovan puukuidulla on monia hyötyjä ympäristön kannalta, sillä se on:

  • 100-prosenttisesti kierrätettävää
  • nopeasti biohajoavaa
  • se ei sisällä mikromuoveja
  • sitä voidaan valmistaa ilman liuottamista sekä ilman muita vahingollisia kemikaaleja tai lisäaineita

Spinnova on saanut juuri päätökseen kaksi vuotta kestäneet tutkimus- ja kehitystyön liittyen kuituunsa, ja nyt yhtiö siirtyy tuotteensa maailmanlaajuiseen kaupallistamiseen. Kaupallistaminen ei sekään lähde aivan tyhjästä liikkeelle, sillä Spinnovalla on yhteistyökumppanuuksia mm. vaatevalmistajista H&M:n ja Adidaksen kanssa, jälleenmyyjistä ECCOn kanssa, sellutuotannosta brasilialaisen selluyhtiö Suzanon kanssa ja tuotantolaitteissa Valmetin kanssa.

Pullat ovat siis jo uunissa asti, mutta vielä on avoimena kestääkö kohonnut taikina uunin kuumuuden, vai lässähtääkö se. Ja jos kestää, tuleeko tästä pullareseptistä uusi hittituote? Hyviä kysymyksiä, joihin ei varmaan edes vielä parin tulevan vuoden aikana osata antaa vastausta.

Meikäläinen sijoittaa harvemmin Spinnovan tapaisiin yhtiöihin, joissa homma on vielä näin alkutekijöissä, mutta latu auki. Vielä muutama vuosi sitten en olisi voinut kuvitellakaan sijoittavani tämäntapaisiin yhtiöihin, mutta niin se vain oma sijoitusstrategia muovautuu vuosien myötä. Siinä missä ennen haalin salkkuuni vain tuloksenteonkykynsä todistaneita valtamerilaivoja, nyt salkussani on sijaa myös huomispäivän pikaveneille.

Vielä muutama vuosi sitten oma sijoitusstrategiani nojasi täysin osinkoihin, mutta onneksi olen rimpuillut siitäkin onnistuneesti eroon. Spinnovan kohdalla on turha odottaa osinkoja vuosikausiin. Yhtiö satsaa nyt täysillä markkinoiden valloittamiseen ja kaikki kassaan jäävät eurot käytetään yhtiön kehittämiseen. Pidemmän päälle tämä tulee olemaan myös omistajan etu, koska osinko ei tunnetusti ole mitään ”ilmaista rahaa”, vaan se on pois yhtiön omista investoinneista.

Spinnova kelpasi sijoittajille – käteen vain rippeet

Kuten moni meistä aavisteli, Spinnova ylimerkittiin reippaasti listautumisen yhteydessä. Allekirjoittanut lähti mukaan minimipanostuksella, eli merkkasin 100 kpl osakkeita ja sain niitä lopulta 50 kpl. Jokaiselle antiin osallistuneelle taattiin 50 kpl osakkeita ja ylimenevästä osakemäärästä 1,36 % siivu. Käytännössä se kaveri joka merkitsi minua kaksi kertaa enemmän osakkeita (200 kpl), sai lopulta käteensä peräti 2 kpl enemmän osakkeita kuin allekirjoittanut.

Tämä on yksi syy sille, miksi en hirveästi lämpene listautumisille, vaan ostan niitä melkein mieluummin kaupankäynnin auettua ”normaalia väylää pitkin”. Normaalin kaupankäynnin kautta saan mitä tilaan, mutta listautumisessa joutuu aina heittämään osakemäärän reippaasti yläkanttiin, jos aikoo panostaa vähänkin isommin yhtiöön. Sen myötä rahojasi seisoo yleensä noin viikon verran kiinni yhtiössä, vaikka tiedät että euroista osa tulee bumerangina takaisin, kunhan kaupankäynti starttaa ja pölypilvi laantuu.

Tätä kirjoittaessa omistan Spinnovaa siis noin 500 eurolla, eli se on yksi pienimpiä sijoituksiani. Ääriesimerkkiin tehdyn vertailun vuoksi jo monesti mainitussa Harviassa minulla on kiinni 36 000 euroa. Kenties jossain vaiheessa tankkaan yhtiötä hieman, jotta saisin sen normaaliin ostoerään, eli 1500-2500 euron haarukkaan.

Listautumismarkkinalla bileet jatkuvat

Omat Spinnovan osakkeeni ovat tällä hetkellä reilun satkun voitolla yhden päivän jälkeen, vaikka lähdin antiin mukaan minimipanoksin. Jotkut osallistuvat näihin anteihin pikavoitot silmissä, eli osakkeet myydään heti pois ja nautitaan muutamasta kympistä aina muutamiin satasiin kerätyistä pikavoitoista.

Joskus näistä listautumisista näkee jopa melko ruusunpunaisin värilasein lauottuja kommentteja, joissa listautumisia mainostetaan ikään kuin pomminvarmana tapana tehdä rahaa. Merkkaa osakkeita ja odota että kaupankäynti alkaa. Kaupankäynnin alkaessa lähes aina osakkeen arvo pomppaa välittömään nousuun ja myy osakkeet voitolla. Helppoa, eikö vain?

Viime aikoina anteja on puskenut ilmoille sellaisella tahdilla, että mikäli edellä kuvattu ”vaurastumisen ikiliikkuja” toimisi, niin näin vilkkaalla listautumistahdilla hurjimmat ehtisivät varmaan jättää jopa päivätyönsä ja siirtyä ”ammattilistautujaksi”. Putkessa on jo seuraavia listautujia, sekä AlfaTV:n kaltaiset toimijat vilauttelevat ideaa listautumisesta.

Listautumismarkkinalla bileet ovat siis yhä käynnissä, eikä soittolistan loppua näy vieläkään. Listalle mahtuu toistaiseksi vain yksi tunnelmaa latistanut biisi, jonka laittoi soimaan terveysteknologiayhtiö Nightingale, jonka pörssitaival alkoi varsin kehnoissa merkeissä.

Yhtenä hauskana havaintona pakko kertoa se, että vielä pari vuotta sitten joku tykkäsi vääntää tarinaa IT-kuplan aikaisesta listautumisbuumista, jossa porukka jonotti kadulla uusien yhtiöiden osakkeita. Näitä tarinoita kerrottiin ikään kuin varottavana esimerkkinä, että kun markkina on kuuma, niin sijoittajat ovat valmiita vaikka jonottamaan ties minkälaisten yhtiöiden osakkeita.

Näihin IT-kuplan sijoittajajonojen muisteluihin törmäsi vielä pari vuotta sitten säännöllisesti, mutta nyt kukaan ei tahdo haluavan muistella noita aikoja – ainakaan ikävällä kärjellä. Voihan toki olla, että olemme vielä aika kaukana 2000-luvun alun listautumisen hulluista vuosista, eikä vielä olla nähty jonoja, joskin internet-aikakaudella jonot taitavat olla historiaa.

Toisaalta kyllähän se Puuilon listautumista mainostava radiorenkutus on yksi tämän aikakauden merkeistä, jota luultavasti muistellaan joskus tulevaisuudessa samaan tapaan, kuin 2000-luvun alun listautumisjonoja.

Jäädään seuraamaan mihin suuntaan markkinat kulkevat ja miten pitkään nykyinen listautumisbuumi kantaa.

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *