Sähkölaskussa voi säästää usealla eri tavalla. Ensimmäisenä monilla tulee varmasti mieleen sähkön kilpailuttaminen, mutta se ei ole ainoa tapa. Myös sähköä itse säästämällä voi säästää rahaa. Sähköstä maksetaan useimmiten käytön mukaan, joten mitä vähemmän sähköä ja sähkölaitteita käytät, sitä pienempi lasku postiluukusta tipahtaa.

Rahallisen säästön lisäksi sähkön säästämisessä piilee myös muita etuja. Näinä ”vihreiden arvojen aikakautena” olemme kiinnostuneita ilmastonmuutoksista ja luonnonvarojen säästämisestä, missä sähkön säästäminen on myös yksi tapa vaikuttaa ilmastoasioihin.

Tässä artikkelissa jatketaan säästövinkkien maailmaa esittelemällä teille erilaisia keinoja pienentää omaa sähkölaskua. Vinkeistä tosi moni tuntuu todella simppeliltä, mutta hyvin usein normaalissa arjessa niiden hyödyntäminen kuitenkin unohtuu. Koska kertaus on opintojen äiti, kannattaa lista lukea ajatuksen kanssa läpi ja peilata sitä omaan toimintaan.

Laitoin otsikkoon tämän artikkelin pitävän sisällään 10 vinkkiä sähkön säästämiseen, mutta minusta tuntuu, että niitä on kuitenkin rutkasti enemmän. Ehkä pitäisi puhua ”säästövinkkejä kymmenessä eri kategoriassa”, mutta menkööt nyt tuo alkuperäinen otsikko.

Vinkkejä sähkön säästämiseen

Esipuheet: Säästöä niin sähköyhtiöltä kuin siirtoyhtiöltä

Ennen kuin sukellamme sähkön säästämisen maailmaan, puhutaan pari vakavaa sanaa sähkön siirtomaksuista. Sähkön hinnassa puhe kääntyy lähes aina jossain vaiheessa sähkönsiirtoon, ja niin käy myös tänään. Kun olen kirjoittanut sähkön kilpailuttamisesta, todella monet tuntuvat vähättelevän kilpailuttamisen roolia siirtomaksuista johtuen.

Mitä sitten ovat siirtomaksut? Siirtomaksut ovat käytännössä maksu siitä, että sähköyhtiösi voi toimittaa sinulle sähköä. Siirtoyhtiö perii siirtokustannukset kulutetun sähkön mukaan, samoin kuin sähkövero menee kulutuksen mukaan. Tämän lisäksi siirtoyhtiö peri vielä perusmaksun, joka laskussa on huomattavan suuri.

Sen sijaan sähköyhtiö, jolle maksat kulutetusta sähköstä, perii vuorostaan kulutetun sähkön mukaan kustannukset ja mahdollisesti kohtuullisen pienen perusmaksun (tämän saa monesti kilpailuttamalla hintaan 0 euroa). Eli siis sähköyhtiön voi kilpailuttaa helposti ja valinnanvaraa riittää nykypäivänä.

Sinänsä suomalaiset ovat kyllä kieltämässä oikeassa, että sähkön kokonaishinnasta merkittävä osa syntyy myös siirtomaksuista, joihin ei voi vaikuttaa oikein mitenkään. Esimerkiksi omalla kohdallani siirtomaksut tulevat täällä Jyväskylän seudulla Alvalta. Siihen en pysty vaikuttamaan millään, paitsi muutolla muille seutuville. Sen sijaan sähköyhtiön pystyn valitsemaan ja tällä hetkellä sähkön toimittaa minulle Lumo Energia, jonka valitsin siis kilpailutuksen päätteeksi.

Mikä on sitten siirtomaksujen rooli tässä artikkelissa? Kuten edellä totesin, sekä käyttösähkö, että siirtomaksut määräytyvät ainakin osittain kulutuksen mukaan. Käytännössä sähkön säästämisellä on mahdollista säästää siis kahdesta eri laskusta. Tämä jos mikä on hyvä motivaattori tuumasta toimeen ryhtymiselle: yksi teko, säästöä kahdesta paikkaa.

Vinkki 1: Älä käytä sähköä turhaan – älä edes huomaamattasi

Aloitetaan heti itsestäänselvällä vinkillä. Sähköä ei kannata käyttää turhaan, koska käytetty sähkö maksaa aina – käytit sitä sitten oikeasti tai et.

Vaikka vinkki itsessään tuntuu typeränkin yksinkertaiselta, sorrumme päivittäin tähän. Meillä saattaa helposti unohtua valoja päälle huoneisiin joissa kukaan ei ole, televisiot ja läppärit ovat käynnissä vaikkei kukaan niitä varsinaisesti käytä.

Monissa tapauksissa televisiot tai läppärit ovat myös päällä, vaikka ne eivät ole päällä. Myös erilaiset standby- tai virransäästötilat kuluttavat sähköä, vaikka silmämääräisesti laite näyttäisi olevan sammuksissa. Näiden tilojen tarkoituksena on saada laite tarvittaessa nopeammin käyntiin, mutta kolikon toisella puolella nopeampi käynnistyminen on vaatinut aiemmin sähkön turhaa käyttöä.

Sen lisäksi että laitteiden todellinen sammuttaminen säästää sähköä, erityisesti läppärien, tablettien ja puhelimien kohdalla se saattaa myös nopeuttaa laitteen käyttöä. Pitkään yhtä soittoa käynnissä ollut laite täyttyy erilaisista prosesseista, jotka hidastavat laitetta. Laitteen boottaaminen onkin suositeltavaa vähintään kerran viikossa.

Vinkki 2: Töpseli irti seinästä – pieni juttu, iso hyöty

Seuraava vinkki on ikään kuin äärimmäinen keino edellisestä. Kun laite ei ole kiinni seinässä, se ei vie ainakaan sähköä. Jos et käytä esimerkiksi tiettyä tietokonetta tai televisiota kuin harvoin, kannattaa sen töpselit ottaa pois seinästä.

Laitteiden suhteen kannattaa myös muistaa se karu fakta, että kun akku on täynnä, se on myös täynnä. Virtaa ei mahdu akkuun yhtään sen enempää, vaikka töpseli olisi kiinni seinässä 12 tuntia. Tästä syystä esimerkiksi koko yöunien ajaksi lataukseen jätetty puhelin on eräänlaista tuhlausta.

Erään legendan mukaan laitteen jatkuva lataaminen lyhentäisi akun käyttöikää. Tästä aiheesta sain kuitenkin googlaamalla ristiriitaista tietoa. Osa väitti tämän pitävän paikkansa, mutta toisaalta osa myös kumosi väitteen.

Vinkki 3: Tarkista valaistus

Jatketaan valojen maailmassa. Valaistuksessa voi säästää myös muutenkin, kuin kyttäämällä valojen käyttöä. Ensinnäkin valaistus kannattaa suorittaa tehokkaasti. Se voi tarkoittaa esimerkiksi oikein suunnattuja työ- ja lukuvaloja. Ne ovat tehokkaampia tapoja valaista, kuin yleensä jossain määrin koristeelliset isot kattolamput.

Myös hankkiessa polttimoita kannattaa tehdä valintoja. Hyllyssä halvin polttimo ei ole aina lopulta kokonaisuuden kannalta halvin ratkaisu. Halvimmat polttimot kuluttavat yleensä enemmän sähköä ja niiden käyttöikä on lyhyempi, joten uusia lamppuja pitää ostaa usein. Hyi mitä tuhlausta. LED-valot ovat nykyaikaisia, tehokkaita ja pitkäikäisiä valintoja.

Ulkovalaistuksen kanssa kannattaa suosia hämäräkytkimiä, liiketunnistimia ja ajastimia valaistuksen ohjaamiseen. Tällä tavoin vältellään turhaa valojen käyttöä sekä automatisoidaan asioita.

Vinkki 4: Pese pyykkisi oikein

Tässä vinkissä en neuvo teitä viemään pyykkejä äitienne luo, vaikka kieltämättä sekin vaihtoehto tuntuisi joskus helpolta ratkaisulta. Pyykinpesussa on kuitenkin lukuisia mahdollisuuksia säästää niin sähköä, kuin myös ympäristöä.

Pyykkiä kannattaa pestä vain täydellä koneella, mikäli se on mahdollista. Erilaiset pika-, puoliteho- ja eco-ohjelmat säästävät yleensä veden lisäksi myös sähköä. Puhdista pyykkikoneen nukkasihti, koska puhdas kone toimii tehokkaammin. Mikäli mahdollista, tarkista uutta konetta hankkiessasi laitteen energiatehokkuus, kuten kaikkien muidenkin kodinkoneiden kanssa.

Myös pyykkien kuivaamisessa on mahdollisuus säästää sähköä, jos suosit perinteistä ilmakuivausta kuivausrummun käytön sijasta. Eli erilaiset kuivaus- ja pyykkitelineet kunniaan, sekä myös ulkoilmaa kannatta mahdollisuuksien mukaan käyttää.

Vinkki 5: Käytä jääkaappia ja pakastinta oikeaoppisesti

Jatketaan kodinkoneiden ihmeellisessä maailmassa ja siirrytään pesuhuoneesta keittiöön. Jääkaappi ja pakastin pyörivät 24/7, joten ne vievät myös rutkasti sähköä. Varsin pienillä jutuilla voit kuitenkin vähentää kylmäkoneisiin menevää sähköä.

Jääkaapin ihannelämpötila on +5 ja pakastimen -18 astetta. Näiden ei tarvitse olla yhtään tätä kylmempiä, sillä yhden asteen vähentäminen lämpötilasta saattaa lisätä laitteen sähkönkulutusta noin 5 prosenttia.

Kun asioit jääkaapilla, tee se huolellisesti. Kylmälaitteiden ovia ei kannata pitää ylimääräistä auki, sillä se lämmittää laitetta, jolloin sähköä tarvitaan taas enemmän. Älä siis tee kuten minä, eli jäät miettimään tulevaa ruokalistaa jääkaapin ovelle, äläkä jätä kaapin ovea auki esimerkiksi ruuanlaiton ajaksi.

Jääkaappi ja pakastin kannattaa pyrkiä asettamaan keittiössä mahdollisuuksien mukaan viisaasti, eli välttämään niiden asentamista esimerkiksi astianpesukoneen, lieden ja patterien välittömään läheisyyteen. Nämä laitteet lämmittävät kylmäkonetta, joka taas kasvattaa sähköntarvetta.

Pidä kylmälaitteet mahdollisuuksien mukaan puhtaina pölystä (yleensä jääkaappien ja pakastimien alta löytyy talon suurimmat villakoirat). Ilman tulisi päästä kiertämään vapaasti kylmälaitteiden ympärillä, sillä huonon ilman kiertämisen myötä laitteen sähkönkulutus voi jopa kolminkertaistua.

Lopuksi muista sulattaa jääkaappi ja pakastin säännöllisesti, eli vähintään 1-2 kertaa vuodessa. Ajan myötä pakastimen seinämiin kertynyt jääkerros lisää energiankulutusta. Meillä pakastin sulatetaan yleensä ainakin tammi-helmikuun paukkupakkasia hyödyntäen, jolloin operaation ajaksi voi viedä pakasteet terassille tai parvekkeelle välivarastoon.

Vinkki 6: Yhdistä tiskikone ja tetriksen pelaaminen

Tiskikoneeseen pätevät hyvin pitkälle samat lait kuin pyykinpesukoneeseen. Käytä erilaisia pika- ja eco-ohjelmia, koska ne säästävät vettä ja rahaa. Muista säännöllisesti tarkistaa myös tiskikoneen sihtilät, jotta kone pesee astiat varmasti puhtaaksi.

Pese myös mahdollisimman paljon astioita kerralla. Oma tiskikoneen täyttöni muistuttaa usein tetriksen pelaamista, missä pyrin asettelemaan mahdollisimman paljon asioita koneeseen kerralla. Joskin hyvä on muistaa kolikon kääntöpuoli, jossa liian täyteen pakattu kone ei jaksa enää tiskata asioita, vaan ne jäävät likaiseksi.

Vinkki 7: Pikkuniksit kodinkoneiden kanssa

Jotta tästä artikkelista ei tule yksi iso kodinkoneraamattu, niputetaan loput pienkodinkoneet yhden otsikon alle. Kaikenlaisista kodin sähkölaitteista kannattaa pyyhkiä säännöllisesti pölyjä, koska pölyllä on paha tapa lämmittää laitteita, jolloin ne kuluttavat enemmän sähköä samalla kun muodostuu tulipaloriski.

Imuri ei ole asunnon ainoa siivoamisväline, vaan myös rikkakihvelillä voi siivota sähköttä pienempiä alueita. Rikkakihveli ei tietenkään poista kokonaan imurin tarvetta, mutta monet pienemmät likaisuudet voi siivota myös tämän avulla. Sähkön säästämisen lisäksi kihvelin käytössä säästyy myös imurin pölypusseja.

Ruuan lämmittämiseen mikro on uunilla lämmittämistä huomattavasti halvempi vaihtoehto, sen lisäksi että se on myös nopeampi tapa tehdä ruokaa. Uunia käyttäessä ruuan voi useimmiten laittaa uuniin ennen kuin lämpötila on noussut tarvittavaan, samoin kuin uunin lämmöt voi kytkeä pois viisi minuuttia ennen ruuan ottamista ulos.

Uunin käyttöä kannattaa pyrkiä keskittämään yhdelle kertaa. Esimerkiksi meillä on melko tavallista, että päivän ruuan lisäksi samalla kerralla tehdään myös tulevien päivien ruuat. Kinkku- tai lohikiusausta tulee tehtyä usein kaksi vuokaa kerralla, jolloin ruokaa riittää moneksi päiväksi. Sähkön säästämisen lisäksi säästyy ruuanlaiton vaivaa.

Siinä kohti kun tekee ruokaa ison määrän ennakkoon, tulee antaa ruuan jäähtyä ennen niiden laittamista jääkaappiin. Tätä voi vielä tehostaa peittämällä ja pakkaammalla ruoat esimerkiksi folion tai elmukelmun alle.

Vettä keittäessä vedenkeitin on perinteistä liettä nopeampi tapa saada aikaan lämmintä vettä. Myös tässä tapauksessa säästyy sähkön lisäksi kallisarvoista aikaa.

Yleinen nyrkkisääntö kodin elektroniikkaan on, että uudemmat laitteet syövät vanhoja laitteita vähemmän sähköä. Mahdollisuuksien mukaan kannattaakin pyrkiä uusimaan kodinelektroniikkaa, ainakin silloin, kun vanhojen laitteiden elinkaari alkaa olla tiensä päässä.

Vinkki 8: Asuminen ja remontoiminen

Huoneen lämpötilan laskeminen parilla asteella vaikuttaa merkittävästi asunnon energiankulutukseen. Tämän lisäksi myös lattialämmitykseen kannattaa kinnittää huomiota. pienemmälle. Pari astetta viileämpi lattialämmitys säästää paljon sähköä.

Mikäli sinulla on mahdollisuus päästä vaikuttamaan lämmitysratkaisuihin esimerkiksi remontin tai jopa uuden asunnon rakentamisen muodossa, mieti asioita pitkällä aikavälillä. Tee laskelmia pidemmillä aikaväleillä, sillä monesti halvempi ratkaisu voikin tulla loppu peleissä kalliimmaksi ratkaisuksi, kun asiaa katsotaan 10 tai 20 vuoden päästä.

Remonteista puheenollen, varmista asuntosi energiatehokkuus. Ovia tai ikkunoita ei kannata pitää tietenkään ylimääräistä auki, koska lämpö menee niille kuuluisille harakoille. Remppa-puoleen liittyen kannattaa kiinnittää huomiota ovien ja ikkunoiden tiivisteisiin. Niinkin pieni teko kuin verhojen käyttö ikkunoiden edessä saattaa vähentää lämmön hukkumista.

Asumisen jokerikorttina voi toimia myös paikallinen sähköntuotanto, esimerkiksi aurinkopaneelien kautta.

Vinkki 9: Kylpyhuone – pieni paikka, iso mahdollisuus säästää

Suihkussa ei kannata lotrata pitkään. Jos laitat esimerkiksi shampoota hiuksiin suihkun aikana, katkaise vedentulo siksi aikaa. Kiinnitä huomiota myös veden lämpötilaan, sillä veden lämmittäminen vie sekin sähköä. Samat säännöt pätevät myös hampaita pestessä, eli käytä mukia purskutteluun veden jatkuvan lorottamisen sijasta.

Vesikalusteissa pätevät samat säännöt kuin kodinkoneiden kanssa, uudet laitteet ovat lähtökohtaisesti nuukempia kulutuksen suhteen. Ratkaise pienetkin vuodot vesikalusteissa aina heti, sillä onneton parin pisaran tihku saattaa kuluttaa kuutiokaupalla vettä vuodessa. Puhumattakaan kosteusvaurioiden riskistä.

Näin Harvian osakkeenomistajana pakko sanoa pari sanaa saunasta. Niin kivaa kuin saunominen onkin, sähkösauna on melkoinen energiasieppo. Saunaa ei kannata lämmittää turhaan, vaan harkitusti. Mitä kuumemmaksi sauna tulee lämmittää, sitä enemmän se tietenkin vie sähköä. Esimerkiksi saunan lämpötilan nosto 70-80 asteesta sataan asteeseen saattaa kasvattaa sähkön kulutusta 30 %.

Saunaan kannattaa mennä heti, samoin kuin kiuas kannattaa kytkeä pois heti saunomisen loputtua. Hifistelijät voivat ottaa myös saunan hukkalämmön talteen avaamalla saunan oven.

Vinkki 10: Auton lämmittäminen – säästä sähköä ja autoa

Koska autoilun kulut ovat olleet tämän blogin kivijalka alusta asti, en malta olla sotkematta autoja tähänkin kirjoitukseen. Tämä vinkki on varsin ajankohtainen näin loppusyksyn – alkutalven aikakaudella.

Moni meistä pitää autoa niin sanotusti roikassa, missä auton moottorin säteily- tai lohkolämmitin esilämmittää autoa ennen käynnistystä. Esilämmitys kannattaa todellakin tehdä, koska mukavan lämpöisen auton lisäksi se säästää polttoainetta ja pidentää moottorin elinikää.

Sen sijaan autoa ei kannata pitää roikassa kiinni turhaan. Auto kannattaa kytkeä lämmitykseen lähteestä vähän riippuen aikaisintaan 0-5 lämpötila-asteessa. Näissä hädin tuskin pakkasen puolelle laskevissa lämpötiloissa riittää ihan vain puolenkin tunnin auton lämmitys.

Kovemmillakin pakkasilla kaksi tuntia alkaa olla ehdoton maksimi auton lämmittämiselle, koska siinäkin tulee samanlaiset rajat vastaan kuin edellä mainitussa akkujen lataamisessa. Tietyn pisteen jälkeen ylimääräinen lämmitys ei enää yksinkertaisesti tuo mitään lisää – paitsi sähkölaskuun. Tästä syystä monien taloyhtiöiden sähköpistokkeissa onkin kello, joka rajoittaa lämmityksen pariin tuntiin.

Loppupäätelmät: simppelit vinkit, jotka unohtuvat nolon helposti

Kyllä, nämä vinkit olivat varsin yksinkertaisia ja kaikin puolin loogisia. Se ei kuitenkaan kerro sitä, etteikö kertaus olisi jälleen kerran opintojen äiti. Jos lähtisin käymään listaa oman asuntoni kohdalla läpi, saisin siitä monen monta huomautusta.

Esimerkiksi tällä hetkellä kirjoitan tätä artikkelia olohuoneessa, mutta katsoessani tyhjään keittiöön, siellä palaa valot. Pääkoppani koittaa keksiä nyt tilanteeseen sopivia meriselityksiä. ”Vastahan minä puoli tuntia sitten hain sieltä kupin kahvia.” Eihän tästä aiheesta pääse yli eikä ympäri: kyseessä on aivan turhaa sähkönkulutusta.

Samoin kaikki pölyyn liittyvät vinkit tulisi ottaa käytäntöön. Jos asuntooni tehtäisiin nyt armeijasta tuttu siisteystarkastus, vihreä barettini olisi yltä päältä pölyssä pelkästään television taustan pyyhkimisellä. Entä koska olen viimeksi tarkastanut tiski- tai pyykinpesukoneen sihdit? Onhan siitäkin mennyt jo tovi.

Täytyy melkein ottaa tavaksi lukea tämä artikkeli itsekin läpi kerran puolessa vuodessa, jolloin on hyvä sauma kerrata ja ottaa nämä vinkit taas käyttöön.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Mainos.

Daisycon - tee rahaa affiliate-markkinoinnilla

Onko sinulla aktiivisia lukijoita ja seuraajia blogissasi tai sometililläsi, sähköpostilista tai vertailusivusto? Daisyconilla on yli 1500 kansainvälistä kampanjaa, ja sillä on toimistoja kaikkialla Euroopassa. Saat maksun jokaisesta uudesta ostotapahtumasta, latauksesta tai rekisteröinnistä kun kävijä päätyy mainostamallesi sivustolle henkilökohtaisen seurantalinkkisi kautta.

Liity Daisyconiin

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *