Pahoittelut siitä, että tänä vuonna olen kirjoittanut paljon muuttoon liittyviä julkaisuja. Kaksi tehtyä muuttoa kuluneen vuoden aikana ovat kuitenkin opettaneet minulle hyvinkin paljon asioita.

Vuoden alussa tehty muutto Kuopioon laittoi minut miettimään mm. omistamani materian määrää. Vaikka olen vielä alle kolmekymppinen, nurkkiini on kertynyt turha paljon erilaista romua, jota ei oikein malttaisi heittää mäkeen, mutta ne ovat riesana kaikkien muuttojen yhteydessä. Jonkun verran olen saanut hävitettyä omaisuuttani, eli muuton hyviin puoliin voisi laittaa oman omaisuuden läpikäynnin, mutta varaa olisi hävittää vielä paljon enemmänkin krääsää.

Nyt syksyyn osunut muutto Espooseen vuorostaan opetti paljon asioita ulkoisista palveluista. Ehkä osasyynä opetusten määrälle oli se, että olimme muuttamassa pelipaikoille pääkaupunkiseudulle, jossa riittää niin hyviä kuin huonojakin toimijoita. Myös syksyn ”prime time seasonille” osunut muutto vaikutti lopulta yllättävän paljon asioihin.

Muuttaminen - vinkit ja huijaukset

Muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastossa jäi jumiin

Aloitetaan tarina sieltä, missä se on vielä ”kesken”. Tekemäni muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon (DVV) on nimittäin vieläkin kesken, vaikka ilmoituksen jättämisestä on kulunut kohta kuukausi. Vaikka olen tehnyt muuttoilmoituksia DVV:lle aiemmin (viimeksi tammikuussa Kuopioon muuton myötä), niin tällä kertaa sen toteuttamisessa oli pieniä haasteita.

En tiedä tarkalleen mitä käsittelemistä muuttoilmoituksessa on, sillä siinähän muuttuu ”vain” henkilön ilmoittama kotiosoite, mutta tästä huolimatta DVV:llä on jäänyt sen tekeminen ruuhkan vuoksi jumiin. Aloin ihmettelemään asiaa siitä, että Kuopion osoite kummitteli niin Kelassa, kuin Traficomissa asioidessani. Vaikka olin tehnyt ilmoituksen osoitteen vaihtumisesta, tieto ei kulkenut jostain syystä valtion virastojen välillä.

Lopulta päätin ottaa puhelimen käteen ja lähteä selvittämään vyyhtiä. DVV:ltä en löytänyt mitään yleistä puhelinnumeroa, johon soittaa (ainakaan sellaista, joka olisi auki iltapäivällä), mutta parin sattuman kautta sivuston nimeltä Kansalaisneuvonta, jonka tehtävänä on neuvoa julkisten palveluiden käytössä. Soitin sivustolta löytyvään puhelinnumeroon ja vähän yllättäen sain ihmispalvelua noin viiden sekunnin hälyttämisen jälkeen.

Kansalaisneuvonta oli minulle kokonaan uusi tuttavuus, mutta antaisin kouluarvosanoin palautteeksi 11. Nopean linjan aukeamisen lisäksi neuvonnassa osattiin kertoa minulle heti siitä, että DVV:llä on historiallisen paha ruuhka päällä ja osoitetietojen muutoksia käsitellään noin 45 päivää. Tästä syystä tieto ei ollut lähtenyt liikkeelle. Vähän hassusti DVV:n sivulle kirjautuneena tästä ei ollut mainintaa, mutta kirjaamattomana etusivulla oli aiheesta jokin tiedote, jota en ollut huomannut.

Se mikä toi minulle hieman stressiä ja päänvaivaa, liittyi postin kääntämiseen. Kun muutat, DVV:n kautta on mahdollisuus kääntää oma posti 30 vuorokaudeksi maksutta vanhasta osoitteesta uuteen. Sitä pidemmät ajat menevät sitten maksun kautta. Koska maksuton kääntö on 30 vuorokautta ja ruuhka 45 vuorokautta, tässä tulee vähän ahtaat oltavat. En ole vielä päättänyt, maksanko mielenrauhasta ja otan Postilta palveluna pidempiaikaisen postin käännön.

Kansalaisneuvonnan mukaan tämäntapaiset ruuhkat ovat yleisiä joka ikinen syksy, kun monet opiskelijat muuttavat alkavien opintojen perässä. Tarinan opetuksena lienee se, että jos satut muuttamaan elo-syyskuun taitteessa, tee muuttoilmoitus mahdollisimman ajoissa, sillä ilmoitukset voi tehdä myös ennakkoon. Varaudu myös siihen, että yksinkertaisissakin digitaalisesti tehdyissä ilmoituksissa joku käsittelee ne manuaalisesti, eli ruuhkaa voi tulla.

Stadilaiset ukotti landepaukkua – varo ”haamuasuntoja”

Seuraavaksi sukelletaan vuokra-asuntojen pariin. Jos vertaa pääkaupunkiseudun ja Kuopion asuntotarjontaa, pääkaupunkiseudulla tuntui olevan lähes loputon valikoima. Kaikki kohteet eivät kuitenkaan olleet ihan legittejä vaan uskoakseni meinasimme päätyä myös huijauksen kohteeksi – peräti kaksi erillistä kertaa.

Ajattelin jakaa tämän tarinan teille ihan siitäkin syystä, ettei kukaan muu vain lankeaisi ansaan. Kirjoitin aiheesta jo taannoin SalkunRakentajalle, mutta vedetään aihe läpi vielä kertauksen vuoksi.

Spottasimme puolisoni kansa pari melko halpaa ja hyvältä vaikuttavaa asuntoa Helsingin puolelta. Toinen oli kaksio Kampissa, muistaakseni noin 900 euron hintaan kuukaudessa. Toinen oli kaksio jossain Laajasalon kupeessa (ei kuitenkaan Laajasalossa) alle 800 eurolla kuukaudessa. Käytän siitä nyt termiä Laajasalo paremman puutteessa.

Kamppia mainostettiin Facebookin ryhmässä, Laajasaloa Tori.fi:ssä. Molemmissa lähtötilanne oli sama. Suomenkielinen ilmoitus kuvien kanssa, infoa ”kohtuudella”. Ei tietenkään liikaa, mutta ei myöskään epäilyttävän vähän. Kampin ilmoituksessa pyydettiin yhteydenottoa ilmoituksen jättäjän vaimon sähköpostiin, Laajasalossa taas Whatsappiin viestillä.

Ensimmäinen hälytyskelloja soittava merkki oli ilmoitusten melko nopea poistuminen. Kampin ilmoitus lisättiin lähes joka päivä Facebook-ryhmään, mutta vain muutamaksi tunniksi ennen ilmoituksen poistumista. Torista ilmoitus poistui lähes heti meidän yhteydenottomme jälkeen. Molemmissa caseissa kyselimme vastapuolelta syytä ilmoituksen poistamiselle, mutta siihen ei reagoitu.

Toinen epäilyttävä juttu oli kielen vaihtuminen kesken kaiken. Sekä Kampin, että Laajasalon ilmoitukset oli jätetty suomeksi, eikä niissä ollut mitään vinkkiä viestittelystä in English, mutta näin se juttu vain kääntyi kulkemaan heti Lontoon murteella.

Kolmas epäilyttävä asia liittyi siihen, että kaikki meidän toivomamme yksityiskohdat sujahtivat sukkana sisään. Toivoimme vuokranantajalta sitä, että saisimme muuttaa sisään vasta syyskuun puolivälissä ja tämä kävi, vaikka elimme vasta heinäkuuta. Toiveissa oli myös se, ettei sopimukseen tulisi mitään vähintään 12 kuukauden sitoutumisia, ja sekin kävi. Molemmat vuokranantajat kertoivat haluavansa juuri meidät asukkaiksi asuntoon.

Molemmat toimijat kertoivat olevansa Suomesta, mutta ovat nyt ulkomailla. Toinen oli töiden vuoksi, toinen muuten vain. Toinen kertoi tulleensa joskus ulkomailta asti pitämään asuntonäyttöä Helsinkiin, mutta potentiaaliset vuokralaiset eivät tulleet paikalle, joten hän ei halua kokea enää vastaavaa uudestaan. Toisessa tapauksessa valiteltiin sitä, että nyt sattui vain huono tuuri, kun pitää viettää kuukausi ulkomailla, eikä päästä availemaan ovia näytön muodossa.

Kaksikosta molemmilla oli samanlainen ratkaisu ongelmaan. He järjestäisivät näytön etänä Airbnb:n kautta. En tiedä miten homma olisi käytännössä toiminut, mutta meidän olisi pitänyt maksaa Airbnb:lle ihan posketon summa vakuutta ennen näyttöä. Se oli jotain luokkaa 1500-2000 euroa, jonka olisi tietenkin vastapuolen mukaan saanut heti takaisin, jos kohde ei kiinnostakaan.

Tässä kohti lopettelimme viestittelyt, eikä peräämme enää kyselty. Kyllähän tuo vähän haiskahti, että halvalla hinnalla varustettua kohdetta markkinoilla only for you -tyyppisesti meille, mutta sitä ennen tulisi antaa ennakkomaksu. En tiedä miten nämä toimijat olisivat saaneet avaimensa Airbnb:lle ulkomailta käsin. Vissiin käytäntö olisi ollut väitetysti se, että kun maksu on tilillä, tämä lähettää avaimet postilla Suomeen ja pääsemme Airbnb:n kautta katsastamaan asunnon.

Kertauksen vuoksi tässä yhdistyi todella monet epäilyttävät asiat, joihin kannattaa suhtautua varovasti, ainakin jos sinulta pyydetään ennakkomaksua:

  • Hinta on halpa ja asuinalue haluttu
  • Et tiedä tarkalleen kenen kanssa juttelet
  • Kesken kaiken tapahtuu yllättäviä käänteitä, kuten kielen vaihtuminen
  • Ilmoitukset poistuvat nopeasti ilman syytä
  • Kaikki ehdottamasi vaatimuksesi hyväksytään empimättä
  • Sinulta pyydetään ennakkomaksuja

En ole 100 % varma huijauksesta, mutta kyllähän tuossa monet merkit viittaavat epäilyttävään toimintaan. Ajankohtakin sattui olemaan kesä, kun liikkeellä on paljon stressaantuneita ja pienellä budjetilla liikkuvia opiskelijoita. Kun lupaillaan halpaa asumista Kampista reilusti alle tonnilla, monen tekee mieli toimia nopeasti ja sen tarkemmin miettimättä.

Pieni googlaus paljasti myös sen, ettei ilmiö ole aivan uusi. Rakennuslehti on kirjoittanut Airbnb:n kautta tapahtuvasta vuokra-asuntohuijauksesta jo 2017.

Meinasimme langeta epämääräiseen muuttoapuun

Kuten jo DVV:n kohdalla sanoin, elo-syyskuu tuntuu olevan kenties vuoden suurinta sesonkia muuttamiselle. Todella monet pakkaavat kamansa ja tekevät muuton, minkä myötä erilaisissa palveluissa esiintyy ruuhkaa tai eioon myymistä.

Oman muuttomme kohdalla meillä oli kunnianhimoinen tavoite pärjätä kaikessa kahdestaan, mutta tulimme lopulta (onneksi) katumapäälle. Lähdimme etsimään ”kevyttä muuttopalvelua”, eli tässä tapauksessa ei tarvittu muuttoautoa, vaan pelkät kantajat kantamaan tavaraa meidän pakettiautoomme.

Vaikka haimme melko yksinkertaista palvelua, johon about kuka tahansa olisi sopinut, niin syksyinen ajankohta tarjosi meille kaikille tyhjän arvan. Olisimmeko laittaneet noin kymmenen yhteydenottopyyntöä niin Espoossa kuin Kuopiossa kantoavusta, mutta kaikki meille vastanneet sanoivat olevansa jo täyteen buukattuja. Tarinan opetuksena on se, että älkää jättäkö muuttoavun tilaamista viimeiseen viikkoon.

Noin kymmenestä yhteydenottopyynnöstä saimme vain yhden tarjouksen, jossa firma lupautui tulemaan avuksi. Homma vaikutti jopa niinkin helpolta, että päätimme varalta googlata kyseisen yrityksen saamat arvostelut ja kokemukset. Onneksi teimme sen, sillä ne olivat suorastaan murskaavia.

En paljasta tämän firman nimeä, mutta homma perustui siihen, että ”muuttofirma” toimii vain välityspalveluna, joka hankkii paikalle jonkinlaiset kantajat. Maksu otetaan ennakkoon, mutta nettikokemusten mukaan sieltä voi tulla paikalle täysin ammattitaidotonta väkeä, jos ketään edes tulee paikalle. Kaiken huippuna myös yrittäjillä on ollut vaikeuksia saada omia palkkioitaan ulos palvelun kautta saaduista keikoista.

Ei tarvinnut kauaa miettiä, tartummeko tuohon tarjoukseen. Tämän tarinan opetuksena olkoot se, että Google on oikeasti ystävä nykypäivänä. Sen kautta voi etsiä ihmisten kokemuksia palvelusta ja saada tietoa palvelun laadusta. Toki asiakaskokemukset kannattaa lukea tarkoin, sillä jotkut firmat ostavat feikkiarvosteluja nostamaan omaa imagoaan.

Pakettiauton vuokraaminen jännitti – mutta onnistui täysin

Jatketaan huijausten maailmassa. Jos muuttoavussa ja asunnoissa on liikkeellä epämääräisiä tai suorastaan valheellisia toimijoita, niin sama koskee pakettiautojen vuokramarkkinaa. Pakun vuokraamisessa meillä oli siinä mielessä hyvä lähtötilanne, että teimme sen yli kuukautta ennakkoon, eli tässä tapauksessa emme olleet liian myöhään liikkeellä. Ilmeisesti myös pakettiautot vuokrattiin loppuun syksyn kuumimpaan muuttorumbaan.

Vaikka googlasimme nopeasti käyttäjien kokemuksia valitsemastamme pakufirmasta, niin sydämeni meinasi pompata kurkkuun Iltalehden kertoessa tarinaa eräästä pakuvuokraamosta. Uutisotsikoihin päätyneessä pakettiautovuokraamossa bisnes tuntui perustuvan autojen halpaan vuokrahintaan, mutta sen päälle asiakkailta laskutettiin erilaisia ”sakkomaksuja”. Lisäksi auton kunto huoletti joitakin vuokraajia, sillä suuri osa vuokra-autoista ei olisi varmasti päässyt katsastuksesta läpi.

Onneksi huoleni oli turha, sillä meillä meni pakettiauton vuokraus aivan täydellisesti nappiin. Vuokrattu auto oli kaikin puolin siisti ja toimiva peli, jolla muutto sujui aivan mahtavasti. Vuokrasimme muuttoa varten kaikista isoimman pakettiauton mitä B-kortilla sai ajaa, ja se oli kannattava päätös. Auto oli noin kolme kertaa ”normaalia pakettiautoa” isompi, minkä ansiosta sinne mahtui lähes kaikki tavaramme kerralla. Pienemmällä autolla olisi joutunut tekemään useamman reissun.

Muutto on stressaava asia – ja siksi sinua koitetaan helposti huijata

Olen yleensä pyrkinyt välttämään liian negatiivisia artikkeleja, mutta harmillisesti tässä artikkelissa on nyt vähän kitkerä maku. Koitetaan kääntää asia vielä lopuksi positiivisen puolelle pohdiskelemalla sitä, miten tämäntapaiset ongelmat voisi välttää jatkossa.

Muutto on aina hyvinkin stressaava asia monella tavalla. Sen yhteydessä joudut hoitamaan käytännön asioita (asunnon hankinta, sähkösopimukset, kotivakuutukset), pakkaamaan irtaimistosi huolellisesti, kantamaan ne asunnosta autoon ja autosta asuntoon sekä liikkumaan fyysisesti paikasta toiseen. Muutto kuluttaa niin henkisiä kuin fyysisiä voimavarojasi, kun on paljon hoidettavaa ja tehtävää, sekä kaiken kruunaa tiimalasissa juokseva ajallinen paine.

Tilanne on hyvinkin otollinen erilaisille huijauksille. Vastassa on kiireisiä henkilöitä, eli he eivät ehdi varmistamaan kaikkia sopimusteknisiä asioita suurennuslasin kanssa tai googlaamaan muiden kokemuksia. Monelle muuttajalle iskee myös pieni ahneus, kun he alkavat maksamaan ennakkomaksuja halvasta asunnosta tai muuttopalvelusta sen saamisen varmistamiseksi.

Paras tapa välttää ongelmat muuttoon liittyen on olla asioiden kanssa ajoissa liikkeellä. Mitä aiemmin asiat pystyy hoitamaan, sitä todennäköisemmin välttää erilaiset ruuhkat ja vähentää stressin tai kiireen tuntua. Myös vanha vinkki pitää paikkansa, että jos joku on liian hyvää ollakseen totta, niin se yleensä ei ole totta.

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *