Kaupallinen yhteistyö

Sähkön kilpailutus on kaikkien säästövinkkien äiti, koska jokainen meistä käyttää joka päivä sähköä. Sähkön kilpailuttaminen on lisäksi siinä mielessä vekkuli kilpailutettava, että kilpailutusta ei voi havaita käytännössä sen tekemisen jälkeen.

Käytännössä sähkö tulee pistorasiaan aivan samalla tavalla, oli se sitten kilpailutettu vai ei. Jos peilataan sähkön kilpailuttamista vaikkapa vakuutusten kilpailuttamiseen, niin eri vakuutusyhtiöillä voi olla hitusen toisistaan eroavia ehtoja vakuutuksissaan, joten kilpailutusprosessi voi muovata hieman vakuutuksesi laatua.

Sen sijaan sähkön kilpailuttamisen jälkeen asuntosi valot syttyvät samaan tapaan kuten ennenkin, mutta halvemmalla hinnalla. Käytännössä mikään muu asia ei puolla sähkön kilpailuttamisen laiminlyömistä, kuin oma laiskuus.

sahkon-kilpailutus.fi

Sähkö kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti

Hyvä nyrkkisääntö sähkön kilpailuttamiseen sekä yleisestikin sähkön säästämiseen on se, että sitä kannattaa harrastaa säännöllisesti. Kirjoittelin teille noin vuosi sitten vinkkejä sähkön säästämiseen, ja noissa vinkeissä moni liittyi esimerkiksi sähkölaitteiden säännölliseen puhdistamiseen. Pöly ja muun moska laittaa helposti sähkölaitteet kovalle, jolloin sähköä kuluu normaalia enemmän.

Säännöllisen siivouksen lisäksi sähkökuluissa säästävän kuluttajan olisi tärkeä muistaa hoitaa säännöllinen sähkön kilpailutus. Sähköyhtiöillä on vähän samanlaiset käytännöt kuin esimerkiksi puhelinoperaattoreilla, eli et kuule heistä koskaan asiakassuhteesi aikana mitään, paitsi jos he huomaavat aikeesi vaihtaa kilpailijan asiakkaaksi.

Ei ole mitenkään tavatonta, että kilpailijalle vaihtaminen aktivoi nykyisen toimijasi neuvottelemaan palveluidesi hinnoista. Minulle on joskus käynyt niin, että olin jo tehnyt uuden sähkösopimuksen kilpailevan sähköyhtiön kanssa, kunnes nykyinen sähköyhtiö soitti minulle ja päätti tehdä uuden sekä entistä paremman tarjouksen, johon lopulta tartuin.

Sähkösopimus – kiinnitä näihin asioihin huomiota

Kenties oleellisin asia sähköyhtiöiden kilpailuttamisessa on sähkösopimuksen sisältö. Sähkösopimuksille löytyy hieman erilaisia variaatioita, joista sinun on hyvä olla tietoinen etsiessäsi juuri sinulle sopivaa sähköyhtiötä.

Tiivistetysti sähkösopimuksissa voi olla kolmea erilaista hinnoittelumallia:

  • Yleissähkö
  • Pörssisähkö
  • Pakettisähkö

Yleissähkössä sähkön hinta sovitaan kiinteäksi tietyn aikajakson ajaksi. Suurimmassa osassa määräaikaisista yleissähkösopimuksista hinta on sama koko sopimuskauden ajan, mutta joskus hinta voi vaihdella myös kesken sopimuskauden, esimerkiksi kuukausittain. Yleissähkön kanssa sähkölasku muodostuu laskutettavasta sähköenergian hinnasta käytön mukaan (snt/kWh) sekä mahdollisesta kuukausittaisesta perusmaksusta (€/kk).

Pörssisähkössä sähkön hinta vaihtelee todella paljon tiheämmin – nimittäin tunneittain. Pörssisähkön hinta perustuu NordPool-sähköpörssin spot-markkinahintaan, ja tähän hintaan lisätään sähköyhtiön marginaali (snt/kWh). Pörssisähkön ennustettavuus on yleissähköä vaikeampaa, mutta pitkässä juoksussa se on ollut halvin vaihtoehto. Halvimmillaan pörssisähkö on myöhään illalla sekä yöllä.

Kolmantena vaihtoehtona on pakettisähkö, jossa sähkösopimukselle asetetaan kuukausihinta, johon sisältyy ennalta sovittu maksimimäärä (kWh) sähköä kuukaudessa. Sähköt eivät kuitenkaan katkea paketin täyttyessä, mutta ylimenevästä maksetaan melko kova hinta. Pakettisähkön etuja on helppo ennustettavuus, kun oman sähkönkulutuksensa tietää jo ennakkoon, kunhan sovitussa maksimäärässä vain pysytään.

Määräaikainen sähkösopimus vs toistaiseksi voimassa oleva

Sähkösopimuksen voi tehdä joko toistaiseksi voimassaolevana tai määräaikaisena. Näistä määräaikaiset sopimukset ovat nykyään yleisempiä ja suositumpia, sillä ne ovat tarjonneet vakituisia sopimuksia halvempia hintoja.

Ennen sähkösopimuksen tekemistä kannattaa kuitenkin varmistaa kyseisen sopimuksen hintavakaus, joka kertoo sähköstä laskutettavan hinnan mahdollisista muutoksista kesken sopimuskauden. Joissain määräaikaisissa sopimuksissa hinta voi muuttua alun jälkeen, ja määräaikaisesta sähkösopimuksesta pääsee eroon vain muuttamalla, tai lisämaksun maksamalla.

Kuten edellä sanoin, muutto katkaisee määräaikaisen sähkösopimuksen. Sen ottamista ei siis tarvitse pelätä sen vuoksi, että sitoutuu asuntoon pelkän sähkösopimuksen vuoksi.

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen irtisanomista ei sitäkään tarvitse stressata. Vaihtaessasi uuteen sähkösopimukseen, uusi sähköyhtiö irtisanoo yleensä vanhan sähkösopimuksesi automaattisesti.

Loppupäätelmät: sähkön kilpailutus tulisi tehdä parin vuoden välein

Sähkön hinta voi muuttua radikaalisti lyhyessäkin ajassa, joka mahdollistaa suuret säästöt melko pienin väliajoin.

Sähkösopimuksen voi halutessaan kilpailuttaa niin usein kuin tahtoo. Oikeastaan ainoa rajoite kilpailuttamiselle on sopimuksen muoto, eli pitkään voimassa oleva määräaikainen sähkösopimus ei salli kilpailuttamista. Toisaalta jos määräaikaisen sähkösopimuksen päättyminen lähestyy, on silloin erittäin otollinen aika suorittaa sähköyhtiöiden kilpailutus.

Yleinen nyrkkisääntö on, että sähkösopimusten kilpailutusväli tulisi olla vuoden tai kahden välein. Jotta muistat suorittaa kilpailutuksen, kannattaa laittaa vaikkapa kalenteriisi merkintä vuoden päähän, jossa muistutat itseäsi ajan olevan kypsä sähkön kilpailutukselle.

Jos olet kiinnostunut kilpailuttamaan oman sähkösopimuksesi, voit tehdä sen Sähkön-kilpailutus.fi:n kautta.

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥