Olen nyt ollut reilu puolisen vuotta jälleen opiskelijana. Opiskelijaksi palaaminen on ollut ihan virkistävä kokemus, enkä ole sitä katunut, vaikkakin työttömänä tuloni olisivat kenties paremmat.

Tämä opiskelukertani on siis ns. toinen kierros opiskelijaelämässä. Kävin taannoin siis metstätalousinsinöörin tutkinnon, olin pari vuotta työelämässä ja nyt palasin taas opiskelemaan. Tässä olen siis päässyt myös hieman työelämän makuun, minkä ansiosta ehkä arvostankin opiskelujani varsin paljon tässä vaiheessa. Opiskelemisen näkee nyt ihan toisella tavalla näin lyhyen työuran jälkeen, kuin mitä se oli silloin joskus lähteä ”tyhjin käsin” opiskelemaan lukion ja armeijan jälkeen.

Tässä tekstissä on tarkoituksena esitellä hieman opiskelijoiden säästövinkkejä, sekä muita opiskelemisen mukanaan tuomia etuja. Ei se opiskeleminen ole mielestäni aina niin raskasta, kuin ehkä usein sanotaan.

Artikkelin kuva: Ninaras

Alkupuheet säästövinkeille

Tein työelämässä touhuamiseni aikana hassun havainnon. Sitä rahaa ei välttämättä valmistumisen jälkeen jääkään niin paljon kouraan kuin opiskellessa kuvitteli. Asia perustuu ihan siihen faktaan, että työelämään siirtymisen myötä kaikista nuukimmillakin kavereilla menot nousevat tulojen myötä. Juttu korostuu vieläpä niiden henkilöiden kohdalla, joilla on taipumus ostella kevyin perustein esimerkiksi heräteostoksia.

Monella opiskelijalla tuntuu olevan sellainen ajatusmalli sijoittamiseen sekä rahankäyttöön ylipäätään, että ”sitten joskus työelämässä mulla riittää rahaa sijoittamiseenkin asti”. Kenties vetelen vähän liikaa mutkia suoraksi tässä vaiheessa, mutta minulla on paha epäilys näiden henkilöiden kyvystä sitten kuitenkaan säästää siitä työelämässä saadusta palkasta. Jos oman budjetoinnin kanssa on ongelmia opiskeltaessa, sitä on helposti myös työelämässä. Eikä tätä ongelmaa ratkaise pelkästään kasvavat tulot.

Se kuitenkin tästä aiheesta, tämän tekstin tarkoituksena olisi esittää erilaisia säästövinkkejä opiskelijoille. Osa ei ole varsinaisesti vinkkejä, vaan asioita joiden edukkuutta ei välttämättä edes tajuta. Myönnän, että minäkin havaitsin osan seuraavista asioista vasta työelämän puolella.

1. Opintolaina on kenties halvin laina

Olen tässä blogissa kirjoittanut taannoin teettämästäni asuntolainani kilpailutuksesta. Lyhennettynä tarinana ravasin kahden pankin väliä useamman päivän ajan, ja laitoin lopulta vasta yhdeksänteen tarjoukseen nimeni alle. Homma todellakin kannatti, sillä lainani marginaali putosi jokaisen tarjouksen kohdalla ja säästöä tuli noin 7000 euroa. Lainani marginaali tipahti 1,3 %:sta lopulta aina 0,7 %:iin asti.

Entäs sitten opintolaina? Opintolainaa en jaksanut alkaa kilpailuttamaan, enkä edes tiedä voisinko ainakaan marginaaliin vaikuttaa. Kuitenkin, ilman minkäänlaista kilpailutusta ensimmäinen saamani opintolainatarjous oli 0,5 %:n marginaalilla. Kyllä, halvempaa lainaa kuin noin parin kuukauden kilpailutusjuoksu pankissa. Meikäläisen kannattaisi jo ihan tästäkin syystä nostaa jok’ikinen euro opintolainaa, ja maksaa sillä vaikka kalliimpaa asuntolainaani pois.

Eikä ne opintolainan edut vielä tähän loppuneet. Itse maksan opintolainan nostamisesta Nordeassa 10 euroa per lainan nosto, ja teen näitä tavallisimmin kahdesti vuodessa. Ilmeisesti joissakin pankeissa tämäkin lysti voi olla täysin maksutonta. Mitenkäs sitten asuntolainan kanssa? Joka kuukausi maksan erilaisia ”käsittelypalkkioita” Osuuspankille 2,3 euroa, eli vuodessa tästä muodostuu lähes 30 euroa. Lisäksi asuntolainan kohdalla minulta koitettiin pahimmillaan nyhtää 460 euroa järjestelypalkkiota. Tätäkään lystiä ei opintolainan kohdalla ole.

Opintolaina on varmaan halvimpia lainoja, mitä suomalainen opiskelija tulee saamaan. Tätä harvat tajuavat, sillä heillä ei ole kokemusta muista lainoista, eivätkä siksi ymmärrä lainan halpaa hintaa. Sitten kun työelämään pääsyn jälkeen lähdetään hankkimaan autoa tai asuntoa lainarahan voimin, maksetaan usein jopa kymmeniä kertoja isompia kuluja lainasta.

2. Kelan tukemat ateriat

Tämä on sellainen kohta, jonka mahtavuuden tajusin vasta tällä toisella opintokerralla. Työelämässä viilettäminen avasi mukavasti silmiäni ruokailun suhteen. Ekalla opiskelukerralla olin siis ponnistanut peruskoulusta, lukiosta ja armeijasta, joissa kaikissa sai eteensä ilmaisen ruuan päivittäin. En ollut siis tottunut kaivamaan lompakkoani esiin ruokailun yhteydessä. Puhumattakaan siitä, että ennen opiskelemaan lähtöä asuin kotona, jossa jääkaappi täyttyy mystisesti itsestään minun maksamatta siitä penniäkään.

Sen vuoksi Kelan tukema opiskelija-ateria ei rehellisesti sanoen tuntunut halvalta aiempien MTI-opintojeni aikana. Onneksi kuitenkin työelämässä käväisy on nyt muuttanut asennoitumistani opiskelijaruokailuun. Entisellä työpaikallani ruoka maksoi nimittäin keittolounaan kohdalla 5,50 euroa, ja kiinteän ruuan kohdalla peräti 7,9 euroa. Aika huimia summia, etenkin kun nuo pitäisi maksaa noin 20 kertaa kuukaudessa. Työpaikkaruokailuun saa varata melko helposti 150 euroa kuukaudessa.

Tämän takia pidän kouluni 2,6 euron hintaa aterialta suorastaan halpana. Saan päivittäisen aterian noin kolme kertaa halvemmalla kuin työelämässä.  Muualla opiskelevilta kavereiltani olen vieläpä saanut kuittia, että tuo ei ole mitenkään halpa ruokailu. Jossain päin Suomea koululla ruokailu keventää lompakkoa alle kahden euron edestä.

Lisäksi annan pisteet koululla syömisen helppoudesta. Ei tarvitse miettiä päivän ruokalistaa ja käydä sitä varten kaupassa. Ei tarvitse valmistaa ruokaa, vaan voin kävellä valmiille tiskille. Lopuksi voin vieläpä ulkoistaa astioiden tiskaamisen muille. Yhtä helppoa kuin sen kuuluisan heinän valmistaminen.

3. Opiskelijan asumismahdollisuudet

Mikäli onnistuu saamaan itsensä opiskelija-asuntosäätiöiden asuntoihin, siellä asuminen on selvästi halvempaa kuin yksityisiltä markkinoilta löytyvissä asunnoissa. Tämänkin asian huomaa yleensä vasta työelämässä. Opiskelija-asuntoloissa ei voi asua kuin korkeintaan hetken aikaa ilman opiskelijan statusta. Työtä tekevä henkilö joutuu siis hankkimaan kämppänsä yleisimmin yksityisiltä markkinoilta.

Halvan hinnan lisäksi ainakin joissakin opiskelija-asuntoloissa myös oheistoiminta toimii kiitettävästi. Vähänkin uudemmissa asuntoloissa on pyritty miettimään myös yhteisöllisyyttä. Asuntolasta löytyy yhteiset ajanviettotilat biljardipöytineen ja pleikkareineen. Lisäksi ainakin minun asuttamissani asuntoloissa on ollut aina ilmaiset pyykkivuorot, mikä on tuonut entisestään lisää säästöä.

Jos en olisi jo ostanut omistusasuntoa, saattaisin kenties asua nyt opiskelija-asuntolassa. Onhan myös olemassa näitä sijoitusbloggaajiakin, jotka asuvat valmistumisensa jälkeen mahdollisimman kauan halvoissa opiskelija-asunnoissa. Ymmärrän kyllä täysin heitä.

4. Liikunta, kulttuuri, matkustaminen, hotelliyöt

Opiskelija-alennukset olivat yksi niistä asioista, jota jäin eniten opiskelijaelämästä kaipaamaan. Opiskelujeni päätyttyä olin ensimmäistä kertaa elämässäni siinä tilanteessa, että jouduin esimerkiksi JYPin peleihin ostamaan normaalihintaisen lipun. Sitä ennen olin käynyt katsomassa kiekkoa lasten, opiskelijan tai varusmiehen lipulla.

Lätkäpeli on vain pisara meressä. Lähes kaikkiin liikunta- ja kulttuuritapahtumiin on tarjolla jonkinlaisia alennuksia. Jos käyt vähänkin useammin katsomassa urheilua, musiikkia tai vaikkapa kiertelet museoita, saatat helposti maksaa vuodessa jopa satasia enemmän ilman opiskelija-alennuksia.

Myös esimerkiksi VR tarjoaa opiskelijoille 30 %:n alennuksen kaukoliikenteestä. Tavaratalo Clas Ohlsonista taas saa 10 %:n alennuksen kaikista tuotteista opiskelijakorttia vilauttamalla. Myös Omena Hotels tiputtaa hotelliyön hintaa 15 %:lla opiskelijoille.

5. Opiskelijan K-Plussa

Kesko houkuttelee opiskelijoita asioimaan K-kaupoissa opiskelijoille suunnatulla K-Plussalla. Opiskelijan K-Plussaan voi liittyä kuka tahansa opiskelija, ja liittyminen tehdään korkeakoulun sähköpostilla.

Jos asut K-kaupan lähellä tai asioi muuten Keskon kaupoissa, kannattaa opiskelijan K-Plussaan ehdottomasti liittyä. Mikäli ostat kuukaudessa yli 75 eurolla K-kaupasta tuotteita, saat hyvitystä 5 % ostoksistasi.

Meikäläinen ei kovin innokas Keskon asiakas ole, joten en tuota edellä mainittua bonusta ole päässyt hyödyntämään. Onneksi opiskelijan K-Plussasta voi hyötyä myös muilla tavoin. Esimerkiksi tänä syksynä opiskelijat ovat saaneet hakea ilmaisen pussin juustonaksuja. Kenellepä ei ilmaiset juustonaksut kelpaisi?

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

6. Alennusta myös sähköstä

Ei ehkä uskoisi, mutta jopa sähkösopimuksestakin voi saada opiskelija-alennusta. Oma sähköni tuli joskus aiemmin Jyväskylän Energialta, joka tarjosi jonkinlaista opiskelijasähköä. En kuitenkaan kuollaksenikaan muista minkälainen alennus siitä tulee, eikä googlaus tehnyt minusta yhtään sen viisaampaa.

Jyväskylän Energia ei ole alallaan mikään poikkeus, sillä myös Fortumin johdolla lähes jokaisella sähköyhtiöllä on tarjolla jonkinlainen vaihtoehto opiskelijoille. Kannattaa siis rohkeasti kysyä omalta sähköyhtiöltä vähintään opiskelijaetuja, ellei jopa samaan syssyyn tekisi ihan täydellistä sähköyhtiön kilpailutusta.

Olit sitten opiskelija tai et, voit Lumo Energian kampanjakoodin avulla säästää 5 euroa ensimmäisestä sähkölaskustasi.

Mikäli sähköyhtiön kilpailuttaminen kiinnostaa enemmänkin, olen omistanut sille kokonaan oman tekstin. Sähkön kilpailuttaminen on varsin nopeaa ja helppoa, sekä sen tekemiseen löytyy ihan valmiita sivustojakin. Esimerkiksi Kilpailutuspalvelu.fi-sivuston kautta saat tarjouksen sinulle edullisimmasta sähkösopimuksesta vain parissa minuutissa.

Kilpailuta sähkösopimuksesi Kilpailutuspalvelu.fi:n kautta

7. Ravintola-alennukset

Ehkä eniten tämän vuoden puolella olen rahallista säästöä tehnyt baaritiskillä notkuessa. Ainakin meillä Jyväskylässä tilanne on siinä mielessä mukava, että lähes jokaisesta baarista saa jonkinlaisia opiskelija-alennuksia. Parhaimmillaan siitä lonkero-tuopista on saanut jopa kolmasosan hinnasta pois ihan vain kysymällä rohkeasti opiskelijaetuja.

Tosin kolikon kääntöpuolena näitä joutuu valitettavasti aina kysymään erikseen. Näistä opiskelijaeduista harvemmin mainostetaan missään. Rohkea kysyjä saattaakin säästää kysymyksellään helposti useita euroja.

Baariin liittyen voisin heittää vielä yhden säästövinkin, tai oikeastaan ”säästövinkin”, joka ei välttämättä vielä samalla sekunnilla näy lompakossasi. Käykää nuoret opiskelijat rohkeasti erilaisissa opiskelijatapahtumissa. Tutustutte opiskelijakavereihinne ja verkostoidutte. Yllättävän monet työsuhteet tai innovaatiot syntyvät erilaisissa illanistujaisissa tai saunailloissa. Se kotona kyhjöttäminen voi lopulta tulla kalliiksi.

Ravintola-alennukset eivät myöskään rajoitu pelkästään juomapuoleen, vaan myös ruuasta on mahdollista nipistää hinnasta pois. Ainakin Burger Kingin ja Raxin asiakkaat saavat opiskelijakorttia vilauttamalla 10 % pois hinnoista.

8. Vakuutukset

Myös vakuutuksista opiskelijan on mahdollista tinkiä. Parhaimmat säästöt opiskelija kuitenkin tekee optimoimalla vakuutuksensa tarpeitaan vastaavaksi. Toisin sanoen, opiskelijan kannattaa miettiä tarpeitaan parhaiten palveleva vakuutus, eikä maksaa turhasta.

Voin heittää parikin hyvää esimerkkiä yhteistyökumppanini POP Vakuutuksen valikoimasta. Aloitetaan autoilulla. POP Vakuutuksella on näppärä malli autovakuutuksen hinnoitteluun, jossa autolla ajettavat kilometrit vaikuttavat vakuutuksen hintaan. Mitä vähemmän ajat, sitä vähemmän maksat. Tämä perustuu ihan siihen faktaan, että kun ajat vähemmän, riskit vahingolle pienenevät.

Tämä sopii mielestäni mahtavasti ”viikonloppuautoilevalle” opiskelijalle, jolla auto seisoo arkipäivät parkkipaikalla, eikä kilometrejä tule. Miksi maksaa vakuutuksesta täyttä hintaa, jos sen voi saada halvemmallakin?

Toinen hyvä esimerkki on POP Vakuutuksen niin sanottu kotivakuutus sinkuille, joka sopii nimestään huolimatta myös kahden hengen talouksille. Idea siinä on hyvin pitkälle sama, kuin edellä mainitussa kilometreihin sidonnaisessa vakuutuksessa: mitä vähemmän päitä kotona asuu, sitä vähemmän tapahtuu yleensä kotivakuutukseen meneviä vahinkoja.

Voittajia tässä tapauksessa ovat ne yhden ja kahden hengen taloudet, jotka saavat uuden tuotteen avulla jopa 20 % edullisemman kotivakuutuksen. Hyvin monet opiskelijoiden kotitaloudet ovat juuri näitä 1-2 hengen talouksia, joten tuote sopii erittäin hyvin monelle opiskelijalle.

Koodilla "INSSIN" saat 25 euron alennuksen POP-Vakuutuksista

9. Koulujen kirjastopalvelut

Tässä ei varsinaisesti säästä rahaa, mutta kerron sen silti eräänlaisena säästövinkkinä. Itse olen nimittäin sen avulla säästänyt rutkasti aikaa syksyn mittaan. Kyse on koulujen omista kirjastopalveluista.

Olen ollut aina suuri kirjastopalveluiden ystävä. Viimeistään tämä sijoitusinto palautti minut muutama vuosi sitten takaisin kirjastojen vakioasiakkaaksi. Kirjastoista ei tieto pääse loppumaan kesken, ja sama koskee sijoittamiseen liittyvää kirjallisuutta. Käyn säännöllisesti kirjastossa lukemassa erilaisia talouslehtiä, sekä saatan lainata erilaisia aiheeseen liittyviä kirjoja.

Omalla koulullani on varsin toimivat kirjastopalvelut, joista olen erityisen kiitollinen. Menneen kesän aikana sain myös joitakin kirjoja helpommin koulun kirjaston kautta luettavaksi, kuin Jyväskylän pääkirjaston kautta. Säästöä tämäkin, kun en tuhlaa aikaani odottamiseen.

Loppusanat ja pieni haaste

Erilaisia opiskelija-alennuksia löytyy tosiaan roppakaupalla, eikä tässä tekstissä mainita kuin jäävuoren huippu. Pelkästään Jyväskylän alueen ravitsemusliikkeiden tarjoamat opiskelija-alennukset ja niiden kirjoittaminen olisi varmaan jo opinnäytetyön tasoinen suoritus. Säästöjä löytyy aivan pirusti, ja tarjoukset myös elävät ilmeisen kovaa tahtia.

Jos tällä tekstillä oli nyt jonkinlainen tavoite, niin se oli rohkaista etsimään ja kysymään noita alennuksia. Näillä opiskelija-alennuksilla saattaa hyvinkin pian säästää satoja euroja vuodessa, ja sen rahan voi aina käyttää johonkin fiksumpaan. Esimerkiksi vaikka Nordnetin kautta sijoittamiseen.

En tiedä onko lukijoideni joukossa mitenkä paljon noita ”ensimmäisen kierroksen opiskelijoita”, mutta tässä heille kuitenkin yksi pähkinä purtavaksi; muistakaa arvostaa sitä opiskelijan statusta, mitä kannatte opintojenne ajan. Itse voin sanoa kokemuksestani sen, että opiskelijaelämän edut ovat yksi sellainen asia, jonka usein tajuaa vasta kun sen kertaalleen menettää. Silloin kun se on vielä kuvioissa, sitä ei saa arvostaa, mutta heti sen menetettyään puutteen huomaa heti. Tämä on näitä samoja asioita, kuin vaikkapa oman terveyden arvostus. Etpä ole varmaankaan tänään miettinyt miten mukavaa on kun terveys on kunnossa, mutta terveyden mentyä sitä alkaa kaipailemaan takaisin.

Lopuksi mietin vielä pienen haasteen heittämistä itselleni, ja miksei myös muillekin opiskelijoille. Näin vuoden lopussa kun sitä miettii ensi vuoden suunnitelmia, niin mieleni tekisi tehdä pientä laskelmaa siitä, paljonko opiskelija-alennuksilla voi oikein säästää. Siinä voisi olla ihan potentiaalinen blogikirjoituksen paikka, jos koittaisi pitää kirjaa käyttämieni opiskelija-alennusten kokonaismäärästä. Ei tarvitsisi välttämättä pitää edes koko vuodesta kirjaa, ihan jo muutama kuukausi antaisi sekin varmasti mielenkiintoisen kuvan potin suuruusluokasta.

Noh, en lupaa kuitenkaan aiheesta jatko-osaa. Katsotaan innostunko ryhtymään tuohon Excel-jumppaan. Tässä potentiaalinen idea myös muille bloggarikollegoille tekstin aihioksi.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Tämä blogi sisältää affiliate-mainontaa. Affiliate-linkit ovat merkattu tähdellä. En ole sijoittamisen ammattilainen, enkä ole vastuussa sinun sijoitustesi menestyksestä. Tämä blogi ei tarjoa sijoitussuosituksia. Kirjoittajan omat omistukset voit katsoa täältä.

🔥 Tällä hetkellä luetuimpia 🔥

2 kommenttia kohteessa “Opiskelijan säästövinkit – 9 helppoa keinoa säästää rahaa opiskelijana

    • RJW kommentoi:

      Kyllähän kulutusluotot ovat aivan omiaan typerissä lainoissa, jotka auttavat taloudellisissa ongelmissa kuin talvella housuun virtsaaminen.

      Opintolaina on mielestäni kenties kannattavin laina mitä on, kenties vielä asuntolainaakin kannattavampi. Harmittaa vieläkin kun itse jätin nostamatta ekan vuoden opintolainat aiemmassa tutkinnossa. Tuli ehkä vähän liikaa tuudittauduttua peruskoulun yhteiskuntaopin tunteihin, missä suositeltiin välttämään kaikkia velkoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *