Yksi vuoden 2022 merkittävimmistä teemoista rahan ympärillä tuntuu liittyvän energiakriisiin. Kallistunut polttoaine ja sähkö ovat saaneet monet keskiverrot suomalaiset miettimään omaa kulutuskäytöstään. Monen sähkölasku onkin tänä vuonna tuhansia euroja edellisvuosia suurempi.

Sähkön hinnan nouseminen on näkynyt myös allekirjoittaneen sähkölaskuissa, joskin kerrostalokaksiossa asuvana lopputulema on ollut keskivertoon tilanteeseen verrattuna varsin mieto. Kun asuntoni sähkönkulutus on ollut luokkaa 125-150 kWh/kk, niin vaikutus sähkölaskuun on ollut luonnollisesti huomattavasti pienempi, kuin jollain kymmenkertaisesti sähköä käyttävällä omakotitalolla.

Tässä artikkelissa ajattelin kuitenkin käydä läpi omia ajatuksiani sähkömarkkinoilta vuoden 2022 aikana.

Vaihtaminen pörssisähköön

Lähtökohdat sähkövertailulle jo viime talvessa

Tarinan alku löytyy jo viime talvelta, jolloin nähtiin ensimmäinen sähkön hintapiikki. Marraskuun lopulla 2021 nähtiin suurin hintapiikki sähkössä sitten vuoden 2010, kun sähkön hinta pompsahti 50 senttiin kilowattitunnilta. Hintaa nostivat tuolloin Ruotsin ja Suomen kovat pakkaset, sekä Pohjois-Norjan vesivoimaloiden tavallista pienempi tuotanto.

Asia näkyi myös minulle pienellä viiveellä, sillä oma sähkölaskuni oli joulukuun 2021 osalta peräti 42 euroa. Tuohon aikaan käytin pörssisähköä, joten olin varsin altis hintapiikille. Sähkölaskun suuruus ei ollut vain markkinoiden vika, vaan en uutisoinnista huolimatta kiinnittänyt omaan sähkönkulutukseeni hirveän suurta intoa, joten kulutuskin oli reippaan puoleista.

Reilun 42 euron sähkölasku oli melko iso, sillä aiemmin olin tottunut noin 10-20 euron sähkölaskuihin. Sähkölaskun määrä pompsahti siis kerralla 2-3 kertaiseksi. Tämä oli itselleni hyvä paikka katsastaa läpi kilpailevien sähköyhtiöiden tarjouksia.

Vaihtamalla parani – mutta vain hetkeksi

Tammikuun alussa siirryinkin Vattenfallin asiakkaaksi. Yksi merkittävä tekijä oli se, että sopimus olisi varustettu kiinteällä euromääräisellä summalla, käytti sähköä sitten miten paljon tahansa. Tai noh, siis käytti sähköä miten paljon tahansa tiettyyn pisteeseen asti. Kunhan vuosikulutus pysyisi alle 2500 kWh, sähköt kustantavat minulle 15 euroa kuukaudessa. Tähän sopimukseen oli helppo tarttua.

En oikeastaan edes tajunnut silloin, että miten hyvään paperiin sainkaan nimeni alle. Sopimuksen mahtavuus alkoi valjeta minulle vasta kesällä, kun monet kaverit ja kollegat aloittivat varautumisen tulevan talven sähkölaskuihin.

Eräs tuttavani esimerkiksi laski talven sähkölaskun kipuavan pahimmillaan 1800 euroon kuukaudessa, joten näiden rinnalla oma sopimukseni tuntui suorastaan superhalvalta – siitäkin syystä, että kerrostalokaksion ja suoran sähkölämmitteisen sekä autotallilla varustetun omakotitalon vertaaminen olisi vähän kuin vertaisi banaaneja ja päärynöitä.

Oikeastaan jo loppukesästä tiesin sen, että jossain vaiheessa sähköyhtiöltä tulee epämieluisa kirje, jossa sopimukseni hintaa joudutaan tarkistamaan ylöspäin. Sellainen tulikin loppusyksystä, jolloin sähkösopparin hinta pompsahti kerralla 15 eurosta suoraan 65 euroon. Sähkölaskuni siis yli nelinkertaistui yhdellä istumalla.

Uutta sopimusta hakemaan – mutta hiljaista oli

Syksyllä 2022 tilanne sähkömarkkinoilla oli kuin Tšernobylissä. Sähköyhtiöiden määrä markkinalla oli vähentynyt vuoden takaisesta ja jäljelle jäävistä yhtiöistä ei tuntunut saavan kovin helposti minkäänlaisia fiksuja tarjouksia.

Aiemmin olen kilpailuttanut sähköjäni erilaisten kilpailutussivustojen kautta, mutta myös nekin olivat hiljentyneet samassa rytäkässä. Siinä missä aiemmin kilpailutussivustot heittivät jopa kymmeniä tarjouksia nenän eteen, nyt tarjouksia saattoi tulla yhdestä yhtiöstä. Nekin tarjoukset olivat mielestäni melko kehnoja, sillä 12-24 kuukauden määräaikaisia sopimuksia tarjottiin 40-50 snt/kWh:n hintalapuilla.

Aavistuksen laiskana kaverina päätin sitten pitäytyä silloisessa sopimuksessa. Tein myös laskutoimituksia, että 2500 kWh/vuosi jaettuna 12 kuukaudelle tekee 208 kWh, ja jos 65 euroa jakaa 208 kWh:lle, niin sähkölle tulee hintaa 31 snt/kWh.

Siinä mielessä laskelmani oli typerä, että se oli laskettu maksimikulutuksen mukaan, johon en ollut koskaan yltänyt. Kun oma kulutukseni oli ollut suurimmillaankin 170 kWh, niin maksaisin sähköstä todennäköisemmin reilua 40 snt/kWh.

Toisaalta Vattenfallin sopimuksessa oli se etu, että siitä pääsi eroon 14 päivän irtisanomisajalla. Jos sähkömarkkinat kääntyvätkin yllättäen parempaan suuntaan ja näen jossain nykyistä paremman tarjouksen, niin voin tarttua siihen lähes välittömästi. Vähän ylempänä mainitsemissani skenaarioissa olisin voinut juuttua johonkin kalliiseen sopimukseen kiinni vuodeksi tai jopa kahdeksi.

Kohti pörssisähköä – vaikka se pelottikin

Pörssisähköön palaaminen ei ollut alkuun vaihtoehto, koska se oli aiheuttanut minulle jo yhden negatiivisen yllätyksen. Jonkin verran pelkoa lisäsivät synkimmät ennusteet mediassa, missä joku povasi sähkön hinnan pompsahtavan yli euroon kilowattitunnilta. Ei siis ihme, että pörssisähköön siirtyminen talvea vastaan hieman jännitti.

Noin kuukauden sulattelun jälkeen ajatus pörssisähköstä alkoi kuitenkin kiinnostaa. Internetin keskustelupalstoilla minulle jäi erityisesti mieleen eräs kommentti, missä kirjoittaja totesi hintapelottelun olevan paras myyntivaltti sähköyhtiöiden kalliille kiinteille sopimuksille.

Toisaalta mietin tilanteessa myös sitä, että minulla bloggaajana on vähän eriskummallinen lähtökohta asioihin. Jos asiat menevät päin prinkkalaa, siitä tulee erityisen hyvää sisältöä blogiin. Jos taas säästän, niin sekin on informatiivista sisältöä. Ja jos sähkölaskuni pysyy entisellään, niin sittenhän ei ole mitään hätää.

Lopulta päädyin ottamaan pörssisähköni Fortumin kautta. Siitä alkoikin uusi aikakausi meikäläisen sähköjutuissa, sillä heti ensimmäiseksi tuli hankittua erilaisia sovelluksia puhelimeen. Fortumilla oli oma näppärä sovellus, jolla seurata oman asunnon kulutusta, sekä Sähköseuranta-sovellus antoi tarkempaa tietoa tulevista sähkön hinnoista. Liityin myös Facebookissa Pörssisähkö-ryhmään.

Sähkölaskun loppusumma tippui heti

Kirjoittaessani tätä artikkelia, pörssisähkön käyttöä on takana hilkkua vaille kuukausi. Otanta on kuitenkin jo sen verran pitkä, että uskallan jo nyt julistaa sähkölaskuni pudonneen entisestä. Joulukuun sähkölasku tulee olemaan noin 40 euroa, hyvässä lykyssä jopa sen alle. Ihan mukava pudotus aiempaan 65 euroon nähden.

Mistä kaikkialta säästö sitten muodostuu? Keksin tähän useammankin syyn, minkä takia sähkölaskuni keventyi reippaanlaisesti edellisestä sähkösopimuksesta.

1. Pörssisähkö kannustaa säästämiseen

Edellisessä sopimuksessani oli se ”ongelma”, että käytin sitten sähköä 0 tai 200 kWh, sähkölasku on yhtä suuri. Kun sähkön kulutukseni on ollut suurimmillaan 175 kWh luokkaa, järin suuria intressejä sähkön säästämiselle ei ole olemassa. Tämä ilmiöhän on tuttu esimerkiksi vesimaksujen maailmasta, missä ihmiset lotraavat turhaan, ”koska tämä ei maksa minulle mitään”.

Tuon kaltainen asennehan on hyvinkin huono juttu tänä talvena, kun vaarana on olemassa sähkön loppuminen ja väliaikaiset sähkökatkot. Mitä maltillisemmin sähköä käytetään, sitä pienempi riski sähkökatkoille tulee.

2. Et maksa käyttämättömästä sähköstä

Toinen edellisen sopimuksen ongelma tuli siitä, että sähkömaksut juoksevat joka tapauksessa, olin sitten asunnossa tai en. Joulukuuhun liittyvät arkivapaat itsenäisyyspäivän ja joulun muodossa aiheuttivat sen, että vietin osan joulukuusta poissa kotoani. Kun asunnossa ei ole ketään, niin sähköäkin kuluu melko maltillisesti.

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

3. Tarkkaavainen kuluttaja tekee ”löytöjä”

Tämmöisenä ”köyhän miehen Sulo Viléninä” olen saanut jopa jonkinlaista nautintoa siitä, että voin tehdä sähköasioissakin ”löytöjä”. Joulukuun aikana olen esimerkiksi suunnitellut ruokalistaani hieman pörssisähkön ehdoilla. Niinä päivinä, kun sähkön hinta nousee pilviin, olen rajoittanut esimerkiksi ”turhaa” uunin käyttöä.

Käytönnönläheisenä esimerkkinä eräänä lauantai-aamuna teetin kerralla neljä vuokaa ruokaa uunissa, kun sähkö oli halvimmillaan. Kiertoilmauunin ansiosta ruokaa tuli tehtyä 2+2 vuokaa kerrallaan. Uuni oli melko pitkään päällä, mutta toisaalta uunin lämmittäminen vie sekin melkoisesti energiaa. Säästämisen lisäksi oli ihan mukavaa, kun lähipäivien ruokaongelmat olivat hoidettu alta pois.

Saatat olla kiinnostunut myös:

 

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *